Ziua Logo
  00:27, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
EXCLUSIV ONLINE
''Numitorul comun: moartea'': Peste 10.000 de oameni au fost executati de Securitate. Acum incepem sa-i dezgropam. Degeaba insa, calaii lor scapa nepedepsiti
-- Presedintele Basescu si-a trecut la capitolul realizari faptul ca a condamnat comunismul. In Parlament. In Romania, tortionarii celor care au luptat impotriva "ciumei rosii" traiesc linistiti. Parchetul spune ca faptele au fost prescrise. Poate si Institutul condus de Marius Oprea, care tot dezgroapa trecutul, va fi desfiintat, ca tot a intrat in vigoare Legea de reorganizare a agentiilor. Doamna Elena Udrea oricum i-a taiat din buget. De adevarul despre comunism ne arde noua pe vremuri de criza?
 12 noiembrie, 20:46 
La 20 de ani dupa ceea ce am sperat sa ramana o Revolutie, Romania incepe tiptil sa isi dezgroape coloana vertebrala - pe romanii care au avut curajul sa se impotriveasca comunismului, pe cei care au preferat sa moara cu arma in mana decat sa fie infectati de ''ciuma rosie''.
Daca presedintele Traian Basescu s-a multumit sa condamne simbolic ''comunismul'', Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a inceput sa ii dezgroape pe cei care au fost ucisi miseleste de trupele Securitatii.
Acum, la zeci de ani dupa ce au fost executati, fara a avea macar dreptul la un proces, cei care au luptat contra comunismului au parte de o inmormantare crestineasca spre linistea familiilor si rudelor lor. Iar tortionarii lor traiesc linistiti intr-o Romanie in care unii se mandresc ca au condamnat comunismul. La ce?
Miercuri, la Muzeul Taranului Roman, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) a vernisat o expozitie aparte. Si nu doar pentru ca a avut loc si o slujba de pomenire a celor care au murit executati de Securitate si ingropati ca si ''niste caini''.
''Numitorul comun: moartea'' este titlul expozitiei organizate de IICCR in urma desfasurarii a 10 actiuni de deshumare a unor opozanti ai regimului comunist, executati de Securitate in perioada 1948-1952.
Expozitia cuprinde obiecte descoperite asupra celor impuscati, fotografii (de familie, din arhiva fostei Securitati, din timpul actiunilor arheologice de deshumare) imagini video de la deshumari si interviuri cu rude si urmasi.
Marius Oprea: Ar trebui sa vedeti privirile urmasilor celor ucisi
Marius Oprea (Mircea PAUN, ZIUA Foto)
Presedintele IICCR, Marius Oprea, a declarat, miercuri, pentru ZIUA Online, ca sapaturile au inceput in 2006. Ele s-au desfasurat sporadic in 2007 si 2008, insa in vara acestui an au inceput cerecetari sistematice, au'' inceput sa verifice judet cu judet''.
''Deocamdata ne-am focalizat pe trei judete: Alba, Cluj si Caras-Severin. Vrem sa analizam judet cu judet pentru ca, din estimarile noastre, sunt in jur de 10.000 de oameni care au fost executati ilegal de catre Securitate. In cele mai multe cazuri raspundem si sesizarilor rudelor celor executati si care parctic ne solicita sa le gasim osemintele bunicilor sau parintilor lor si sa le redam familiei. Ulterior, in fiecare caz, osemintele sunt reinhumate cu ceremonial crestin si lasam in urma noastra oameni linistiti si impacati pentru ca mortii li se intorc acasa.
Ar trebui sa vedeti privirile urmasilor celor ucisi, ar trebui sa vedeti linistea care ii cuprinde dupa ce le redam tatal sau bunicul despre care au stiut doar ca a fost ridicat candva, demult, de acasa si de atunci nu l-au mai vazut. Din nefericire, aceasta este singura noastra bucurie, pentru ca statul nu face nimic pentru a-i condamna pe cei vinovati de aceste crime'', a declarat Oprea.
Piedici puse de Parchetul General si DIICOT, intr-o tara in care Traian Basescu a condamnat comunismul
Marius Oprea s-a declarat dezarmat de indolenta si de piedicile pe care o parte dintre institutiile statului le pune IICCR in cercetarile sale. El a acuzat atat Parchetul General, cat si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), cea care acum are sub aripa ''Dosarul Revolutiei'', de rea credinta si lipsa de interes.
''Din pacate condamnarea comunismului a ramas si in momentul de fata un joc politic. Condamnarea comunismului de catre presedintele Traian Basescu in plenul Parlamentului nu a avut nici o urmare. Noi am gasit nu doar cadavre, am gasit si oameni care au participat la executie, fosti ofiteri de Securitate care au participat la executii si care traiesc inca. Din nefericire raspunsurile pe care le-am primit de la Parchetul General sunt dezarmante. Ni se spune ca aceste crime s-au prescris, iar vinovatii nu sunt citati nici macar pentru a fi audiati. De aceea zic ca aceasta condamnare a comunismului nu are in plan juridic nici un efect. Nu avem nici un ofiter de Securitate sau fost militian, fost gardian sau fost procuror care sa fie anchetat pentru abuzurile savarsite in numele comunismului sau ordonate de comunisti.
Nu putem vorbi de o reala condamnare a comunismului in Romania. Mai degraba putem vorbi de o continuitate intre vechiul regim si ceea ce se intampla acum. Chiar daca nu institutionala, Securitatea a disparut dar nu au disparut securistii. Partidul Comunist s-a dus, dar activistii sunt peste tot, de aceea e destul de greu de realizat o condamnare efectiva a celor care au ucis in numele comunismului.
Cateodata statul ne pune si noua bete in roate. De exemplu, am avut buget pana ieri (marti, n.r.) cand conturile ne-au fost blocate cu reorganizare agentiilor (legea, n.r.), acum suntem in asteptare. Avem doar bani pentru salarii si desfasurarea unor astfel de actiuni, care nu sunt foarte costisitoare. Noi am cheltuit doar o suta de milioane de lei vechi pentru actiunile de dezhumare a 17 cadavre din acest an, pentru ca ne bazam pe sprijinul oamenilor, la DIICOT, unde conduce domnul procuror Iacob, acelasi care are si dosarul Revolutiei, domnul procuror o cauta pe Elodia cheltuind trei miliarde.
Colaborarea cu DIICOT scartie pentru ca de multe ori ni s-a spus ca acestia sunt mortii care tin de istorie, si nu de procuratura, prin urmarea ne-au amenintat deseori ca nu ne vor trimite nici un procuror pentru a constata decesul. A trebuit, de multe ori, sa facem presiuni pentru ca DIICOT sa trimita un procuror'', a spus Marius Oprea.
Monica Macovei, Elena Udrea si IICCR
Monica Macovei (Alexandra MIHALE, ZIUA Foto)
Presedintele IICCR a declarat ca institutia pe care o conduce a fost legata de maini si de picioare inca de la infiintare sa, de nimeni altul decat fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, care s-a opus in 2005 ca la Institut sa fie detasata o echipa de prcurori si politisti. Mai mult, acesta a afirmat ca, dupa ce a declarat ca Elena Udrea a vrut sa desfinteze Institutul in 2007, bugetul alocat institutiei a fost redus cu 20%.
''Din pacate, lucrurile nu au mers bine de la inceput in legatutra cu Institutul nostru. Cand a fost creat Institutul, in decembrie 2005, era prevazut initial in hotararea de Guvern ca la Institut sa fie detasati cativa procurori si politisti pentru a fi realizate cu o mai mare rapiditate dosarele pentru a fi trimise in instanta. Asa se realizeaza, de exemplu, in Polonia. La noi nu s-a putut pentru ca ministrul Justitiei de atunci, Monica Macovei, s-a impotrivit acestui lucru. Dupa ce am spus ca doamna Udrea a vrut sa desfinteze Institutul ni s-a taiat 20% din buget, sub imperiul economiilor care trebuie facute'', a declarat Oprea.
Din dragoste pentru cel mort haideti sa il gasim si sa il redam familiei
Marius Oprea a vorbit si despre greutatile pe care le intampina Institutul cu autoritatile locale, dar s-a declarat entuziasmat de felul in care satenii din localitatile unde desfasoara cercetari vin in ajutorul sau.
''Intampinam si multe greutati. De exemplu, in comunele unde sunt primari de stanga nu as putea sa spun ca ne bucuram de sprijinul autoritatilor locale, dar sunt si multe exceptii.
Noi informam toate autoritatile de cerecetarile pe care le intreprindem in teritoriu: Primarie, Inspectorat Judetean de Politie din zona in care ne deplasam. Apoi, dupa gasirea osemintelor chemam procuror, politist si medicul legist care sa constate cauza decesului, adica impuscarea. Pentru ca toti au fost impuscati din spate cu rafale de arma automata, dupa care au primit suplimentar un glont in cap, fiind aruncati in gropi fara cruce nemarcate.
Ulterior, urmasii celor impuscati, la ani buni dupa eveniment, sau dupa Revolutie, au pus o cruce la capetele rudelor impuscate, dar in cele mai multe cazuri locurile sunt nemarcate. Cu toate acestea, reusim sa-i gasim. Intr-un singur caz nu am reusit sa il gasim pe cel pe care il cautam.
Ceea ce m-a bucurat este sprijinul pe care il gasim in comunitatile locale. Satenii pleaca de la munca campului, se invoiesc de la serviciu si vin sa ne ajute fara a ne cere nici-un ban. Impactul pe care il au actiunile Institutului in comunitatile locale este unul foarte mare pentru ca incerc sa le spun satenilor care este diferenta dintre comunism si crestinism. Comunismul s-a bazat pe ura, in schimb crestinismul s-a bazat pe dragoste. Le zic ca <<din dragoste pentru cel mort haideti sa il gasim si sa il redam familiei>>. Cu asemenea cuvinte simple reusim sa ii mobilizam pe sateni si sar sa ne ajute cu mic cu mare. Practic, din acest punct de vedere cheltuielile cu exhumarile sunt foarte mici, de-a dreptul simbolice. Cheltuim doar bani pentru drum si uneori pentru cazare, dar s-a intamplat deseori sa fim cazati chiar de sateni fara a ni se cere vreun ban, mai mult, suntem invitati sa mancam alaturi de familiile lor.
Am norocul de avea la Institut, pe langa tinerii mei colegi, o echipa extraordina de arheologi condusi de Gheorghe Petrov care a lucrat la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, acum fiind detasat la Instititut, Paul Scroboda de la Muzeul din Aiud si fratii Grozea de la Muzeul din Turda. Ei, dar si eu, am lucrat inainte de 1989 in necropole medievale, am descoperit morti ai evului mediu, insa, aici este altceava, nu gasim doar morti, gasim si povestile ascunse in spatele acelor oase, descoprim foarte multe detalii in legatura cu viata si ultimile clipe. Aflam din nefericire povesti cutremuratoare care arata adevaratul chip al comunismului. Comunismul avea chipul mortii, un chip pe care il vedem acum dezgropat odata cu osemnintele celor ucisi.
Greu este sa iti imaginezi ochii, privirile, gandurile, disperarea celor executati de Securitate in acele ultime clipe de viata. Ei de fapt sunt coloana vertebrala a poporului roman, incetul cu incetul o gasim, o recuperam. Este o munca pe care nu as dori-o nimanui.
Deseori ni se spune <<de ce am venit atat de tarziu?>>. Ma intreb, totusi, ce s-ar fi intamplat daca Institutul nu avea aceasta initiativa si nimeni niciodata nu ar fi facut acest lucru", a concluzionat Marius Oprea.
Ciprian STOLERU  
 Afisari: 2239  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
   de Giurgiu Crisan
atentie la calul de lemn   de tagetes
Basescu a declarat de forma   de FB
eee stati voi linistiti ca s-au risipit ca potarnichile   de invizibil
Muzeul Tzaranului Roman   de roy
1907 ... 1989 ...   de ug
electorala   de ariel7
CRIMELE SECURIST-COMUNISTE SAVARSITE PE TERITORIUL ROMANESC SUNT CRIME IMPOTRIVA UMANITATII.   de rosu ovidiu
Jigodie comunista   de batranu
Iudeo-comunistii securisti reabilitati de iudeo-globalisti   de Romeo2004
Stirile zilei
 23:25 
  2009-11-12
32 comentarii
 23:18 
  2009-11-12
11 comentarii
 20:38 
Parchetul General: Macovei, Rosca Stanescu si Bogdan Chireac nu au in lucru dosare. Cine a facut inregistrarea?  2009-11-12
9 comentarii
 20:35 
Boc constitutionalistul: Guvernul poate continua pana la depunerea juramantului in fata presedintelui de catre urmatorul Executiv  2009-11-12
2 comentarii
 20:31 
Iuscenko vrea sa se vaccineze public impotriva gripei porcine  2009-11-12
4 comentarii
 20:27 
  2009-11-12
3 comentarii
 20:18 
Primaria din Craiova sfideaza criza: imprumut de 8,9 milioane de euro pentru un Water Park  2009-11-12
1 comentariu
 20:16 
"O simpla vizita" a Elenei Caragiu: De la sfarsitul tragic al povestii de dragoste cu Toma Caragiu, la o cariera pe Broadway  2009-11-12
6 comentarii
 19:48 
Scapat de puscarie cu ajutorul Facebook  2009-11-12
2 comentarii
 19:45 
Ministerul de Externe din R.Moldova a declarat nule notele prin care mai multi diplomati romani au fost declarati persona non-grata  2009-11-12
1 comentariu
 19:23 
Maiorul Nidal Hasan, autorul atacului de la Fort Hood, va fi pus sub acuzare pentru 13 asasinate  2009-11-12
24 comentarii
 19:16 
Top 10 slujbe mult mai rele ca a ta: masturbator de animale sau mirositor de flatulente  2009-11-12
1 comentariu
 19:06 
Ghimpu considera ca declaratiile de joi ale lui Voronin reflecta teama acestuia ca ar putea raspunde pentru faptele sale  2009-11-12
 18:57 
"Creionul lui Putin" se vinde pe eBay cu o mie de dolari  2009-11-12
1 comentariu
 18:56 
Erste transfera BCR unui SRL austriac  2009-11-12
8 comentarii
 18:51 
Pe ce se mai duc banii nostri: Ministerul Mediului da 150.000 euro pe estimarea numarului de pisici salbatice si lostrite  2009-11-12
3 comentarii
 18:43 
Dosarul lui Omar Hayssam va fi judecat la Oradea, avand termen 25 noiembrie  2009-11-12
 18:42 
Statuia lui Corneliu Coposu din Iasi a fost vandalizata  2009-11-12
2 comentarii
 18:39 
Solomon o intoarce ca la... Cetate: L-am salvat pe Dinescu de 3.000 de "pedelisti"  2009-11-12
3 comentarii
 18:39 
Mazare da in judecata ANI: "Sunt niste slugoi imputiti de-ai lui Basescu si or sa platesca pe lumea asta"  2009-11-12
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01763 sec.