Ziua Logo
  13:31, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Dupa 20 de ani: Autorul deturnarii Revolutiei, Ion Iliescu, se rafuieste cu cei care ii cer adevarul despre decembrie '89
-- Nefastul fost presedinte al Romaniei Ion Iliescu a folosit joi ocazia unei reuniuni dedicate implinirii, anul acesta, a 20 de ani de la Revolutia din 1989, pentru a ii critica pe toti cei care isi pun inca intrebari asupra tuturor lucrurilor ramase necunoscute din perioada evenimentelor din decembrie 1989.Fostul aparatcik comunist Ion Iliescu, care i-a urmat direct lui Nicoale Ceausescu la conducerea Romaniei, a refuzat din nou sa lamureasca chestiunea "teroristilor", desi prin calitatea sa de lider al CFSN ar trebui sa cunoasca cel mai bine realitatea despre "teroristi". Mai mult decat atat, Ion Iliescu i-a catalogat drept "frustrati" si "clevetitori" pe toti cei care nu inghit versiunea iliesciana asupra Revolutiei din decembrie, desi este evident ca intreaga societate romaneasca asteapta inca raspunsuri pe care Ion Iliescu refuza de 20 de ani sa le dea...
 5 noiembrie, 20:45 
Ion Iliescu (Mircea PAUN, ZIUA Foto)
Revolutia romana din decembrie 1989 a reprezentat un moment unic si inaltator in istoria recenta a tarii, in care romanii au dat dovada de spirit de sacrificiu pentru infaptuirea unei aspiratii comune, a spus joi presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, fost sef al statului, in deschiderea reuniunii Clubului de la Bucuresti cu tema ''Dupa 20 de ani'', transmite Agerpres.
El si-a exprimat un gand pios de recunostinta fata de cei care au platit cu sacrificiul suprem al vietii lor rasturnarea dictaturii si deschiderea societatii romanesti spre democratie si modernizare si care au rasturnat un regim dictatorial in favoarea democratiei.
Ion Iliescu a respins, in acest context, perpetuarea unor campanii de denigrare la adresa Revolutiei romane si a celor care si-au asumat atunci si riscuri si raspunderi majore, campanii sustinute, de regula, ''de niste oameni frustrati, complexati, care nu au cutezat sa sufle in front in timpul dictaturii si care nu s-au remarcat nici in zilele si noptile fierbinti ale lui decembrie 1989, dar care o fac acum pe combativii post-factum, pe judecatorii celor care au facut ceva, de fapt, pe clevetitorii''.
''Pentru ca, in toate etapele istoriei noastre, nu ne-au lipsit clevetitorii'', a adaugat fostul presedinte al tarii.
''Unii contesta chiar aprecierea de revolutie, a ceea ce s-a produs acum 20 de ani. Se alimenteaza confuzii voite intre concepte diferite: de 'revolutie', 'lovitura de stat', 'complot'. Este negat caracterul spontan al revoltei populare, punandu-se declansarea acesteia pe seama unor agenturi straine, preluandu-se de fapt aprecierile lui Ceausescu. Consider toate aceste exerctii si actiuni ca lipsite de respect fata de un moment de mare incarcatura emotionala si de puternica afirmare a unor virtuti reale ale poporului roman'', a spus fostul sef al statului.
Ion Iliescu a trecut in revista, in alocutiunea sa, principalele momente ale Revolutiei romane, apreciind ca evenimentele din decembrie 1989 nu pot fi judecate in mod izolat fata de ceea ce s-a produs in jurul tarii noastre si in lume in acel an.
''Revolutia a facut parte dintr-un proces mai amplu de prabusire a unui sistem, a sistemului socialismului de stat de tip sovietic, avand cauze profunde de natura politica, economica si sociala. Aceasta nu s-a datorat unor cauze externe - 'actiunii fortelor imperialiste', cum se spunea atunci, ci a avut caracterul unor implozii, ca urmare a dezvoltarii unui proces continuu de eroziune interna'', a spus Ion Iliescu.
Potrivit acestuia, sa pui revolta din decembrie 1989 pe seama actiunii unor agenti infiltrati ai servicilor straine sau de spionaj este simplist, nerealist si, totodata, nedemn, exprimand lipsa de respect fata de propriul popor.
Presedintele de onoare al PSD admite ca un complot care sa fi dus la inlaturarea lui Nicolae Ceausescu ar fi fost benefic pentru tara, pentru ca s-ar fi evitat varsarile de sange din decembrie 1989. El a argumentat ca revolutia, indiferent daca are loc sau nu pe cale pasnica sau violenta, prin actiuni de masa insurectionale sau printr-un complot sau lovitura de stat, este un proces istoric care duce la schimbari de esenta, in special in regimul politic, in structura politica a societatii.
''Esenta Revolutiei romane a insemnat, in esenta, trecerea de la dictatura la democratie, de la sistemul dominatiei unui partid si al partidului-stat la un sistem politic pluralist, pluripartit, la alegeri libere si adoptarea unei noi Constitutii democratice, precum si declansarea proceselor in domeniul reformelor economice. Toate aceste schimbari s-au produs ulterior inlaturarii dictatorului, si nu se putea altfel!'', a conchis Iliescu.
Iliescu: "Nu exista inca un raspuns clar si complet privindu-i pe cei care au declansat diversiunea cu 'teroristii'"
Cea mai impardonabila incercare de discreditare a Revolutiei din decembrie 1989 si a CFSN este aceea de a pune pe seama lui Iliescu si a nucleului constituit in noaptea de 22 decembrie declansarea diversiunii armate a ''teroristilor'', a declarat fostul presedinte.
''Este adevarat ca nu exista inca un raspuns clar si complet privindu-i pe cei care au declansat aceasta diversiune. Sunt doar presupuneri, de regula contradictorii, si inteleg dificultatea acestei intreprinderi. In conditiile vidului de putere creat prin prabusirea regimului si a confuziei generale create dupa fuga lui Ceausescu, o actiune diversionista a unui grup de profesionisti era capabila sa declanseze o reactie in lant a celor care dispuneau de armament - atat militari, cat si civili, amplificand starea de confuzie si de suspiciune generala'', a spus Ion Iliescu.
Iliescu despre executia lui Ceausescu: Nu ne aflam intr-o situatie normala
Presedintele de onoare al PSD a reamintit ca actiunea diversionista s-a declansat in sediul fostului CC, in jurul orelor 18,30, cand inca nu exista o structura provizorie de putere, context in care initiatorii CFSN, care erau tinta atacurilor, nu puteau fi si initiatorii acestora. El a adaugat ca plenul CFSN nu s-a putut reuni, din aceste motive, decat pe 27 decembrie, dupa incetarea actiunilor diversioniste, care au urmat dupa procesul si executia cuplului Ceausescu.
Ion Iliescu a mai spus ca si asupra procesului sotilor Ceausescu se fac speculatii.
''Sigur ca ar fi fost avantajos, din punct de vedere politic, sa fi putut organiza un proces normal, in conditii adecvate. Dar nu ne aflam in situatie normala. Ceea ce a contat atunci a fost constatarea ca orice amanare insemna noi sacrificii de vieti umane, care se amplificau cu fiecare zi si cu fiecare ora care trecea. De aceea, ne-am asumat raspunderea de a organiza procesul de la Targoviste, in conditii exceptionale, cu multe improvizatii, pentru ca exceptionala era situatia in care se afla tara. Asa ceva s-a intamplat, nu odata, in istorie, in conditii similare. Ca premisa de la care s-a pornit in luarea acestor decizii a fost corecta s-a vazut prin efectele imediate: a doua zi, dupa proces si executie, a scazut intensitatea actiunilor armate, iar dupa doua zile, practic au incetat'', a argumentat fostul presedinte.
Ion Iliescu considera drept fabulatii si nascociri si afirmatiile conform carora in spatele Revolutiei Romane ar fi stat el impreuna cu Gorbaciov si KGB, apreciind ca unii si-au facut din tot felul de astfel de fabulatii si rastalmaciri o profesie si o ocupatie constanta.
''Au trecut 20 de ani. In acesti ani, s-au produs procese fundamentale, care au schimbat fizionomia societatii romanesti si in bine si in mai putin bine sau chiar in rau'', a incheiat fostul presedinte.
Emil Constantinescu: Nici un agent strain sau terorist nu a fost identificat
Ipoteza existentei unor "teroristi sau agenturi straine" in perioada Revolutiei Romane reprezinta o jignire la adresa celor care au avut curajul sa aduca democratia in Romania, a declarat joi fostul presedinte al tarii Emil Constantinescu, cu prilejul reuniunii Clubului de la Bucuresti, relateaza Agerpres.
"Sunt 20 de ani de la Revolutie, in care vechea securitate nu a arestat nici un provocator si nici un agent strain. Nici un agent strain sau terorist nu a fost identificat. Ce a fost in spate se poate dovedi mergand in amanuntime si exista toate documentele de acces la procese", a afirmat fostul presedinte al Romaniei.
El a sustinut ca exista si convorbirile inregistrate intre fortele de represiune ale maselor care s-au rasculat impotriva regimului comunist.
"Adevarul il stim de 20 de ani, dar nu avem curajul sa il asumam si sa despartim ce se stie de ce nu se stie, cine a fost condamnat. Pentru ca este o sfidare sa spui ca nu a fost nimeni condamnat, si exemple sunt generalii Chitac si Stanculescu, care au condus si represiunea si partea a doua - "afacerea teroristilor", alaturi de un numar mare de generali pentru care am dat aprobare, in perioada mandatului meu, sa fie anchetati si care au fost anchetati si condamnati", a spus Emil Constantinescu.
Fostul sef al statului a calificat ca fiind "un monument al prostiei" o ipoteza lansata zilele trecute de o televiziune, conform careia cei arsi la crematoriul "Cenusa" erau agenti sovietici.
Emil Constantinescu a mai spus ca Biserica nu a avut nici un rol in societate, pana la caderea regimului comunist.
Z.O.  
 Afisari: 2870  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
doi decripiti....   de Brutus
Ion Iliescu, un personaj straniu   de Gargantua
Mama lui de martzafoi !   de Marius Adrian Porojnicu
iar scriu unul care se ascunde un articol mincinos   de Giurgiu Crisan
Asta e.   de ug
cam stie el ce spune   de Giurgiu Crisan
CU ZAMBETUL SI CU PLANSUL NE-AU INSELAT --- ilibasestii au fost chiar diabolici   de cercetas
TREBUIE INSTAURATA ORDINEA SI LEGEA IN TARA   de acvila
HUOO ILIESCU, HUOO BASESCU !!! SA INCETEZE DETURNARILE DE REVOLUTII, FLOTE, SI PLEBICISTE !!!   de cercetas
ADEVARUL DESPRE EPOCA ILIESCU-BASESCU A DETURNARILOR este cunoscut iar Patapievici lucreaza   de cercetas
Stirile zilei
 23:57 
Fort Hood,Texas: Masacru in cea mai mare baza militara din lume - 12 morti si 31 de raniti  2009-11-05
24 comentarii
 20:57 
  2009-11-05
 20:43 
Afla aici daca faci parte din categoria cu risc mare de infectie cu AH1N1!  2009-11-05
2 comentarii
 20:40 
Iasi: A ajuns la spital cu mana in masina de tocat  2009-11-05
3 comentarii
 20:22 
  2009-11-05
1 comentariu
 20:19 
Cum se face ca un cal valoreaza mai mult decat o femeie  2009-11-05
6 comentarii
 20:19 
Academia Romana cere candidatilor la presedintie protejarea patrimoniului de la Rosia Montana  2009-11-05
3 comentarii
 20:14 
Tribunalul Covasna a anulat autorizatia privind panoul "Tinutul secuiesc" de la Aita Mare  2009-11-05
4 comentarii
 20:11 
Deutsche Welle: Proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana este sustinut tacit de guvernul PD-L si de Traian Basescu  2009-11-05
14 comentarii
 20:05 
LIVE: La consultarile de la Cotroceni, PSD, PNL si UDMR l-au propus pe Klaus Johannis pentru postul de premier  2009-11-05
2 comentarii
 19:59 
Averea deputatului PSD Robert Negoita, sub sechestru pentru neplata TVA  2009-11-05
1 comentariu
 19:58 
Adrian Nastase: Romania pare mai izolata acum in plan international decat inainte sa fie membra UE  2009-11-05
6 comentarii
 19:37 
Vaccinul anti-AH1N1 se gaseste in Ungaria. VEZI AICI cat costa si cum poate fi cumparat!  2009-11-05
1 comentariu
 19:15 
SUA nu doresc sa fie "scut" in Polonia  2009-11-05
 19:15 
  2009-11-05
 19:09 
Arhitectii vorbesc despre noi surse de abuzuri si coruptie, dupa ce PDL, PSD si PNL au trecut prin Parlament o lege controverstata privind autorizatiile de construire  2009-11-05
2 comentarii
 19:02 
Cititi cel mai tare banc din lume!  2009-11-05
11 comentarii
 19:01 
Jos palaria! Cainele care danseaza salsa! - VIDEO  2009-11-05
1 comentariu
 18:59 
Vladimir Putin, enervat ca Opel nu a ajuns la consortiul ruso-canadian Sberbank-Magna: Decizia General Motors arata abordarea batjocoritoare a SUA  2009-11-05
13 comentarii
 18:47 
Romania, la acelasi nivel cu Trinidad-Tobago in topul Dezvoltarii Umane!  2009-11-05
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01461 sec.