Ziua Logo
  16:21, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Bulgaria ar parasi ''corabia'' South Stream, rusii se tem ca Romania va ramane fidela proiectului UE, dar Basescu vrea si cu Moscova si cu Nabucco
 30 iulie, 20:25 
(sursa foto: newsimg.bbc.co.uk)
In vreme ce vecinii bulgari tocmai i-au spus un NIET hotarat Moscovei si proiectelor energetice comune, iar Rusia tocmai se declara tematoare ca Romania ar putea accepta propunerile-i taman din loialitate pentru Uniune Europeana, presedintele o linisteste. "Romania nu va fi in afara South Stream", anunta de la Bucuresti seful statului pe "cei care se dadeau cu capul de pereti prin studiouri aratand cum ramasese Romania in afara coridoarelor energetice".
Recent, vecinii nostri de la sud de Dunare au schimbat brusc macazul orientarii politice externe, inclusiv a celei energetice. In timp ce Bulgaria ia in considerare renuntarea la proiectul gazoductului South Stream, Romania isi anunta intentia de a se implica in acest proiect, cu toate ca South Stream este concurent al gazoductului Nabucco, sprijinit oficial de Romania si de UE.
Luni, un nou Guvern a fost investit oficial in Bulgaria. Noul premier, Boiko Borisov, conduce un Guvern minoritar de centru-dreapta, format din patru partide care au ca principal scop ''scoaterea'' tarii din criza economica care macina adanc societatea bulgara.
Si cum noii responsabili de la Sofia si-au facut calculele ca o politica externa in ''genunchi'' vizavi de Rusia nu le aducea prea multe castiguri, au considerat ca ar cam fi momentul sa schimbe ''placa'', deja uzata, a politicii externe pro-ruse a Bulgariei, cu cea a axarii pe intarirea relatiilor comerciale cu Occidentul, inclusiv cu SUA.
Noul premier al Bulgariei, Boiko Borisov (EPA)
Iar primul lucru pe care l-a facut Guvernul, condus de Boiko Borisov, a fost sa ameninte Rusia cu suspendarea sau revizuirea totala a proiectelor energetice ruse in Bulgaria. Sub semnul intrebarii se afla construirea gazoductului South Stream, a oleoductului Burgas-Alexandroupolis si a centralei nucleare de la Belene.
Amenintarile emanand de la noii responsabili bulgari legate de revizuirea sau suspendarea marilor proiecte energetice comune cu Rusia, bineinteles, nu au ramas fara ecou la Moscova. Astfel ca, joi, cotidianul rus ''Nezavisimaia Gazeta'' a ''deschis ochii'' autoritatiilor bulgare ca suspendarea proiectelor evocate, risca sa se soldeze cu pierderi de miliarde de euro pentru Bulgaria.
Grecia, iepurele din ''palaria'' Moscovei
Si ca semnalul sa fie corect receptionat la Sofia, ''Nezavisimaia Gazeta'' a evocat si reactia Greciei, care ar cam cadea ''victima colaterala'' a acestei schimbari de atitudine a Bulgariei.
Astfel cotidianul rus scrie ca ''Grecia s-a declarat preocupata de intentia Sofiei de a revizui aceste proiecte energetice. Ministrul grec al dezvoltarii, Kostas Hatzidakis, a declarat, marti, ca proiectul gazoductului Burgas-Alexandroupolis va fi finalizat si ca noul guvern bulgar va respecta intelegerile intervenite intre Rusia, Grecia si Bulgaria.
Reactia Atenei a intervenit dupa o serie de declaratii ale unor politicieni bulgari chemand la revizuirea acestor proiecte energetice strategice. <<Bulgaria nu are mijloacele de realizare a unor proiecte atat de importante cum este centrala nucleara de la Belene>>, a declarat, luni, pentru ''Financial Times'' noul ministru de Finante, Simeon Diankov. Potrivit acestuia, noul Executiv ar putea abandona si proiectul Burgas-Alexandroupolis'', dezvaluie ''Nezavisimaia Gazeta'' citat de Agerpres.
Nici chiar faptul ca Rusia a promis Sofiei un credit public pentru realizarea proiectului Belene, in valoare de 3,8 miliarde de euro, cu conditia ca Guvernul bulgar sa ofere garantii, nu a avut impact asupra pozitiei Sofiei.
Pentru a explica schimbarea de ton a Bulgariei, ''Nezavisimaia Gazeta'', apeleaza la opinia lui Mihail Krutihin, partener la firma de consultanta RusEnergy, care afirma ca ''Bulgaria are o pozitie foarte solida. Pe de o parte, ea merge in sensul politicii Uniunii Europene, care incearca sa distruga monopolul Gazprom. Pe de alta parte, Sofia ar putea sa obtina astfel un avantaj in negocieri, noul guvern putand cere revizuirea dispozitiilor care nu ii convin, sau chiar sa abandoneze proiectele rusesti.
In schimb, Rusia ar putea teoretic sa construiasca un gazoduct care sa ocoleasca Bulgaria, trecand prin apele teritoriale ale Turciei si ajungand in Romania, sustine Krutihin. In acest caz, costul partii submarine a proiectului s-ar dubla (ajungand de la 5 miliarde de euro la 10 miliarde). In plus, nu se cunoaste inca pozitia Bucurestiului, care vrea la randul sau sa isi demonstreze loialitatea fata de Uniunea Europeana, cu atat mai mult cu cat South Stream face concurenta proiectului european Nabucco.
Presedintele Traian Basescu (Alexandra MIHALE, ZIUA Foto)
Traian Basescu, South Stream si Nabucco
In tot acest val al shimbarilor rapide, presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, ca Romania nu va ramane in afara South Stream daca acest proiect va fi realizat vreodata, dezvaluind planul autoritatiilor romane legat de gazoductul construit de Gazprom.
Seful statului a adaugat, la postul public de radio, ca atunci cand celelalte state implicate in proiectul Nabucco au semnat pentru a participa si la proiectul concurent, South Stream, "marii analisti si cunoscatori se dadeau cu capul de pereti" in studiourile televiziunilor, acuzandu-l ca a lasat Romania in afara coridoarelor energetice.
"Eu pot sa le spun celor care se dadeau cu capul de pereti prin studiouri aratand cum ramasese Romania in afara coridoarelor energetice ca, daca vreodata se va face South Stream, Romania nu va fi in afara South Stream. Avem si abilitate si stiinta si interese si ce pune pe masa pentru ca South Stream sa nu fie un proiect care sa ne ocoleasca", a�afirmat presedintele.
Basescu a argumentat ca participarea Romaniei si la South Stream ar fi fost "un act de inconsecventa".�"Pana la urma, pozitia noastra, pozitia americana si Bruxelles-ul au readus Nabucco in actualitate. V-as putea spune ca, la Consiliul European din iarna, Nabucco fusese scos de pe agenda prioritatilor Comisiei Europene, iar pozitia Romaniei a blocat scoaterea Nabucco de pe lista de prioritati. Mai mult decat atat, am obtinut si finantare de la Comisie pentru Nabucco", a declarat seful statului.
Ciprian STOLERU  
Alte articole
  Presa de la Sofia: Romania vrea sã inlocuiascã Bulgaria in South Stream    (2009-12-12 09:17)
  Traian Basescu: Romania nu vizeaza revizuiri de frontiere, respectam independenta Republicii Moldova    (2009-08-07 14:52)
  Congresul International al Jurnalistilor Romani de Pretutindeni: Traian Basescu, criticat pentru ca nu a vorbit despre cei 300.000 de cetateni bulgari care vorbesc limba romana    (2009-08-07 14:40)
  Basescu: Cine crede ca poate forta mana Bulgariei facandu-se ca vrea South Stream prin Romania este naiv    (2008-10-30 18:47)
  Bulgaria a semnat acordul pentru participarea la South Stream    (2008-01-18 13:30)
 Afisari: 2397  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Securist cotonogar, gorilla lui Jivkov in anii '80-'90, "european" ca si Patriciu kasachul   de NormanFinkel5
Concluzie de intarziat   de Osiris
CONSUMUL A SCAZUT CU 13%, IAR CASTIGURILE AU...CRESCUT CU...14%   de Osiris
IMPORTURILE DE GAZE AU SCAZUT CU 78%   de Osiris
BIBLIO - numai doua   de Osiris
ECONOMIA DE PIATA A ROMANIEI E IN PLIN PROGRES   de Osiris
GAZE DE IMPORT, DE CALITATE INFECTA   de Osiris
ORIENTATIV   de Osiris
COTA DE GAZ REVENITA RO, DIN NABUCCO, VA FI CU TOTUL ACOPERITOARE   de Osiris
INTERESUL NATIONAL, AL CUI SI PENTRU CARE OBIECTIV ?   de Osiris
Stirile zilei
 20:48 
Andronescu: "Reforma invatamantului este in plina desfasurare si suntem pe calea cea buna"  2009-07-30
4 comentarii
 20:46 
Basescu incearca sa il asmuta pe Geoana impotriva lui Vanghelie  2009-07-30
 20:31 
Acuzatii de malpraxis la Targu Jiu: O tanara a stat 14 ore cu fatul decedat in burta - VIDEO  2009-07-30
 20:18 
Un nou cod militar de conduita al talibanilor cere restrictii la atacurile sinucigase  2009-07-30
1 comentariu
 20:15 
Basescu si-a gasit un nou cal de bataie preferat: "Sindicatele sunt egal responsabile pentru dezastrul pe care il avem in Educatie"  2009-07-30
2 comentarii
 20:14 
China: Jucatorul care l-a atacat si alergat pe arbitrul unui meci a fost exclus din fotbal (VIDEO)  2009-07-30
 20:01 
Din dragoste, bre! O galateanca si-a inscenat rapirea pentru a-si recastiga iubitul - VIDEO  2009-07-30
 20:00 
Comunistii moldoveni au scazut la 44,7%  2009-07-30
2 comentarii
 19:46 
Centrul Istoric al Capitalei: Tavanul unei cladiri s-a prabusit peste o familie - VIDEO  2009-07-30
5 comentarii
 19:30 
PDL chiar ia in considerare directiva lui Basescu privind disponibilizarea a 20% din bugetari  2009-07-30
 19:29 
Si-a lovit fiul de 1 an cu toporul in cap: "Am vrut sa arunc dupa cel mare!"  2009-07-30
1 comentariu
 19:21 
Insula Palma de Mallorca, izolata pentru a prinde autorii unui atentat  2009-07-30
 19:07 
PSD raspunde Cotrocenilor: Basescu nu pe noi ne tine in brate, ci pe anumite persoane din PDL  2009-07-30
1 comentariu
 19:05 
Basescu spune ca 95% din politicienii romani sunt impotriva sa  2009-07-30
6 comentarii
 19:01 
Pogea: Vor fi disponibilizari in toate administratiile fiscale din tara  2009-07-30
 18:48 
O noua metoda antifurt: muzica la maximum pe timpul noptii, pentru a tine departe hotii de casa  2009-07-30
 18:44 
A plecat acasa in costum de baie, pentru ca i-au fost furate hainele  2009-07-30
 18:38 
Romanii au avut in ianuarie al doilea cel mai mic salariu minim din UE, doar 153 euro  2009-07-30
1 comentariu
 18:33 
Comunistii sunt gata sa discute cu opozitia, spune Voronin  2009-07-30
2 comentarii
 18:28 
Coalitia PSD-PDL se destrama in judete: PSD ameninta cu ruperea protocoalelor locale  2009-07-30
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01734 sec.