Ziua Logo
  09:27, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Seful DGIPI si un angajat al DGA sunt audiati de procurorii DNA pentru trafic de influenta
-- Potrivit unor surse din Ministerul Internelor, DGIPI va fi desfiintata, iar DGA, restructurata.
 24 martie, 20:39 
Dan Nica este al treilea ministru PSD desemnat in fruntea Internelor in numai cateva luni (Mircea PAUN/ ZIUA Foto)
Seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), Cornel Serban, si seful diviziei de Operatiuni al Directiei Generale Anticoruptie (DGA), Petre Pitcovici, din cadrul Ministerului de Interne, erau audiati marti seara de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), conform unor surse judiciare citate de NewsIn.
Cornel Serban si Petre Pitcovici sunt audiati de procurorii DNA pentru "trafic de influenta", cei doi fiind, la un moment dat, colegi la Brigada Antidrog din Politia Romana, sustin surse judiciare. Aceleasi surse spun ca ar fi vorba despre un dosar aflat la Sectia a doua penala din cadrul DNA.
DGIPI va fi desfiintata, iar DGA, restructurata, conform unui proiect, au declarat, pentru NewsIn, surse din Ministerul Administratiei si Internelor. Aceleasi surse mai spun ca DGIPI va face parte din DGA. DGIPI va fi desfiintata din cauza neregulilor gasite aici in ultimii ani, mai spun aceleasi surse.
Cornel Serban a fost numit sef al DGIPI in urma cu doar doua saptamani de catre ministrul de Interne Dan Nica.
De la formarea coalitiei PSD-PD-L, numirea sefului serviciului secret al armatei a fost un motiv de scandal.
Marul discordiei in coalitie, ''Vulpea'' Virgil Ardelean
Sefii de la Interne s-au perindat de parca am fi fost sub semnul zicalei "nici-o saptamana fara... un nou ministru" si s-au impiedicat mereu de numirea sefului celebrei Directii Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI). Seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a oferit o informatie din care am inteles mai bine de ce se dau atatea lupte intestine pentru controlul fostei "Doi s'un sfert". Mai precis, el a explicat, referitor la interceptarea convorbirilor telefonice, ca, la DNA, ascultarea si redarea "se face de ofiterii SRI sau de cei de la DGIPI", cu toate ca singurul serviciu care este administratorul sistemului de inregistrare date si voce, pe tot ce inseamna comunicatii ale operatorilor de comunicatii fixe sau mobile, este Serviciul Roman de Informatii.
Virgil Ardelean (Lucian CURELARIU/ ZIUA foto)
Ulterior, fostul purtator de cuvant al SRI-ului de pe vremea lui Virgil Magureanu, Nicolae Ulieru, ne-a mai dat o tema de gandire in legatura cu ce se ocupa DGIPI-ul cand era condus de Virgil Ardelean. El a explicat, la Realitatea Tv, un motiv pentru care acesta nu a fost dorit, in anul de gratie 2009, de PSD la sefia serviciului secret al Ministerului de Interne. Intronarea acestuia, fara acceptul lui Mircea Geoana, in fruntea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a dus la mazilirea lui Gabriel Oprea din partid, dupa care Ardelean a trebuit sa se retraga, nu tocmai in plina glorie, la numai o saptamana de la numire.
Motivul pentru care cel supranumit "Vulpea" este indezirabil pentru multi din PSD este ca, in 2004, ar fi tradat partidul, lasand sa transpire in presa celebrele stenograme.
Pe 24 noiembrie 2004, un cotidian central publica in premiera discutii dintre liderii PSD, pe care acestia nu le-ar fi dorit niciodata subiect de lectura publica. Discutii care s-au lasat cu un dosar penal. Pe scurt, Ulieru a explicat ca "PSD a cerut o secretizare a sediului de partid, care s-a facut cu ajutorul lui Ardelean. Apoi, au iesit anumite stenograme in presa. Geoana, Nastase si Iliescu l-au acuzat". Ca a tradat.
Dan Nica i-a urmat in functie lui Gabriel Oprea
Pe 13 ianuarie, presedintele Traian Basescu semna decretul de eliberare din functia de ministru al Internelor a lui Gabriel Oprea si decretul de numire a vicepremierului Dan Nica in calitate de interimar la sefia Ministerului Administratiei si Internelor. Oprea a demisionat din fruntea MAI, dupa numai 23 de zile, din cauza numirii lui Ardelean la sefia Directiei de Informatii din minister.
In data de 14 ianuarie, Virgil Ardelean isi anunta demisia din fruntea DGIPI.
Liviu Dragnea (Mircea PAUN/ ZIUA foto)
Explicatiile lui Dragnea
Pe 13 februarie, dupa numai 13 zile de mandat, ministrul Administratiei si Internelor, Liviu Dragnea, si-a anuntat demisia. El a facut o declaratie de presa, anuntata cu numai o jumatate de ora inainte, in care a sustinut ca intelege constrangerile bugetare, dar refuza sa asiste la masuri care ii impiedica exercitarea mandatului si atingerea obiectivelor pe care si le-a propus cand a preluat sefia ministerului.
"Cinstea, onoarea, demnitatea si profesionalismul sunt principiile care mi-au guvernat cariera politica si din aceste considerente cetatenii judetului Teleorman mi-au acordat al treilea mandat consecutiv de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman. De cel putin opt ani de zile, eforturile colegilor mei, presedinti de Consilii Judetene si primari s-au concentrat pentru transformarea administratiei intr-o administratie reala, in folosul cetatenilor si in acest sens, prin pachetul de legi adoptat la nivelul uniunii pentru descentralizarea administratiei centrale, am demonstrat ca aceasta este singura metoda reala si functionala. Cand am acceptat mandatul de a deveni de ministru de Interne, mi-am asumat o serie de motive foarte clare intr-un consens total cu toti factorii politici. M-am angajat sa ating aceste obiective: descentralizarea administratiei centrale, siguranta copiilor in scoli si a cetatenilor pe strada. Administratia publica implica din partea celor care activeaza in interiorul acesteia multa pasiune si devotament, dar fara asigurarea resurselor necesare desfasurarii activitatii, pasiunea nu e suficienta. In conditiile in care cetateanul vede in primar si in presedintele Consiliului Judetean persoana care ii poate rezolva problemele, incepand de la alimentarea cu apa, infrastructura de drumuri si pana la asigurarea serviciilor de asistenta sociala, nu pot asista tacit la diminuarea fondurilor financiare acordate autoritatilor locale si, implicit, la riscul neasigurarii unor servicii de calitate pentru cetatean. Inteleg constrangerile bugetare, dar refuz sa asist la masuri care imi impiedica acest mandat si apoi sa ma uit cu seninatate la colegii mei si sa le explic ca inteleg, dar ca nu am resursele necesare sa ma tin de cuvant", spunea Dragnea.
Marian Santion (ZIUA foto)
In 2007, fostul sef al DGA, procuroul Santion, propunea "comasarea DGA, DGIPI si a Corpului de control al ministrului de Interne"
In septembrie 2007, fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie, procurorul Marian Santion (n.r. - in acea perioada, consilier al ministrului de Interne, Cristian David), propune comasarea Directiei Generale Anticoruptie -DGA, Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI - UM 0962) si a Corpului de Control al ministrului de Interne, pentru ca aceste structuri sa functioneze mai eficient, dar si mai ieftin. "Ca cetatean, doresc o delimitare mai clara a atributiilor structurilor din MIRA (n.r. - actual MAI - Ministerul Administratiei si Internelor) pentru a fi mai eficiente. In calitate de consilier al ministrului, vreau sa vad ca incepe reforma", a declara, fostul sef al DGA, Marian Santion. Inca de la numirea sa la conducerea DGA, sustine procurorul Santion, existau situatii in care anumite atributii ale subordonatilor sai "coincideau cu cele ale unora din DGIPI sau din Corpul de Control". Procurorul a subliniat si "componenta costurilor" necesare pentru functionarea acestor structuri. "Fiecare are conducere proprie, are chestori, are sefi, are birouri administrative. De ce sa platesc eu, cetateanul Santion, trei insi care sa faca o treaba cand ea poate fi facuta foarte bine de unul singur?", s-a intrebat procurorul. In viziunea acestuia, "cele trei structuri ar trebui inteligent comasate, si subliniez inteligent, pentru ca nu are rost sa ai oameni care fac acelasi lucru in trei structuri diferite". Marian Santion declara in 2007 ca principalele argumentele ale acestei comasari sunt "eficientizarea" si "debirocratizarea", iar, astfel, ar aparea Directia Generala de Afaceri Interne (DGAI) "care sa functioneze la fel de eficient precum cele din alte tari mult mai avansate ca noi din acest punct de vedere".
Adrian ENCULESCU/ Marius BATCA  
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Articolul este semnat de Adrian Enculescu si Marius Batca   de srelu
Valeu, ce serparaie !!!   de Changeman
Cazul 3   de Eufrosin
Stirile zilei
 21:24 
  2009-03-24
4 comentarii
 20:30 
Spectacol cu injuraturi pe centura Capitalei (VIDEO)  2009-03-24
6 comentarii
 20:29 
Cercetatorii unui laborator al Marinei americane sustin ca au obtinut dovezi privind existenta fuziunii nucleare la rece  2009-03-24
5 comentarii
 20:06 
Romanii arestati saptamana trecuta pentru violarea adolescentei de la Roma si-au marturisit fapta  2009-03-24
5 comentarii
 19:54 
UPDATE: Transplantul lui Cristi Minculescu a reusit  2009-03-24
3 comentarii
 19:50 
Emil Boc: Guvernul va elimina suspiciunile potrivit carora vrea sa puna botnita presei  2009-03-24
1 comentariu
 19:30 
Seful FMI: Criza economica ameninta democratia si poate duce la razboi  2009-03-24
6 comentarii
 19:09 
Un amestec exploziv de moda, mass-media si lume buna  2009-03-24
 19:04 
Picteaza pe.... pene de lebada  2009-03-24
 19:04 
Emil Boc s-a ridicat pe varful picioarelor pentru a parea mai inalt la Summit-ul Procurorilor  2009-03-24
6 comentarii
 19:02 
Din aprilie se scumpesc nu doar tigarile si alcoolul, ci si carburantii  2009-03-24
2 comentarii
 18:59 
Lovitura electorala pentru Elena Basescu: brandul "EBa" e deja luat!  2009-03-24
10 comentarii
 18:55 
Societatea civila "someaza" Guvernul in privinta Codurilor  2009-03-24
 18:45 
CE va elimina comisioanele pentru plata facturilor prin intermediul bancilor  2009-03-24
 18:38 
Emil Boc: Acordul cu FMI va fi semnat in circa doua saptamani  2009-03-24
 18:31 
Marius Lacatus: Nu-mi vine sa cred ca am ajuns pe locul 8, pozitia e jenanta pentru noi  2009-03-24
 18:28 
Presedintele SUA, inregistrat in timp ce vorbeste cu zece extraterestri  2009-03-24
4 comentarii
 18:21 
BCR vrea sa imparta actionarilor 40% din profitul pe 2008  2009-03-24
 18:18 
China interzice Youtube!  2009-03-24
3 comentarii
 18:09 
E cel mai tanar si are cel mai... tare abdomen din Parlament!  2009-03-24
4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01426 sec.