Ziua Logo
  09:24, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Educatie
Legile Educatiei tulbura din nou apele in cancelarie
-- Ecaterina Andronescu arunca la cos Strategia Miclea si croieste dupa bunul plac Legea invatamantului preuniversitar, Legea invatamantului universitar si Statutul personalului didactic. De la "masa de operatie", ministrul Educatiei i-a exclus pe dascali, invatatori, directori de scoli si alti specialisti din preuniversitar, reclama Stefan Vlaston, presedintele Edu Cer. Deputatul Catalin Croitoru cere o reducere de 40% a posturilor din Ministerul Educatiei si din unitatile direct subordonate
 3 februarie, 17:43 
Pachetul de legi privind invatamantul preuniversitar, academic si statutul personalului didactic starneste din nou nemultumirea profesorilor, din cauza ca noul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, ignora Strategia elaborata de Comisia Prezidentiala condusa de Mircea Miclea si asumata de asociatiile profesionale, sindicate si partide. Concret, ministrul a croit si transmis sindicatelor un document intitulat pompos "Principiile Strategiei pentru imbunatatirea modului de exercitare a competentelor descentralizate in invatamantul preuniversitar 2008-2013", total diferit de cel amintit mai sus, si pe baza caruia vrea sa construiasca pachetul de legi. "La o prima lectura, se remarca diferente notabile fata de Strategia Miclea, elaborata de Comisia Prezidentiala pentru Educatie. Ne intrebam daca este corect ca Ministerul Educatiei sa elaboreze, in absenta profesorilor, aceste importante legi pentru invatamant. Sindicatele nu reprezinta toti partenerii din educatie (stockholders).
In absenta profesorilor, directorilor, invatatorilor, a oamenilor care vin direct din salile de clasa, de la catedre in general - nu din birouri de functionari sau sefi de sindicate -, este greu de presupus ca rezultatul va fi pe masura asteptarilor. Subliniem eroarea grava a managementului la varf din educatie, care a refuzat aparitia unei asociatii profesionale nationale, institutionala, dupa modelul Colegiului Medicilor, al Uniunii Nationale a Notarilor etc., care ar fi constituit un partener de dialog credibil si competent in aceasta constructie. In lipsa acestuia, nu se iau in considerare nici opiniile ONG-urilor care au domeniu de activitatea educatia. Motivele acestui refuz trebuie cautat in dorinta de a mentine 300.000 de angajati din educatie in "organizarea" ministerului, pentru a reactiona dupa interese straine de cele ale invatamantului", ne-a declarat Stefan Vlaston, liderul asociatiei Edu Cer.
Cu aceste argumente, profesorul Vlaston propune ca in cadrul Comisiei Prezidentiale pentru Educatie, care a avut deja trei contributii majore in progresul sistemelor - Analiza sistemului, Pactul pentru Educatie, Strategia pentru Educatie - sa functioneze subcomisii pentru redactarea pachetului de legi, din care sa faca parte reprezentantii ONG-urilor interesate, profesori, invatatori, directori, alti specialisti din preuniversitar.
Descentralizare ocolita
Stefan Vlaston
Iata diferentele notabile dintre documentul ministerului si Strategia Miclea, identificate de profesorul Vlaston: "Documentul MECI: Descentralizarea presupune dezvoltarea progresiva a autonomiei scolii, a capacitatii acesteia de a lua decizii adecvate. Strategia Miclea: Accelerarea descentralizarii in contextul asigurarii calitatii. Documentul MECI: constituirea consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamant conform noilor competente si a noii componente: 60% reprezentanti ai unitatii de invatamant si 40%, reprezentanti ai parintilor, elevilor, ai autoritatilor administratiei publice locale, ai agentilor economici etc. Strategia Miclea: Consiliul de Administratie va fi format din cate 1/3 membri cadre didactice din scoala, reprezentanti ai parintilor si ai Consiliului local. Documentul MECI: evaluarea directorului unitatii de invatamant va fi facuta de catre inspectoratul scolar, cu avizul Consiliului consultativ al directorilor si al autoritatii publice locale, iar evaluarea directorului adjunct si a directorului educativ la nivelul unitatii de invatamant cu avizul Consiliului profesoral si aprobarea Consiliului de administratie. Strategia Miclea: a) autoevaluarea; b) evaluarea din partea altor trei manageri (doi stabiliti de Inspectoratul Scolar Judetean); c) evaluarea Inspectoratului Scolar (Aici greseste si Strategia Miclea, pentru ca nu respecta principiul "cine angajeaza si salarizeaza, evalueaza". In plus, documentul MECI lasa o "portita" pentru decizia politica in numirea si evaluarea managerilor). Document MECI: alocarea fondurilor privind finantarea de baza, complementara si compensatorie prin Consiliul Local si gestionarea lor de catre unitatea de invatamant. Strategia Miclea: Finantarea de baza, care e formata din costul standard/elev (prescolar) - coeficienti de corectie (pentru grupuri minoritare, dezavantajate, copii cu nevoi educationale speciale) (In Strategia Miclea finantarea de baza se face dupa principiul proportionalitatii, adica "per capita", iar in documentul MECI nu se specifica).
Masurile din Strategia Miclea trebuie abordate simultan
La randul sau, Catalin Croitoru, presedintele fondator al Federatiei Educatiei Nationale, in prezent deputat, sustine ca trebuie elaborate legi "nou-noute", care sa fie mult mai simple, cu mai putine articole, dar care sa urmareasca liniile foarte clar trasate de Strategia Miclea. "In Strategie se arata explicit ca toate masurile care sunt trecute acolo trebuie abordate simultan, pentru ca, altfel, va fi un esec - ca intotdeauna, daca iei numai bucatele. Iar asta inseamna ca trebuie sa faci instrumentele prin care sa poti aplica Strategia. Or, acelea sunt total diferite fata de ce exista in legile actuale, nu se mai potriveste nimic cu nimic. In concluzie, un nou concept despre cum trebuie sa arate sistemul educational, incepand de la programe centrate pe competentele pe care trebuie sa le creezi elevului si studentului, si terminand cu pregatirea profesorilor, statutul lor, elemente legate de descentralizare - pentru ca nu poti face un sistem la fel de centralizat ca la comunisti", ne-a declarat, ieri, Croitoru.
In privinta salariilor profesorilor, deputatul PD-L spune ca lucrurile sunt clare: "Practic, s-a dat 6% din PIB, asa ca sunt bani destui pentru aplicarea legii (Legea 221/2008, n. red.), cu o singura conditie: langa lege, trebuie facut un set de criterii de performanta, care chiar sa fie puse in miscare, pentru a se intelege ca nu dam salariu nu-stiu-cat pentru domnul Popescu, care ocupa postul acela, ci il dam pentru nivelul la care trebuie prestata activitatea pe postul respectiv. Nu prestezi la nivelul acela, nu iei atatia bani - in prima etapa -, iar in a doua, daca nivelul e vai de mama lui, pleci acasa. Afara, la revedere! Si in locul tau vine unul care e interesat ca, pe banii aceia, sa se intinda pe jos, acolo, muncind. Nu sa stea sa fluiere sau sa o lalaie prin cancelarie, la cafele si la barfa, si sa-l doara undeva de elevi, iar apoi sa tipe "Ce ni se mai da?", "Da' Guvernul ce ne da?". Acestea sunt lucrurile care trebuie puse in miscare, si acesta e conceptul, aici trebuie sa inteleaga toti, inclusiv ministrul Andronescu si unii demagogi din sindicate", ne-a declarat Catalin Croitoru.
Croitoru: "Ministerul Educatiei ar trebui redus la 20 de oameni"
Catalin Croitoru (ZIUA foto)
Dupa ce premierul Emil Boc a reformulat "reducerea cu 20% a personalului din administratia centrala" cu "reducerea cheltuielilor de personal", ministrul Educatiei a inteles ca nu este vorba despre "posturi". Astfel ca a umflat ministerul cu inca un post de secretar de stat - al cincilea -, care atrage dupa sine o intreaga structura. In timp ce toata lumea vorbeste despre reducerea cheltuielilor de personal, Ecaterina Andronescu a "strans cureaua" infiintand un post special pentru un apropiat, Mihnea Costoiu, care a devenit stapanul absolut al finantelor Educatiei. Fara semnatura lui, nicio investitie nu va misca in preuniversitar, universitar sau in cercetare.
Croitoru este de parere ca reducerea aparatului central trebuie operata urgent si masiv. "In Ministerul Educatiei si in structurile subordonate nu e loc de 20% reduceri de posturi, ci de 40%, pentru ca sunt tot felul de frecatori de menta care au si niste salarii supertari, fara sa realizeze performanta. Criterii de performanta trebuie sa fie si acolo, iar contractul managerial asa trebuie pus: pot sa-ti dau salariu de la 10 milioane la 60 de milioane, dar daca nici pe ala de 10 nu-l meriti, te dau afara. E simplu, dar problema e ca daca iei masurile pe bucati, nu faci nimic. Toate lucrurile se leaga; in momentul in care aplicam Strategia, acolo vorbim despre descentralizare. In acea clipa, in mod normal, inspectoratele scolare aproape ca dispar, ministerul ramane doar organ de reglementare si control - deci mai mult de 20 de oameni nu trebuie sa aiba. Nu tot felul de cabinete de secretari de stat, pentru ca din acestea atrage sub el o structura, aglomeram schema de personal. Deci, practic, aducem oameni mai multi, si ne intoarcem la mai rau decat a fost vreodata", ne-a declarat Catalin Croitoru.
Magda SEVERIN  
Alte articole
  Educatia in colaps: Inspectoratele scolare din tara reduc numarul profesorilor si desfiinteaza scoli    (2009-08-07 11:06)
  Ecaterina Andronescu: Este nevoie de o carta a autonomiei scolare    (2009-08-01 12:55)
  Basescu: Andronescu incearca alaturi de sindicate sa mistifice solutiile bune ale Comisiei Miclea    (2009-07-30 17:14)
  PNL ii cere lui Boc sa "o oblige" pe Andronescu sa deblocheze fondurile europene, altfel sa o demita    (2009-06-19 12:14)
  Andronescu sustine ca va respecta Strategia Miclea, dar va adopta politica pasilor marunti    (2009-02-04 18:22)
Stirile zilei
 22:30 
Pe "Batman" l-au lasat nervii: Christian Bale l-a injurat pe un coleg de platou timp de 4 minute (VIDEO)  2009-02-03
 21:58 
UPDATE 22:36 Comitetul Executiv al PSD l-a validat in unanimitate pe Dan Nica pentru a fi ministru de Interne  2009-02-03
 20:57 
Traian Basescu a plans in Ungaria in memoria ostasilor romani  2009-02-03
40 comentarii
 20:27 
Soc! E groasa: Populatia de pe Insula Serpilor a votat autonomia si cere alipirea la Romania  2009-02-03
40 comentarii
 19:58 
Administratiile aeroporturilor vor selecta transportatorii autorizati in regim de taxi  2009-02-03
 19:46 
NATO: Lansarea satelitului iranian confirma amenintarea la adresa Israelului si a sud-estului european  2009-02-03
26 comentarii
 19:07 
UPDATE 19.49 Intalnirea Basescu - Geoana - Boc la Palatul Cotroceni s-a incheiat  2009-02-03
 19:05 
Cea mai sexy blonda, Scarlett Johansson, s-a facut... bruneta  2009-02-03
2 comentarii
 18:57 
UPDATE: Statele Unite sunt "foarte ingrijorate" de plasarea pe orbita de catre Iran a unui satelit  2009-02-03
8 comentarii
 18:34 
Incurcate sunt caile PSD-lui: Exilarea lui Dragnea la Teleorman si sinuciderea politica a lui Mitrea?  2009-02-03
1 comentariu
 18:16 
Adio ghicitului la TV  2009-02-03
2 comentarii
 18:15 
Total, Royal Dutch Shell, BP, Petrom, LukOil si OMV sunt interesate de zacamintele de pe platoul continental  2009-02-03
2 comentarii
 18:12 
LIVE Traian Basescu, la intoarcere din Ungaria: Romania nu recunoste pretentiile privind autonomia teritoriala a minoritatii maghiare  2009-02-03
2 comentarii
 18:02 
Ceausescu a vrut desfiintarea cluburilor Steaua si Dinamo  2009-02-03
2 comentarii
 17:53 
Angela Merkel califica drept "insuficiente" clarificarile Vaticanului privind reintegrarea episcopului Williamson  2009-02-03
21 comentarii
 17:49 
Parlamentul European vrea includerea Rusiei in proiectul Nabucco  2009-02-03
2 comentarii
 17:34 
Betia infrangerii in varianta kieveana: Ucraina sustine ca la Haga au fost respinse "pretentiile" Romaniei asupra Insulei Serpilor  2009-02-03
6 comentarii
 17:33 
Marko Bela: O Romanie in care traiesc 1,5 milioane de maghiari, nu poate sa fie stat national!  2009-02-03
23 comentarii
 17:19 
  2009-02-03
1 comentariu
 17:09 
Ministru ceh: Ar fi o catastrofa daca elvetienii voteaza impotriva acordarii dreptului de libera circulatie pentru romani si bulgari  2009-02-03
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01434 sec.