Ziua Logo
  12:27, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
UE nu va recunoaste rezolvarea diferendului transnistrean prin "metoda Kozak"
 2 septembrie, 19:09 
Reprezentantul Uniunii Europene pentru Moldova, Kalman Miszei
Uniunea Europeana nu va recunoaste o solutionare a conflictului transnistrean in baza planului Kozak, a declarat marti la Chisinau reprezentantul UE pentru Republica Moldova, Kalman Miszei, dupa ce saptamana trecuta Moscova sugerase ca cele doua parti sunt gata sa revina la acest plan.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov declarase saptamana trecuta, in aceeasi zi in care Rusia a recunoscut independenta Abhaziei si Osetiei de Sud, ca partile implicate in conflictul transnistrean sunt gata sa revina la planul Kozak, propus de Moscova in 2003, dar respins de Chisinau sub presiunea Occidentului. Planul Kozak prevede intre altele federalizarea Republicii Moldova, drept de veto pentru Transnistria in chestiuni de politica interna si externa ale viitorului stat comun si pastrarea prezentei militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova.
Deficiente
Reprezentantul Uniunii Europene Kalman Miszei a spus ca UE nu va putea "sa recunoasca o asemenea solutie". "Planul Kozak ridica mai multe probleme serioase, care nu vor da posibilitatea Uniunii Europene sa recunoasca o reglementare in baza acestui plan", a spus Kalman Miszei, dupa o intalnire cu liderii grupurilor parlamentare.
Reprezentantul UE a refuzat sa comenteze declaratiile presedintelui rus Medvedev, care la intalnirea din 25 august de la Soci cu omologul sau moldovean Vladimir Voronin a spus ca in prezent ar exista sanse bune pentru reglementarea politica a problemei Transnistriei. "Pozitia si principiile dupa care se conduce UE in procesul reglementarii sunt foarte transparente si noi suntem gata sa discutam in baza acestor principii. Conflictul transnistrean nu are la baza cauze obiective, de aceea speram ca toti partenerii vor face tot posibilul, iar Rusia poate acum sa dea dovada de constructivism in rezolvarea problemei. Vreau insa sa subliniez ca bazele reglementarii transnistrene trebuie sa corespunda rezolutiilor UE. Credem ca pachetul de propuneri al Republicii Moldova reprezinta un inceput bun pentru discutii urgente in formatul 5A2", a declarat emisarul european.
Dupa intrevederea din 25 august de la Soci cu Dmitri Medvedev, presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat ca la baza reglementarii transnistrene trebuie sa se afle legea din 22 iulie 2005 adoptata de Parlamentul Republicii Moldova, care pune la baza solutionarii conflictului principiul integritatii teritoriale a statului, ofera o autonomie larga Transnistriei si prevede evacuarea neconditionata a trupelor rusesti din Moldova.
UE asteapta revenirea Rusiei la atitudinea de dinainte de 7 august
Emisarul european a venit la Chisinau pentru a aduce la cunostinta autoritatilor moldovene pozitia UE fata de criza din Georgia. "Uniunea Europeana a condamnat foarte-foarte dur recunoasterea Abhaziei si Osetiei de Sud, prin declaratia summitului de luni", a subliniat Kalman Miszei. El a precizat ca UE este desigur interesata sa aiba relatii de parteneriat cu Rusia, dar pentru asta ar fi nevoie de cel putin un lucru. "Asteptam ca Rusia, in toate problemele, sa revina la situatia de pana la 7 august. Aceasta este baza unor relatii de parteneriat cu Rusia", a declarat Kalman Miszei.
Reprezentantul special al UE Kalman Miszei a salutat pozitia autoritatilor de la Chisinau fata de conflictul ruso-georgian, care, desi a fost intarziata, s-a alaturat pozitiei UE. "Cred ca Moldova a procedat foarte bine. Aici lucrurile isi au specificul lor. Apreciem foarte mult maturitatea pozitiei Moldovei", a spus el.
Formula "5A2" agreata de Uniune
Oficialul european a mai spus ca Abhazia si Osetia nu reprezinta un precedent. "Abhazia si Osetia de Sud nu pot fi un precedent pentru nimeni, intrucat recunoasterea independentei lor este o incalcare grava a tuturor normelor privind relatiile internationale", a declarat el.
Intrebat ce evolutii asteapta in negocierile privind reglementarea transnistreana, Kalman Miszei a spus ca mai pastreaza speranta reluarii dialogului in format complet 5A2 intrerupt in urma cu doi ani. Din acest format fac parte OSCE, Rusia si Ucraina ca mediatori, SUA si UE, in calitate de observatori, si reprezentantii partilor in conflict - Chisinaul si Tiraspolul. "Noi vom continua aceeasi politica de reglementare pasnica. Principiile noastre de rezolvare a problemei nu s-au schimbat si credem ca acestea sunt singurele principii democratice. Vom continua discutiile, iar o urmatoare runda va avea loc luni, 8 septembrie, la Viena, in formatul 3A2, intre reprezentantii mediatorilor si observatorilor", a mai declarat reprezentantul special al UE in Republica Moldova.
Kalman Miszei a anuntat ca miercuri va pleca la Tiraspol ca sa continue discutiile cu liderii administratiei transnistrene. La Chisinau, in afara intalnirii cu liderii grupurilor parlamentare, el a discutat luni si cu ministrul reintegrarii Vasili sova. Un comunicat al ministerului reintegrarii precizeaza ca in cadrul intrevederii "au fost examinate o serie de idei si initiative noi, menite sa contribuie la procesul de reglementare transnistreana si la consolidarea increderii dintre cele doua maluri ale Nistrului".
Dupa discutiile de la Parlament cu reprezentantul UE la Chisinau, liderul Partidului Democrat, deputatul Dumitru Diacov, a declarat ca Republica Moldova ar trebui sa profite de noua situatie regionala de dupa razboiul din Georgia si de reasezarea relatiilor Rusia-UE ca sa obtina o solutie viabila a problemei Transnistriei. Totodata, Diacov crede ca pana la alegerile parlamentare din martie 2009 nu va exista un progres in reglementarea transnistreana, iar fortarea unei solutii pana la alegeri va fi numai in detrimentul Chisinaului. "Este important sa rezistam pana la alegeri si ca aceste alegeri sa fie libere si democratice, astfel ca noua conducere, noul guvern sa aiba credibilitate in Europa", a conchis Dumitru Diacov.
La randul sau, liderul Aliantei Moldova Noastra, deputatul Serafim Urechean, a afirmat ca Rusia va fi nevoita pana la urma, la presiunile comunitatii internationale, sa accepte o solutie favorabila Republicii Moldova in problema transnistreana.
Seful grupului parlamentar al crestin-democratilor, deputatul Vlad Cubreacov, a spus ca in discutia cu Kalman Miszei s-a precizat inca o data foarte clar pozitia UE ca intre situatia din Transnistria si cea din Osetia de Sud si Abhazia, de pe o parte, iar pe de alta parte intre Transnistria si Kosovo nu poate fi facuta niciun fel de paralela. Un alt lucru convenit cu emisarul european, potrivit lui Cubreacov, este ca reglementarea conflictului transnistrean poate fi facuta numai consensual, in cadrul Parlamentului Republicii Moldova si nu prin vot cu majoritate simpla, dupa cum prevede si legea din 2005 privind principiile viitorului statut al regiunii transnistrene.
M.N.  
 Afisari: 1008  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
Stirile zilei
 23:59 
Medvedev: Rusia nu il mai considera pe Mihail Saakasvili presedintele Georgiei deoarece este un "cadavru politic"  2008-09-02
28 comentarii
 23:26 
O romanca bate la portile Palatului Sexului, invitata de taticul Playboy  2008-09-02
10 comentarii
 23:08 
  2008-09-02
2 comentarii
 21:26 
La Vama Veche, canabisul creste pe marginea drumului  2008-09-02
10 comentarii
 19:22 
UPDATE 20.02 Catalin Avramescu nu mai candideaza pentru un post de parlamentar din cauza intelegerii dintre PD-L si Vadim  2008-09-02
12 comentarii
 19:08 
Olteanu: PD-L continua sa dea semne de disperare politica  2008-09-02
2 comentarii
 19:00 
Targ de oameni, la cateva sute de metri de kilometrul 0 al Bucurestilor  2008-09-02
 18:33 
Basescu sustine ca nu a negociat cu Corneliu Vadim Tudor  2008-09-02
4 comentarii
 18:22 
Senatorii si-au ales noul Birou Permanent, cu Vadim vicepresedinte  2008-09-02
3 comentarii
 18:15 
Rasturnare de situatie in scenariul din casa groazei: Milionarul britanic crezut mort, filmat in timp ce parasea casa in flacari, cu o arma in mana  2008-09-02
2 comentarii
 18:09 
Minorul Ionica a reusit sa fure un sfert de tona de struguri intr-o zi  2008-09-02
2 comentarii
 17:43 
Pozitiile unui somn linistit la locul de munca  2008-09-02
 17:31 
Institutul de Sanatate Publica: Un sfert dintre elevi si prescolari sufera de o boala cronica  2008-09-02
2 comentarii
 17:20 
Cum comunica Vadim Tudor cu seful PD-L: Vorbesc cu Emil Boc si in somn, desi e mai mic de statura si vorbeste fara pauza de respiratie  2008-09-02
1 comentariu
 17:19 
Adriana Saftoiu: Nu m-am batut cu Elena Udrea, dar am avut mai multe schimburi de replici taioase  2008-09-02
5 comentarii
 17:12 
Dorel a furat portile de fier  2008-09-02
1 comentariu
 17:06 
Fostul ministru Dan Ioan Popescu ar putea lasa politica pentru imperiul Benetton  2008-09-02
1 comentariu
 16:58 
Presa moldoveneasca: "Duplicitarul Voronin dezgusta Occidentul si Moscova deopotriva"  2008-09-02
2 comentarii
 16:56 
Dosarele XXX: Agentul Mulder, David Duchovny, si-a tratat dependenta de sex cu o amanta  2008-09-02
2 comentarii
 16:40 
  2008-09-02
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01267 sec.