Ziua Logo
  08:27, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Summitul NATO de la Bucuresti in pericol
 10 ianuarie, 12:29 
Criza de pe scena politica din Romania - determinata si de lipsa unui ministru al Justitiei - ar putea pune in pericol organizarea summitului NATO la Bucuresti. Aceasta ipoteza a fost lansata aseara in emisiunea Realitatea Zilei a postului de televiziune Realitatea TV, de catre analistul politic Bogdan Chirieac. "Daca aceasta instabilitate va continua sau vor considera ca summitul nu se poate desfasura in cele mai bune conditii, atunci totul este pregatit, summitul se muta de la Bucuresti la Bruxelles", a spus Bogdan Chirieac.
Ministrul Apararii Teodor Melescanu a declarat: "Eu, personal, nu as merge atat de departe. Probabil ca aveti semnale, eu nu le am. Semnalul care poate sa ne creeze dificultate este instabilitatea, in sensul in care institutiile nu functioneaza, cand in Romania nu ai interlocutori valabili. Cand aceasta perceptie se concretizeaza, avem o problema".
Oficiali ai NATO, ONU, UE in Romania
3.000 de membri ai delegatiilor oficiale si in jur de 3.500 de jurnalisti sunt asteptati la summit-ul NATO de la Bucuresti, din 2 - 4 aprilie, doar delegatia SUA numarand 1.000 de persoane.
Organizarea summit-ului implica inchirierea a sute de masini, incheierea de contracte de publicitate, achizitionarea de mobilier, inclusiv a unor mese rotunde in jurul carora in mod traditional se desfasoara discutiile. De asemenea, ar putea fi declarate trei zile libere pentru bugetari si chiar ar putea fi deschis sezonul estival in Romania.
Delegatii din statele membre NATO, din cele 23 de state membre ale programului de Parteneriat pentru pace, precum si din Australia, Noua Zeelanda, Japonia, Iordania, Afganistan, ONU, Banca Mondiala si UE vor fi prezente la summit-ul NATO de la Bucuresti care se va desfasura in perioada 2 - 4 aprilie 2008.
Romania intra in istoria evenimentelor NATO
Coloana oficiala (ZIUA Foto, Mircea PAUN)
Romania va fi pentru prima data gazda a unui eveniment de o asemenea amploare dupa ce a fost admisa ca membru cu drepturi depline in 2004. Summitul de la Bucuresti va fi cel mai mare din istoria NATO, pe langa cele 26 state membre ale Aliantei participand toate cele 23 de tari care fac parte din Parteneriatul pentru Pace.
La Bucuresti sunt asteptati anul acesta aproximativ 3.000 de inalti delegati si 3.500 de jurnalisti. Peste 7.000 de militari, forte de securitate si de politie vor fi implicate in organizarea evenimentului, care va avea loc, in zilele de 2-4 aprilie 2008, in centrul de conferinte al Palatului Parlamentului.
Printre participantii la summit figureaza George W. Bush, Nicolas Sarkozy, Jose Luis Rodriguez Zapatero, Angela Merkel, Hamid Karzai, Viktor Iuscenko si, posibil, Vladimir Putin. Va fi prezent si secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, presedintele Bancii Mondiale, precum si Jose Manuel Barroso, Benita Ferrero Waldner si Javier Solana.
Structura delegatiei oficiale este formata, in general, din sef de stat, premier, ministrii de Externe si Aparare, dar unele state - monarhiile, de exemplu - vor fi reprezentate la nivel de premier.
Organizatorii summit-ului vor avea 15 sali pregatite permanent pentru declaratii, dintre care una cu 400 de locuri, doua cu cate 120 de locuri, trei cu cate 90 de locuri, noua cu cate 35 de locuri si una cu 30 de locuri.
Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au aprobat utilizarea salilor solicitate de organizatori. Nu se va percepe chirie pentru utilizarea spatiilor, in schimb amenajarea acestora presupune investitii, deoarece vor fi necesare birouri, amenajarea salilor destinate reuniunilor bilaterale si achizitionare de mese rotunde, obligatorii in cazul reuniunilor NATO. Camera Deputatilor a pus la dispozitia organizatorilor toate spatiile sale, mai putin biroul lui Bogdan Olteanu, sala Biroului Permanent si sala de primire.
Romania, in calitate de stat organizator va pune la dispozitia fiecarei delegatii a statelor membre NATO cate doua birouri, iar pentru celelalte state cate unul. Birourile vor avea in dotare fax, telefon si acces la Internet. Delegatiile pot face solicitari aditionale atat de echipament cat si de spatiu, dar contra cost. De asemenea, delegatiile pot veni cu dotari proprii.
Pe de alta parte, legat de publicitate, organizatorii sunt interesati, deocamdata, de panouri si afise care vor fi postate la cladirea Parlamentului, pe aeroport, pe trasee si in locurile unde vor avea loc evenimentele de diplomatie publica - de exemplu Cercul Militar National. Organizatorii nu pregatesc spoturi TV si nici actiuni de publicitate in strainatate. De asemenea, vor fi realizate brosuri si materiale de presa. De fapt, atat jurnalistii cat si membrii delegatiilor oficiale vor primi kit-uri care vor contine de la genti, agende si pixuri pana la materiale informative, dintre care o parte sunt asigurate de Secretariatul General NATO.
Organizare in detaliu
Procedurile de licitatie si achizitie publica sunt deocamdata in curs de desfasurare, firma care se va ocupa cu publicitatea urmand sa fie stabilita la inceputul lunii februarie.
In acelasi timp, organizatorii doresc sa inchirieze 290 de microbuze, 52 de autocare, 41 de autobuze si 44 de furgonete de transport, fiind in curs o procedura de achizitie publica al carei castigator va fi decis la sfarsitul lunii ianuarie. Exista de asemenea oferte de sponsorizare din partea firmelor Mercedes, Ford, Audi si BMW, pentru 490 de autoturisme.
Pe de alta parte, companiile de comunicatii au inceput deja investitiile pentru dezvoltarea infrastructurii in zona Casei Poporului, fiind preconizat ca in timpul summit-ului aproximativ 1.000 de persoane sa utilizeze simultan telefoanele celulare.
Secretarul de stat in MAE Victor Micula a mai spus ca organizatorii au propus atat Ministerului Educatiei, cat si Ministerului Muncii sa fie acordate zile libere pentru elevi si pentru bugetarii care nu sunt implicati in organizarea summit-ului NATO, in perioada 2 - 4 aprilie.
Pe de alta parte, organizatorii au avut discutii cu ANAT in incercarea de a incuraja oferta de pachete turistice pe perioada summit-ului, inclusiv posibila deschidere a sezonului estival mai devreme. Transporturile in comun, in schimb, vor functiona normal.
In ceea ce priveste siguranta, principala preocupare a organizatorilor este asigurarea standardelor de securitate necesara fara ca bucurestenii sa aiba senzatia ca sunt sub asediu, sustine Victor Micula, secretar de stat in MAE.
Serviciile de paza si protectie vor fi in alerta
SPP este pregatit (ZIUA Foto, Lucian CURELARIU)
Semnarea Memorandumului de intelegere intre Romania si Secretariatul International N.A.T.O a avut loc la 21.09.2007 ceea ce va asigura o buna colaborare intre insitutiile abilitate din Romania si institutiile care functioneaza pe langa NATO. Conform Memorandumului, securitatea evenimentului va fi asigurata de catre Comandamentul National de Securitate al Summit-ului. Comandamentul reuneste reprezentanti ai institutiilor romanesti cu atributii in domeniul securitatii nationale: S.P.P., S.R.I., S.I.E., S.T.S., O.R.N.I.S.S., departamente specializate din cadrul Ministerelor de Interne si al Apararii si reprezentanti ai N.A.T.O.
Datorita numarului mare de oficiali prezenti la Bucuresti, masurile de securitate intreprinse vor avea un grad maxim si vor fi astfel concepute incat sa nu perturbe in mod excesiv activitatea cotidiana a locuitorilor capitalei.
Asigurarea securitatii Summit-ului N.A.T.O. implica masuri speciale in Bucuresti, conducand la restrictionarea circulatiei rutiere si pietonale, interzicerea parcarii autovehiculelor in anumite zone si posibila restrictionare a traficului aerian din zona capitalei. Reprezentantii Serviciul de Protectie si Paza sustin ca vor anunta din timp masurile speciale care vor fi luate, iar in acest sens si in acelasi timp va infiinta si o linie telefonica "verde" la care cetatenii pot apela gratuit pentru probleme precum: obtinerea de informatii privitoare la Summit sau pentru a obtine informatii referitoare la restrictiile de trafic.
Au fost deja realizate scenarii cu trasee, asemanatoare celor de la Sommet-ul Francofoniei, existand deocamdata 10 alternative de traseu de autobuz pentru jurnalisti si 17 pentru delegatii.
Conditii bune pentru reprezentantii media
Jurnalistii acreditati la eveniment vor avea un spatiu generos pus la dispozitie in cladirea Parlamentului. Ei vor avea o sala cu 1.300 de locuri prevazute cu telefon si acces la Internet. De asemenea, va fi organizat un Bussiness Center in care jurnalistii fara laptop vor avea la dispozitie circa 50 de calculatoare dotate cu Internet. Organizatorii doresc de asemenea sa organizeze un birou care sa faciliteze transmiterea inregistrarilor audio ale declaratiilor catre jurnalistii interesati.
Vor fi organizate, de asemenea, 90 de cabine de editare TV, 25 pentru radio, doua studiouri TV si altele doua pentru radio, precum si 15 posturi de stand-up in exterior si altele cinci in interior. Marile trusturi media pot cere amenajarea unor standuri speciale, contra cost. Se estimeaza ca dintre reprezentantii media participanti, 40% ar putea fi jurnalisti si 60% cameramani si tehnicieni.
Pentru acest eveniment va fi elaborat un ghid media care, dupa aprobare va fi postat pe website-ul NATO.
Madalin NECSUTU  
Alte articole
  Franta se reintegreaza in NATO    (Externe, 2009-03-19)
  Efectele Summitului NATO    (Externe, 2008-06-07)
  Fortele Navale securizeaza Neptunul    (Anchete, 2008-03-20)
  Summit NATO si cu dezbatere publica    (Externe, 2008-02-28)
  Decizii NATO la Bucuresti    (Externe, 2008-01-14)
  Culoarul unic, haina de duminica a Bucurestilor    (2008-03-31 13:14)
  Summitul NATO dauneaza alcoolului    (2008-03-26 21:46)
  Summitul NATO inchide Aeroportul Baneasa    (2008-01-23 17:22)
  Summit-ul NATO de la Bucuresti ar putea aduce extinderea Aliantei    (2007-12-08 12:43)
  Jaap de Hoop Scheffer este rezervat fata de extinderea NATO    (2007-10-29 14:46)
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Mai Medeline   de filatelistu
Vax   de motzu
SI INBUCURESTI CUM?   de texanu
Mare pierdere!   de Zenn
Zau?   de Ion Caramache
Stirile zilei
 20:04 
Tariceanu ii cere "neintarziat" lui Basescu numirea Noricai Nicolai  2008-01-10
1 comentariu
 19:42 
Petre Roman se insoara, Oprah Winfrey se desparte de partenerul ei de-o viata  2008-01-10
3 comentarii
 18:57 
Drum al Crucii in sprijinul preotilor expulzati de comunistii de la Chisinau  2008-01-10
 18:29 
Incep licitatiile pentru gradinite, bazine de inot si sali de gimnastica  2008-01-10
 17:45 
Nicolaescu cere demisia directorului spitalului in care un veteran a fost condamnat sa moara  2008-01-10
1 comentariu
 17:23 
ZIUA intreaba!  2008-01-10
 17:03 
"Misiune imposibila" in Orientul Mijlociu  2008-01-10
3 comentarii
 16:53 
Cecilia Sarkozy: Nicolas, un fustangiu cu probleme de comportament  2008-01-10
1 comentariu
 16:30 
CEDO ar putea face dreptate scolilor in limba romana din Transnistria  2008-01-10
 16:25 
Lidia Barbulescu, noul presedinte al CSM  2008-01-10
4 comentarii
 16:14 
Sub anestezie (Awake)  2008-01-10
 15:37 
Fosta soacra a designerului Venera Arapu: "Fiul meu a facut-o doamna si ea l-a lasat pentru unul de 64 de ani!"  2008-01-10
1 comentariu
 15:15 
IPS Pimen contesta verdictul de politie politica dat de CNSAS  2008-01-10
1 comentariu
 15:02 
Basescu a dat afara jurnalistii de la sedinta CSM  2008-01-10
8 comentarii
 14:48 
Piturca, in topul antrenorilor  2008-01-10
 14:39 
Aglomeratie in cer  2008-01-10
1 comentariu
 14:02 
Tariceanu nu se duce la Cotroceni  2008-01-10
3 comentarii
 12:58 
Soldati infestati cu HIV in Irak  2008-01-10
2 comentarii
 12:42 
Jocurile pe calculator distrug creierul copiilor sub 7 ani  2008-01-10
 12:34 
Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost operat pe creier  2008-01-10
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01354 sec.