Ziua Logo
  02:34, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Social
10.000 de profesori inghesuiti de Videanu pe trotuarul Guvernului
 15 aprilie, 17:34 
Mitingul de miercuri al celor 10.000 de profesori din Capitala a fost autorizat de primarul general Adriean Videanu pe trotuarul de langa Guvern. Piata "George Enescu", solicitata de sindicalistii, a fost refuzata de edilul Bucurestilor pe motiv ca e ocupata cu expozitia unei mari firme. In aceste conditii, mitingul cadrelor didactice va semana mai mult cu un pichet, fara tribuna si vorbitori, chiar daca vor veni atat de multi participanti. Totusi, dascalii sunt multumiti ca macar vor putea presa Executivul sa modifice Ordonanta 37/2008 chiar in sedinta de Guvern, pentru a-si primi tichetele cadou de Pasti.
Fiind un protest local, liderii mari - Cornea, Isvoranu si Croitoru vor lipsi
"Este un miting organizat de sindicatele din invatamant din Capitala, afiliate la cele trei federatii: cea a Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), FSI "Spiru Haret" si Federatia Educatiei Nationale (FEN). Este exact ca un miting organizat la Constanta, astfel ca ii vom lasa sa se organizaze singuri, nu voi fi prezent nici eu (Aurel Cornea, liderul FSLI - n. red.), nici Croitoru (Catalin Croitoru, presedintele FEN - n. red), nici Isvoranu (Gheorghe Isvoranu, liderul FSI "Spiru Haret" - n. red). Mitingul reprezinta continuarea actiunilor de protest declansate de organizatiile noastre inca de saptamana trecuta, fata de modul abuziv in care Guvernul a inteles sa trateze angajatii din sistemul de invatamant, prin emiterea Ordonantei 37/2008, care la articolul 24, stipuleaza expres interdictia de acordare a tichetelor cadou pentru salariatii institutiilor publice. Scopul actiunii noastre este de a atrage atentia asupra necesitatii emiterii unei noi ordonante de urgenta, pentru abrogarea articolului amintit. Nu mai avem incredere in Guvernul Tariceanu si nu vom inceta protestele pana cand acest articol nu va fi abrogat", ne-a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI.
La randul sau, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a spus ca profesorii nu vor renunta la proteste pana cand articolul respectiv, care "deocamdata creeaza efecte", nu va fi abrogat. "Am avut o intalnire cu Prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu, si am cerut acestuia sa-i transmita premierului Calin Popescu Tariceanu sa convoace Guvernul intr-o sedinta extraordinara, luni sau marti, pentru a anula articolul 24 din ordonanta. Pana nu vedem, in scris, anularea acestui articol, nu vom inceta protestele", a declarat Nistor. Acesta a adaugat ca i s-a comunicat ca Guvernul nu va putea fi convocat pana miercuri, data la care profesorii asteapta abrogarea articolului din ordonanta privind tichetele cadou. "Ar fi bine sa se abroge acest articol pentru ca, daca se merge pe completare, acest lucru va duce la interpretari, iar noi nu avem nevoie de interpretari in sistemul bugetar, ci de lucruri foarte clare", a precizat Nistor.
Sabotati de Videanu
"N-o sa fie chiar miting, pentru ca de la Primaria Capitalei ne-au dat o locatie improprie, in sensul ca nu putem pune tribuna acolo, in fata Guvernului. Am primit autorizatie sa desfasuram protestul pe trotuar, lateral de sediul Guvernului, spre Muzeul Antipa. Nu stiu cum vom reusi sa facem miting acolo 10.000 de persoane. Daca nu este organizat astfel incat omul sa vada vorbitori la tribuna, iar la randul lui sa poata fi vorbitor, sa-si exprime ideile - nu mai e, paractic, un miting. Oamenii o sa stea ce-o sa stea, iar daca nu o sa ne ajute nici al de sus, cu ploaia, o sa plece. Niciodata nu ni s-a intamplat asa ceva, sa ni se dea o locatie atat de proasta", ne-a declarat Nora Dumitru, liderul FSLI din Sectorul 6.
Nemultumirea sindicalistilor din invatamant este cu atat mai mare cu cat primarul general Adriean Videanu le-a refuzat locatia solicitata motivand ca spatiul este ocupat de expozitia unei mari firme. "Primarul Videanu ne-a spus ca nu stiu ce firma - Hyundai parca - expune nu stiu ce in Piata George Enescu, unde cerusem noi locatia. Iar noi am vrut sa organizam mitingul exact miercuri, cand este sedinta de guvern, pentru a forta Evecutivul sa ne dea un document scris. Iar cum in Piata Victoriei nu poate fi oprita circulatia, astfel ca ne-a dat autorizatie de miting pe trotuar. Ma indoiesc ca se pot desfasura pe un spatiu atat de ingust 10.000 de persoane. (...) Impresia mea - dar nu numai a mea, ci si a colegilor mei cu care m-am intalnit aseara la Inspectoratul scolar, unde se desfasoara concursurile cu inspectorii - este ca si Primaria, cumva, ne-a sabotat actiunea. Poate ca este numai parerea noastra, si intr-adevar se desfasoara acolo actiunile acelea, dar niciodata nu ni s-a intamplat sa nu putem desfasura un miting asa cum trebuie", ne-a precizat Nora Dumitru.
"Iesirile la TV ale lui Tariceanu si Vosganian cu "uite tichetul, nu e tichetul" ne-au bulversat oamenii"
Liderul FSLI din Sectorul 6 este revoltat si de faptul ca "iesirile la televizor ale lui Tariceanu si Vosganian" cu au bulversat salariatii din educatie, care nu mai stiu ce sa creada. "Unii dintre ei chiar cred ca s-a rezolvat totul, fara sa mai fie necesara o modificare a Ordonantei in sedinta de guvern si, drept urmare, nu mai vad rostul unei manifestatii", ne-a mai spus Dumitru. Protestul este autorizat sa inceapa la ora 11.00, iar mitingul - desi impropriu spus - ar trebui sa inceapa la ora 12.00 si sa se incheie o ora mai tarziu.
Reamintim ca toate cadrele didactice din invatamantul preuniversitar din Capitala au intrat, de joia trecuta, in greva japoneza. Ministrul Finantelor Varujan Vosganian a declarat, luni, ca tichetele cadou vor putea fi acordate, in limitele prevazute de Legea bugetului de stat sau in limitele veniturilor proprii ale administratiilor locale, precizand ca ordonanta de Guvern nu va fi abrogata, dar se va face o completare la articolul in care se vorbeste, la dispozitii finale si tranzitorii, despre aceasta problema. Patiti in nenumarate randuri cu nerespectarea promisiunilor facute de autoritati, salariatii din educatie nu mai cred in "vorbe", si asteapta un document oficial.
In caz ca nu va fi emis miercuri, in sedinta de Guvern, protestele vor continua in tara, potrivit lui Aurel Cornea. "Filialele FSLI din tara vor continua protestele in caz ca nu se rezolva problema tichetelor cadou in sedinta de Guvern de miercuri. Astfel, sindicalistii din Buzau au programat pentru joi un miting, la Bacau este tot miercuri, iar la Arad si Arges am avut vineri", ne-a precizat Cornea.
Potrivit Ordonantei 37/2008, publicata recent in Monitorul Oficial, nu mai au voie sa acorde tichete cadou angajatilor autoritatile si institutiile publice a caror finantare se asigura integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat ori bugetele fondurilor speciale, din venituri proprii si subventii acordate de la aceste bugete sau integral din venituri proprii. Tichetele cadou urmau sa fie acordate de patru ori pe an la evenimente importante, precum Sarbatorile de Paste si de Craciun, Ziua Copilului, aniversari si onomastici. Valoarea unui tichet cadou este de 10 lei sau multiplu de 10, dar nu mai mult de 50 lei.
Vosganian: "Protestele au aparut pe fundalul campaniilor electorale"
Miscarile de protest din ultima perioada au aparut pe fundalul campaniilor electorale, , iar solutia pentru multumirea salariatilor este ajustarea salariilor, nu acordarea tichetelor cadou, a declarat, marti, ministrul Varujan Vosganian, la o conferinta privind incheierea unui proiect privind armonizarea fiscala. "Situatia nu se rezolva prin acordarea unor cadouri, ci prin asigurarea de locuri de munca si a unor salarii. Acestea conteaza in momentul in care angajatul se duce la o banca pentru credit, si nu tichetele cadou. Tichetele se pot acorda anumitor categorii, in functie de bugetul disponibil al fiecarui angajator, inclusiv de veniturile excedentare ale primariilor. Orice institutie poate acorda tichetele cadou, in limita prevederilor bugetare si prin venituri proprii disponibile. Eu, insa, nu sunt de acord cu acordarea unor tichete cadou de catre unele primarii, pentru campanie electorala", a spus Vosganian. Ministrul Finantelor a participat la inchiderea Proiectului de Infratire RO 04 IB/FI-01 "Completarea armonizarii legislatiei fiscale si consolidarea administratiei fiscale", implementat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala din Romania, Agencia Tributaria din Spania si Direction Generale des Impots din Franta.
Magda SEVERIN  
 Afisari: 334  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
Stirile zilei
 21:26 
O leoiaca, animal de companie intr-o curte din Dambovita  2008-04-15
10 comentarii
 21:13 
In prag de alegeri, parlamentarii taie din atributiile CNSAS  2008-04-15
3 comentarii
 20:30 
"Razboinicul" Gigi cusut pe viu dupa ce a refuzat "amortizarea"  2008-04-15
4 comentarii
 20:03 
Sorin Oprescu s-a decis sa "canibalizeze voturile PSD" si candideaza la primarie  2008-04-15
1 comentariu
 19:49 
Marko Bela acuza "monstruoasa coalitie" PSD-PD-L-PRM din judetul Mures  2008-04-15
4 comentarii
 19:00 
Vasile Voiculescu avea dragoste fata de toate vietuitoarele lasate de Dumnezeu  2008-04-15
5 comentarii
 18:41 
Spaima Brailei: "Premiantul" viola copile de 12 ani in lift  2008-04-15
4 comentarii
 17:44 
Condoleezza Rice: "Ma voi intoarce la catedra"  2008-04-15
3 comentarii
 17:39 
Casatorie de lux: Ivana Trump, trei tinute de mireasa, tort de patru metri si un sot tanar  2008-04-15
7 comentarii
 17:39 
Primarul Capitalei a scris: "PD-L, prin V. Blaga, v-a castiga PMB"  2008-04-15
6 comentarii
 17:38 
Petrolul rusesc, pe cale de disparitie  2008-04-15
 17:24 
Mijloacele de transport in comun vor circula pe o banda speciala  2008-04-15
1 comentariu
 17:20 
Politistii din Racari au trecut de la girofare la haturi  2008-04-15
1 comentariu
 17:14 
Capitala cere Guvernului terenuri, pentru a le acorda ca despagubiri  2008-04-15
1 comentariu
 17:11 
Avion prabusit in Congo, 78 de morti  2008-04-15
1 comentariu
 16:41 
"Avem masina supersonica. Cautam pilot"  2008-04-15
4 comentarii
 16:35 
Nick Veasey - fotograful care arata adevarata fata a lumii  2008-04-15
 16:34 
Si-a decapitat mama si apoi s-a plimbat cu capul acesteia pe strada  2008-04-15
 16:15 
China a cumparat 1% din British Petroleum  2008-04-15
 15:47 
Parlamentarii interzic reclama la tigari  2008-04-15
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01116 sec.