Ziua Logo
  19:24, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ziua Portilor Deschise
Cozi imense, ore de stat in soare, lesinuri si discutii politice, la portile Cotroceniului
 17 mai, 18:20 
Cum Administratia prezidentiala a anuntat ca duminica portile Palatului Cotroceni vor fi deschise publicului, mi-am propus sa imi petrec ziua vizitand "locul de munca" al primului om in stat, dar si muzeul si gradinile palatului.
Zis si facut. Imprumut de la un prieten un aparat foto si duminica, aproape de ora 11, ajung la portile Palatului. Numai ca aici, in fata ochilor, rasar cozi imense ce se intind pe aproape un kilometru lungime. Bucuresteni imbracati in haine de duminica, nerabdatori sa-si faca o poza in biroul presedintelui. Daca as uita pentru o clipa locul in care ma aflu, as putea crede ca am ajuns la un meci de fotbal. Si acolo jandarmii "cata frunza si iarba" incearca sa ordoneze multimea. Nu e nici o diferenta. Ma asez cuminte la rand si incerc sa nu ma gandesc la gradele care urca amenintator in termometre. Am invatat sa astept pe vremea cand cozile erau ceva normal in Romania. Nerabdarea mea tresare odata cu baietelul cuplului din fata mea care isi trage nervos de mana parintii din dorinta de a intra cat mai repede in "biroul lui Basescu". In spatele meu, un grup de batrani cauta umbra zidului ce imprejmuieste Palatul, pentru a se feri de razele tot mai arzatoare ale Soarelui. In scurt timp fac si eu acelasi lucru.
Pentru a trece timpul, lumea discuta despre vreme, cand, la un moment dat, unui batran ii suna telefonul. Ne transformam in martori fara voie ai unei convorbiri telefonice in care tatal incearca sa-si convinga fiul ca odata pe an are sansa de a vedea "casa lui Basescu" si nu intelege de ce pentru tanarul sau copil plimbatul cainelui la iarba verde este mult mai important decat o vizita la Cotroceni.
Brusc discutia se opreste. Un ''puhoi de lume'' lungeste coada din spatele meu. Oare de unde au aparut? '' Lume multa muica'' exclama un batranel pe la vreo 70 de ani.
Au trecut deja 30 de minute de cand stau la coada si caldura se transforma in dusmanul multimii adunate. O doamna in varsta lesina. Imediat, cei de langa mine sar si o stropesc cu apa si cred ca si cu suc. Dupa doua minute doamna isi revine este ridica si sprijinita de zidul Palatului.
Instantaneu cineva are o ''revelatie'': Uite dom'le ca zidul asta nu il apara doar pe Basescu de popor, ma apara si pe mine de Soare dar ii este de folos si doamnei, pe ce se sprijina daca nu era acest zid?'' se intreaba retoric un batranel trecut bine de vreo 80 de ani. Doamna nu renunta si persevereaza afirmand ca ar fi pacat sa nu vada Palatul daca tot a venit pana aici. Pare ca lesinul si caldura de afara nu o mai afecteaza.
Un al doilea val de vizitatori se revarsa din nou luand cu asalt coada care acum, cred ca se intinde pe un kilometru si jumatate. A trecut o ora si am ajuns aproape de portile Palatului Cotroceni. Am ajuns la intrare si devin tinta ochilor vigilenti ai SPP-istilor. Sunt de la presa nu am buletinul la mine si deja par suspect. Incerc sa le explic ca buletinul meu este la politie pentru viza de flotant. Imi cer legimimatia de serviciu.Trec prin filtru ca la aeroport, detector de metale, raze x, y, z, habar nu am si in sfarsit intru in curtea Palatului.
Pe vremea lui Ceausescu era mult mai bine
Nu ma dezmeticesc bine ca imediat vad o noua coada, parca mai mare ca prima. La vederea ei, pentru prima oara simt ca raman fara aer. Respir adanc, trag aer in piept si ma asez din nou la coada, de aceasta data pentru a intra chiar in ''Palat'', imi zice un SPP-ist.
Cei din fata mea discutau despre Ceausescu, cativa batrani s-au incins bine intr-o controversa. Unul din ei zice ca a muncit peste 40 de ani si are o pensie mizera care de abia ii ajunge de medicamente si mancare. ''Pe vremea lui Ceausescu era mult mai bine'' striga altul. ''S-a stricat totul de cand au venit capitalistii astia la putere'' il completeaza un al treilea. O femeie de langa el imi zice ca de fapt monarhistii au ingrijit Palatul Cotroceni si ca ''ceea ce au facut ei a ramas si pe vremea lui Ceausescu si a lui Iliescu si Basescu''. Este completata de o doamna de varsta medie care spune ca ''pe vremea comunistilor era mai bine, toata lumea zambea si era fericita, nu ca acum cand toata lumea e trista''.
Un nou lesin in dreapta mea. SPP-isti sar in ajutor. Fac doua poze cu a doua coada cand brusc mi se termina bateriile de la aparat, imi vine sa il strang de gat pe cel care mi-a imprumutat aparatul. Gandurile mele violente sunt intrerupte de o bataie pe umar, un batran imi atrage atentia sa nu-i fac lui nici-o poza fara aprobarea sa expresa. Zambesc si nevrand sa intru intr-o disputa verbala ma comformez ordinelor.
O corabie pe biroul lui Basescu... tot ce a mai ramas din Flota
Deja stau de aproape doua ore pe la tot felul cozi, cand un zvon loveste din plin multimea. Cica ar fi prezenta in Palat fiica cea mica a lui Basescu, Elena. Toata lumea zambeste. O femeie zice ca ''si ce nu o sa o votez, pentru ca e fiica lui tata si nu a facut nimic pentru Romania''.
Se vede in sfarsit Palatul, ma uit la hainele mele si ma intreb daca a aruncat cineva cu apa pe mine. Dupa doua ore de stat in soare, simt ca imi pot stoarce camasa. La fel si majoritatea celor care imi sunt colegi de chin. Incep sa ma intreb de ce stau la coada, cred ca m-a batut prea mult soarele in cap. Incepe sa imi fie frig cand dau cu ochii de un dozator cu apa plata. Dupa cinci pahare imi revin si iau coada de unde am lasat-o. Discutiile pe teme politice continua. O femeie trecuta de mult de prima tinerete zice ca nu il va mai vota pe Basescu ca nu a facut nimic. Nu am ce face si intreb pe cine ar vota?. Un cor de femei incep sa imi raspunda. Una imi zice ca dintre toti parca Iliescu a fost cel mai bun, pentru ca i-a impiedicat pe rusi sa vina peste noi la Revolutie. Vecina ei zpune ca ''Basescu e un mincinos notoriu'' si ea cu tot ''blocul ei nu il va mai vota veci''. O alta imi zice ca ea e de stanga si il va vota pe Geoana.
Ne apropriem dupa doua ore jumate de intrarea in Palat cand discutia este intrerupat brusc de o... floare. Cred ca este o orhidee uriasa, lumea se imbulzeste sa ''vada'' daca are miros.
La fel de brusc cum a inceput se reia descutia despre politica. Cineva din multime il injura pe Basescu. Este mustruluit rapid de un barbat. ''E democratie, ce vrei, nu am voi sa vorbesc'' ii raspunde primul. Un cuplu care pana atunci nu a scos un cuvant se vaita pentru prima data ca au avut nenorocul sa stea la coada cu niste ''nostalgici''. O intreb cu cine va vota la europarlamentare si la prezidentiale. Imi zice ca il va vota pe Basescu si pe partidul lui. O rog sa imi zica de ce?. Raspunsul vine rapid. A condamnat comunismul si a luptat putin cu coruptia chiar daca nu a reusit mare lucru. Cu PDL-ul zice ca va vota pentru ca are ''multi pe listat din societatea civila'', gen Monica Macovei.
Ajung in sfarist la intrarea in Palat. Un ghid ne face o scurta istorie a Palatului, zice ca e construit pe la 1900... , sper ca e obosit si ca a gresit.
Interiorul Palatului este impunator. Ajung rapid in cabinetul presedintelui, frumos imi place mult. Cineva remarca pe biroul lui Traian Basescu o corabie in miniatura. Un domn zice ca e tot ce a mai ramas din ''Flota'', tot grupul rade puternic. Ghidul deranjat ne zice sa vizitam si sala undea au loc sedintele CSAT daca avem de glume. E un altfel de a ne zice sa plecam din birou. Trec prin Sala Unirii si ma grabesc sa plec e prea multa lume deja nu mai vad nimic. Ies afara din Palat si vad elicopterul presedintelui in jurul lui o multime de oameni casca gura. Plec din Palatul Cotroceni iesind pe poarta centrala. Am facut-o si pe asta, am stat la coada doua ore si jumatate. Nu mai fac asa ceva toata viata!.
Ciprian STOLERU  
 Afisari: 566  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Geoana, Antonescu, Vadim, voiati la Cotroceni, sariti, nu ratati ocazia !   de srelu
tu ziarist?   de semill
Stirile zilei
 23:06 
  2009-05-17
 22:34 
UPDATE Mihaela Radulescu se retrage definitiv din televiziune si se muta la Monaco (VIDEO)  2009-05-17
6 comentarii
 22:30 
  2009-05-17
3 comentarii
 19:41 
  2009-05-17
26 comentarii
 18:14 
Sanii lui Gwyneth Paltrow, pipaiti de un regizor  2009-05-17
1 comentariu
 17:55 
A murit fiert de viu, intr-un cazan de ciorba  2009-05-17
3 comentarii
 17:53 
  2009-05-17
 17:51 
S-a inventat masina de spalat... catei!  2009-05-17
1 comentariu
 17:20 
Sculpturi din nisip pe 15.000 de metri patrati! (FOTO)  2009-05-17
 17:18 
Enrique Iglesias a flirtat cu trei admiratori gay, la final de turneu in Marea Britanie  2009-05-17
 17:09 
Din dragoste materna: Boxer scapat de KO de interventia, in ring, a mamei sale (VIDEO)  2009-05-17
1 comentariu
 16:41 
Cadavru cu mainile legate si cu bolovani atarnati de corp, descoperit in canalul Dunare - Marea Neagra  2009-05-17
1 comentariu
 16:22 
Boc a evitat sa spuna daca este sau nu "presedintele" de rezerva  2009-05-17
1 comentariu
 16:04 
  2009-05-17
1 comentariu
 15:58 
Andronescu cere o analiza a tezelor unice  2009-05-17
3 comentarii
 15:51 
  2009-05-17
 15:43 
O mai recunoaste cineva pe Pamela Anderson? (FOTO)  2009-05-17
 15:30 
O tanara de 16 ani planuieste sa navigheze singura, in jurul lumii  2009-05-17
 15:26 
Vaslui: S-a spanzurat de teama legii care interzice cumulul pensiei cu salariul  2009-05-17
6 comentarii
 15:17 
Dictatorul spaniol, Francisco Franco, avea un singur testicul, sustine un jurnalist spaniol  2009-05-17
5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01208 sec.