Ziua Logo
  12:22, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Val de violente in Pakistan. Politia a primit ordin sa traga in manifestanti
Benazir Bhutto, ucisa de Al-Qaida


Trupul lui Bhutto a fost dus in sudul Pakistanului (imagini difuzate de ABC News)
-- Trupul fostului premier a fost inhumat, vineri, in mausoleul familiei, din provincia natala Sindh
 28 decembrie, 12:00 
O televiziune privata pakistaneza - ARY- a anuntat, vineri dimineata, ca asasinarea fostului premier pakistanez, Benazir Bhutto, a fost revendicata de reteaua terorista Al-Qaida. Informatia nu a fost confirmata, deocamdata, de alte surse. Desi responsabilitatea atacului a fost atribuita gruparilor islamiste, inclusiv talibanilor si retelei al-Qaida, analistii nu exclud posibilitatea unei inscenari din partea adversarilor politici, chiar si din partea apropiatilor lui Pervez Musharraf. Pe de alta parte, televiziunea CNN a difuzat un mesaj pe care Bhutto il adresa Statelor Unite, in care avertiza ca, in cazul in care va fi ucisa, intreaga vina ii apartine presedintelui Pervez Musharraf. Intre timp, un avion militar purtand ramasitele pamantesti ale fostului premier pakistanez Benazir Bhutto a aterizat in noaptea de joi spre vineri la Sukkur, un aeroport din apropiere de Larkana. Presedintele Musharraf a decretat trei zile de doliu national. Asasinarea fostului premier a declansat in Pakistan un val de violente. Mii de oameni au iesit pe strazi scandand slogane impotriva presedintelui Musharraf. Presa internationala noteaza ca moartea lui Bhutto aduce Pakistanul intr-una dintre cele mai grave crize din istoria de 60 de ani de stat independent, existand riscul izbucnirii unui razboi civil si chiar al anularii alegerilor din ianuarie, comenteaza Reuters. Analistii politici cred ca presedintele Pervez Musharraf ar putea profita de context pentru a reinstaura starea de urgenta si pentru a anula scrutinul parlamentar programat la 8 ianuarie. Consiliul de Securitate al ONU se intruneste in regim de urgenta, vineri, la ora 19.00.
Fortele de securitate din provincia au voie sa traga in manifestantii violenti
Foto EPA
Fortele de securitate din provincia pakistaneza Sindh au primit ordin sa traga in protestatarii violen�i, in conditiile ciocnirilor provocate de asasinarea lui Benazir Bhutto, a spus un oficial, citat de Reuters. "Da, sa fie impuscat pe loc oricine atenteaza la viata cetatenilor nevinovati sau la proprietatea publica", a declarat ministrul de Interne al regiunii, Akhtar Zaman. Violentele au izbucnit din nou vineri in Pakistan, simpatizantii furiosi ai lui Bhutto iesind pe strazi. Indivizi neidenfiticati au impuscat mortal un politist si au ranit alti trei in fieful lui Bhutto, Karachi. Grupuri de tineri au incendiat vehicule si magazine in intreaga provincie Sindh. "Incercam sa controlam situatia, dar spiritele s-au incins", a spus un oficial al politiei din Karachi. Violente au izbucnit si joi in diverse parti ale tarii, dupa asasinarea lui Bhutto. Un oficial al Ministerului de Interne, citat de AFP, a anuntat un bilant de zece morti. Politia a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a-i calma pe protestatari, care scandau slogane impotriva presedintelui pakistanez Pervez Musharaf.
Trei zile de doliu national
Foto EPA
Autoritatile din Pakistan au decis sa inchida, pentru trei zile, bancile, scolile si anumite societati comerciale, se arata intr-un comunicat al Ministerului pakistanez de Interne, citat de agentiile internationale de presa. "Toate institutiile scolare publice sau private, toate societatile si centrele comerciale, toate bancile din tara trebuie sa ramana inchise timp de trei zile cu efect imediat", a anuntat Ministerul de Interne intr-un comunicat. Cu putin timp inainte de adoptarea acestei decizii, presedintele Pervez Musharraf a convocat o reuniune de urgenta a Guvernului si a autoritatilor militare, la palatul prezidential din Islamabad. "Presedintele a ordonat agentiilor de securitate sa ia toate masurile posibile pentru mentinerea legii si ordinii in tara", a anuntat Ministerul Informatiilor. Planul Pakistanului de a organiza alegerile generale la 8 ianuarie ramane valabil, a declarat vineri premierul interimar pakistanez, la o zi dupa asasinarea liderului opozitiei Benazir Bhutto, relateaza Reuters. "Alegerile raman cum au fost anuntate", a afirmat premierul interimar, Mohammadmian Soomro. El a facut aceasta precizare dupa ce a fost intrebat daca a fost luata vreo decizie cu privire la data alegerilor legislative, pe fondul asasinarii lui Bhutto.
Benazir Bhutto a fost inmormantata, vineri, in mausoleul familiei sale din provincia natala Sindh, din sudul Pakistanului, a anuntat postul public de televiziune, citat de AFP. Sicriul, aflat la bordul unui vehicul alb si acoperit cu un drapel resrezentand Partidul Popular Pakistanezal lui Bhutto, a ajuns cu putin inainte de ora 11.00 GMT (13.00, ora Romaniei) la mausoleul familiei acesteia din Garhi Khuda Bakhsh, in apropierea orasului Larkana, din sudul Pakistanului, potrivit martorilor. Sute de mii de persoane au sosit vineri in localitate pentru a-i aduce un ultim omagiu. In sudul Pakistanului violentele au continuat vineri. Un candidat al partidului la putere pentru alegerile din ianuarie si alti doi sustinatori ai sai au fost ucisi intr-o explozie, in valea Swat. Potrivit AFP, 19 persoane au murit, de ieri, in ciocnirile din Pakistan.
Pakistanul, la un pas de cea mai grava criza din istorie
Asasinarea fostului premier pakistanez Benazir Bhutto aduce Pakistanul intr-una dintre cele mai grave crize din istoria de 60 de ani, existand riscul izbucnirii unui razboi civil si chiar al anularii alegerilor din ianuarie, comenteaza Reuters.
Analistii politici cred ca presedintele Pervez Musharraf ar putea profita de context pentru a reinstaura starea de urgenta si pentru a anula scrutinul parlamentar programat la 8 ianuarie. "Ar fi corect sa se constate ca alegerile nu pot avea loc", afirma analistul britanic Farzana Shaikh. "Procesul electoral a fost blocat. Cred ca exista posibilitatea reala ca Musharraf sa decida reinstaurarea starii de urgenta", anticipeaza Shaikh. "Pakistanul va intra intr-o era a incertitudinii, care poate conduce la instabilitate intr-o regiune in care au mai fost trei razboaie intre doua puteri nucleare - Pakistan si India. Aceasta nu este prima criza prin care Pakistanul trece de la crearea lui in 1947, dar cred ca ne confruntam cu cea mai grava conjunctura de pana acum", spune Shaikh.
Bhutto, in varsta de 54 de ani, a murit la spital dupa ce a fost vizata de un atac armat si de un atentat sinucigas la finalul mitingului electoral din Rawalpindi.
Desi responsabilitatea atacului a fost atribuita gruparilor islamiste, inclusiv talibanilor si retelei al-Qaida, analistii nu exclud posibilitatea unei inscenari din partea adversarilor politici, chiar si din partea apropiatilor lui Pervez Musharraf.
"Va fi foarte greu sa aflam adevarul in acest caz", afirma M.J. Gohel, director executiv al Fundatiei Asia-Pacific - un institut cu sediul la Londra. "In afara de talibani si de elemente al-Qaida, exista multi alti candidati, agenti ai serviciilor de informatii sau armatei care nu au fost niciodata in relatii bune cu Bhutto. Pot fi si adversari politici, toata lumea stie ca avea dusmani", continua Gohel.
Dana CONERTH  
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Cine...?   de ostrogotu
Musharraf in curand va parasi postul pe care il detine.   de ionion
Benazir Bhutto, ucisa de Musharraf   de Mario
Benazir Bhutto, ucisa de Al-Qaida! Da - dar sa se spuna si numele instructorului care este   de ionion
saccsiv   de saccsiv
Asa, asa? La tzanc un post particular din Pakistanul Musharafului zice?????   de Lucian Cosbuc
Stirile zilei
 18:28 
Asasinarea lui Jesse James de catre lasul Robert Ford (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford)  2007-12-28
 18:04 
PSD ar cam desfiinta CNSAS-ul  2007-12-28
2 comentarii
 17:14 
Intalnire Guvern - sindicate sub patronajul Presedintiei, pe 7 ianuarie  2007-12-28
1 comentariu
 16:19 
Actorul George Ivascu si sotia sa, Alice Barb, s-au impacat  2007-12-28
2 comentarii
 16:17 
Legenda teatrului romanesc, Clody Bertola a plecat dintre noi  2007-12-28
 15:44 
Elodia a fost ucisa dupa ora 22:00 in noaptea de 29 spre 30 august  2007-12-28
1 comentariu
 15:19 
Italia expulzeaza imigrantii pe considerente de securitate nationala  2007-12-28
 14:55 
Rusia isi va spune in ianuarie argumentele privind scutul antiracheta la Varsovia  2007-12-28
4 comentarii
 14:53 
Se scumpesc medicamentele  2007-12-28
1 comentariu
 14:41 
Fiul isi bate tatal: Britanicii il vor pe Printul William rege  2007-12-28
3 comentarii
 14:25 
Sean Penn si Robin Wright divorteaza dupa 11 ani de mariaj  2007-12-28
 13:39 
Faze tari in 2007: Lindsay Lohan, innebunita dupa sex, pat de aur pentru Chivu si Elisei, un american s-a imbogatit dupa ce a alunecat pe un gainat  2007-12-28
 12:43 
Mai tare decat Michael Jackson  2007-12-28
 11:19 
Restrictii de trafic in noaptea de Anul Nou  2007-12-28
 10:51 
Fara prea multa zapada de Revelion  2007-12-28
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01149 sec.