Ziua Logo
  01:29, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Eroi au fost, eroi sunt inca!
-- Gheorghe Lala si Mihaela Ionita, ne faceti mandri ca suntem romani!
 30 ianuarie, 20:24 
De obicei ne plangem ca, atunci cand isi vad un seaman la ananghie, romanii se feresc sa dea o mana de ajutor. Ei bine, in decurs de numai o saptamana, plecam capul in fata a doi eroi, brasoveanul impuscat in timpul jafului de la o casa de schimb valutar si asistenta din Slatina care s-a luptat cu nesimtirea unui sistem sanitar sa-si salveze pacientul.
Gheorghe Lala avea 55 de ani si lasa in urma o sotie si doi copii. Era absolvent al Facultatii de Mecanica. El este cel care, alertat de strigatele casierei de la casa de schimb valutar din Brasov, a pornit in urmarirea criminalului fara sa se gandeasca nici un minut ca ar trebui sa se ascunda. Glontul care l-a nimerit in inima l-a ucis aproape pe loc.
"Eram pregatiti sa mediatizam fotografia lui Gheorghe Lala, insa, nu avem acceptul familiei care se afla inca in stare de soc", ne-a declarat Liviu Naghi, purtatorul de cuvant al IJP Brasov. Colegii de la Realitatea Tv au facut rost de fotografie. O publicam si noi pentru ca dorim ca imaginea lui Gheorghe Lala sa ramana intiparita in sufletele romanilor.
"Individul care a deschis focul incercase sa fure banii din masina, insa s-a lasat pagubas. A luat-o la fuga pe strada Neagoe Basarab. Un barbat cam la 50 de ani, care asistase la intreaga scena, a fugit dupa el strigand 'Hotul, hotul, sariti!'", povesteste un martor pentru "Buna Ziua Brasov". Hotul s-a intors si a tras in directia lui. "Am iesit. Unul era acolo, intre masini. Altul fugea incolo, toata lumea se ascundea. Am auzit trei impuscaturi. Se auzeau sec, ca petardele, nu mi-am dat seama ca-i impuscatura. Tipul care venea printre masini s-a prins de piept. 'Domnu', v-a nimerit?', l-am intrebat, caci mi s-a parut ca ceva nu e in regula cu el. Prima data n-a zis nimic, apoi mi-a zis ca da si a dat din cap. S-a lasat jos si a lesinat. Era desfacut la geaca si avea hainele pline de sange", a declarat o femeie care lucreaza pe strada unde a avut loc, joi seara, jaful armat.
Strada pe care a avut loc jaful (Foto: RealitateaTV)
Mihaela Ionita este numele altei romance careia trebuie sa-i pastram recunostinta. Nevasta de preot, din comuna Mareuntei, asistenta medicala a incercat sa-i salveze viata lui Mihai Constantinescu. L-a insotit de la o sectie la alta a Spitalului de Urgenta Slatina implorandu-i pe medici si asistente sa-i puna macar o perfuzie. S-a zbatut sa faca rost de dovada ca pacientul are asigurare si ca nu mai exista nici un motiv sa fie lipsit de primul ajutor. Cand a simtit ca totul este in zadar si ca viata pacientului e pe sfarsite a chemat presa, in speranta ca batranul va fi internat. Patru ore s-a straduit din toate puterile sa salveze viata acestui om, pe care nu l-a parasit nici o secunda. Numai ca nepasarea medicilor din Spitalul de Urgenta Slatina a fost mai puternica decat dorinta asistentei de a-si face datoria.
Asistenta Mihaela Ionita a oferit cateva amanunte din seara in care a ajuns la Spitalul Judetean din Slatina. "Ca sa pot sa las pacientul intr-o camera de garda, sa am o justificare ca nu l-am lasat pe strada, a trebuit sa chem presa locala si televiziunea. Cand au vazut ca mi-am permis acest lucru, toti asistentii din camera de garda a urgentelor minore au plecat si ne-au lasat singuri", a spus asistenta. "Consider ca este de datoria medicului de dimineata de la primiri-urgente sa preia pacientul si nu sa plimbe ambulanta", a spus asistenta de la Serviciul de Ambulanta Draganesti-Olt. "Ambulanta nu trebuie plimbata dintr-o sectie in alta, asa cum s-a intamplat de foarte multe ori", a completat aceasta. "Cu domnul doctor Fulga nu am avut niciodata probleme. Nu stiu ce s-a intamplat in ziua aceea. Imi pare rau ca s-a ajuns aici si ca au fost sanctionati", a incheiat Mihaela Ionita.
Spitalul de Urgenta Slatina (Lucian CURELARIU, ZIUA foto)
Mihai Constantinescu nu fusese casatorit niciodata, nu avea copii, cele trei surori pe care le avea locuiesc in Ramnicu Valcea. Batranul traia singur. N-a deranjat niciodata pe nimeni, ne-au spus vecinii sai. Fusese zidar, era cantaret la biserica aflata in apropierea casei sale si a lucrat gratis la renovarea bisericii. "Nu merita o asemenea soarta, au fost niste criminali, a murit cu zile, n-a avut niciodata vreo boala grava, poate doar cu stomacul, ca manca mai putin, ii mai duceam noi de mancare, ii mai gateam, ca era singurel", ne-au povestit vecinii.
Ministrul Sanatatii a felicitat-o personal pe asistenta medicala Mihaela Ionita de la Serviciul de Ambulanta Olt si a anuntat ca va propune presedintelui Traian Basescu decorarea ei cu Ordinul "Meritul Sanitar".
Pe eroul de la Brasov, presedintele Traian Basescu l-a decorat post-mortem, vineri, cu "Ordinul Seviciul Credincios in Gradul de Cavaler". Decoratia a fost oferita in "semn de recunostinta si apreciere pentru spiritul civic si curajul de care a dat dovada Lala Gheorghe Dumitru in incercarea de a prinde, cu pretul vietii, un infractor deosebit de periculos".
Gheorghe Lala si Mihaela Ionita, ne faceti mandri ca suntem romani!
Americanii au o istorie in a-si onora eroii
Presa americana mediatizeaza, de fiecare data, spiritul civic al conationalilor. Doua dintre exemple sunt cel de acum doua saptamani, al pilotului Airbusului care a reusit sa salveze 150 de vieti, la New York, sau cel de acum aproape doi ani, al profesorului de origine romana, care s-a lasat impuscat in timpul atacului de la Universitatea Virginia Tech.
Pilotul unui Airbus prabusit in raul Hudson, care salveaza 150 de vieti, devine erou national
Chesley B. Sullenberger
In Statele Unite, pilotul unui avion care a reusit sa salveze, gratie curajului si priceperii sale, vietile celor 150 de pasageri si membri ai echipajului unui Airbus prabusit in urma cu doua saptamani, in fluviul Hudson din New York, a devenit erou national. La doar cateva ore de la producerea accidentului, oficialitatile Metropolei au iesit cu declaratii in ce au laudat curajul pilotului Chesley B. "Sully" Sullenberger.
Presedintele in exercitiu la acea vreme, George W. Bush a salutat "eroismul echipajului". Primarul orasului New York, Michael Bloomberg, a salutat eroismul si profesionalismul pilotului avionului A320 al US Airways, si a laudat faptul ca barbatul a parasit ultimul aparatul, pentru a se asigura ca nu a ramas nimeni in interior, relateaza AFP. "Se poate spune ca pilotul a realizat o lovitura de maestru, ducand avionul spre riu si asigurandu-se apoi ca toata lumea a iesit", a spus Bloomberg, citat de AFP. "Am vorbit cu el. A verificat avionul de doua ori dupa ce toata lumea a iesit. A vrut sa se asigure ca nu a mai ramas nimeni la bord", a mai spus primarul. De asemenea, guvernatorul statului New York, David Paterson, vorbea despre un "miracol produs pe raul Hudson", gratie pilotului erou.
La randul lor, pasagerii si-au exprimat, la unison, gratitudinea pentru pilotul-erou si au povestit cum comandantul avionului i-a avertitzat ca urma o coborare extrema. "Deodata, comandantul a inceput sa vorbeasca si ne-a spus sa ne pregatim pentru ceva violent, dar a facut o treaba extraordinara, felicitari", a spus unul dintre pasageri. "Circul mult cu avionul, iar aceasta aterizare a fost fenomenala. Multumesc, multumesc. Sper ca cineva va va da o recompensa grasa pentru actiunile dumneavoastra", a declarat un alt pasager.
Liviu Librescu, eroul roman de la Universitatea Virginia Tech
Liviu Librescu
Profesorul israelian de origine romana, Liviu Librescu, a murit in cursul unui atac produs in aprilie 2007 la universitatea americana Virginia Tech. Librescu a incercat sa opreasca cu propriul trup un barbat inarmat sa intre in sala sa de curs, peste elevi. Curajul si altruismul profesorului Librescu a fost evocat de presedintele american, George W. Bush, in discursul adresat natiunii americane in noiembrie acelasi an, cu ocazia Zilei Recunostintei. "In aceasta zi ne aducem aminte de multe exemple de buna-credinta ale poporului american pe care le-am vazut anul trecut. Ne amintim de profesorul de la Virginia Tech, care a murit incercand sa opreasca un atacator sa intre in sala lui de curs", declara Bush. In discursul sau, liderul de la Casa Alba aseza numele dascalului roman langa personalitati care au marcat Statelor Unite - George Washington sau Abraham Lincoln.
De asemenea, Guvernatorul statului Virginia, Timothy M. Kaine, a cerut la acea vreme presedintelui Bush sa-i acorde profesorului Liviu Librescu "Medalia Prezidentiala a Libertatii", cea mai inalta distinctie civila care se poate acorda in Statele Unite.
Profesorul Liviu Librescu preda mecanica solidelor, in sala 204, din aripa Norris Hall a Universitatii, in momentul in care un student de origine sud-coreeana a deschis focul in interiorul campusului, ucigand 33 de persoane si ranind alte 28. Martorii au povestit ca profesorul Librescu a blocat cu propriul trup usa pe care incerca sa intre agresorul, pana cand studentii sai au reusit sa sara pe geamuri, de la etajul al doilea al cladirii. Lovit de cinci gloante, profesorul a murit pe loc.
Oana ROTARU, Cristina STEFAN  
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Bravo ZIUA Online!   de krunt
Sindromul   de FB
Aura shi Vladimir - deschideti un cont ...pentru o anumita solidaritate alaturi de suferinta ..!   de jan dinu
un om extraordinar   de pensio
Gheorghe Lala si Mihaela Ionita, ne faceti mandri ca suntem romani!   de alin41
Bravo ZIUA!   de Thalia
curaj civic, cinste lui!   de dorumare
Toata stima...   de Zold Janos
autocaracterizare   de wyndsurf
Eroi   de Cititor
Stirile zilei
 21:17 
Iasi: un politist si-a impuscat un coleg in picior  2009-01-30
3 comentarii
 20:33 
Guvernul da opt miliarde de lei de la buget pentru Armata  2009-01-30
7 comentarii
 20:19 
Ministrul italian de Interne: cei 400 de copii imigranti disparuti in 2008 pot fi victimele traficului de organe  2009-01-30
1 comentariu
 20:17 
Criminalul de la Brasov ar fi folosit fie doua arme, fie doua tipuri de munitie  2009-01-30
4 comentarii
 19:54 
Italia: Peste 100 de politisti si functionari publici, anchetati pentru ca au "aranjat" semafoarele si au dat 100.000 de amenzi nejustificate  2009-01-30
2 comentarii
 19:47 
Ministrul Mediului i-a dat lui Radu Mazare avizul pentru construirea soselei de coasta  2009-01-30
2 comentarii
 19:36 
  2009-01-30
4 comentarii
 19:29 
Avocatii italieni numiti din oficiu refuza sa-i apere pe cetatenii romani acuzati ca au violat o tanara in orasul Guidonia  2009-01-30
1 comentariu
 19:28 
Porumboiu, despre Becali, care l-a facut "dobitoc": Chip cu minte de oaie creata  2009-01-30
1 comentariu
 19:20 
Noua Strategie a PSD avertizeaza: Partidul trebuie sa evite diminuarea identitatii sale  2009-01-30
 19:02 
Raluca Turcan: Prin modificarea Constitutiei presedintele trebuie sa devina principalul factor al puterii executive  2009-01-30
13 comentarii
 19:00 
La cei 57 de ani, Anjelica Huston nu se sfieste sa poarte bikini la plaja  2009-01-30
5 comentarii
 18:52 
Georgienii vad cu ochi buni instaurarea monarhiei  2009-01-30
3 comentarii
 18:27 
Singurul roman in viata condamnat la moarte: Curtea Suprema a mentinut sentinta data de comunisti lui Constantin Rauta  2009-01-30
25 comentarii
 18:23 
Legea Big Brother in dezbatere publica  2009-01-30
3 comentarii
 18:20 
10.000 de clienti, afectati de masura CNVM de suspendare a activitatii Broker Cluj  2009-01-30
 18:17 
LIVE Emil Boc ne explica: Sporurile de vechime si de noapte vor fi in continuare platite  2009-01-30
2 comentarii
 18:06 
Becali: O sa ne bage femei in echipa!  2009-01-30
3 comentarii
 18:03 
Marturii socante la crima din Brasov: "L-am vazut pe un baiat cum statea cu capul atarnat pe geamul de la masina si ii iesise ochiul din orbita"  2009-01-30
 18:00 
Lista magnatilor lumii care s-au sinucis din cauza crizei financiare  2009-01-30
4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02372 sec.