Ziua Logo
  22:23, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
La multi ani, Romania!
Peste 1300 de militari au defilat pe sub Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei






-- Peste 1300 de militari si tehnica militara apartinand categoriilor de forte ale Armatei Romaniei, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Protectie si Paza au participat, de 1 Decembrie, incepand cu ora 11.00, la Parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in Piata Arcului de Triumf. Tot in Bucuresti, a avut loc marti, la ora 9.00, la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I, o ceremonie militara de depunere de coroane si jerbe de flori.
 1 decembrie, 12:58 
Peste 1300 de militari au defilat pe sub Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei (ZIUA Online, Marius BATCA)
ORDINEA DE TRECERE A DETASAMENTELOR SI TEHNICII LA PARADA MILITARA
Potriviti MApN, dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de parada, organizate pe detasamente, cu trupe si tehnica ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Protectie si Paza.
Comandantul paradei este generalul-maior dr. Ion PALSOIU, loctiitorul sefului Statului Major al Fortelor Terestre. Generalul Palsoiu a fost primul comandant al "Scorpionilor Rosii", militarii Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab", unitate pe care a infiintat-o si careia i-a deschis drumul spre recunoasterea internationala. Cariera generalului-maior Ion Palsoiu este legata de Brigada 81 Mecanizata si de Brigada 2 Infanterie "Rovine", mari unitati ale Armatei Romaniei care au scris pagini de istorie in teatrele de operatii din Irak.
Drapelele de epoca si steagurile de identificare ale Statului Major General si categoriilor de forte.
ASOCIATIA TRADITIA MILITARA
Detasamentul, format din 14 oameni in uniforme romanesti de campanie din timpul Primului Razboi Mondial, este condus de inginerul Mircea Stoica, presedintele Asociatiei. Garda port-drapel poarta casti de otel tip Adrian, asemeni acelora care au intrat in dotarea armatei romane la sfarsitul anului 1917. Drapelul Asociatiei Traditia Militara este compozit, inspirat din drapelele de lupta de epoca ale regimentelor romane, si reprezinta o intreaga perioada istorica, avand o fata model 1872, cealalta model 1923, iar in colturi cifrele domnesti ale tuturor regilor Romaniei.
Uniformele in care sunt imbracati membrii asociatiei sunt conforme cu cele originale, o parte sunt chiar piese autentice. Toate, inclusiv replicile de armament, au fost achizitionate de asociatie. Asociatia Traditia Militara este membra a Uniunii Europene a Asociatiilor Istorico-Militare, fiind singurul grup de reconstituire istorico-militara a secolelor XIX-XX din Romania.
ACADEMIA TEHNICA MILITARA
Detasamentul Academiei Tehnice Militare este format din studenti, baieti si fete, viitori ofiteri ingineri, specialisti in intretinerea, exploatarea si asigurarea logisticii pentru diferite categorii de armament, munitie, aparatura si tehnica de lupta, pregatiti in 17 specializari universitare, dintre care 15 unicat in Romania, si este condus de capitanul Ion IORDACHE.
in cadrul institutiei militare de invatamant superior acreditate, se pregatesc, pe langa ofiteri ingineri formati prin studii universitare de licenta, si cadrele militare tehnice de elita, necesare armatei si celorlalte structuri din sistemul de ordine publica si securitate nationala, prin programe de studii universitare de masterat si doctorat in domeniul fundamental "stiinte ingineresti".
Astazi, gratie activitatii didactice si stiintifice desfasurate de-a lungul celor 60 de ani de existenta, Academia Tehnica Militara este o institutie de invatamant superior cunoscuta si recunoscuta pe plan national si international.
ACADEMIA FORTELOR TERESTRE "NICOLAE BALCESCU"
Detasamentul este format din studenti, baieti si fete, si este comandat de capitanul Horatiu Adrian NEAGOE, absolvent al Institutului Militar de Infanterie si Chimie din Sibiu.
Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu a preluat si a continuat traditiile primei scoli romanesti de ofiteri infiintate in iunie 1847.
Aflata intr-un continuu proces de adaptare structurala si functionala, academia a adoptat actualul cadru normativ in acord cu exigentele promovate in statele europene de Procesul Bologna. Elaborarea curriculum-ului educational pe domenii de studii universitare de licenta, diferentierea standardelor pe niveluri de pregatire au deschis oportunitati pentru transformarea Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" intr-un centru de excelenta in domeniul educational si al cercetarii stiintifice.
Este institutia care formeaza ofiteri pentru toate armele si specialitatile Fortelor Terestre.
ACADEMIA FORTELOR AERIENE "HENRI COANDA"
Detasamentul de defilare al Academiei Fortelor Aeriene "Henri Coanda", aflat sub comanda locotenent-colonelului Dorin DUICULETE, este format din 50 de studenti.
Institutia are o traditie de peste noua decenii de invatamant militar si de paisprezece ani de invatamant universitar. Ea continua traditiile de invatamant ale scolilor si institutelor militare de ofiteri de aviatie, rachete, artilerie antiaeriana si radiolocatie, care au functionat sub diferite denumiri si in diverse locuri intre anul 1912, cand s-a infiintat prima scoala militara de aviatie la Bucuresti, si anul 1995, cand a luat nastere noua institutie de invatamant.
Misiunea academiei este de a forma ofiteri in specialitatile aviatie (piloti, controlori de trafic aerian, meteorologi), artilerie si rachete sol-aer si radiolocatie, in functie de solicitarile Fortelor Aeriene Romane.
ACADEMIA NAVALA "MIRCEA CEL BATRAN"
Cu o traditie de peste 137 de ani, Academia Navala "Mircea cel Batran" este o institutie de invatamant superior tehnic de specialitate care pregateste ofiteri/ingineri pentru Fortele Navale, Politia de frontiera si Marina Comerciala.
Academia dispune de o baza materiala functionala comparabila cu cele ale institutiilor similare de prestigiu din Marea Britanie, Franta, Italia, SUA, Rusia, Spania, Germania. incepand din anul 2007, Academia Navala a devenit universitate participanta la programul ERASMUS. Ea are ca obiectiv de baza formarea de ofiteri ingineri maritimi si fluviali, apti sa execute in siguranta cartul si sa asigure intretinerea tehnicii de la bordul navelor maritime si fluviale de transport, precum si de ingineri-economisti pentru societatile portuare, in concordanta cu cerintele economiei concurentiale. Studentii Facultatii de Marina Civila desfasoara activitati practice la bordul Navei-scoala si de transport "Albatros" a Academiei Navale. in 2009, aceasta nava a finalizat doua marsuri pentru repatrierea tehnicii militare din Irak.
Detasamentul studentilor este comandat de locotenent-colonelul Gruia NECOARA.
COLEGIUL MILITAR LICEAL "DIMITRIE CANTEMIR"
Detasamentul format din elevii Colegiului Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" este comandat de capitanul Constantin Marius CIUHURIANU, absolvent al Institutului Militar de Infanterie si Chimie "Nicolae Balcescu" din Sibiu in anul 1996.
Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" din Breaza este astazi o institutie militara de invatamant de elita, ce asigura insusirea temeinica a cunostintelor stiintifice, de cultura generala si militare necesare pentru ca elevii sa-si poata continua studiile in celelalte forme ale invatamantului militar.
Colegiul este o institutie moderna, capabila sa indeplineasca rapid, eficient si cu maximum de operativitate scopurile noii reforme a invatamantului si cerintele Ministerului Apararii Nationale, in vederea realizarii compatibilitatii instructiv-educative cu institutiile similare din statele membre ale NATO.
FORTELE TERESTRE
BATALIONUL 2 INFANTERIE "CALUGARENI"
Detasamentul Batalionului 2 Infanterie "Calugareni" din Bucuresti, unitate cu traditie in teatrele de operatii si in misiunile multinationale, este comandat de capitanul Cristian ICHIMESCU.
Batalionul 2 Infanterie "Calugareni" din Bucuresti este una din cele mai titrate unitati luptatoare din Armata Romaniei: a fost prezenta in sase teatre de operatii de pe trei continente, unde a dislocat, incepand din anul 1995, peste 1700 de militari.
A fost prima unitate incadrata cu militari profesionisti si prima unitate a Armatei Romaniei care a participat, ca unitate combatanta, la operatii in afara teritoriului national dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
BATALIONUL 30 VANATORI DE MUNTE "DRAGOSLAVELE"
ZIUA Foto, Andrei FLORE
Detasamentul aparatorilor crestelor carpatine sunt comandati de capitanul Traian MAGHERCA. Batalionul 30 Vanatori de Munte "Dragoslavele", dislocat la Campulung Muscel, are o traditie militara de peste 141 de ani. in perioada mai 2000-octombrie 2007, batalionul a desfasurat multiple activitati de operationalizare structurala si actionala pentru a deveni interoperabil cu structuri similare din armatele statelor membre ale NATO. In perioada iulie 2008-ianuarie 2009, a executat operatii in sprijinul pacii sub comanda NATO in Afganistan.
BATALIONUL 60 PARASUTISTI "BANEASA-OTOPENI"
Detasamentul, format din militarii Batalionului 60 Parasutisti "Baneasa-Otopeni", este comandat de capitanul Dan VOINEAGU.
Batalionul de parasutisti este angrenat cu tot potentialul in efortul de pregatire pentru a putea face fata provocarilor ridicate de participarea, alaturi de partenerii din Alianta Nord-Atlantica, la misiuni comune, in deplina compatibilitate si interoperabilitate cu acestia.
In perioada martie-septembrie 2009, 86 de parasutisti militari din unitate s-au constituit in detasamentul ROFND XVIII, care a executat misiuni in sprijinul pacii in teatrul de operatii din Kosovo, in colaborare cu militari italieni, sloveni, unguri si spanioli.
Militari din Batalionul 60 Parasutisti "Baneasa-Otopeni" au participat, in cadrul altor structuri, la misiuni in teatrele de operatii din Afganistan, Irak si Kosovo, unde s-au evidentiat prin buna lor pregatire si curajul dovedit in lupta.
FORTELE AERIENE
BRIGADA 1 RACHETE SOL-AER "GENERAL NICOLAE DASCALESCU"
Detasamentul Fortelor Aeriene, condus de colonelul Claudiu HERMENIUC, este format din militari apartinand Brigazii 1 Rachete Sol-Aer "General Nicolae Dascalescu".
Misiunea acestei mari unitati este de a participa la apararea aeriana a municipiului Bucuresti, o zona de responsabilitate ce acopera o suprafata de peste 20 000 km2 din cinci judete (Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Dambovita, Calarasi).
La 1 iunie 1995, brigada a primit un nou Drapel de lupta, cu care defileaza astazi, iar, la 1 septembrie 2001, a dobandit denumirea onorifica de "General Nicolae Dascalescu", in onoarea celui care a fost comandantul primului regiment de aparare impotriva aeronavelor si, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a urcat in ierarhia militara pana la functia de comandant al Armatei a 4-a. Pentru actele sale de vitejie si pentru faptul ca s-a identificat cu soldatul de rand, pe care l-a iubit, l-a imbarbatat si l-a rasplatit, a fost supranumit "generalul soldat".
Unitatea s-a evidentiat prin rezultate foarte bune la cele peste 90 de trageri de lupta si de instructie executate in poligoane din tara si din strainatate.
FORTELE NAVALE
BATALIONUL 307 INFANTERIE MARINA
Blocul de parada al Fortelor Navale este format din doua detasamente. Primul apartine Batalionului 307 Infanterie Marina si este comandat de maiorul Marius GHEORGHESCU. Batalionul poate indeplini cu succes atat misiuni conventionale, cat si operatii speciale, cum ar fi actiuni de tip comando, recunoasteri speciale, interzicere, interceptie, escorta sau control al traficului fluvial.
In decursul anilor, subunitati din Batalionul de Infanterie Marina au participat activ la numeroase exercitii internationale executate in comun cu subunitati similare din tari ca Olanda, Portugalia, Ucraina, Danemarca si Polonia.
Experienta acumulata in aceste exercitii si mai ales pregatirea profesionista din tara au stat la baza indeplinirii cu succes a misiunilor specifice din teatrul de operatii din Kosovo din perioada 2008-2009. Deviza Batalionului de Infanterie Marina il defineste mai bine decat o mie de cuvinte: SEMPER PRAESENS (INTOTDEAUNA GATA).
SCOALA DE APLICATIE A FORTELOR NAVALE "VICEAMIRAL CONSTANTIN BALESCU"
Cel de-al doilea detasament al Fortelor Navale, comandat de capitan-comandorul Inocentiu Felician MEDESAN, este alcatuit din soldati si gradati voluntari de la scoala de Aplicatie a Fortelor Navale "Viceamiral Constantin Balescu".
Scoala de Aplicatie a Fortelor Navale "Viceamiral Constantin Balescu" este continuatoarea traditiei perfectionarii pregatirii personalului din Fortele Navale romane, traditie intemeiata la 17 noiembrie 1872, odata cu infiintarea primei institutii de invatamant militar de marina. Aici se asigura formarea si dezvoltarea continua, prin cursuri, a ofiterilor cu grade inferioare, a maistrilor militari, a soldatilor si gradatilor voluntari in vederea evolutiei in cariera, utilizandu-se programe specifice de instruire, in raport cu nevoile Statului Major al Fortelor Navale, in forme si modalitati similare cu cele utilizate in armatele statelor membre ale NATO si UE.
Scopul principal urmarit in instructia soldatilor si gradatilor voluntari este de a dezvolta si a mentine deprinderile individuale si colective necesare acestei categorii de personal pentru indeplinirea atributiilor specifice postului, in timp de pace, in situatie de criza si in timp de razboi. Soldatii si gradatii voluntari se formeaza si se dezvolta profesional prin instructie individuala si colectiva.
DRILL-TEAM
Militarii Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul", comandat de locotenent-colonelul dr. Virgil-Ovidiu POP, executa un exercitiu demonstrativ de manuire a armamentului, denumit generic DRILL-TEAM. Exercitiul este executat de militarii condusi de locotenentul Cristian MARCU si reprezinta o imbinare de impetuozitate si elemente artistice. Militarii sunt inarmati cu carabine. Acest tip de armament, aflat numai in dotarea regimentului, este utilizat la ceremoniile militare. Exercitiul are menirea de a demonstra capacitatea de concentrare, coordonarea miscarilor, rezistenta fizica si psihica a militarilor, toate acestea intr-o maniera spectaculoasa.
In anul 1997, a avut loc, in Belgia, prima prezentare in strainatate a acestui exercitiu la sediul Statului Major General al Fortelor Aliate din Europa, iar in semn de apreciere, militarilor romani li s-a inmanat o diploma pentru "profesionalism si aptitudini exceptionale". De atunci si pana astazi, generatii de militari ai unitatii de garda au incantat publicul din tara si din strainatate in cadrul manifestarilor dedicate unor sarbatori nationale si militare.
Miscarile perfect coordonate si spectaculoase sunt rezultatul multor ore de antrenamente si de eforturi sustinute, iar spectacolul este, de fiecare data, elegant si impresionant.
TEHNICA MILITARA
AVIONUL C-130 HERCULES
De la intrarea in exploatare, avionul C-130 Hercules a fost supus la numeroase modernizari, care au determinat mentinerea sa in serviciu o perioada indelungata.
Fortele Aeriene Romane au primit in inzestrare primul C-130 la 25 octombrie 1996, Romania fiind primul stat din fostul Tratat de la Varsovia care a operat acest tip de aeronava.
Avionul, care este dotat cu patru motoare turbopropulsoare Allison, poate atinge o viteza maxima de 616 km/h si poate parcurge o distanta maxima de zbor de 5 200 km.
Flota de avioane C-130 HERCULES a asigurat si asigura in continuare transportul trupelor, al tehnicii si al materialelor Armatei Romaniei in si din teatrele de operatii din Irak si Afganistan.
AVIONUL IAR-99 SOIM
Dispozitivul de zbor este compus din avioane IAR-99 SOIM, apartinand scolii de Aplicatie a Fortelor Aeriene Boboc. Liderul primei formatii de zbor este capitan-comandorul Florin IONESCU, iar cel al formatiei numarul doi, locotenent-comandorul Cornel CIUREA.
Aceste aeronave, care au intrat in dotarea Fortelor Aeriene Romane incepand din anul 2003, pot executa misiuni de sprijin aerian apropiat, misiuni aer-aer si misiuni de pregatire a generatiilor viitoare de piloti in conformitate cu cerintele NATO.
Avionul IAR-99 SOIM are doua locuri si, pentru a executa o gama cat mai mare de misiuni, a fost inzestrat cu capacitatea de a utiliza atat armament de tip Est, cat si de tip Vest. Astfel, aeronava poate acrosa: tunul de bord cal. 23 mm, rachete aer-aer scoala tip Python-3 si R-60 M, blocuri cu proiectile reactive nedirijate, toate tipurile de bombe clasice si bombele inteligente tip Opher sau LGB, containere de iluminare laser LDP si de bruiaj electronic ECM, containerul de cercetare fotografica Photo-Pod si rezervoare suplimentare de combustibil.
Pentru propria protectie impotriva rachetelor sol-aer sau a rachetelor aer-aer ale altor aeronave inamice, IAR-99 SOIM este dotat cu sistemele Chaff si Flare.
AVIONUL DE VANATOARE MiG-21 LanceR
Dispozitivul de zbor este compus din trei formatii a cate trei avioane MiG-21 LanceR. Liderul dispozitivului de zbor si comandantul primei formatii este comandorul Constantin DOBRE, comandantul Bazei 86 Aeriene. Formatia numarul doi este condusa de capitanul Mihaita MARIN, dispozitivul incheindu-se cu formatia condusa de capitan-comandorul Gheorghe STANCU.
Avioanele MiG-21 LanceR sunt rezultatul unui program initiat de Fortele Aeriene Romane in 1992 pentru a se asigura interoperatibilitatea cu NATO si pentru a-si mari capacitate de a executa misiuni la nivelul cerintelor razboiului aerian modern. Aceste deziderate au fost indeplinite cu succes, fapt probat de pilotii Fortelor Aeriene Romane in misiuni desfasurate in comun cu fortele NATO.
MiG-21 LanceR poate executa misiuni la o distanta maxima de 1 500 km, cu o viteza maxima de 2 175 km/h (Mach 2,1) la plafonul static de 18 000 m.
Din punct de vedere al armamentului de bord, avionul MiG-21 LanceR poate acrosa: tunul de bord cal. 23mm, rachete aer-aer tip Python-3, R-60M, R-3S, R-73, R-13M, rachete aer-sol S-24, blocuri cu proiectile reactive nedirijate, toate tipurile de bombe clasice si bombele inteligente tip Opher sau LGB, containerele de iluminare laser LDP si de bruiaj electronic ECM, containerul de cercetare fotografica Photo-Pod si rezervoare suplimentare de combustibil.
HMMWV M-1113
Autovehiculul pe roti multirol, de mare mobilitate, cu design revolutionar, HUMVEE M-1113 se afla in dotarea fortelor pentru operatii speciale. Masina de lupta, de tip usor, cu grad mare de mobilitate, este echipata cu un motor puternic pe motorina, cu transmisie automata.
Autovehiculele de acest tip se deplaseaza pe toate categoriile de drumuri, in toate tipurile de teren, de la jungla la desert, in orice conditii de vreme si temperatura, avand o eficienta deosebita in teren accidentat. Se remarca prin durabilitate, mobilitate, eficienta si geometrie unica, putand actiona perioade lungi de timp cu o mentenanta minima.
Blindajul din kevlar poate rezista la exploziile dispozitivelor electronice improvizate si la loviturile armamentului de infanterie de calibru mic.
ZIUA Foto, Andrei FLORE
URO VAMTAC
Autovehiculul blindat pentru operatii speciale URO VAMTAC este un mijloc modern de lupta foarte mobil, intrat in inzestrarea Fortelor Terestre in anul 2007.
Face parte din familia de autovehicule militare de clasa medie care, in varianta blindata, poate constitui o optiune foarte potrivita pentru indeplinirea misiunilor in teatrele de operatii. Fiabil, robust, usor si rapid, special conceput si foarte eficient in zone macroclimatice foarte calde, este usor de folosit in teren accidentat, avand o capacitate mare de trecere chiar daca adera la teren o singura roata.
URO VAMTAC o putere de foc sporita: pe el se pot monta mitraliera, instalatie de lansare de rachete antitanc si aruncator de grenade antitanc. in acest autovehicul pot fi transportati patru militari echipati de lupta. Are montat echipament modern de comunicatii, format din statii radio Panther.
TRANSPORTORUL DE TRUPE PIRANHA III C
Piranha III C este un autovehicul de lupta blindat pe roti, care a intrat in dotarea batalioanelor de infanterie din Fortele Terestre.
Produs in Elvetia, Piranha III are un design deosebit, o protectie balistica variabila crescuta, blindaj performant si este dotat cu kituri de protectie impotriva minelor si a armelor chimice, radiologice, bacteriologice si nucleare.
Transportorul, cu un echipaj format din noua militari, atinge o viteza maxima de 105 km/h pe sosea cu o greutate de 15 t si poate traversa cu usurinta cursuri de apa prin plutire.
inzestrat cu o mitraliera de cal. 12,7 mm (bataie maxima 7 000 m), Piranha III poate executa cu succes actiuni in teatrele de operatii, acolo unde militarii romani desfasoara misiuni de stabilitate si in sprijinul pacii.
MLI 84 M "JDERUL"
Masina de lupta a infanteriei 84 M "Jderul" este un autovehicul de lupta blindat, amfibiu, pe senile, cu un echipaj de doi militari, care poate transporta noua militari.
MLI asigura transportul protejat al grupei de infanterie si ducerea lupei de catre aceasta, nimiceste forta vie a inamicului si angajeaza lupta cu autovehiculele blindate. De asemenea, contribuie la combaterea tintelor aeriene. Se foloseste si la executarea de lovituri in dispozitivul inamic. Uneori, executa misiuni specifice vanatorilor de munte.
Masina de lupta are mare putere de foc, avand in inzestrare un tun de cal. 25 mm (bataie maxima 22 km), o mitraliera cal. 7,62 mm (bataie maxima 3 800 m) si o instalatie de lansare de rachete antitanc dirijate Spike.
TAB B 33 "ZIMBRUL"
Transportorul amfibiu blindat B 33 "Zimbrul" este un autovehicul de lupta pe roti. Are un echipaj de lupta format din 11 militari, carora le asigura transportul protejat. Caracteristicile tehnico-tactice il recomanda ca o masina de lupta fiabila, fapt dovedit in teatrele de operatii, unde a fost si este folosit de batalioanele de infanterie din Fortele Terestre.
Este inzestrat cu o mitraliera cal. 14,5 mm (bataie maxima 7 000 m) si cu o mitraliera cal. 7,62 mm (bataie maxima 3 800 m). Dispune de asemenea de un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din sase instalatii ce ajuta la mascarea acestuia. Poseda si un sistem de protectie impotriva armelor chimice, radiologice, bacteriologice si nucleare.
Poate fi transportat pe cale aeriana cu avioane de tip AN-22, IL-76 si C-130.
TANCUL TR 85 M1 "BIZONUL"
Tancul TR 85 M1 "Bizonul" este un tanc mijlociu, avand un echipaj format din patru militari si o greutate totala de 50 t.
Dotat cu un foarte puternic motor pe motorina, tancul romanesc dezvolta o viteza maxima pe sosea de 60 km/h si de 40 km/h pe teren uscat fara denivelari.
in timpul indeplinirii misiunilor de lupta, tancul poate trece cursuri de apa cu o latime maxima de 700 m si o adancime de 5 m.
Ca armament, tancul TR 85 M1 "Bizonul" este dotat cu un tun cal. 100 mm, semiautomat mecanic, cu teava ghintuita, ale carui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive.
Bataia maxima este de peste 16 km.
SISTEMUL DE ARTILERIE LAROM
Sistemul de artilerie LAROM este interoperabil si are performante la nivelul sistemelor similare aflate in dotarea armatelor celorlalte tari membre ale NATO. Are mobilitate ridicata si capacitate rapida de deschidere a focului.
Munitia trasa de sistemul LAROM este in containere. Pentru transportul ei se foloseste masina de incarcare si transport munitie, ce poate actiona in teren variat si contribuie la realizarea unei autonomii ridicate a sistemului.
Un avantaj considerabil al sistemului LAROM il reprezinta posibilitatea folosirii a doua tipuri de munitie: munitie exploziva si rachete LAR M.K.-4.
LAROM contine un sistem ACCS de comanda, control, comunicatii si informatii.
COMPLEXUL ANTIAERIAN TRACTAT "OERLIKON"
Complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm "OERLIKON" este un sistem de artilerie antiaeriana care poate combate elicoptere de atac ce zboara la inaltimi mici si foarte mici, rachete aer-sol si avioane cu sau fara pilot, precum si tinte terestre usor blindate.
Fiecare complex actioneaza si autonom, putand sa-si achizitioneze propriile tinte si sa decida angajarea lor cu ajutorul Sistemului Optic Digital.
Complexul are timp scurt de reactie in cazul unui atac prin surprindere, precizie ridicata, mare putere de foc (bataia maxima 4 000 m), dispunand de un sistem modern de comanda si control si de conducere a focului.
COMPLEXUL ANTIAERIAN AUTOPROPULSAT "GHEPARD"
GHEPARD este un sistem de artilerie antiaeriana blindat, autonom, autopro�pulsat, cu mobilitate ridicata. Poate executa misiuni de lupta in orice conditii meteorologice, ziua si noaptea si in conditii de bruiaj radioelectronic.
Dotat cu doua tunuri automate cal. 35 mm, are misiunea tactica de a angaja lupta impotriva avioanelor si elicopterelor care ataca prin surprindere, la joasa inaltime, si impotriva blindatelor. Multumita mobilitatii ridicate si timpului foarte scurt de reactie, acest sistem poate asigura protectia pe campul de lupta in special a unitatilor blindate.
Complexul antiaerian GHEPARD este, din punct de vedere al mobilitatii, puterii de foc si preciziei, superior multor sisteme similare realizate pe plan mondial, fiind deservit de personal militar pregatit in Germania.
AUTOSTATIILE RADIO HARRIS
Autostatiile radio HARRIS functioneaza cu salt de frecventa, asigura comunicatii radio la nivel tactic, cu performante superioare in transmiterea secretizata de voce si date, lucru in retele, cu dimensiuni si mase reduse si cu autonomie crescuta.
Comunicatiile se pot realiza cu statiile radio in configuratii portabile, mobile sau fixe.
SISTEMUL DE RACHETE SOL-AER CU BAZA LA SOL HAWK
Sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK face parte din categoria sistemelor cu bataie medie, putand combate tinte manevriere si cu viteza mare, elicoptere si rachete balistice tactice care evolueaza pana la distanta de 30 km si inaltimea maxima de 15 km.
Bateria HAWK poate actiona ca un sistem de aparare antiaeriana independent sau integrat intr-o retea de aparare antiaeriana.
Convoiul este format din cinci puncte de conducere a focului dispuse pe autospeciale, avand atasate cate un lansator cu cate trei rachete.
Comandantul Detasamentului de rachete sol-aer HAWK este locotenentul Viorel MIHAI de la Brigada 1 Rachete Sol-Aer "General Nicolae Dascalescu".
INSTALATIA MOBILA DE LANSARE (IML)
Detasamentul este condus de capitanul Florentin NANU.
Cele doua IML fac parte din Sectia rachete navale a Divizionului 150 Rachete Navale. Divizionul 150 Rachete Navale, cu cele trei nave purtatoare de rachete, continua traditia rachetistilor navali si este practic una dintre unitatile de elita ale Flotei, care are ca misiuni principale protectia liniilor maritime de comunicatii si a obiectivelor din zona economica exclusiva, operatii de cautare si salvare, protectia zonei economice exclusive, antrenamentul structurilor de comanda, control si executie, participarea la exercitii ale NATO/PfP, participarea la operatii de mentinere a pacii si de ajutor umanitar.
Dispunand de putere mare de foc, distanta mare de actiune, capacitate mare de manevra si posibilitatea lovirii inamicului prin surprindere, subunitatea de rachete de coasta reprezinta, cu adevarat, o puternica forta de lovire a Flotei, permanent gata sa intervina, independent sau in cooperare cu alte categorii de forte, pentru indeplinirea misiunilor specifice.
AMBARCATIUNILE RHIB
Cele doua ambarcatiuni RHIB au echipaje formate din militari ai Sectiei scafandri de lupta si nave speciale. Ele sunt folosite pentru desfasurarea unor misiuni specifice scafandrilor EOD (minori, deminori) si Fortelor Speciale, cum ar fi: cautare, descoperire, distrugere, transport la obiectiv a personalului EOD, controlul acvatoriilor, danelor si cheurilor, controlul operei vii la nave, misiuni de "First Protection", infiltrare si extractie in/din obiectiv.
Aceste ambarcatiuni apartin Centrului 39 Scafandri. Ele participa la activitati complexe de cercetare a platoului continental, de punere in functiune a primei platforme de foraj marin, de montare a conductelor submarine, de supraveghere si de intretinere a acestora.
REGIMENTUL 30 GARDA "MIHAI VITEAZUL"
Detasamentul Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul" este unitate etalon a Armatei Romaniei, cu trecut istoric impresionant, comandata de locotenent-colonelul dr. Virgil-Ovidiu POP.
Prima unitate de garda din armata romana moderna a fost infiintata, la 1 iulie 1860, de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, conceputa in primul rand ca unitate luptatoare, dar si ca unitate de reprezentare.
inalta tinuta morala si competenta profesionala a militarilor din Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul" sunt reprezentative pentru armata romana, ilustrate de paginile de glorie pe care acestia le-au scris pe campurile de lupta ale Razboiului de Independenta si ale celor doua razboaie mondiale.
Regimentul 30 Garda "Mihai Viteazul" este in masura sa indeplineasca in mod exemplar, oricand, atat misiuni de ceremonii si onoruri militare, cat si misiuni operative.
La 16 mai 2000, cu ocazia implinirii a 400 de ani de la Unirea tarilor Romane sub conducerea lui Mihai Viteazul, Drapelul de Lupta al marii unitati a fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in gradul de Cavaler.
Astazi, puternicul spirit de corp, valoarea colectivului de cadre, traditia si camaraderia fac din Regimentul de Garda o unitate de elita a armatei romane, gata oricand sa indeplineasca misiunile primite.
Detasamentul de onoare care defileaza prin fata dumneavoastra este comandat de loctiitorul comandantului Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul", locotenent-colonelul Dorel BEJAN, absolvent al Universitatii Nationale de Aparare, promotia 1993, doctor in stiinte militare din anul 2003.
MUZICA REPREZENTATIVA A MINISTERULUI APARARII
Formatie etalon a muzicilor militare din Romania, condusa de colonelul Valentin NEACsU, Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale a contribuit, pe plan national si international, la intensificarea relatiilor culturale dintre armatele si statele lumii si la recunoasterea valorilor muzicale nationale.
Din punct de vedere structural, Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale este o fanfara traditionala, a carei organizare implica elemente de tip simfonic.
Cei 70 de subofiteri instrumentisti din formatie pot interpreta creatii ce acopera toate epocile si genurile muzicale.
De-a lungul anilor, muzica reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale a prezentat spectacole pe marile scene ale lumii, obtinand intotdeauna aprecieri la superlativ cu ocazia numeroaselor festivaluri de gen desfasurate in Europa si in afara batranului continent: Elvetia, Franta, Belgia, Polonia, Ungaria, Italia, Austria, China, Germania, Olanda, Danemarca, Cehia, Slovacia, Norvegia.
La Parada militara de astazi i s-a alaturat Muzica Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul", a doua formatie muzicala a Capitalei.
in toti acesti ani, Muzica Militara a Regimentului a participat la numeroase ceremonii si onoruri militare organizate la cel mai inalt nivel si a promovat tara si armata ei prin prestatiile muzicale de exceptie sustinute la marile festivaluri de gen, cum sunt cele din Franta, Cehia, Austria, Ungaria, Israel sau Danemarca.
Foto si video: Marius BATCA  
Alte articole
  Mii de bucuresteni au asistat la parada militara de Ziua Nationala de la Arcul de Triumf    (2008-12-01 16:37)
 Afisari: 521  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
La Multi Ani Romania   de Erou Al Muncii Capitaliste
La Multi Ani Romaniei, La Multi Ani romanilor, La Multi Ani redactiei ZIUA   de Evreu-rus
La Multi Ani Romania!!!   de Mache
Sa nu-i uitam !   de Osiris
Stirile zilei
 23:47 
  2009-12-01
39 comentarii
 23:41 
  2009-12-01
9 comentarii
 23:36 
  2009-12-01
15 comentarii
 23:33 
  2009-12-01
13 comentarii
 20:28 
Antonescu: Sustinatorii domnului Basescu s-au manifestat agresiv. A te erija in campionul anti-comunismului in 2009 este penibil. Traian Basescu sfarseste jalnic  2009-12-01
234 comentarii
 19:54 
  2009-12-01
2 comentarii
 19:41 
  2009-12-01
 19:39 
Hacker roman, cautat pentru o frauda de un milion de dolari  2009-12-01
4 comentarii
 19:35 
  2009-12-01
17 comentarii
 19:23 
20.000 de euro, despagubiri pentru o viata distrusa de comunism  2009-12-01
2 comentarii
 19:14 
LIVE Basescu la receptia de la Cotroceni: Acum 20 de ani ne-am eliberat de comunism. Am trait intre timp si multe dezamagiri  2009-12-01
17 comentarii
 18:48 
Cea mai "usuratica" mireasa face furori pe Internet (FOTO)  2009-12-01
1 comentariu
 18:41 
Campania anti-Mos Craciun ia amploare in Austria  2009-12-01
3 comentarii
 18:31 
Din dragoste pentru lectura, au transformat o cabina telefonica intr-o biblioteca (FOTO)  2009-12-01
 18:16 
Iubitul Shakirei i-a cerut artistei sa fie mai putin sexy  2009-12-01
1 comentariu
 18:05 
  2009-12-01
2 comentarii
 18:02 
Miss Argentina a decedat dupa o operatie de marire a fundului!  2009-12-01
1 comentariu
 18:02 
Iliescu despre protestul de la Timisoara: Ceea ce fac acesti sustinatori ai lui Basescu este necivilizat  2009-12-01
33 comentarii
 17:54 
Tanara sexy intr-un numar de magie XXX: isi scoate batista din... vagin - VEZI VIDEO!  2009-12-01
7 comentarii
 17:53 
Aurul s-a scumpit la un nou nivel record, de peste 1.200 dolari/uncie  2009-12-01
4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06768 sec.