Ziua Logo
  06:24, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Premierul a luat si pulsul partidelor in legatura cu anuntata motiune de cenzura
Europarlamentarele vor avea loc in noiembrie-decembrie
 20 august, 17:53 
Calin Popescu Tariceanu (Mircea Paun, ZIUA foto)
Partidele parlamentare au decis: alegerile europarlamentare ar trebui sa aiba loc la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie. Absent de la consultarile ce au avut loc, astazi, la Palatul Victoria, Partidul Democrat nu a avansat nici o data, considerand ca acesta este atributul exclusiv al Executivului. Mai mult, democratii au acuzat PNL ca incearca sa amane data europarlamentarelor, iar pe premierul Tariceanu ca transforma consultarile cu partidele parlamentare intr-un exercitiu de imagine. Seful Executivului a luat, cu aceasta ocazie, si pulsul partidelor politice in legatura cu anuntata motiune de cenzura promisa de PSD.
Daca PNL, UDMR si PC au optat pentru organizarea alegerilor europarlamentare la sfarsitul lunii noiembrie, PSD a propus ca scrutinul sa aiba loc pe 9 decembrie, iar PRM pe 25 noiembrie. Liderii partidelor parlamentare au recunoscut ca stabilirea datei de desfasurare a scrutinului pentru Parlamentul European este una dintre atributiile legale ale Guvernului. La finalul intalnirii, premierul Tariceanu a declarat ca, in cateva zile, Executivul va anunta data oficiala a alegerilor. Potrivit Tratatului de aderare, data finala la care Romania poate sa desfasoare alegerile pentru cele 35 de posturi de europarlamentari este 31 decembrie 2007. Data alegerilor trebuie stabilita, in conformitate cu legea, cu 60 de zile inainte de momentul propriu-zis la care are loc scrutinul, prin hotarare de Guvern. Renuntarea la data initiala de 13 mai a fost consemnata legal tot prin hotarare de guvern. Amanarea alegerilor pentru PE, reaminteste NewsIn, a fost ceruta in mod oficial de PSD si PC, initiativa bucurandu-se de acceptul neoficial al liberalilor.
Tariceanu: Daca motiunea trece, intram in opozitie
Agenda partidelor politice a fost impartita astazi intre europarlamentare si motiunea de cenzura a PSD. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, la sfarsitul sedintei Biroului Politic Central al PNL, ca liberalii exclud varianta formarii unui guvern cu PSD, in cazul in care motiunea social-democratilor va trece de votul Parlamentului. "Nu se pune problema sa guvernam alaturi de PSD. Colegii mei din BPC au spus clar si fara echivoc ca aceasta nu este o optiune", a declarat premierul, citat de NewsIn. "Daca motiunea trece, sigur vom trece in opozitie", a adaugat Tariceanu. Liderul liberal a explicat ca o asociere cu PSD este exclusa in primul rand pentru ca PNL nu se poate abate de la programul de guvernare de centru-dreapta, iar apoi, pentru ca o asemenea formula nu ar avea nici un fel de suport electoral. Tariceanu a tinut insa sa atraga atentia ca Romania are nevoie de stabilitate pentru a atinge nivelul de trai din Uniunea Europeana si ca electoratul ii va sanctiona pe cei care fac jocuri politicianiste care genereaza instabilitate.
Emil Boc: Preferam alegerile anticipate decat colaborarea cu PSD
Emil Boc, presedinte PD (Bogdan Stamatin, ZIUA foto)
"Anuntata motiune de cenzura a PSD nu reprezinta decat o formula de santaj a PSD la adresa PNL pentru a obtine resurse financiare si pentru posturi in administratia locala si centrala", a declarat liderul PD, Emil Boc. "In fiecare zi, asistam la inlocuirea membrilor PD care devenisera functionari publici prin concurs cu membri ai PSD", spune Boc, exemplificand cu epurarile politice din administratia judetelor Bacau, Buzau si Mehedinti.
"Indiferent ce se va intampla, PD exclude orice colaborare cu PSD. Preferam sa mergem la alegeri anticipate decat sa colaboram cu PSD", a aratat liderul democrat. El a declarat insa ca, in cazul in care PSD va depune motiunea, PD va aborda cu toata seriozitatea aceasta problema si nu isi va schimba pozitia stabilita anterior de a sprijini orice motiune de cenzura indreptata impotriva Guvernului Tariceanu. "Deocamdata vedem doar un santaj si nu putem vorbi despre lucruri care nu exista", a declarat Boc.
Motiunea PSD va fi gata intr-o saptamana
Titus Corlatean, secretar general al PSD (Mircea Paun, ZIUA foto)
Motiunea de cenzura a PSD la adresa Executivului Tariceanu ar putea fi gata intr-o saptamana. Declaratia a fost facuta de secretarul general al PSD, Titus Corlatean, care a precizat ca documentul va critica activitatea guvernului Tariceanu. "Probabil ca intr-o saptamana , 10 zile vom avea textul. Va fi de ordin politic si o critica a guvernarii de dreapta in ultimii ani", a declarat Corlatean. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu este mai moderat decat colegii sai si recomanda prudenta in redactarea motiunii.
Pe de alta parte, vicepresedintele PSD, Constantin Nita, a declarat ca, atat el, cat si alti lideri social-democrati au temeri ca parlamentarii PD nu vor vota motiunea de cenzura pe care PSD o va initia la inceputul sesiunii parlamentare.
Vicepresedintele PSD a argumentat aceasta opinie prin presupuse informatii din randul democratilor, care ar fi reticenti fata de o eventuala guvernare PSD-PD, dar si fata de o posibila guvernare monocolora PSD.
Pana acum, conducerea PD nu a decis daca va vota alaturi de PSD, in timp ce liberalii sustin ca vor migra in opozitie daca motiunea trece. Alte formatiuni politice nu cred ca motiunea PSD va avea o finalitate.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Potrivit legii, Guvernul este acela care stabileste data alegerilor europarlamentare. Demersul premierului Tariceanu privind invitarea partidelor pentru stabilirea datei a fost doar un paravan indaratul caruia liderul de la Palatul Victoria a dorit sa ia pulsul scenei politice in legatura cu motiunea de cenzura anuntata de PSD. PD-ul pare decis sa nu se amestece in demersul PSD, avand in vedere declaratia lui Boc potrivit careia, daca va exista o motiune de cenzura atunci democratii o vor studia cu mare atentie. PNL-ul o tine sus si tare ca poate trece oricand in Opozitie, insa, deocamdata, prioritatea sa este agenda cetateanului, iar PSD-ul zice ca, intr-o saptamana, da gata motiunea.
In concluzie, pana la depunerea motiunii de cenzura ce ar forta partidele sa se pozitioneze de o parte sau alta a baricadei, apele raman in continuare tulburi".
Alina OLTEANU  
Stirile zilei
 18:43 
MAE demareaza propria ancheta cu privire la acuzatiile lansate de Chisinau  2007-08-20
1 comentariu
 16:40 
Canicula se intoarce  2007-08-20
 15:48 
Basescu, inapoi la scoala de marinari  2007-08-20
3 comentarii
 15:28 
Feudalul Becali si ''Regele''  2007-08-20
 14:39 
Razboiul gunoaielor  2007-08-20
 13:34 
Printul Harry se insoara  2007-08-20
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00799 sec.