Ziua Logo
  10:24, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Rogozin: Rusia ar putea lovi "ochiul" si "urechile" americane cu "ciocanul zburator"
 17 septembrie, 12:03 
Inaltul reprezentant al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin
Cand vine vorba de o Rusie vocala si belicoasa, atunci negresit vorbim despre neobositul reprezentant al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin. Intr-un interviu acordat ziarului rusesc Gazeta acesta vorbeste de greseala Varsoviei de a accepta trocul americanilor prin instalarea pe teritoriul sau a elementelor scutului antiracheta american. Acesta a asemuit radarul ceh cu un "ochi" la care Rusia ar putea avea o replica in "ciocanul zuburator" care ar putea fi scos la nevoie de catre Moscova. De asemenea, Rogozin a tinut sa precizeze ca are incredere in intelepciunea Israelului de a nu accepta, la fel, instalarea unui astfel de scut care, in opinia oficialul rus, ar lovi totodata in interesele Rusiei, calificand aceasta intentie americana drept "neprietenoasa".
Perspectiva semnarii unui document privind amplasarea de elemente antiracheta pe teritoriul Poloniei era, inainte, una vaga, insa ea a devenit realitate imediat ce a inceput razboiul din Georgia. In prezent este ridicol sa se afirme ca acest lucru nu este legat de Rusia. Americanii au facut un gest neprietenos, iar polonezii i-au ajutat. Toate discutiile privind faptul ca sistemul american antiracheta nu este indreptat impotriva Rusiei s-au dovedit un balon de sapun, afirma reprezentantul permanent al Rusiei la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Dmitri Rogozin, intr-un amplu comentariu publicat in Gazeta si preluat de Agerpres.
In opinia lui Rogozin, sistemul antiracheta este unul destabilizator din punct de vedere tehnic si politic: el este creat in Europa de Est in cea mai tensionata perioada si, in mod evident, este indreptat impotriva potentialului strategic al Rusiei.
De asemenea, reprezentantul Rusiei la NATO afirma ca procesul de "monitorizare al obiectivului" propus de noul guvern al Poloniei este inutil, deoarece nimeni nu poate convinge Rusia ca sistemul nu este indreptat impotriva sa.
Efectul de bumerang
De altfel, Rogozin isi exprima nedumerirea fata de decizia Poloniei si Cehiei de a "intra in aceasta aventura". "Nimeni nu are de gand sa atace Polonia. Un conflict (militar - n.red.) in Europa nici nu poate fi imaginat. Este adevarat ca Varsovia si-a negociat, sub pretextul amplasarii de elemente antiracheta pe teritoriul sau, bani in vederea achizitionarii de tehnica militara moderna. Totusi, nu este clar de ce ar avea polonezii nevoie de ea", in conditiile in care "Iranul nu are rachete care sa ajunga pana in Polonia".
Dmitri Rogozin atentioneaza ca neplacerile pe care Varsovia le-a creat Rusiei se vor intoarce ca un bumerang impotriva Poloniei.
Rogozin: "NATO, intre o zeama lunga si un club de gentlemeni"
In opinia reprezentantului permanent al Rusiei la NATO, in situatia in care Polonia cere, in schimbul amplasarii de antirachete pe teritoriul sau, garantii suplimentare de securitate din partea SUA, inseamna ca "ea nu prea are incredere in NATO, care s-a extins atat de mult incat seamana cu o zeama lunga". "NATO nu mai este o alianta militar-politica, ci un "club de gentlemani", care reactioneaza in mod negativ si rautacios la majorarea influentei ruse in Europa".
Rogozin afirma ca amplasarea sistemului antiracheta in Europa de Est va "amplifica raceala din relatiile cu Rusia". "Ea va duce la o noua cursa a inarmarilor", atentioneaza Dmitri Rogozin.
Potrivit reprezentantului permanent al Rusiei la NATO, sistemul este absolut ineficient in cazul in care teroristi ar dori sa atace Rusia, Cehia, Polonia sau SUA. "Nu poti sa ucizi tantarii cu tancul", declara Rogozin. In opinia sa, "este greu de imaginat ca Ben Laden fuge prin Afganistan cu o racheta balistica sub brat". De aceea, "Bush nu trebuie sa toarne baliverne, pentru ca este clar ca acest sistem este indreptat impotriva unui stat care detine arme nucleare sau mijloace de racheta capabile sa le transporte".
Ciocanul zburator rusesc
De altfel, chiar daca SUA vor amplasa elemente ale scutului lor antiracheta in sud, in Israel, aceasta actiune va avea din nou un caracter antirusesc, considera Rogozin, care isi exprima increderea ca statul israelian nu va accepta acest lucru. "Israelul sta la 200 de metri de teroristii sai, de ce sa mai aiba probleme si cu Rusia? Israelienii sunt oameni destepti si capabili sa-si evalueze lucid problemele de securitate", declara Rogozin.
Rogozin compara radarul din Cehia cu "niste ochi, care urmaresc obiectivul potential". "Pentru a orbi un adversar puternic, musculos, adica sistemul antiracheta, trebuie pur si simplu distrus radarul, ceea ce nu este complicat. Pur si simplu de undeva "zboara un ciocan" care loveste in aceasta "farfurie", iar aceasta se sparge si gata. De fiecare data problema celor care amplaseaza "ochi" sau "urechi" pe un teritoriu strain consta in faptul ca cineva ar putea distruge acesti ochi si urechi. De aceea, daca in fruntea Cehiei si Poloniei se afla patrioti, ei ar trebui sa se gandeasca de zece ori de ce le-ar trebui ca peste ei sa se abata un asemenea "ciocan"", declara Dmitri Rogozin.
Potrivit reprezentantului permanent al Rusiei la NATO, si Moscova ar putea afirma ca "ciocanul sau zburator" este indreptat impotriva lui Ben Laden, dupa cum afirma colegii americani. "Raspunsul Rusiei va fi primitiv de simplu, de rapid, foarte ieftin, dar extrem de eficient", a asigurat Rogozin, subliniind ca Rusia detine tehnologiile necesare pentru a produce un asemenea "ciocan". "Partenerii nostri (din Polonia si Cehia) stiu despre ce vorbim, iar acest lucru ar putea influenta decizia finala a liderilor de la Praga si Varsovia. Trebuie pur si simplu sa asteptam instalarea noii Administratii in SUA, iar apoi este absolut posibil ca Polonia si Cehia sa-si schimbe singure planurile", isi exprima in final speranta Dmitri Rogozin.
Madalin NECSUTU  
 Afisari: 2340  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
@baracurule   de Budapestanul
plus dronele..   de dorumare
YANKEII II ARD LA BUZUNARE RAU PE RUSNIECI   de baracuru
nostim rusul cu ciocanul zburator   de Iovescu
Piruete ametitoare   de srelu
Tema e deturnata de la Ciocanul zburator.Permiteti interventia.   de Garamfoiu
sistemul antiracheta   de contras
vad ca iar s-a activat coloana a cincea....   de dorinteodor
Uf, iarasi spun Rusii adevarul ?   de Eufrosin
Stirile zilei
 22:44 
UPDATE 23:43 Steaua - Bayern Munchen 0-1, scor final  2008-09-17
17 comentarii
 20:36 
UE coopereaza bine cu Rusia  2008-09-17
1 comentariu
 20:05 
Amnesty International invinuieste nejustificat Romania ca a vandut arme in Coasta de Fildes si Irak  2008-09-17
17 comentarii
 19:45 
Steaua - Bayern un meci de interes maxim  2008-09-17
 19:20 
Uniunea printilor petrolului din Golful Persic  2008-09-17
13 comentarii
 18:35 
Dan Voiculescu candideaza la parlamentare, posibil intr-un colegiu din Bucuresti  2008-09-17
1 comentariu
 18:31 
Al-Qaida atacata de hackeri  2008-09-17
5 comentarii
 18:01 
Lloyds si HBOS negociaza o posibila fuziune  2008-09-17
 17:47 
Geoana acuza PD-L, PRM si PNL ca doresc amanarea alegerilor pentru primavara lui 2009  2008-09-17
 17:43 
La 56 de ani, Madalin Voicu va fi din nou tatic  2008-09-17
3 comentarii
 17:40 
Oficial georgian: "Rusia a anexat de facto Abhazia si Osetia"  2008-09-17
 17:38 
Daimler si BMW vor standarde comune pentru masinile electrice  2008-09-17
 17:29 
FIFA ancheteaza "strigatele" rasiste lansate la meciul Croatia - Anglia  2008-09-17
2 comentarii
 17:13 
Romancele, macinate de diabet  2008-09-17
5 comentarii
 17:02 
  2008-09-17
5 comentarii
 17:00 
Sex printre fructe strivite, pe scena unui teatru din Germania  2008-09-17
7 comentarii
 16:50 
Preotii vor fi verificati in continuare de CNSAS  2008-09-17
1 comentariu
 16:37 
Persoanele fara bilet care nu platesc amenda in tren, vor fi date jos la prima statie  2008-09-17
1 comentariu
 16:34 
  2008-09-17
17 comentarii
 16:22 
Timosenko refuza sa demisioneze  2008-09-17
6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02711 sec.