Intai au fost culturile modificate genetic, al caror promotor au fost Statele Unite. Dupa ce astfel de alimente au impanzit pietele din toata lumea, acum sunt la mare cautare produsele biologice. Pentru ca cele modificate genetic pot fi responsabile pentru boli dintre cele mai diverse de la obezitate, la anumite forme de cancer. Acum, istoria se repeta. Mai exact, dupa ce Statele Unite au dat unda verde comercializarii carnii provenite din animale clonate, oficialitatile europene au decis, la randul lor, ca muschiuletul de porc clonat nu este daunator pentru consumatori. Ca urmare a unui raport elaborat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), fermierii europeni sunt pe cale sa primeasca aprobarea de a vinde produse din vaci, porci si gaini clonate. ''Este foarte putin probabila existenta unor diferente in ceea ce priveste siguranta alimentelor care provin de la clone in comparatie cu cele nascute pe cale naturala'', ne asigura EFSA. Organismul a lansat o consultare publica despre raportul sau. Totusi, in conditiile in care oamenii manifesta o reticenta din ce in ce mai mare fata de produsele modificate genetic, si ele considerate sanatoase de catre numeroase organisme de reglementare, este putin probabil ca masura sa fie primita cu prea mare entuziasm de devoratorii de carne din Europa.
Studiul EFSA a fost facut ca urmare a unei cereri a Comisiei Europene pentru evaluarea implicatiilor alimentelor provenind de la animalele clonate asupra sanatatii. EFSA a precizat insa ca numarul animalelor clonate care se imbolnavesc si mor este semnificativ mai mare decat al celor nascute pe cale naturala. Nu ar trebui sa constituie, insa, un pericol pentru consumatori daca animalele bolnave sunt indepartate din sectorul alimentar.
Consultarea publica este deschisa pana pe 25 februarie. Dupa ce vor fi luate in considerare opiniile statelor membre, ale companiilor implicate si a publicului, EFSA va elabora, in luna aprilie, un proiect revizuit cu privire la siguranta produselor din carne si a celor lactate provenind de la animale clonate, publicarea documentului fiind prevazuta pentru luna mai.
Insa nu toata lumea este multumita de raportul organismului european. Presedintele Asociatiei Bioindustriale din Marea Britanie, dr. Simon Best, sustine ca ''animalele clonate sunt de fapt copii genetice ale altor exemplare de la care au fost prelevate celule si inserate in ovule golite de nucleu. Unii oameni de stiinta sustin insa ca aceste clone au numeroase boli si defecte genetice, dar sufera si de obezitate si de probleme cardiovasculare''.
In mod cert, unda de soc a produselor alimentare clonate va atinge si Romania. In ultimii ani, in jur de 60 pana la 80 la suta din carnea galantarelor noastre este importata din tarile Uniunii Europene.