Ziua Logo
  19:25, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Comentariul Saptamanii la agentia Rusnord: Cum va exercita Romania presiuni asupra Rusiei
 14 decembrie, 15:21 
Foto: state.gov
Romania este considerata pe buna dreptate ca aflandu-se in curtea din spate a Europei, iar mentalitatea cetatenilor ei este mai apropiata celei din Est decat celei din Vest. De aceea, Bruxellesul, Parisul sau Berlinul doar urmaresc cu condescendenta pasiunile declansate in legatura cu procentele ce ii separa pe cei doi candidati, scrie la rubrica Comentariul Saptamanii, Leonid Certok, editorialist si comentator al agentiei de presa Rusnord, transmite Agerpres.
Aproximativ acelasi stil de abordare l-a adoptat si Rusia, preocupata mai mult de situatiile de urgenta din tara, constata expertul rus, adaugand: "In zadar, pentru ca ceea ce se intampla astazi in Romania, va avea numaidecat repercusiuni asupra situatiei din Republica Moldova, care inca se afla in sfera intereselor geopolitice rusesti.
Astfel, cu un avans minim, a castigat presedintele Traian Basescu. Victoria insa nu este validata, aceasta mai trebuie confirmata si legiferata de Curtea Constitutionala a tarii, intrucat principalul contracandidat Mircea Geoana, presedinte al Senatului, nu-si recunoaste esecul. "Nu cred ca in pietele bucurestene se va repeta ,'revolutia portocalie', din 2004 din Ucraina. Uniunea Europeana nu va permite acest lucru. Dar, partile se vor fi improscat cu destul noroi", comenteaza acesta.
Potrivit aprecierilor lui Certok, probabil ca observatorii UE vor fi obligati sa spuna un cuvant de bine in favoarea lui Basescu, pentru a preveni un colaps politic in centrul Europei. Desi, constiinta s-ar putea sa le dicteze contrariul. Traian Basescu a ajuns in fotoliul prezidential cu scandal, la sfarsitul anului 2004, deoarece Europa era prea axata pe tulburarile din Ucraina, sustine comentatorul rus, care adauga ca, acum, principalul lui atu este "sub presedintia mea Romania a intrat in UE!".
"Insa, sa o spunem sincer, europenii nu au avut pur si simplu o alta optiune. In caz contrar, nu ar fi iesit prea frumos: in centrul Europei bogate se umfla de foame o tara cu o populatie de 22 milioane. In plus, a fost necesara intrucatva legitimarea imigrantilor romani care au invadat tarile vecine bogate. Este cunoscut faptul ca imigratia ilegala genereaza automat comunitati etnice criminale, mai bine sa mature strazile pe baze absolut legale", scrie Leonid Certok.
In acelasi timp, Parlamentului European si romanilor insesi le este foarte clar - primirea Romaniei in UE a fost conditionata, ca un apendice necesar la notiunea de egalitate democratica, considera el, mentionand ca in programul lui Basescu a figurat doar integrarea tarii in institutiile europene fara nici o aluzie la randamentul pe viitor.
Mai simplu spus, "voi ne hraniti pe noi, iar noi nu o sa va facem probleme". Este greu de crezut ca europenilor le-a placut acest tip de abordare, opineaza acesta, considerand ca romanilor le convine situatia. Nici Geoana nu a putut oferi ceva mai constructiv, in acest plan programele electorale ale celor doi candidati se aseamana, mai constata el.
In privinta relatiilor cu Republica Moldova, fiecare dintre candidati a avut atuul sau. Basescu se pozitioneaza ca un nationalist de dreapta, care mizeaza pe colaborarea cu diasporele romanesti. El a fost favorizat de evolutiile recente din Republica Moldova, unde a venit la putere opozitia proromana. Nu intamplator, 95 la suta dintre alegatorii moldoveni si-au dat voturile pentru Basescu - conform aceluiasi comentator.
In cazul lui Geoana, situatia este alta. El este liderul Partidului Social-Democrat, aparut pe ruinele fostului Partid Comunist. Dupa cum isi aminteste autorul comentariului citat, ideologia comunista se axa pe principiile internationalismului, de aceea, in opinia sa, pentru Mircea Geoana au votat etnicii maghiari si germani.
Referindu-se la esecul alegerii presedintelui in Republica Moldova, din cauza boicotului comunistilor, autorul comentariului gaseste similitudini intre situatia de la Chisinau si cea de la Bucuresti. "Am impresia ca Moscova este complet dezinteresata fata de situatia din Republica Moldova, toate preocuparile ei axandu-se pe declaratiilor separate ale unor deputati moldoveni", scrie acesta, apreciind ca acest lucru este resimtit negativ de sustinatorii moldoveni ai integrarii in Rusia.
Rezulta ca in perspectiva Basescu va mai castiga inca un atu la cel pe care il are deja in maneca: este putin probabil ca Rusia sa nu ia in considerare teritoriul romanesc in ceea ce priveste conducta South Stream.
Ceea ce cu adevarat il surprinde pe autorul comentariul este popularitatea ideilor socialiste pe care le propavaduieste Mircea Geoana. Cine a avut mai mult de suferit din cauza dictaturii comuniste decat Romania lui Ceausescu, dar se vede ca atunci cand traiesti in saracie de multi ani, fara speranta unei ameliorari si capacitate pentru constructie, trecutul pare mai atragator decat prezentul si viitorul - apreciaza acesta.
Desigur, Romania si Republica Moldova nu sunt acele tari pe care sa te bazezi si in care sa pompezi resurse materiale, considera comentatorul rus. Dar, cu toate acestea, ele nu ar trebui neglijate, cu exceptia cazului in care Rusia insesi nu va dori sa adere la UE intr-un viitor previzibil. In opinia sa, Rusia ar trebui sa tina cont de detalii, inclusiv de cele de uz casnic, deoarece adeseori tocmai acestea sar in ochi in statele provinciale. Iar, in aceasta privinta, politica Rusiei nu a fost intotdeauna incununata de succes.
Autorul comentariului sustine ca Romania ar putea exercita presiuni asupra Rusiei prin... lobby-ul tiganesc. El a ajuns la aceasta concluzie dupa ce zilele trecute a aflat ca in unele scoli din Rusia exista "clase pentru tigani" si "clase pentru restul". Intre altele, claselor de tigani li se preda materia pentru copiii retardati mintal. Este vorba de o segregare dupa criterii etnice, concluzioneaza acesta.
In continuarea rationamentului sau, el aminteste de lobby-ul puternic al tiganilor din Romania si Republica Moldova. In perioade normale, tiganii nu merg la vot, statalitatea si constitutionalitatea nu-i intereseaza. Dar daca maine se va afla de o "segregare a tiganilor in stil rusesc", fortele antirusesti din Romania si Republica Moldova vor avea o carte puternica pentru a influenta politica externa a guvernelor lor in privinta Rusiei - considera el. "Fiti de acord, aceste doua tari daca nu sunt chiar importante pentru noi, nu sunt cu siguranta nici de prisos", face un apel el la autoritatile ruse.
Z.O.  
 Afisari: 1619  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Ruznacii-s Tigani Aziatici   de Erou Al Muncii Capitaliste
Cand coloana a 5-arusa(tiganii) fac vraiste in Europa si la noi, sa susti contrariul e fascinant   de Ion Ionescu de la Brad
E prea destept ca sa fie rus   de Stalinz
Matriosca - (sau esenta din mintea rusului)   de noaptea
Ce articol haios.   de noaptea
Da undei logica..   de Rollo
Atatea aberatii intr-o declaratie   de Johny Richards
Stirile zilei
 23:37 
Sarkozy, primul sef de stat care ii adreseaza lui Traian Basescu "felicitari calduroase" pentru realegere  2009-12-14
10 comentarii
 20:17 
Microcipul ce poate detecta cancerul in 20 de minute  2009-12-14
3 comentarii
 20:13 
In plina criza, un roman din Targu Mures cumpara doua hoteluri de lux in Dubai (VIDEO)  2009-12-14
4 comentarii
 19:54 
Crin Antonescu: Decizia CCR nu ma surprinde, dar obtinerea de catre Basescu a unui al doilea mandat e ''un fapt profund nefericit''  2009-12-14
18 comentarii
 19:18 
General Electric: Romania ramane o piata interesanta, dar Guvernul trebuie sa stimuleze investitiile  2009-12-14
1 comentariu
 19:05 
LIVE Geoana: Batalia pentru presedintia Romaniei se incheie aici, dar batalia pentru aflarea adevarului privind aceste alegeri continua  2009-12-14
44 comentarii
 19:05 
PNL ar dori un Guvern din care sa nu faca parte nici un membru al Cabinetului Boc II  2009-12-14
12 comentarii
 18:55 
Presedintele Argentinei Cristina Fernandez de Kirchner a fost amenintata cu moartea  2009-12-14
1 comentariu
 18:47 
S-a vindecat de bulimie, dar si-a transformat iubitul intr-un anorexic  2009-12-14
 18:33 
Sondaj: 53,6% din votantii lui Traian Basescu cred ca alegerile nu au fost fraudate  2009-12-14
11 comentarii
 18:32 
Boc avertizeaza prefectii: Raspundeti cu functia pentru gestionarea perioadei ninsorilor  2009-12-14
 18:14 
Finantele au atras 621,5 milioane lei prin titluri la 6 luni  2009-12-14
 18:06 
Ana Birchall, reactie-surpriza in scandalul casetei cu Geoana: ''A fost interpretata altfel decat au stat lucrurile in realitate''  2009-12-14
7 comentarii
 18:02 
Expunerea SocGen pe Romania a scazut cu 10%  2009-12-14
 17:53 
Emil Boc: FMI ar putea vira doua transe din imprumut in luna ianuarie  2009-12-14
 17:52 
Curtea Constitutionala a validat alegerile: Basescu a fost declarat presedinte pentru un nou mandat  2009-12-14
125 comentarii
 17:52 
Serbia: Parlamentul Voivodinei a aprobat un nou statut care largeste autonomia provinciei  2009-12-14
1 comentariu
 17:45 
Autoritatea Elecorala Permanenta anunta donatiile declarate de candidatii la Presedintie: Oprescu e pe primul loc, urmat de Basescu si Geoana  2009-12-14
1 comentariu
 17:43 
PSD intra la apa in Parlament: Doi deputati social-democrati au demisionat din partid si s-au declarat independenti  2009-12-14
6 comentarii
 17:38 
Fratele ministrului Videanu se lanseaza in afaceri cu energie  2009-12-14
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02306 sec.