Ziua Logo
  06:26, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Piata Matache, o Glina a sectorului 1
Razboiul gunoaielor
 20 august, 14:39 
(Lucian Curelariu, ZIUA foto)
ULTIMA ORA
Primaria Capitalei il acuza pe Andrei Chiliman ca da dovada de iresponsabilitate civica prin neasigurarea salubrizarii sectorului 1, deoarece a hotarat unilateral si nelegal interuperea contractului cu societatea in care este actionar Colsiliul General al Municipiului Bucuresti, se arata intr-un comunicat al institutiei. Reprezentantii primariei considera ca actiunile "strict politicianiste" din ultima vreme ale primarului Andrei Chiliman au scopuri straine unei bune administrari a sectorului 1 si sunt de neacceptat si pun in pericol sanatatea cetatenilor. Data fiind canicula anuntata de meteorologi pentru urmatoarele zile, Primaria Capitalei atrage atentia ca neasigurarea curateniei in sectorul 1 reprezinta un risc major pentru bucuresteni, pe care municipalitatea nu si-l asuma.
------------------------
Conflict intre primaria sectorului 1 si firma de salubrizare REBU. Noaptea trecuta, zona Pietei Matache a fost acoperita de gunoaie. Primarul Andrei Chiliman sustine ca resturile menajere au fost aruncate chiar de cei de la REBU, dupa ce primaria le-a reziliat contractul. In replica, directorul general al firmei de salubritate respinge acuzatiile. El spune ca va da in judecata primaria pe motiv ca rezilierea contractului este ilegala si va face o plangere penala pentru "circul" provocat de primarul sectorului 1.
Chiliman: REBU este o menajera puturoasa platita regeste
Potrivit primarului Sectorului 1, "echipe de comando" ale societatii REBU au ridicat cosurile de gunoi din sector si au imprastiat continutul acestora pe strazi. "De sambata, aceasta firma nu mai lucreaza in sectorul 1 si probabil ca dansii au vrut sa se razbune pe locuitorii sectorului", a declarat, la Realitatea TV, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. "Am decis sa nu mai prelungim aceasta colaborare, care dureaza de zece ani, perioada in care societatea a perseverat in mentinerea mizeriei in sectorul 1". Societatea de salubrizare REBU, sprijinita de primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a declarat "un razboi de gherila" cetatenilor sectorului 1, lupta cu miza politica pentru grupurile de interese ale PD din Primaria Capitalei, a declarat primarul Sectorului 1. Chiliman considera ca aceasta este "o actiune ticaloasa, ultima insulta pe care REBU o aduce cetatenilor sectorului 1".
El a precizat ca, pana la stabilirea prin licitatie a noii firme de salubrizare, curatenia stradala a sectorului pe care-l conduce va fi asigurata de doua societati specializate. Andrei Chiliman a respins complet ideea ca REBU sa asigure acest serviciu provizoriu. "Dumneavoastra ati tine in casa o menajera cu salariu de bancher care sa nu stearga praful si sa nu duca gunoiul?... REBU este o menajera puturoasa platita regeste. Si atat", a declarat Chiliman, citat de Antena 1.
Potrivit unor surse din Primaria sectorului 1, citate de Mediafax, firma REBU va fi amendata cu cate cinci mii de lei pentru fiecare loc in cazul in care se va dovedi ca, dupa rezilierea contractului, angajatii sai au rasturnat gunoi. A fost semnalat un astfel de caz, la Piata Matache, unde angajatii societatii REBU au rasturnat gunoiul din pubele, insa a fost facut curat dupa putin timp, a adaugat sursa citata. Potrivit acesteia, nu este nici o problema in privinta salubrizarii stradale, pentru ca aceasta a fost deja preluata de alte doua societati.
Directorul REBU, Mircea Raicu: Andrei Chiliman minte cum respira
Directorul REBU, Mircea Raicu, a negat ca angajatii companiei ar fi aruncat gunoi in locuri nepermise. "Andrei Chiliman minte cum respira", spune Raicu, precizand ca nu Primaria sectorului 1 are contract cu REBU, ci Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). "Domnul Chiliman nu respecta nici o lege si refuza sa puna in aplicare o hotarare a Consiliului General", spune Raicu. Potrivit directorului REBU, acest contract este valabil pana in 2011, motiv pentru care, societatea va continua sa-si faca datoria in sectorul 1. In privinta celor doua firme de salubrizare care au luat locul REBU, Mircea Raicu a precizat ca REBU "va ataca contractele negociate de primarie direct cu cele doua firme" si va face o plangere penala pentru "circul" provocat de primarul sectorului 1, ce a adus prejudicii firmei de salubritate.
La randul sau, Chiliman a declarat ca, desi contractul-cadru este incheiat cu CGMB, contractul comercial - in baza caruia REBU incaseaza lunar peste un milion de dolari - este incheiat cu primaria pe care o conduce.
Litigiul dintre Primaria Sectorului 1 si firma REBU privind contractul de salubrizare este departe de a se incheia. Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a anuntat ca scandalul ar putea fi solutionat, in cele din urma, pe cale amiabila, cele doua parti urmand sa se intalneasca in cursul saptamanii, la Primaria Capitalei.
REACTII LA CALD
Magda SEVERIN, redactor Departamentul Economic:
"Razboiul dintre Primaria Capitalei si primarul sectorului 1 pe tema REBU se rasfrange direct asupra bucurestenilor. Jumatate din sectorul 1 a ramas astazi cu gunoaiele pe strada, acestea fiind aruncate de oameni direct pe trotuare. Pubelele si cosurile disparusera cu o zi in urma, ridicate de REBU dupa rezilierea contractului.
Miza este, pana la urma, una politica intrucat conflictul Chiliman - REBU a izbucnit exact in momentul ruperii Aliantei PNL - PD. In paralel, exista si o miza economica. Ganditi-va ca factura pe care Primaria Capitalei - adica noi, contribuabilii - o achita zilnic pentru ridicarea gunoiului stradal este de 1 milion de dolari".
Alina OLTEANU  
 Afisari: 106  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
Stirile zilei
 18:43 
MAE demareaza propria ancheta cu privire la acuzatiile lansate de Chisinau  2007-08-20
1 comentariu
 17:53 
Europarlamentarele vor avea loc in noiembrie-decembrie  2007-08-20
 16:40 
Canicula se intoarce  2007-08-20
 15:48 
Basescu, inapoi la scoala de marinari  2007-08-20
3 comentarii
 15:28 
Feudalul Becali si ''Regele''  2007-08-20
 13:34 
Printul Harry se insoara  2007-08-20
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00768 sec.