Ziua Logo
  11:17, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
UPDATE 19:36 Romania va putea incepe exploatarea hidrocarburilor din zona Marii Negre dupa anuntarea deciziei Curtii de la Haga
-- Romania va putea incepe sa exploateze hidrocarburile din zona bazinului Marii Negre aflata in litigiu cu Ucraina, dupa anuntarea deciziei CIJ, a declarat agentul Romaniei la Haga, Bogdan Aurescu.
 16 ianuarie, 19:36 
Foto: ZIUA
Curtea Internationala de Justi�ie de la Haga a ajuns la un verdict, in cazul delimitarii platoului continental din Marea Neagra disputat intre Ucraina si Romania.
Presedintele Curtii, judecatoarea britanica Rosalyn Higgins, va citi verdictul pe 3 februarie, la ora locala 10.00 (11.00 ora Romaniei), la Palatul Pacii, informeaza NewsIn.
Decizia Curtii nu va da castig de cauza uneia dintre parti, ci va determina din punct de vedere geografic (printr-o serie de latitudini si longitudini) o linie unica de demarcatie a zonei de 12.000 de kilometri patrati asupra careia cele doua tari au pretentii concurente. Daca totusi verdictul va fi favorabil, Romania va putea trece la exploatarea celor peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 10 milioane de tone de petrol, care ar asigura independenta energetica a Romaniei timp de 18 ani.
"Nu se pune problema de a castiga ceva in detrimentul altcuiva, ci de a castiga cat mai mult dintr-o zona asupra careia noi credem ca, in conformitate cu dreptul international, avem dreptul", declara, intr-un interviu, Bogdan Aurescu, agentul Romaniei la CIJ.
William Worster, profesor de drept international la Universitate din Haga, a explicat ca decizia Curtii Internationale de Justitie nu va respecta linia propusa de cele doua tari, ci va incerca sa "dea si sa ia" in mod echitabil.
"Ceea ce se intampla de obicei in astfel de cazuri este ca judecatorii iau o hotarare echitabila, astfel incat ambele parti sa fie multumite. Cel mai probabil se va intampla in felul urmator: veti primi o parte din ceea ce va doriti, dar nu totul. Cred ca nu vom vedea nici una dintre aceste doua harti in decizia finala a Curtii. Suna aproape simplist, dar proabil ca vor trage o linie exact la mijlocul celor doua linii propuse de Romania si Ucraina", a explicat Worster.
Pledoaria Romaniei
In timpul celor 18 ore de pledoarii, Romania a incercat sa demonstreze ca solutia sa este corecta si ca "Ucraina incearca sa distorsioneze metoda CIJ".
"Este evident la o privire pe harta-si confirmat de aplicarea testului proportionalitatii- ca propunerile Romaniei conduc la o solutie echilibrata de delimitare intre cele doua state. Linia Romaniei este moderata, corecta si rezonabila si nu incalca drepturile Ucrainei, lasand Ucrainei toate spatiile maritime aflate in fata tarmurilor sale", a subliniat in repetate randuri agentul Romaniei.
Romania a sustinut in fata Curtii ca este indreptatita sa foloseasca, pentru trasarea liniei de delimitare, Digul Sulina si Peninsula Sahalin, care sunt cele mai avansate puncte de pe coasta sa.
Reprezentantii Romaniei au mai demonstrat ca "incercarile incrancenate ale Ucrainei de a modifica trasaturile naturale ale Insulei Serpilor, intreprinse tocmai pentru scopurile prezentei proceduri" sunt lipsite de orice semnificatie juridica, "cu exceptia unei recunoasteri implicite impotriva propriilor interese cu privire la statutul de stanca al Insulei Serpilor potrivit Conventiei Natiunilor Unite asupra dreptului marii". Aurescu a sustinut ca atunci cand URSS a acupat insula s-a facut o "nedreptate istorica" si ca "Romania nu poate accepta extinderea consecintelor inechitabile".
Echipa Ucrainei, a explicat ca tara pe care o reprezinta are o coasta de trei ori mai mare decat Romania si ca atunci cand va lua decizia, Curtea trebuie sa tina cont de Insula Serpilor.
"Configuratia geografica este un fapt dat, iar statele care au coaste mai intinse ar trebui tratate diferit de cele care au coaste mai mici", a spus inca din prima zi a audierilor ucrainene, Rodman Bundy, unul dintre expertii internationali ai echipei statului vecin.
Metoda CIJ sustinuta de Romania realizeaza o delimitare maritima bazata numai pe coastele relevante, nu pe lungimea totala a coastelor. Romania a subliniat ca pretinsa predominanta geografica a Ucrainei este "doar rezultatul unei incercari de a include in categoria tarmurilor relevante pentru scopul acestei delimit�ri intre Romania si Ucraina portiuni ale liniei de coasta ucrainene care nu au nicio legatura cu aceasta"
"Nu exista nici o disproportie intre coastele relevante ale partilor si in consecinta nu este necesara ajustarea liniei provizorii de echidistanta pentru a lua in considerare un astfel de factor, iar testul proportionalitatii confirma caracterul echitabil al frontierei sustinute de Romania", a argumentat echipa.
Ucraina a atras atentia ca Digul Sulina este o structura artificiala si nelocuita si nu poate fi folosita in procesul de delimitare.
In acelasi timp, reprezentantii Ucrainei a sustinut, spre deosebire de Romania, care cerea realizarea delimitarii printr-o metoda matematico-geografica, ca in acest caz nu se pot face "calcule matematice precise", fiind necesara deplasarea liniei astfel incat "sa se ajunga la un rezultat echitabil".
Decizia nu va fi un compromis arbitrar
Bogdan Aurescu, agentul Romaniei la Curtea de Justitie de la Haga, este convins ca decizia acesteia nu va fi "un compromis arbitrar intre cerintele celor doua parti"."Anuntul de astazi (vineri - n.r.) inseamna ca deliberarile Curtii au luat sfarsit si ca judecatorii au ajuns la o solutie", a explicat Bogdan Aurescu, agentul Romaniei la Haga.
"Din acest moment si pana cand Curtea se va pronunta, solutia este strict confidentiala - astfel ca nu este cunoscuta nici Romaniei, nici Ucrainei si nimanui altcuiva", a precizat Aurescu, cel care a reprezentat interesele Romaniei la Haga."Solutia CIJ se va regasi in paragraful al treilea al deciziei Curtii, care contine partea operativa a hotararii", a mai spus agentul Romaniei.
"Orice decizie oferita de CIJ va fi mai avantajoasa decat orice solutie oferita de Ucaina in timpul negocierilor care au precedat procesul", a adaugat Bogdan Aurescu, dar a subliniat ca solutia va fi "favorabila ambelor parti".Hotararea este definitiva si obligatorie, trebuie aplicata imediat si nu este necesar un acord bilateral de recunoastere si adoptare a ei
"Linia de delimitare nu va fi trasata de CIJ pornind de la liniile pe care fiecare parte le-a propus - care prezinta viziunea partilor asupra solutiei pe care o doresc, nefiind prin urmare un compromis arbitrar in functie de aceste linii propuse de pati. CIJ va trasa linia pornind de la contextul geografic specific zonei bazinului de nord-vest al Marii Negre, linia de delimitare care va constitui solutia echitabila in acest caz va fi strict in functie de dreptul aplicabil si prin utilizarea metodei sale de delimitare, dezvoltate in zeci de ani de jurisprudenta consolidata in materie", a insistat Aurescu.
Z.O.  
 Afisari: 4374  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
SA VEDETI CIRC LA DELIMITAREA "IN TEREN"   de CAP-istul
Vecinii pe care ni i-a dat Dumnezeu   de Osiris
Testul   de Osiris
Daca se trage linie pe mijloc, Romania a pierdut!   de da de ce
Ma faceti sa rad   de srelu
Sa lasam gargara despre cei cu epoleti albastrii.   de Osiris
cind e vorba de resurse naturale, propun sa le dati pe mina lu'...   de hopshiio
Mici, palavragii, hoti, vanzatori de tara si de orice.   de Osiris
zo....   de geek-a-contra
Multumiri lui Iliescu si comunistilor   de marin2
Stirile zilei
 21:22 
  2009-01-16
3 comentarii
 20:42 
UPDATE 21:00 Anghel Iordanescu si-a dat demisia din PSD, dar nu a depus nici un act inca  2009-01-16
4 comentarii
 20:39 
Ministrul Apararii l-a schimbat pe seful serviciilor secrete din Armata  2009-01-16
2 comentarii
 20:01 
Parintele Justin Parvu a ridicat Moldova impotriva cipurilor biometrice (VIDEO)  2009-01-16
33 comentarii
 19:56 
  2009-01-16
21 comentarii
 19:53 
Tarile membre UE trebuie sa evite initiativele individuale in criza gazelor  2009-01-16
2 comentarii
 19:39 
Peste 3 milioane de computere raspandesc acelasi virus  2009-01-16
3 comentarii
 19:39 
PNTCD vrea despagubirea victimelor: 2000 de euro pentru fiecare zi de detentie in regimul comunist  2009-01-16
19 comentarii
 19:33 
UPDATE 19.34 - Poetul Grigore Vieru va fi transportat la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala (ATENTIE! IMAGINI SOCANTE!)  2009-01-16
25 comentarii
 19:20 
  2009-01-16
4 comentarii
 19:05 
Stolojan recunoaste ca sunt nemultumiti in PLD, dar nu exista pericolul scindarii PD-L  2009-01-16
 18:56 
Cea mai recenta inregistrare cu "teroristul numarul 1" confirma: Osama bin Laden este bolnav  2009-01-16
3 comentarii
 18:47 
"Tarul" schimba tonul? Vladimir Putin zice ca vrea sa-si ajute "partenerii ucraineni"  2009-01-16
3 comentarii
 18:36 
Un roman care a violat doua femei poloneze in Spania, prins la Iasi (VIDEO)  2009-01-16
 18:20 
LIVE Boc: Mergem pe o crestere economica de 2,5%, iar deficitul bugetar in jur de 2%  2009-01-16
1 comentariu
 18:03 
Basescu critica in direct Realitatea TV (VIDEO)  2009-01-16
2 comentarii
 17:52 
Traficant care vindea vindea droguri langa scoli, prins in flagrant (VIDEO)  2009-01-16
3 comentarii
 17:51 
Boy George, condamnat la inchisoare  2009-01-16
 17:45 
Florentin Pandele, primarul din Voluntari, a demisionat din PSD  2009-01-16
1 comentariu
 17:03 
A cucerit varful Aconcagua din Anzii Cordilieri la numai 14 ani!  2009-01-16
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01240 sec.