Ziua Logo
  17:25, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Motiunea de cenzura a PD-L starneste controverse: Tariceanu o considera inutila, Geoana vede in ea un plan real de amanare a alegerilor
-- Dezbaterile si votul pe motiunea de cenzura a PD-L vor avea loc in plenul reunit al Parlamentului pe 10 noiembrie.
 29 octombrie, 15:22 
Theodor Stolojan si Emil Boc
Motiunea de cenzura a PD-L, intitulata "Educatia ramane, Guvernul pleaca", care solicita demisia Cabinetului Tariceanu pentru ca "ignora drepturile cetatenilor" si "genereaza o criza sociala de proportii", a starnit un val de reactii in clasa politica. Premierul Calin Popescu Tariceanu considera ca demersul democrat-liberalilor este unul inutil, initiat de un partid populist si demagogic. In schimb, liderul principalului partid de opozitie, Mircea Geoana, crede ca initiativa PD-L ascunde de fapt un plan de amanare a alegerilor.
Democrat-liberalii solicita in textul motiunii de cenzura retragerea increderii cu care a fost investit Cabinetul Tariceanu II, "care sfideaza o lege votata in unanimitate de Parlamentul Romaniei, ignora drepturile cetatenilor acestei tari si genereaza o criza sociala de proportii". Textul aminteste ca legislativul a votat in unanimitate majorarea salariilor profesorilor, initiativa ce a devenit lege in urma promulgarii de catre seful statului. "Aceasta lege nu constituie o pomana electorala asa cum o prezinta actualmente Guvernul, ci o forma de reparatie morala si financiara acordata uneia dintre cele mai importante categorii profesionale din Romania", se arata in textul motiunii de cenzura a PD-L.
Parlamentarii PD-L il acuza pe seful Executivului ca incerca sa invrajbeasca cetatenii impotriva profesorilor, spunand ca marirea salariilor a generat criza din Romania, "in conditiile in care niciun leu nu a fost inca platit in plus la salariile celor din educatie".
"Noi, semnatarii motiunii, va cerem tuturor celorlalti parlamentari sa fiti alaturi de cetatenii carora le vom cere din nou votul si sa retragem increderea acordata Guvernului Tariceanu", se arata in finalul proiectului motiunii de cenzura democrat-liberale.
Textul motiunii de cenzura elaborat de PD-L in urma deciziei Guvernului de a amana majorarea salariilor profesorilor cu 50% a fost depus la Senat, fiind semnat de 132 parlamentari. Documentul poarta semnaturile parlamentarilor PD-L, dar si semnaturi ale unor parlamentari PSD, PC si PRM.
Tariceanu: Stau si ma intreb care este utilitatea motiunii
Calin Popescu Tariceanu
Motiunea de cenzura initiata de PD-L nu poate rezolva nimic pentru ca este depusa cu o luna inainte de alegeri, a declarat, miercuri, premierul Tariceanu, calificand PD-L ca un partid populist si demagogic care s-a asociat "colac peste pupaza" cu PRM.
"Stau si ma intreb care este utilitatea. In cazul de fata este evident ca scopul nu e decat unul politicianist pentru ca suntem cu o luna inaintea alegerilor, iar motiunea nu poate rezolva nimic. Asa cum ne-a obisnuit, acest partid populist si demagogic nu face decat politica marunta, de doi bani. Acest lucru e demonstrat si de aceasta motiune unde, colac peste pupaza, s-au asociat, cu cine, cu PRM, ei spunand ca sunt partid de dreapta. Nu mai intelege nimeni, nimic", a declarat Tariceanu, in judetul Prahova, imediat dupa anuntul privind depunerea motiunii de cenzura de catre PD-L la Parlament.
Premierul i-a acuzat atat pe reprezentantii PD-L cat si pe cei ai PSD ca, desi spun ca sustin educatia, au blocat la Senat programul liberalilor, prin care urma sa fie acordat un calculator fiecarui elev. "Invatamantul nu poate progresa doar din salarii", a conchis Tariceanu.
Geoana: Cred ca motiunea de cenzura ascunde de fapt planul real al PD-L de amanare a alegerilor
Mircea Geoana
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat miercuri ca demersul PD-L de a depune motiune de cenzura ascunde de fapt planul "real" de amanare a alegerilor si ca social-democratii vin cu o solutie mai rapida si mai concreta, respingerea de catre Parlament a ordonantei care amana majorarile salariale.
"Credem ca motiunea de cenzura ascunde de fapt planul real al acestui partid de amanare a alegerilor si de aceea azi suntem circumspecti cu privire la finalitatea reala din punctul de vedere al legii salarizarii profesorilor. In acest moment, consideram ca o motiune de cenzura nu este necesara in conditiile in care Parlamentul se poate pronunta prin dezbaterea acestei ordonante de urgenta. Noi oferim o solutie concreta, iar PD-L se ocupa doar de scandal politic, incearca sa puncteze electoral si sa amane alegerile", a comentat Mircea Geoana anuntul PD-L de depunere a motiunii de cenzura.
Liderul social-democrat a mai aratat ca este "dreptul constitutional" al PD-L de a depune o motiune de cenzura, dar ca, din punctul sau de vedere si al PSD, principala prioritate e respingerea ordonantei de urgenta. "Este calea cea mai simpla de a creste salariile profesorilor. Motiunea de cenzura... eventual cade guvernul si eventual dupa aceea vedem daca un alt guvern va putea sa aplice aceasta lege", a adaugat el, sugerand ca demersul PD-L amana de fapt majorarile respective.
Geoana a informat ca imediat ce OUG va fi publicata in Monitorul Oficial, Senatul, a carei presedintie o asigura PSD, prin Ilie Sarbu, se va reuni in regim de urgenta, in calitate de prima camera sesizata pentru a dezbate actul. "Sper ca dl. Bogdan Olteanu nu va face obisnuitul joc de glezne pentru amanarea publicarii a acestei importante ordonante si importante legi", a comentat cu subinteles Geoana, adaugand ca "presedintia liberala a Camerei Deputatilor" este obligata sa se pronunte asupra ordonantei la fel de rapid ca Senatul.
Presedintele PSD estimeaza ca pana pe 15 noiembrie Parlamentul se va pronunta pe aceasta ordonanta, astfel incat profesorii sa poata primi salariile marite. Geoana a mai a sustinut ca respingerea ordonantei si-ar putea incheia traseul legislativ inainte de cel al motiunii de cenzura. "Pentru noi in acest moment prioritatea prioritatilor este dezbaterea in cele doua camere intr-un interval scurt a ordonantei prin care Guvernul a incercat sa scape de vocea profesorilor", a conchis el, aratandu-se convins ca Parlamentul va respinge masura luata de Guvern.
A.C.S.  
Alte articole
  PSD nu va sustine motiunea de cenzura a PD-L, in timp ce PRM o semneaza "neconditionat"    (2008-10-27 15:33)
 Afisari: 370  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
sincera sa fiu,   de Irina22
De asta este motiune de cenzura !   de sorge
Lui Socrate   de horiageo
Guvernul a promis ca alegerile vor fi uninominale si la termen   de pictor
Inainte de motiune, PDL si PSD trebuie sa jure cu mana pe Biblie, la Realitatea TV, in direct ca....   de Socrate
Stirile zilei
 20:55 
Candidat PSD: Costurile prea mari pentru aparitiile in mass-media ii indeamna pe politicieni sa fure  2008-10-29
5 comentarii
 20:51 
Avem si o veste buna: Bursele europene s-au apreciat cu aproape 7%  2008-10-29
4 comentarii
 20:33 
Circulatia ingreunata dupa ce o persoana s-a aruncat in fata metroului - IMAGINI SOCANTE  2008-10-29
 19:54 
Ultimul rol pentru Joaquin Phoenix, cel care l-a interpretat pe Johnny Cash  2008-10-29
 19:46 
Cabinetul Tariceanu poate ramane la Palatul Victoria pana la alegeri, indiferent de rezultatul motiunii de cenzura depusa de PD-L  2008-10-29
9 comentarii
 19:16 
Comunitatea evreiesca acuza autoritatile de indiferenta in cazul profanarii Cimitirului din Bucuresti  2008-10-29
23 comentarii
 19:13 
De trei ori femeie penala: A condus pe Autostrada o masina neinmatriculata, era si beata dar nu avea nici permis de conducere (VIDEO)  2008-10-29
4 comentarii
 18:55 
Fiecare partid cu VJ-ul lui. PNL il propune pe VJ Olteanu (VIDEO)  2008-10-29
 18:36 
Tupeu de borfas: A vrut sa fure un laptop din geanta unei jurnaliste chiar in Primaria Capitalei  2008-10-29
1 comentariu
 18:27 
Ungaria: Coroane de flori pe mormintele soldatilor romani  2008-10-29
3 comentarii
 18:21 
Familia Regala serbeaza ziua Arhivelor Nationale in Sala Regilor din Palatul Elisabeta  2008-10-29
3 comentarii
 18:04 
Lisa Marie Presley lanseaza o noua moda: Bunicul Elvis isi vede nepotii de pe lumea cealalta  2008-10-29
 17:53 
Provocare maghiara: Steagul secuiesc arborat pe primaria Miercurea Ciuc  2008-10-29
11 comentarii
 17:39 
Strugurii reduc presiunea sangelui si imbunatatesc functionarea inimii  2008-10-29
 17:00 
Mailat a fost condamnat de magistratii italieni la 29 de ani de inchisoare (VIDEO)  2008-10-29
2 comentarii
 16:59 
Gigi Becali: Am infipt un cutit si o furculita in capul lui MM dintr-un poster si i-am decupat fata  2008-10-29
1 comentariu
 16:45 
Ghici cine este voluptuoasa vedeta care ridica pubele de gunoi in tinute sexy?  2008-10-29
 16:30 
Mihaela Radulescu si Dani Otil, sarut patimas in plina strada  2008-10-29
4 comentarii
 16:28 
Standard & Poor's a redus ratingul BCR  2008-10-29
1 comentariu
 16:23 
Bucurestenii vor primi sfaturi despre contraceptie in Piata Unirii  2008-10-29
16 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02305 sec.