Ziua Logo
  15:26, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Dorin Chirtoaca: Trilaterala Medvedev-Voronin-Smirnov a fost pur formala, pentru ca parghiile sunt la Putin
 22 martie, 12:23 
Dorin Chirtoaca
Vicepresedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Dorin Chirtoaca, a declarat vineri seara, in timpul unei conferinte desfasurata in Aula Magna a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, ca nu exista un conflict transnistrean si ca intalnirea tripartita de miercuri de la Moscova dintre presedintele rus Dmitri Medvedev, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si liderul transnistrean Igor Smirnov a fost una "pur formala". El a explicat ca, "de fapt, cei care s-au intalnit nici unul nu decide nimic, intrucat parghiile se afla la altcineva, la actualul prim-ministru al Rusiei, Putin".
"Consideram insa ca rezultatul adevarat in solutionarea problemei transnistrene poate veni in urma creari unui contrast, unei diferente clare, intre ceea ce se intampla dincolo de Nistru si dincoace de Nistru. Daca in Republica Moldova va functiona legea, va fi perspectiva europeana, cetatenii vor putea circula liber in Europa cu pasaportul Republicii Moldova fara viza, vor fi locuri de munca, vor veni investitii, omul va fi aparat de lege si nu vor fi clanuri care conduc si subordoneaza totul, cetatenii din Transnistria vor dori si ei sa faca parte din comunitatea noastra. Trebuie sa le creem un model atractiv daca doriti pe exemplul celor doua Germanii, Germania de Est si Germania de Vest", a explicat Dorin Chirtoaca
"Iar pretinsele solutii care vin dinspre Est nu reprezinta, in opinia noastra, decat incercari deja rasuflate ale lui Voronin, Smirnov si respectiv Federatiei Ruse de a mai alimenta sperantele oamenilor ca problema ar putea fi rezolvata pe calea pe care o propun ei. De fapt, intalnirea care a avut loc la Moscova zilele trecute este o intalnire pur formala si astazi am primit si dovada pentru ca Smirnov a confiscat urnele de votare care erau destinate pentru satul Corjova de pe malul stang al Nistrului, aflat sub jurisdictia Republicii Moldova", a subliniat Primarul Chisinaului.
"Dar intalnirea care a avut loc alaltaieri este complet lipsita de putere de decizie, si declaratia aceea comuna, de asemenea, nu aduce nimic nou decat schimba cuvinte vechi cu cuvinte noi, sintagme vechi cu sintagme noi, in realitate, situatia ramanand aceeasi, sistemul ramanand acelasi, pentru ca Voronin s-a intalnit nu cu acei care decid, de fapt, cei care s-au intalnit nici unul nu decide nimic, intrucat parghiile se afla la altcineva, la actualul prim-ministru al Rusiei, Putin, iar Medvedev dupa cum se vede a fost insarcinat cu anumite, i-au fost repartizate, anumite atributii de reprezentare, de PR (...)", a continuat Dorin Chirtoaca.
"Vom propune alianta tuturor partidelor care vor intra in Parlament, cu exceptia comunistilor"
Primarul Chisinaului a declarat si ca Partidul Liberal din Republica Moldova va coopera dupa alegeri cu orice formatiune politica care va intra in Parlament in afara comunistilor. El si-a exprimat, de asemenea, speranta ca partidele aliate ale comunistilor nu vor intra in Parlament la viitoarele alegeri.
"Vom propune alianta tuturor partidelor care vor intra in Parlament cu exceptia comunistilor carora nu avem cum sa le propunem vreo alianta. De asemenea, ne exprimam speranta ca partidele aliate ale comunistilor pur si simplu nu vor trece in Parlament si nu vom avea probleme cu ei", a declarat Dorin Chirtoaca.
Tot in cadrul conferintei, Dorin Chirtoaca a prezentat programul de guvernare al Partidului Liberal din Republica Moldova, subliniind ca acesta are 10 capitole si a fost sintetizat in 5 directii strategice de actiune, garantarea respectului fata de lege, dezvoltarea economiei, protectia sociala, securitate energetica si aplicarea legislatiei europene pe teritoriul Republicii Moldova, al caror scop este sa elimine saracia din Republica Moldova si sa faciliteze integrarea europena.
"Programul are zece capitole si a fost sintetizat in 5 directii strategice de actiune pentru a comunica mai usor si mai exact prioritatile noastre cetatenilor. Cele cinci directii strategice sunt urmatoarele: garantarea respectului fata de lege, dezvoltarea economiei, protectia sociala, securitate energetica si aplicarea legislatiei europene pe teritoriul Republicii Moldova. Sunt cinci directii care au legatura una cu alta si care una fara alta nu pot sa existe, iar fara aceste cinci directii principale de actiune Republica Moldova nu are cum sa depaseasca situatia complicata in care se afla in prezent. Aceste cinci directii au doua obiective fundamentale sa lichidam saracia din Moldova si sa ne integram dupa aceea in Uniunea Europeana", a explicat Dorin Chirtoaca
Aplicarea legislatiei europene pe teritoriul Republicii Moldova
Vorbind despre a cincea directie strategica, aplicarea legislatiei europene pe teritoriul Republicii Moldova, primarul Chisinaului a explicat ca Aquis-ul comunitar poate fi implementat in Republica Moldova si fara ca acesta sa faca parte din Uniunea Europeana si a anuntat ca partidul sau isi propune sa incheie un acord de asociere cu Uniunea Europeana pana la finalul anului 2010, daca va castiga alegerile.
"(...)Apoi urmeaza sa preluam Aquis-ul comunitar si sa-l aplicam in Republica Moldova chiar daca nu suntem membri ai Uniunii Europene. Nimic nu ne impiedica, putem reforma institutiile statului fara a fi membri, dar asta ii va demonstra Uniunii Europene ca suntem seriosi in privinta demersului nostru european. Si, respectiv, ne propunem sa incheiem un accord de asociere cu Uniunea Europena pana la sfarsitul anului 2010. Adordul de asociere aducand Republica Moldova la un alt nivel de relatii intre EU si RM. Acordul de asociere evident va permite libera circulatie in spatiul european pe baza pasapoartelor Republicii Moldova fara viza", a subliniat Dorin Chirtoaca.
Ca masura alternativa, primarul Chisinaului a explicat ca Partidul Liberal pledeaza pentru acordarea cetateniei romane in mod simplificat prin lege. "Insa, ca masura alternativa Partidul Liberal pledeaza pentru acordarea cetateniei romane, in mod simplificat, prin lege, recunoasterea de fapt a cetateniei romane pentru cetatenii Republicii Moldova, astfel incat sa putem vorbi despre legalizarea statutului celor care sunt plecati la munca peste hotare si pentru a permite reintregirea familiilor, pentru a termina cu situatia actuala in care un om trebuie sa platesca de la 3000 pana la 6000 de euro pentru o viza falsa, sau pentru un pasaport, sau pentru a fi transportat in general in conditii extreme in spatiul european pentru a putea munci", a continuat Dorin Chirtoaca.
Potrivit lui Dorin Chirtoaca, comunistii doresc sa piarda alegerile parlamentare. "Comunistii vor sa piarda alegerile parlamentare pentru ca vor sa fie absolviti si de raspunderea care le revine ca urmare a dezastrului pe care l-au creat in ultimii opt ani", a explicat Dorin Chirtoaca.
Stefan GALAI  
Alte articole
  Deutsche Welle: Chisinaul are un scenariu "stick and carrot" pentru Transnistria    (2009-12-18 20:00)
  Chirtoaca: Opozitia va boicota alegerea noului presedinte al Republicii Moldova    (2009-04-25 12:55)
  Dorin Chirtoaca: Renumararea voturilor nu inseamna reluarea alegerilor    (2009-04-07 21:06)
  Consiliul Europei initiaza un program de asistenta preelectorala pentru Republica Moldova    (2008-12-09 18:11)
  Primarul Chisinaului, urmarit de o masina cu numere de Transnistria    (2008-12-01 14:25)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
NKVD=PCRM   de Igor
Dar totusi de ce Chirtoaca nu vrea sa fie deputat   de NKVD
Stirile zilei
 20:02 
6 din 49: Cele 5,5 milioane de euro raman in vistieria Loteriei  2009-03-22
 19:47 
Marea Britanie va deveni una dintre principalele destinatii pentru imigranti  2009-03-22
1 comentariu
 19:03 
O imagine care seamana cu chipul lui Iisus a fost descoperita pe zidul unei biserici  2009-03-22
31 comentarii
 18:51 
Protest violent cu prezervative la adresa Papei  2009-03-22
15 comentarii
 18:50 
Mutu aduce victoria Fiorentinei in etapa a 29-a a Campionatului italian de fotbal  2009-03-22
 18:33 
Politia Romana implineste 187 de ani de la infiintare  2009-03-22
5 comentarii
 18:05 
Gabi Balint despre jocul echipei FC Timisoara : Echipa joaca la fel ca in turul campionatului, adica prost  2009-03-22
 17:58 
Guvernul ar putea majorara accizele la carburanti de la 1 aprilie  2009-03-22
5 comentarii
 17:50 
Presedintele Basescu va efectua, luni, o vizita de stat in Austria  2009-03-22
4 comentarii
 17:32 
Chisinau: Peste 30.000 de oameni au participat la un miting electoral si de protest fata de guvernarea comunista  2009-03-22
2 comentarii
 17:31 
Irak-ul a devenit destinatie turistica: Cativa turisti britanici, americani si unul canadian au plecat sa viziteze acesta tara  2009-03-22
5 comentarii
 17:04 
Circa 10.000 de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Ion Dolanescu  2009-03-22
 16:50 
Elena Udrea ii pune la dispozitie Elenei Basescu fostul sediu de campaniei pentru a-i purta noroc  2009-03-22
6 comentarii
 16:42 
O parte din incidentele OZN inregistrate de Ministerul Apararii din Marea Britanie au fost facute publice  2009-03-22
2 comentarii
 16:33 
Topul celor mai vinovati oameni pentru criza financiara mondiala  2009-03-22
12 comentarii
 16:19 
Berceanu: FMI nu a impus diponibilizari, reduceri de cheltuieli sau majorarea taxelor  2009-03-22
 16:18 
Ministerul Turismului lanseaza concursul foto "Turist in Romania - Tara de basm"  2009-03-22
3 comentarii
 16:13 
Prefectul de Mures: UDMR incita spiritele pentru autonomia Tinutului Secuiesc  2009-03-22
14 comentarii
 16:01 
Elena Udrea: PNL are nevoie de un presedinte care sa prezinte alegatorilor programe si idei liberale nu doar placa de patefon zgariata cu "Jos Basescu"  2009-03-22
9 comentarii
 15:59 
In lipsa banilor, americanii de rand se orienteaza spre barter  2009-03-22
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02844 sec.