Ziua Logo
  13:23, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Basescu despre Geoana: Daca ramanea in opozitie, azi nu mai era presedintele PSD. O sa ramana virgin daca isi pune centura de castitate!
 9 martie, 23:56 
Traian Basescu
Dupa discursul lui Traian Basescu de luni din Parlament, in care seful statului a acuzat guvernarea anterioara pentru problemele din prezent, presedintele a declarat, in aceeasi zi, la TVR, ca "batjocura si aroganta fostului premier ne-a adus aici". Seful statului a criticat gestul iresponsabil" al fostei guvernari care ar fi respins orice fel de descentralizare si de reformare a institutiilor in Romania. "Avem o problema cu domnul Tariceanu. A incheiat mandatul si nu a inteles nimic din mecanismele economice. Dansul de multe ori crede ca economia este ca si cum cumperi blugi sau masini Citroen din Franta, le vinzi aici adaugand ceva la pret, te numesti dealer de ma�ini, pui papion, esti baiat elegant si cu asta ai terminat balciul", a declarat Basescu.
Nu a scapat de atacurile presedintelui nici liderul PSD, Mircea Geoana. Dupa ce social-democratul l-a acuzat pe presedinte ca "a incercat sa fuga de cartoful fierbinte numit acordul cu FMI" si si-a exprimat speranta ca "centura de siguranta a presedintelui privind un imprumut extern sa nu devina una de castitate", seful statului l-a sanctionat pe presedintele Senatului cu o declaratie la fel de acida.
Fiind al doilea om in stat, o sa-i oferim centura sa si-o puna
"Mircea Geoana o sa ramana virgin daca isi pune centura de castitate. Fiind al doilea om in stat, o sa-i oferim o centura, sa si-o puna. Daca ar sta mai mult in Bucuresti si nu s-ar plimba la munte cu domnul Marian Vanghelie ar fi inteles negocierile cu FMI. Ar trebui sa aiba macar putin bun simt fata de mine atunci", a glumit Traian Basescu, intr-o editie speciala la TVR. Presedintele nu s-a oprit aici. El a declarat: "eu sunt Executiv, presedintele Romaniei este parte a Executivului. Sau nu stie? Il cam ascult de trei luni pe domnul Geoana..."
Traian Basescu a afirmat apoi ca el este cel care l-a ajutat pe Mircea Geoana sa supravietuiasca politic."Daca ramanea in opozitie, azi nu mai era presedintele PSD. Nu mi-e dator, dar bun simt poate sa aiba", a continuat Basescu.
Candidatura lui Geoana la presedintie, o intentie nefericita
Despre intentia lui Mircea Geoana de a candida la presedintie, Traian Basescu a apreciat-o drept "nefericita". "Ce intentie nefericita are!", a spus Basescu razand. Vizibil deranjat de atacurile liderului PSD si ale altor social-democrati , Basescu le-a reamintit acestora ca el nu este parte a acordului PDL-PSD si ca le va da dur replica daca vor sa-si faca imagine atacand Presedintia. "Eu nu sunt parte a protocolului PSD - PD-L. De acest lucru se ajuta toti din cei din PSD sa atace presedintele si ar putea sa primeasca replici", a avertizat Basescu, adaugand insa ca "actuala coalitie functioneaza bine deocamdata".
Intrebat de declaratia unui alt lider PSD, Adrian Nastase, potrivit careia seful statului va scoate, la un moment dat, PSD de la guvernare, Basescu a negat categoric. "Nu, asta e o ineptie. O ineptie. Cum sa scoti, sa distrugi ceva ce-i construit. Nu, poti cel mult sa critici", a spus Basescu. El a adaugat ca "deocamdata" coalitia functioneaza si Guvernul are stabilitate. "Sigur ca este un efort urias al unora sa creeze impresia de lipsa de stabilitate, dar deocamdata Guvernul e stabil", a punctat Basescu.
Seful statului a precizat luni ca imprumutul pentru care UE cere incheierea unui acord cu FMI poate fi luat dintr-un fond de aproximativ 30 de miliarde de euro destinat statelor din Europa de Est si spune ca Tariceanu nu a inteles ca nu se referea la cele 30 de miliarde puse la dispozitie de BEI.
"Banii despre care vorbim noi si pe care ii poate angaja Guvernul - este vorba de un alt fond - sunt bani destinati (...) finantarii situatiilor dificile de genul aceleia in care suntem noi, care avem un deficit de cont curent. Si aceste sume nu pot fi accesate decat in paralel UE si FMI. (...) Deci acesti bani sunt altii. Domnul Tariceanu a fost cu mine la Consiliul European, dar nu a inteles", a declarat presedintele la TVR 1. Traian Basescu a explicat ca este vorba de doua surse de finantare, iar cea de-a doua provine de la Banca Europeana de Investitii (BEI), care este destinata in principal IMM-urilor. El a spus ca sumele de la BEI nu vin la bugetul de stat, ci sunt puse la dispozitia celor patru banci din Romania acreditate de BEI. "Deci sunt 30 de miliarde pentru toate statele UE, nu pentru cele 12 intrate (de curand n.r.)", a spus el, precizand ca acesti bani pot fi accesati fara incheierea unui acord cu FMI.
Un acord cu FMI nu va duce la majorarea TVA sau a cotei unice
In ceea ce priveste acordul cu FMI, seful statului a afirmat ca autoritatile romane nu doresc un acord de tip stand-by. "Nu ne putem gandi la acorduri de gen stand - by, ci probabil la o asistenta. Va trebui negociat (...) Si asta va insemna niste obiective, nu mai putem continua cu cresterea anvelopei salariale la sectorul bugetar, a ajuns dincolo de orice limita. Va trebui sa reducem cheltuielile bugetare ca sa lasam loc pentru investitii", a declarat Basescu. Seful statului a spus ca este "aproape sigur" ca nu va mai fi posibil ca FMI sa impuna masuri precum majorarea TVA sau renuntarea la cota unica de impozitare.
Consolidarea rezervei BNR
Basescu a mai spus ca o parte din banii imprumutati vor fi utilizati pentru consolidarea rezervei BNR, pentru a permite bancii centrale sa elibereze din garantiile bancilor comerciale. "Se creeaza conditii ca bani depusi garantie la BNR de fiecare banca comerciala sa reintre in circuitul financiar al tarii", a declarat el. Basescu a mai spus ca, daca nu ar fi fost conditia Uniunii Europene sa fie "un parteneriat bani europeni si FMI, cu sau fara bani, nu am fi avut un acord cu Fondul".
Presedintele a declarat luni, in plenul Legislativului, ca Romania poate accesa fondurile puse la dispozitie de UE doar prin incheierea unui parteneriat cu FMI, precizand ca imprumutul este necesar in contextul in care sectorul privat nu va putea rambursa datoria externa de 24 de miliarde de euro in 2009.
In discursul din Parlament, Basescu a lansat critici dure la adresa fostului Guvern, acuzand faptul ca deteriorarea situatiei economice din ultimii doi ani nu permite acum Romaniei sa ia masurile anticriza pe care le adopta majoritatea statelor Uniunii Europene.
Dana Conerth  
Alte articole
  Basescu izolat    (Eveniment, 2009-11-24)
  Geoana a umblat la arbitru    (Politica, 2009-11-18)
  Geoana cere binecuvantarea lui Basescu    (Politica, 2008-02-28)
  Geoana a muscat nada Cotrocenilor    (Politica, 2007-10-02)
  Manevra Geoana-Basescu    (Eveniment, 2007-09-22)
  Mircea Basescu ne lamureste: Nimeni nu are nimic cu mine, ci cu presedintele nostru    (2009-04-07 17:10)
  Adrian Nastase: Basescu e un distrugator de oameni    (2009-04-03 14:08)
  Mircea Geoana cere retragerea Armatei romane din Irak    (2009-03-31 14:00)
  Basescu discuta la Cotroceni cu Boc si Geoana    (2009-01-14 11:15)
  Presedintele Romaniei si liderul PSD Mircea Geoana s-au contrat, la inceputul consultarilor de la Cotroceni    (2008-08-12 12:30)
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Unitati de masura ale capacitatii politicianului roman!   de LENIO
Marinarul, monument de tupeu si nesimtire.   de Goosie
Insa cum i-ar fi fost basescului cu in gubern ostyil si un parlamanet asisderea?   de Ghita Bizonu'
Facem analiza expresiei :   de ionion
Copii atentie! Tata a facut semn cu degetul ca v-ati obraznicit !   de ionion
basescfu   de sisea
Basescu Presedinte   de ionescu
Basescu presedinte   de ionescu
Stirile zilei
 20:47 
UPDATE Ordinul de retinere pentru cei doi romani suspectati ca ar fi violat o italianca de 14 ani, anulat de Justitie  2009-03-10
 20:25 
Vanghelie viseaza la un candidat PSD care sa "il calce in picioare pe Basescu". Macar la figurat  2009-03-10
1 comentariu
 20:20 
Un act intocmit in SUA te poate lasa sarac lipit in Romania!  2009-03-10
10 comentarii
 19:58 
Personalul de la morga Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui a incurcat doua cadavre  2009-03-10
 19:56 
Parlamentul Romaniei, clasa a II-a primara: Roberta Anastase vrea sa il mute pe Adrian Nastase din banca ei  2009-03-10
6 comentarii
 19:55 
Nici Eurovisionul nu scapa de influenta lui Putin: Melodia Georgiei, "We Don't Wanna Put In", interzisa de organizatori  2009-03-10
6 comentarii
 19:36 
Bataie intre top-modele la o prezentare Jean Paul Gaultier (VIDEO)  2009-03-10
 19:28 
O tanara ziarista afgana care lucra pentru un post de televiziune canadian a fost ucisa la Kandahar  2009-03-10
 19:21 
Moody's: Ratingul Romaniei depinde de finantarea externa  2009-03-10
2 comentarii
 19:16 
Copiii cu tatici batrani sunt mai putin inteligenti  2009-03-10
4 comentarii
 19:15 
Increderea in mediul de afaceri din Romania a ajuns la unul din cele mai scazute niveluri din zona  2009-03-10
 18:45 
Tolea petrece patru ani la inchisoare, pentru tentativa de omor  2009-03-10
2 comentarii
 18:31 
Alternativa lui Patriciu la imprumutul FMI: Reducerea taxei unice la 10% si a TVA-lui la 15%  2009-03-10
35 comentarii
 18:21 
Un batran de 81 de ani, bolnav de parkinson, condamnat la inchisoare pentru un teren cumparat fara acte  2009-03-10
5 comentarii
 18:19 
De rasul curcilor: Militarii din cadrul temutului GRU au ajuns sa isi ceara drepturile in strada  2009-03-10
10 comentarii
 18:12 
Lukasenko a anuntat ca armatele rusa si belarusa vor derula manevre comune de mare anvergura in luna septembrie  2009-03-10
 18:10 
Romania ar putea pune umarul ca FMI sa treaca pe profit  2009-03-10
3 comentarii
 18:05 
Cea mai degradanta reclama feminina a anului! (FOTO)  2009-03-10
1 comentariu
 17:50 
Rusia ar putea amana pe termen nelimitat livrarea rachetelor sol-aer de tip S-300 catre Iran  2009-03-10
 17:45 
Patriciu: Legatura oamenilor de afaceri cu spatiul politic e un lucru normal! Vantu: Oamenii de afaceri nu sustin politicieni din dragoste sau generozitate!  2009-03-10
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01812 sec.