Ziua Logo
  10:34, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Premierul turc face declaratii belicoase la Bucuresti
Erdogan: Turcia, nu SUA, va decide in cazul interventiei in Irak
 25 octombrie, 15:07 
Premierii Tariceanu si Erdogan (Foto: EPA)
Decizia unei eventuale interventii in nordul Irakului apartine Turciei si nu SUA, a declarat azi, la Bucuresti, premierul turc Recep Erdogan, comentand astfel critic ultimele declaratii ale secretarului de Stat american, Condoleeza Rice. Aceasta afirmase ca operatiunile militare nu sunt benefice. La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Romania intelege interesele legitime de securitate ale Turciei si condamna atacurile teroriste de orice fel, considerand ca fiecare stat are dreptul de a se apara impotriva acestora. Ieri, la Ankara, presedintele Abdullah Gul a spus ca Turcia este hotarata sa ia masurile necesare pentru a pune capat amenintarii reprezentate de gherilele kurde. Premierul turc Recep Erdogan se afla la Bucuresti in vizita oficiala.
"Cu ce a fost America deranjata de Irak?"
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a comentat critic ultimele declaratii ale secretarului de Stat american, Condoleeza Rice, dupa reuniunea Consiliului de Securitate din Turcia, conform carora operatiunile militare nu sunt benefice, precizand ca decizia unei eventuale interventii apartine Turciei. "Aceasta declaratie a secretarului de stat Condoleeza Rice este deosebita. Ea poate sa vrea ca Turcia sa nu organizeze operatiuni dincolo de frontierele sale, dar decizia asupra necesitatii unei astfel de interventii ne apartine. Oare oamenii nu se intreaba ce cauta America de la 10.000 de kilometri sa vina in Irak? Eu sunt deranjat. Cu ce a fost deranjata America de Irak?", a raspuns Erdogan, transmite Mediafax. El a amintit ca Turcia a actionat impreuna cu America in Afganistan, iar Statele Unite sunt acum in situatia de actiona impreuna cu autoritatile turce, in calitatea de aliat strategic al tarii.
"Suntem obligati in acest moment sa facem acest pas, atat in numele pacii noastre interne, dar si al celei internationale", a spus Erdogan.
Pozitia Romaniei, "consonanta" cu cea a UE
Intrebat de presa daca a discutat cu Erdogan si despre problema de la granita dintre Turcia si Irak, premierul roman a raspuns afirmativ, precizand ca pozitia Romaniei in aceasta privinta este "consonanta" cu cea a Uniunii Europene, care apreciaza ca succesul luptei impotriva terorismului nu poate avea loc decat in sensul cooperarii intre state.
"De aceea salutam discutiile care vor avea loc intre Ankara si Bagdad pe acest subiect. Ceea ce ne dorim este ca aceasta posibila interventie sa fie privita din prisma riscurilor de creare a unei majore instabilitati politice in regiune", a spus Tariceanu, citat de Mediafax. El a aratat ca Romania este interesata ca regiunea Orientului Mijlociu sa se transforme mai degraba intr-o zona de securitate si de stabilitate, context in care orice masura trebuie analizata cu foarte multa atentie.
"Tarile membre UE considera organizatia PKK ca organizatie terorista. Au declarat acest lucru, dar nu e suficient, noi asteptam sa se ia si masuri. Informam fiecare tara in legatura cu acest aspect, iar rabdarea noastra nu mai exista in momentul de fata. Consideram ca membrii conducerii din Irak nu vor continua sa acorde adapost acestei organizatii care si-a facut culcus in partea de nord. Este dreptul nostru sa actionam atunci cand aceasta organizatie terorista afecteaza ordinea publica din tara noastre si cand creeaza probleme Turciei", a spus, la randul sau, Erdogan.
Premierul turc se afla in vizita oficiala la Bucuresti, unde a discutat cu premierul Calin Popescu Tariceanu despre probleme economice, dar si despre cele determinate de organizatia terorista PKK.
Lupta cu terorismul
Premierul turc a aratat ca terorismul reprezinta un subiect comun al umanitatii, fiind de datoria tuturor statelor lumii sa lupte in comun impotriva terorismului international.
"In momentul de fata, America este cea mai mare putere din lume, dar terorismul a atacat Pentagonul. Noi am fost prezenti in Afganistan, considerand ca ne facem datoria de a lupta impotriva terorismului international. Si inca ne facem aceasta datorie. Ne-am facut datoria in Somalia, in Bosnia-Hertegovina si ne aflam si in prezent in aceste zone. Faptul ca terorismul intern cu care se confrunta Turcia, reprezentat de PKK, s-a instalat in partea de nord a Irakului, tara vecina cu Turcia, ne mahneste si constituie o problema, iar daca continua sa fie sustinut in plan international si sa-si gaseasca resurse in acest plan, terorismul nu va inceta", a afirmat premierul turc.
Gul: Turcia e hotarata
Avioane F-16 ale aviatiei turce
Presedintele turc, Abdullah Gul, a declarat astazi ca Turcia este hotarata sa ia masurile necesare pentru a pune capat amenintarii reprezentate de gherilele kurde din nordul Irakului, relateaza Reuters. Exprimandu-se in cadrul unei conferinte sustinute in capitala tarii, Gul a precizat ca Turcia nu mai poate avea rabdare si nu va tolera atacurile Partidului Muncitorilor din Kurdistan din nordul Irakului.
Ieri, trupele turce, sprijinite de vehicule blindate si artilerie, au respins un atac lansat de un grup de circa 40 de militanti kurzi asupra unui avanpost militar turc situat langa frontiera cu Irakul, au declarat oficiali din cadrul serviciilor de securitate, citati de Reuters.
Atacul de miercuri seara a vizat un post al jandarmilor turci sau al politiei paramilitare situat in provincia Hakkari, sustin oficialii. In urma unui schimb violent de focuri, militantii kurzi s-au retras in nordul Irakului, dupa ce mai multi membri ai grupului au fost ucisi sau raniti, au adaugat sursele citate.
Incidentul survine pe fondul mobilizarii masive a trupelor turce la frontiera cu Irakul in perspectiva unei posibile incursiuni in nordul Irakului pentru a neutraliza taberele de rebeli. Mai multe avioane de lupta de tip F-16 au decolat, azi dimineata, de pe aeroportul din Diyarbakir, cel mai mare oras din regiunea din sud-estul Turciei, locuita in majoritate de etnici kurzi, fara a se cunoaste destinatia aeronavelor militare.
M. BATCA  
 Afisari: 114  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
Stirile zilei
 19:11 
Surprize, surprize: Basescu s-a dus la lansarea candidatilor PSD pentru euroalegeri  2007-10-25
6 comentarii
 18:58 
Martirii nasaudeni din secolul al XVIII-lea vor fi canonizati  2007-10-25
 18:38 
Isteria Elodia: Inarmat, a intrat la un procuror sustinand ca are probe despre caz  2007-10-25
 18:30 
"Biletele" lui Ciuvica dau batai de cap SRI  2007-10-25
 18:04 
Becali dixit: Serviciile "comuniste, securiste" umbla pe "globuri"  2007-10-25
 17:54 
Pentagonul vrea bani pentru o super-bomba  2007-10-25
 17:44 
Primarul Craiovei, inregistrat injurand si amenintand presa  2007-10-25
 17:32 
Procurorii nu mai pot asculta cand vor telefoanele  2007-10-25
 17:16 
Instanta a blocat formarea Comisiei de la Cotroceni  2007-10-25
 16:51 
George Bush avertizeaza: Romania, in raza rachetelor iraniene  2007-10-25
3 comentarii
 16:50 
Anna Nicole Smith se droga in timpul sarcinii  2007-10-25
 16:32 
Romania are sanse sa primeasca toate fondurile destinate agriculturii  2007-10-25
 16:14 
Actiunile Petrom, record de transfer pe piata bursiera  2007-10-25
 15:56 
Speranta moare ultima (A Mighty Heart)  2007-10-25
 15:55 
Primarul Aradului, Gheorghe Falca, a fost trimis in judecata  2007-10-25
 15:34 
Nicolae Dobrin, internat in stare grava la spital  2007-10-25
 14:57 
BOR reactiveaza noi eparhii in Republica Moldova  2007-10-25
 14:24 
Voronin propune recunoasterea proprietatii transnistrene  2007-10-25
1 comentariu
 13:52 
Vosganian: Taxa de prima inmatriculare nu se modifica pana la un acord cu CE  2007-10-25
1 comentariu
 13:45 
Parlamentul European vrea sa interzica complet fumatul la locul de munca  2007-10-25
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00938 sec.