Ziua Logo
  14:24, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
EXCLUSIV ONLINE
Cum sa nu ajungi Homo Sovieticus: Citeste "Manualul de liceu - O istorie a comunismului din Romania"
-- O premiera in statele foste comuniste, manualul pentru liceeni despre istoria comunismului romanesc a fost lansat in a doua editie
 6 aprilie, 20:40 
Manualul de liceu - O istorie a comunismului din Romania
"Acesta este un manual despre cum mi-am petrecut eu copilaria stand la coada la lapte". Asa a rezumat luni seara presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, Marius Oprea, volumul "O istorie a comunismului din Romania. Manual pentru liceu", a carui a doua editie a fost lansata luni seara in liceul "Gheorghe Lazar" din Bucuresti.
Insarcinatul cu Afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Jeri Guthrie-Corn (Dreapta), sustine un discurs cu ocazia lansarii manualului de liceu "O Istorie a Comunismului" (Foto: Lucian Crusoveanu, Ambasada SUA)
Istoricul Marius Oprea, care conduce institutul al caror specialisti au contribuit la realizarea manualului, a amintit faptul ca initierea si realizarea acestui volum in Romania reprezinta un unicat in statele fost comuniste din Europa.
Marius Oprea a incercat sa ii faca pe elevii de clasa a X-a prezenti in sala sa citeasca acest manual, explicandu-le ca ei sunt publicul-tinta al lucrarii. Istoricul a amintit cum, inainte de 1989, avea uneori de ales intre a vedea filme cum era "Calauza" al lui Andrei Tarkovski si a sta la coada pentru a putea "apuca" hartie igienica. "Nu punem etichete aici (in manual, n.red.), ci descriem cum a functionat un sistem impotriva omului", a explicat Marius Oprea.
Coordonatorul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, Dorin Dobrincu, a confirmat ca educarea elevilor cu privire la istoria comunismului din Romania a fost "o zona prost tratata timp de doua decenii".
Istoricul roman Radu Ioanid, membru al Muzeului Holocaustului de la Washington, a punctat si el: "Intre 1938 si 1989, istoria Romaniei a fost sistematic falsificata. Dupa cum bine a spus Regele Mihai, aceasta falsificare a fost cea mai mare crima" impotriva poporului roman.
Reprezentantul Ambasadei SUA, despre curajul de a-ti asuma trecutul: "Traiasca Romania!"
Manualul a fost prezentat si de reprezentanta Ambasadei SUA la eveniment, insarcinatul cu afaceri Jeri Guthrie-Corn, in contextul in care Ambasada SUA, alaturi de Fundatia Konrad Adenauer si de Ambasada Regatului Tarilor de Jos, au fost cei care au sprijinit financiar, dar nu numai, realizarea acestui volum. De altfel, atasarea unui DVD manualului a fost o contributie a Ambasadei SUA la Bucuresti.
Oficialul american a oferit un discurs impresionant, in limba romana, vorbind despre "curajul romanilor de a-si recastiga libertatea" in 1989. "Diferenta dintre generatii e facuta si de lipsa de informatii dintre acestea. (...) Am aratat aceasta carte si celor de la Departamentul de Stat, care au fost foarte impresionati; nici o alta tara din regiune nu si-a asumat trecutul in felul in care o face Romania. Traiasca Romania!", a incheiat oficialul american.
Marius Oprea: 10.000 de copii au fost ucisi in Romania de regimul comunist
Raspunzand la intrebarile elevilor prezenti, istoricul Marius Oprea a explicat: "Acesti oameni (Ceausescu si Dej, n.red.) au fost un produs al sistemului comunist. Un produs al unui sistem creat departe, la Moscova, la enspe mii de kilometri. Acest sistem este inca functional. Comunismul nu a disparut, ci s-a privatizat".
Marius Oprea, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (Mircea PAUN, ZIUA Foto)
In incercarea sa de a ii convinge pe elevi sa citeasca manualul despre istoria comunismului, Marius Oprea a vorbit si despre ceea ce el a denumit "cel mai impresionant moment al vietii mele", referindu-se la un moment petrecut cu cativa ani in urma, in Romania.
"Gasisem niste morminte, undeva in nordul tarii. Ne asteptam sa il gasim acolo pe Bratianu, pe Maniu, etc. Nu i-am gasit. Am gasit copii acolo, inmormantati in anii '80, fara cruce, fara nimic. Acestia au fost si ei victime ale comunismului: Dati-va seama ca, atunci cand parintii nostri erau fericiti sa mai gaseasca lapte in magazin, in aceste conditii, in care abandonul familiei era perfect supravegheat, in care avortul era interzis, copiii au fost primele victime. Iar dupa estimarile noastre, inclusiv dupa ce am consultat si arhive ale Ministerului Sanatatii, au fost in jur de 10.000 de copii morti fara cruce (sub regimul comunist, n.red.). Fiecare dintre voi ar fi putut fi unul dintre ei. Fiecare dintre ei ar fi putut fi unul dintre voi. Aceasta este natura criminala si imorala a comunismului", le-a transmis Marius Oprea elevilor de la Gheorghe Lazar.
"Cum de a putut functiona acest sistem fara o enorma complicitate a tacerii?"
Chestionat ulterior de ZIUA ONLINE despre manualul lansat, Marius Oprea a declarat: "Acest manual nu da verdicte. Noi am incercat sa facem, intr-o forma extrem de accesibila, lizibila, povestea trecutului nostru trist. Este povestea umilintelor pe care le-au indurat parintii nostri si unii dintre noi. E o poveste greu de inteles, pentru ca nu e usor sa accepti ca ai inghitit, atat amar de vreme, umilinte, sedinte de partid, cozi la lapte, cozi la unt, cozi la paine, cozi la benzina. Si cum de a putut functiona asa ceva fara o enorma complicitate a tacerii? Noi, in acest manual, descriem acest sistem, fara sa punem etichete."
"Nu mi se pare ca subiectul istoriei comunismului este unul desuet printre elevi. Interesul pare scazut pentru ca, daca Gigi Becali si arestarea lui sunt 10 ore la stiri, atunci nu vedem altceva. (...) Majoritatea sunt probleme de educatie: care parinte recunoaste in fata copiilor sai ca a fost un bou inainte (de 1989, n.red.), ca a mancat c...t, pardon de expresie? Care e cea mai vestita sintagma in Romania? 'Inainte a fost mai bine', aceasta este. (...) De aceea, despre comunism isi mai aduc aminte numai niste idioti ca mine", a incheiat Marius Oprea, zambind ironic.
George COMAN  
Alte articole
  Primul manual de istoria comunismului pentru elevi contine greseli    (2009-02-02 16:58)
 Afisari: 1259  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Tampiti am fost tampiti ramenem prin reprzentatntii notri mde frunte precum ata cumm ii zice   de Ghita Bizonu'
Comunismul in Banat   de Mircea Rusnac
Manual?   de Klara
PS I-as sugera d-lui Oprea si colaboratorilor d-sale...   de moroianu
Vai, citi comunisti pe aici, evident nu au cunoscut comunismul, dupa cum ei scriu ...   de knowbothsystems
"Acesta este un manual despre cum mi-am petrecut eu copilaria stand la coada la lapte"...   de moroianu
disperarea e crancena ca funia se apropiei de par   de laur
care crima este mai mare?   de Pyrrhon
Mult mai simplu   de Eufrosin
din pacate, cat mare adevar in aceasta afirmatie:   de Cipri
Stirile zilei
 22:56 
  2009-04-06
13 comentarii
 21:37 
"Unu-doi, unu-doi, comunistii la gunoi": Peste zece mii de oameni au iesit in strada la Chisinau  2009-04-06
3 comentarii
 20:50 
Aproximativ 300 de tineri basarabeni au aprins lumanari in Piata Universitatii  2009-04-06
1 comentariu
 20:48 
Un copil de 12 ani a fost spulberat de o masina, in timp ce se plimba cu bicicleta (VIDEO)  2009-04-06
1 comentariu
 20:25 
Zvonuri pe internet: Cine sunt cei trei jurnalisti despre care Marian Vanghelie anunta ca vor fi arestati  2009-04-06
10 comentarii
 20:10 
Trupul maiorului Petre Tiberius, ucis la datorie in Afganistan, a ajuns la Targu Mures  2009-04-06
16 comentarii
 20:09 
Emil Boc le-a cerut parlamentarilor PD-L sa respinga intrarea lui Geoana in CSAT  2009-04-06
5 comentarii
 19:50 
Becali la audieri: Ma aflu in tribunal pentru ca am fost bun si milostiv  2009-04-06
2 comentarii
 19:28 
Radu Mazare, gangster romantic pe Hi5: si-a postat pozele nepublicate in Playboy (FOTO)  2009-04-06
1 comentariu
 19:07 
Patriciu: Nu cred ca exista om de afaceri serios in Romania care sa nu aiba macar in lucrare un dosar penal  2009-04-06
1 comentariu
 19:05 
Adrian Nastase: Urmeaza sa fie arestati patru - cinci constructori importanti  2009-04-06
2 comentarii
 18:56 
Becali: "Nu m-au obosit trei zile de arest, cat m-a obosit meciul Stelei"  2009-04-06
 18:24 
O fetita romanca ar fi data disparuta in urma cutremurului din Italia  2009-04-06
 18:23 
In Piata Universitatii, vor fi aprinse lumanari in semn de protest fata de rezultatul alegerilor de peste Prut  2009-04-06
4 comentarii
 18:05 
Calatorie cu peripetii: A mers 3.000 de kilometri prins sub un autocar!  2009-04-06
1 comentariu
 17:57 
Sexy Charlize Theron se dezbraca in noul sau film, "The burning plain" (FOTO)  2009-04-06
1 comentariu
 17:43 
Adrian Mititelu: Balaj e bun, nu poate fi contactat de departamentul butoane de la Dinamo  2009-04-06
 17:40 
Pe urmele lui Boc: Sarkozy s-a ridicat pe varfuri la summitul NATO pentru a nu parea mai mic de inaltime decat sotia sa  2009-04-06
1 comentariu
 17:37 
Fotbalistul Cristiano Ronaldo, cel mai tare pe teren, dar si in dormitor!  2009-04-06
 17:30 
UPDATE 18:20 - Plata prin drepturi de autor va fi eliminata pentru ziaristi si mentinuta in cultura  2009-04-06
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01653 sec.