Ziua Logo
  04:21, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Unitatea UE si a NATO, spulberate de gazul Kremlinului
 29 august, 19:12 
Summitului UE ce va avea loc luni, pe marginea crizei din Georgia, ar trebui sa arate, macar o data, o Europa unita cu adevarat, o Europa a natiunilor care se ghideaza dupa principii democratice si egalitate, nu numai la nivel declarativ. De cateva zile, se vorbeste despre posibile sanctiuni indreptate impotriva Rusiei si, eventual, izolarea Moscovei, ca urmare a modului brutal in care a considerat de cuviinta sa actioneze in Caucaz. Daca, in cazul ONU si, in special, al Consiliului de Securitate, lucrurile sunt complicate de dreptul de veto al Federatiei Ruse, in ceea ce priveste Uniunea Europeana era de asteptat un punct de vedere adoptat in unanimitate. Din pacate, lucrurile nu stau tocmai asa.
Folosindu-se de cea mai puternica arma a sa - cea energetica - si de secolele de "frateasca prietenie" cu anumite state, Kremlinul nu numai ca face ce vrea in Caucaz, dar, de cativa ani, ameninta unitatea UE si chiar a Aliantei Nord-Atlantice. In acest caz, nu ar fi exclus ca, la un moment dat, chiar daca un stat membru ar fi atacat de Rusia, sa ne trezim ca toate angajamentele au fost doar praf in ochi si ca nimeni nu va interveni.
Jocul duplicitar al Berlinului
Spre deosebire de Polonia si statele Baltice, care au cunoscut din plin ce inseamna cizma Moscovei pe grumaz si knutul pe spinare, Germania - locomotiva economica a Uniunii - este, in momentul de fata, cel mai bun aliat occidental al Rusiei. A dovedit-o de nenumarate ori, inclusiv atunci cand, cu greu si, eventual, cu sila, a acceptat aderarea Romaniei in UE. A continuat, la summitul de la Bucuresti, cu sustinerea pozitiei Moscovei in privinta aderarii Ucrainei si Georgiei la NATO. Continua si acum, cand, prin vocea ministrului german de Externe, Frank Walter Steinmeier, respinge posibilitatea de a se impune sanctiuni Rusiei din motive de buna vecinatate si respectarea "propriului interes". Bineinteles, adevaratul motiv (cel putin unul dintre ele) - cunoscut de toata lumea - este dependenta energetica de Moscova. Se poate adauga si rata mare de schimburi comerciale dintre cele doua tari. In consecinta, angajamentele NATO si UE nu mai au nici o valoare. Bineinteles, lucrurile nu se opresc doar la Germania.
Grecii si promisiunile lor
Cu doar trei zile inainte de summitul extraordinar al UE, Atena a avertizat ferm ca este impotriva izolarii Rusiei. Pe langa motivele energetice, in cazul Greciei trebuie luata in calcul si "pritenia frateasca" dintre popoare. "In contextul international actual este logic ca relatiile cu Rusia sa traverseze o faza critica. Insa pentru noi este clar ca izolarea nu reprezinta o solutie", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe grec, Giorgos Koumoutsakos, citat de Agerpres. Grecia pledeaza si pentru "fructificarea oricarui canal oferit de dialogul institutionalizat NATO-Rusia", in perspectiva rezolvarii actualei crize.
Cand bulgarii dau din cap, nimeni nu ii intelege
Prietena traditionala a Rusiei, considerata de multi calul troian al Moscovei in UE si NATO, Sofia a lasat vineri impresia ca "o intoarce ca la Ploiesti", dupa ce ministrul Externe a facut un apel Uniunii Europene si Statelor Unite pentru definitivarea "unei pozitii comune clare, care sa demonstreze Rusiei ca tot ceea ce s-a facut in Georgia este inacceptabil". Binenteles, aducandu-si aminte ca Bulgaria a "dezertat" din UE si NATO, atunci cand a fost de acord sa participe la proiectul energetic rusesc South Stream, in defavoarea lui Nabucco (ce ar fi oferit o oarecare independenta fata de Moscova), ministrul a domolit imediat tonul, cand a venit vorba despre sanctiuni. "Toata lumea este de acord ca sanctiunile economice si izolarea nu dau rezultate bune. Dialogul ramane indispensabil, dar cu conditia ca in acelasi timp sa se desfasoare in parametri clari in legatura cu ceea ce este admisibil si cu ce nu este", a declarat ministrul Afacerilor externe bulgar, citat de AFP.
Dilema turcilor
Membru NATO cu pozitie strategica de maxima importanta in zona Caucazului si Marii Negre (dar si cu una dintre cele mai mari si eficiente armate din Alianta) si aspiranta la calitatea de membru al Uniunii Europene, Turcia oscileaza, in prezent, intre interesele economice legate de colaborarea cu Federatia Rusa si loialitatea fata de Bruxelles. Situatia in care au fost puse autoritatile de la Ankara este destul de dificila, fiind supuse la presiuni venite din ambele parti. Daca isi respecta angajamentele si actioneaza in conformitate cu cerintele NATO, risca sa isi atraga furia Moscovei si sa piarda contracte economice de miliarde de dolari, plus stoparea furnizarii de gaz, petrol si carbune. Pe de alta parte, daca adopta o pozitie mult mai agresiva fata de Rusia, isi poate atrage mai multi aliati care sa o sprijine in eventualitatea aderarii la UE.
Marius BATCA  
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Turcii au acum o ocazie unica !   de Liviu2002j
@Paraipan   de Bumerang
interesul propriu   de apit
Solutia ,Tehnoologiile noi tinute la sertar motiveaza razboiului secret intre Rusia si USA.   de Garamfoiu
Io am mai zis   de FB
Rusia si America   de hottos
Vine iarna bine-mi pare... nu e gaz prin rezervoare...   de romanul
Mutare strategica   de IonG
...   de natalia
da draga eufrosin...dupa ce am fost alaturi de licurici   de BeDeii vechi si NOI
Stirile zilei
 20:39 
Lukasenko: "Fortele NATO isi vor consolida prezenta militara in apropiere de Belarus"  2008-08-29
6 comentarii
 19:29 
Guvernatoarea de Alaska, vicepresedinte pentru republicanul McCain  2008-08-29
8 comentarii
 19:01 
Rusia va fi obligata sa-si inchida ambasada la Tbilisi  2008-08-29
1 comentariu
 18:34 
21 de presupusi membri Al-Qaida, arestati la Istanbul  2008-08-29
5 comentarii
 18:16 
Membrii Consiliului de Securitate al ONU nu au ajuns la un consens dupa recunoasterea de catre Moscova a Abhaziei si a Osetiei de Sud  2008-08-29
9 comentarii
 18:11 
Avramescu ne tine la curent cu ultimile bancuri din lumea politica (VIDEO)  2008-08-29
4 comentarii
 18:11 
Studiu: Celulele canceroase se raspandesc mult mai repede decat se credea  2008-08-29
 18:00 
Fiul lui Iosif Constantin Dragan: Voi merge pana la capat in lupta pentru mostenire - VIDEO  2008-08-29
4 comentarii
 17:26 
Nici-o zi fara Kate Moss dezbracata  2008-08-29
3 comentarii
 17:18 
Georgia rupe relatiile diplomatice cu Moscova  2008-08-29
3 comentarii
 17:08 
Bogdan Olteanu asteapta programul lui Stolojan legat de confiscarea valutei si blocarea reformelor  2008-08-29
 17:00 
MAE rus: Agravarea relatiilor dintre Rusia si SUA ar putea duce la o confruntare deschisa cu consecinte catastrofale  2008-08-29
28 comentarii
 16:33 
UE despre Moscova: "Momentul sanctiunilor nu a venit"  2008-08-29
12 comentarii
 16:26 
Catalin Mavrichie, retinut pentru asasinarea lui Caiac  2008-08-29
3 comentarii
 16:22 
Un raport SRI privind disparitia dosarelor de Securitate a 20 de inalti prelati a ajuns in instanta  2008-08-29
7 comentarii
 16:17 
Chiliman cumpara case pentru evacuatii din casele nationalizate  2008-08-29
1 comentariu
 16:11 
Ucraina, in pragul dezintegrarii  2008-08-29
17 comentarii
 16:06 
Marimea creierului nu este proportionala cu inteligenta: mustele sunt niste vietuitoare cu o perspicacitate iesita din comun  2008-08-29
2 comentarii
 16:00 
C.V.Tudor il considera pe Theodor Stolojan singurul cu sanse sa devina viitorul premier  2008-08-29
4 comentarii
 15:50 
Ma numesc David Duchovny si sunt dependent de sex!  2008-08-29
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01884 sec.