Ziua Logo
  22:21, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Voronin: "Este un conflict intre Republica Moldova si Romania dus prin intermediul clerical"
Patriarhia Moscovei acuza Romania ca vrea sa absoarba Republica Moldova
-- Alexei al II-lea ii va acorda presedintelui moldovean premiul Fundatiei internationale pentru unitatea popoarelor ortodoxe, pentru "contributia personala la pastrarea unitatii canonice ortodoxe in Moldova"
 16 ianuarie, 16:58 
Patriarhul rus Alexei al II-lea
Tensiunile din ce in ce mai puternice dintre Romania si Republica Moldova - pe tema reactivarii pe teritoriul Moldovei si al Transnistriei a trei eparhii apartinand Bisericii Romane - genereaza ecouri la Moscova. Ultimul vine de la cotidianul rusesc Kommersant. "Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane au adresat Consiliul Europei o plangere impotriva presedintelui Republicii Moldova, cerand adoptarea unei rezolutii care sa condamne actiunile lui Vladimir Voronin, pe care il acuza de apararea intereselor Patriarhiei Moscovei intr-un conflict interbisericesc declansat in urma reactivarii pe teritoriul Moldovei si al Transnistriei a trei eparhii apartinand Bisericii Romane. Astfel, scandalul bisericesc s-a transformat intr-unul interstatal", comenteaza in editia sa de miercuri cotidianul respectiv (citat de Rompres) demersul liderilor Mitropoliei Basarabiei, subordonata canonic Patriarhiei Romane.
Publicatia rusa evoca si conflictul aparut intre Patriarhia Moscovei si Patriarhia Romaniei pe tema celor trei eparhii. Indignarea Bisericii Ruse a gasit ecou la autoritatile moldovene, explica Kommersant, amintind de o recenta declaratie a presedintelui Voronin. "Amestecul Bisericii Romane, prin deschiderea celor trei eparhii, reprezinta un act de agresiune impotriva credinciosilor din Republica Moldova si impotriva bisericii noastre ortodoxe", a afirmat la sfarsitul lunii decembrie liderul de la Chisinau.
"Presedintele Voronin se amesteca in afacerile bisericesti si ii persecuta pe preoti", este convins Mitropolitul Basarabiei Petru, care a initiat demersul catre Consiliul Europei. "Ingerinta presedintelui, care apara drepturile Bisericii Ruse, este inadmisibila, in timp ce dreptul nostru la existenta este nesocotit, la fel si drepturile credinciosilor care nu sunt de orientare prorusa", s-a plans mitropolitul intr-o declaratie pentru Kommersant.
Conform publicatiei citate, administratia de la Chisinau nu este de acord cu acest punct de vedere. "In Republica Moldova, biserica este separata de stat, iar puterea nu se amesteca in treburile ei", a dat asigurari corespondentului Kommersant la Chisinau Mark Tkaciuk, consilierul pe probleme interne al lui Voronin. "Noi nu putem insa sa permitem aparitia unui conflict intre enoriasi, cum face prin actiunile sale Mitropolia Basarabiei", a acuzat Tkaciuk, adaugand ca oficialii din Moldova "se pronunta pentru stabilitate si nu accepta prozelitismul". In declaratia pentru Kommersant, consilierul presedintelui Voronin a tinut sa sublinieze ca "ceea ce se petrece in prezent nu este un conflict interconfesional, ci un conflict intre Republica Moldova si Romania, dus prin intermediul cercurilor clericale".
"Actiunile Patriarhiei Romane reprezinta un pas politic al autoritatilor de la Bucuresti, care doresc sa-si asigure sprijinul Consiliului Europei in afacerea absorbtiei Republicii Moldova nu doar in planul bisericii, ci si teritorial si politic", a declarat episcopul rus Mark Egorievski, adjunctul sefului Sectiei pentru relatii externe a Patriarhiei Moscovei, sprijinind afirmatiile consilierului presedintelui Voronin, subliniaza Kommersant.
In acest context, scrie publicatia rusa, saptamana viitoare, Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Alexei al II-lea ii va acorda presedintelui moldovean Vladimir Voronin premiul Fundatiei internationale pentru unitatea popoarelor ortodoxe, pentru "contributia personala la pastrarea unitatii canonice ortodoxe in Moldova"
Presa rusa dezinformeaza
Potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica, informatia vehiculata de ziarul Kommersant este inexacta, in sensul ca nu ierarhi ai BOR au depus la Consiliul Europei plangerea amintita. In realitate, demersul apartine IPS Petru, arhiepiscopul Chisinaului si mitropolit Basarabiei. Plangerea IPS Petru se adreseaza Consiliului Europei, Secretariatul General -Directia Generala II, Drepturi ale Omului, Comitetului de ministri al Consiliului Europei, Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Plangerea aduce la cunostinta organismelor europene situatia Mitropoliei Basarabiei de dupa octombrie 2006.
Arhiepiscopia Chisinaului (reactivata la 3 octombrie 1995 si inregistrata la 1 decembrie 2004). Episcopia de Balti (reactivata la 14 septembrie 1992 si inregistrata la 17 decembrie 2004). Episcopia Basarabiei de Sud (reactivata la 8 februarie 2001, inregistrata la 14 noiembrie 2006 . Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria (reactivata la 25 noiembrie 2004, inregistrata la 15 noiembrie 2006)
"Aceasta situatie a trezit nemultumirile Patriarhiei Moscovei si Mitropoliei Moldovei (Patriarhia Moscovei), precum si ale administratiei anticonstitutionale si secesioniste din partea de est a Republicii Moldova (Transnistria). Conducatorii structurilor de securitate si de forta transnistrene s-au intrunit in sedinta de urgenta impreuna cu reprezentantii Mitropoliei Moldovei (Patriarhia Moscovei) la 27 octombrie in orasul Tiraspol, pentru a identifica masuri de contracarare a Mitropoliei Basarabiei. Acestui punct de vedere i s-au asociat unii factori politici de cel mai inalt nivel din tara noastra", arata IPS Petru.
Kaghebistul Voronin nu da doi bani pe CEDO
Generalul KGB, Vladimir Voronin
Astfel, in data de 1 decembrie 2007 Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat la postul de televiziune NIT ca va contesta Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului din 13/12/2001, in cazul in care Biserica noastra nu va reveni asupra hotararii privind trei din cele patru episcopii istorice componente ale sale. "Nu dorim repetarea situatiei din Kosovo in Moldova. De aceea vom rasturna Decizia Curtii de la Strasbourg, daca dezordinea in jurul Miropoliei Moldovei nu se opreste," a declarat Vladimir Voronin. "Asta e o declaratie oficiala, eu nu arunc cu cuvinte cand e vorba de astfel de probleme. Nu putem sa ne targuim cu credinta noastra si nu vom face din credinta un ostatec al politicii. Daca aceste evenimente vor continua si mai departe, ne rezervam dreptul sa iesim din Hotararea CEDO (Mitropolia Basarabiei vs. Moldova - n.n.) pentru ca toti intelegem ca pe parcursul civilizatiei umane au fost foarte multe razboaie, din care 90% au avut loc din cauza problemelor religioase, cand o tara a vrut sa impuna religia sa unei alte tari", a mai spus Voronin. "Biserica noastra considera ca negarea publica de catre insusi presedintele republicii a unei hotarari definitive si obligatorii a CEDO ar trebui sa aiba consecinte serioase pentru Republica Moldova ca stat membru al Consiliului Europei", considera Mitropolitul Basarabiei.
Preotii Basarabiei, urmariti in stil stalinist
IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei
Incepand cu data de 2 decembrie 2007 majoritatea preotilor Mitropoliei Basarabiei au fost vizitati la domiciliul lor sau la biserici si intimidati de catre agenti ai statului: politisti de sector, angajati ai comisaritatelor raionale de politie, colaboratori ai Serviciului de Informatii si Securitare. Acesti agenti ai statului i-au interogat pe preoti asupra motivelor pentru care nu adera la Biserica Ortodoxa Rusa si prefera sa ramana In cadrul Mitropoliei a Basarabiei care ar fi "schismatica si ilegala". In cateva cazuri agentii statului au aratat ca abandonarea Mitropoliei Basarabiei le-ar aduce avantaje reale preotilor, ca acestia nu ar mai avea nici un fel de probleme cu statul si nu vor fi pedepsiti cu severitate pentru "erezia" lor romaneasca. Unii dintre acesti agenti ai statului au recunoscut ca au actionat la indicatia conducerii statului care le-a cerut sa exercite presiuni asupra preotilor si credinciosilor Mitropoliei Basarabiei. Reprezentantii politiei si ai Serviciului de Informatii si Securitate nu au mai vizitat si intimidat deserventii nici unui alt cult religios din Republica Moldova, ceea ce confirma faptul ca Mitropoliei Basarabiei i se aplica un tratament diferentiat (In sens negativ) fata de celelalte culte religioase.
"Hotararile CEDO sunt finale si obligatorii"
La 11 decembrie 2007 Reprezentantul Special al Secretarului General al Consiliului Europei la Chisinau, Vladimir Ristovski, fiind solicitat sa comenteze pentru presa declaratiile Presedintelui Vladimir Voronin privind neexecutarea de catre Moldova a Hotararii CEDO in speta "Mitropolia Basarabiei si altii vs. Moldova", a spus: "Angajamentele si obligatiile statelor membre fata de Consiliul Europei poarta un caracter permanent. Hotararile CEDO sunt finale si obligatorii. Odata cu ratificarea, Partile Semnatare ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, de asemenea, se obliga sa se supuna hotararilor definitive pronuntate de Curtea de la Strasbourg. Statele membre ale Consiliul Europei respecta deciziile Curtii. Comitetul de Ministri al Consiliul Europei este responsabil de supravegherea si controlul executarii hotararilor Curtii. Acesta trebuie sa se asigure, printre altele, ca partea vatamata este plasata, In masura posibilitatii, In aceiasi situatie de care se bucura Inainte de violarea Conventiei, precum si de faptul ca violari similare ale Conventiei nu vor mai fi admise"
"O agresiune din partea Romaniei"
La 19 decembrie 2007, in cadrul conferintei de presa de sfarsit de an, Presedintele Republicii Moldova si-a reiterat atitudinea intoleranta fata de Biserica noastra, arata IPS Petru, si a subliniat ca "vom analiza posiblitatatea iesirii din executatrea deciziei CEDO referitor la Inregistrarea Mitropoliei Basarabiei". Seful statului a facut aceasta afirmatie publica In urmatorul context: "Referitor la aceasta problema (Mitropoliei Basarabiei - n.n.) si ceea ce se intampla in jurul Bisericii noastre ortodoxe moldovenesti, e clar ca acesta este tot un pas si o agresiune din partea Romaniei asupra Republicii Moldova. Pentru ca ea se Inscrie In contextul tuturor celorlalti pasi. Noi suntem intr-o credinta ortodoxa, pravoslavnica cu Romania. Dar noi avem si o diferenta foarte mare. La noi, conform constitutiei, Biserica este separata de stat. In Romania este invers. Si-acuma pe noi ne intereseaza foarte mult, de exemplu, cum o sa procedeze preotii, cetatenii ai Republicii Moldova, care sunt platiti de Romania, de exemplu In ce priveste impozitarea, platile pentru fiondul social si multe alte chestii. si cum o sa efectueze guvernul roman salarizarea acestor preoti In alt stat, prin ce instrumente, prin ce mecanisme. Aceasta tine de partea economica-financiara. Eu nu doresc sa intru In discutii mai detaliate pe partea politica a acestei situatii. Dar daca procesele or sa mearga asa si mai departe, atunci noi - repet Inca o data - vom analiza posibilitatea iesirii din executarea deciziei CEDO privind Inregistrarea Mitropoliei Basarabiei"
Justitia primeste indicatii pe firul rosu de la Voronin
Din informatiile neoficiale de care dispune Mitropolia Basarabiei, Ministerul Justitiei al Republicii Moldova are indicatia de la Presedintele republicii de a gasi orice pretext pentru anularea Inregistrarii Mitropoliei Basarabiei si a episcopiilor ei componente si radierea lor din Registrul cultelor religioase si al partilor lor componente. "Numarul partilor componente Inregistrate ale Bisericii noastre a ramas neschimbat de la ultimele noastre doua comunicari. Nici una din cererile parohiilor Bisericii noastre nu a fost rezolvata pozitiv dupa Reuniunea a 997-a ( DH) a Comitetului de Ministri din 6 iunie 2007 si Reuniunea a 1007-a ( DH) a Comitetului de Ministri din 18 octombrie 2007, chiar daca noi am sperat ca, in conformitate cu noile proceduri, aceste cereri vor fi rezolvate rapid. IPS Petru face referire si la episodul umilitor din 26 decembrie 2007, cand, la revenirea sa in Republica Moldova prin punctul vamal Sculeni a fost retinut, perchezitionat timp de doua ore, umilit si tratat ca un contravenient de catre granicerii si vamesii moldoveni, fara a i se aduce la cunostinta cauzele retinerii. Dupa ce granicerii moldoveni si reprezentantii organelor de securitate nu au gasit nimic asupra sa, i-au cerut mitropolitului sa semneze pe proprie raspundere un act prin care confirma ca nu detine asupra sa substante narcotice. Nici un fel de explicatii nu au fost prezentate In legatura cu aceasta situatie nici de responsabilii din vama Sculeni, nici de reprezentantii Serviciului de Informatii si Securitate deplasati special din centrul raional Ungheni si din capitala Republicii Moldova Chisinau.
Arhivele Mitropoliei Basarabiei, confiscate sovietic
"Guvernul Republicii Moldova refuza in continuare sa ne restituie Arhivele Mitropoliei Basarabiei confiscate In timpul ocupatiei sovietice. Aceste arhive ale Bisericii noastre sunt gestionate de Arhiva Nationala a Republicii Moldova. Refuzul Guvernului de a ne restitui propriile noastre arhive ne creeaza dificultati serioase in procesul de revendicare in instantele judecatoresti a bunurilor bisericesti confiscate de statul sovietic si gestionate In prezent de Guvernul Republicii Moldova", se arata in plangerea catre Consiliul Europei. Legea Republicii Moldova privind cultele religioase si partile lor componente nr. 125-XVI din 11/05/2007 nu a suportat nici o modificare In sensul cerut de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei si nici o initiativa legislativa de modificare nu a fost introdusa In Parlament.
"Mitropolia Basarabiei adreseaza Secretariatului General al Consiliului Europei si Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, precum si raportorilor APCE pentru Republica Moldova, rugamintea de a continua, In limitele competentelor fiecaruia, supravegherea modului de Indeplinire de catre Republica Moldova a masurilor individuale si generale In vederea executarii Hotararii CEDO din 13/12/2001. Mitropolia Basarabiei considera binevenita si necesara adoptarea de catre Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a unei noi Rezolutii Interimare privind speta "Mitropolia Basarabiei si altii vs. Moldova", ca singur mijloc eficient de a determina Guvernul Republicii Moldova sa se conformeze Hotararii CEDO din 13/12/2001", arata Mitropolitul Basarabiei.
Tudor BORCEA  
 Afisari: 907  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Religia   de Flavius
pai e corect   de dan toader
Stirile zilei
 18:18 
Romano Prodi asigura interimatul la justitie  2008-01-17
 21:14 
Jurnalisti de la Academia Catavencu, "prinsi" pe Otopeni  2008-01-16
 20:14 
Basescu si Tariceanu, fermi pe pozitii in privinta Noricai Nicolai  2008-01-16
1 comentariu
 19:17 
Ciuma bubonica ameninta din nou  2008-01-16
 19:01 
ULTIMA ORA: Cristian Cioaca nu a primit mandat de arestare preventiva  2008-01-16
1 comentariu
 18:43 
Noul laptop Apple are numai 4 milimetri grosime  2008-01-16
 18:09 
Curtea de la Haga s-ar putea pronunta anul acesta in cazul Insulei Serpilor  2008-01-16
3 comentarii
 18:09 
Scandal european pe tema fabricii Nokia de la Cluj  2008-01-16
 18:04 
4 lei pe euro  2008-01-16
2 comentarii
 17:53 
Torje, la Dinamo  2008-01-16
 17:29 
Paul Pacuraru spune ca acuzatiile la adresa sa sunt simple facaturi  2008-01-16
2 comentarii
 17:25 
ZIUA intreaba!  2008-01-16
 17:20 
Geoana: Basescu se rafuieste cu partidele adverse si conducerea lor  2008-01-16
 17:10 
Seria Harry Potter, condamnata de Vatican pentru ca promoveaza vrajitoria  2008-01-16
2 comentarii
 16:43 
Tom Cruise nu este tatal biologic al micutei Suri  2008-01-16
1 comentariu
 16:06 
SUA considera Europa o "platforma terorista"  2008-01-16
3 comentarii
 15:26 
Romanii pot lua credite ieftine de la orice banca din UE  2008-01-16
 15:23 
Dupa Basescu, si Hrebenciuc s-a operat de tiroida  2008-01-16
 15:12 
Sobolanul de o tona  2008-01-16
2 comentarii
 15:01 
ULTIMA ORA: Basescu a dat aviz favorabil de incepere a urmaririi penale pentru opt ministri  2008-01-16
7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02286 sec.