Ziua Logo
  21:31, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Noul premier pakistanez, un apropiat al presedintelui Musharraf
Bhutto ataca Guvernul de tranzitie pe care-l numeste "inacceptabil"


Imagini difuzate de BBC
-- ULTIMA ORA: Cel putin o mie de studenti pakistenzi au iesit pe strazile din Lahore pentru a protesta fata de starea de urgenta impusa de presedintele Pervez Musharraf, informeaza Realitatea TV. Demonstrantii au scandat sloganuri impotriva Guvernului si au cerut demisia liderului de la Islamabad. Studentii au protestat vineri in ciuda faptului ca, incepand cu 3 noiembrie, cand Musharraf a instituit starea de urgenta, toate mitingurile impotriva puterii au fost inabusite in forta de autoritati, iar mii de oameni au fost arestati.
 16 noiembrie, 13:52 
Cu doar cateva ore inaintea vizitei adjunctului ministrului american de Externe in Pakistan, autoritatile au ridicat arestul la domiciliu al fostului premier Benazir Bhutto. Cu toate acestea, politistii au ramas in jurul casei acesteia pentru a-i asigura securitatea. In plus, presedintele Senatului, Mohammedmian Soomro, un apropiat al presedintelui Musharraf a fost numit premier de tranzitie, urmand sa se ocupe, printre altele, de organizarea alegerilor programate pentru luna ianuarie a anului viitor. In prima conferinta de presa tinuta dupa ridicarea deciziei de arest la domiciliu, Benazir Bhutto a atacat Guvernul de tranzitie pe care l-a numit inacceptabil, fiind o extensie a partidului presedintelui Musharraf. "Nu vom discuta cu dictatorii, strategia noastra este cea a reinstaurarii democratiei", a spus fostul premier.
Fostul presedinte al Senatului pakistanez, Mohammedmian Soomro, numit premier pentru organizarea alegerilor legislative, a depus juramantul in fata presedintelui Musharraf.
Soomro, in varsta de 57 de ani, este un fost bancher si membru al partidului presedintelui, Liga Musulmana a Pakistanului-Q (PML-Q) si un apropiat al generalului Musharraf. Noul premier, care este totodata si liderul traditional al tribului Soomro, il inlocuieste in functie pe Shaukat Aziz, care a condus Guvernul timp de trei ani. Ascensiunea politica a lui Soomro a fost una rapida. Presedintele Senatului a fost numit, in 2000, guvernator al provinciei Sind si a fost ales senator pentru prima data, in 2003. El a preluat presedintia Senatului la numai o luna de la alegerea sa. Mohammedmian Soomro a fost numit premier interimar pentru a se ocupa de problemele curente si pentru a pregati legislativele programate pentru luna ianuarie. Masura de inlocuire a premierului a fost luata de presedintele Musharraf intr-un context politic tensionat. Invocand amenintarea reprezentata de islamistii radicali, care si-au intensificat recent antentatele sangeroase in toata tara si ai caror militanti, apropiati de al-Qaida si talibani, castiga teren in nord-vestul tarii, Musharraf a decretat, la 3 noiembrie, starea de urgenta in Pakistan. Generalul a anuntat, joi, in cadrul unui interviu acordat postului britanic de televiziune "Sky News", ca intentioneaza sa mentina starea de urgenta pana la alegerile programate inainte de 9 ianuarie, in pofida protestelor opozitiei si comunitatii internationale, care considera ca, in aceste conditii, alegerile nu pot fi libere si transparente.
Bhutto-libera, dar "protejata" de politie
In timp ce noul premier si-a preluat oficial functia, fostul prim ministru, Benazir Bhutto, a fost eliberata din arestul la domiciuliu, in care a fost plasata luni noaptea, dupa ce a declarat ca este hotarata sa participe la un mars de protest fata de mentinerea starii de urgenta. "Ordinul de arest la domiciliu a fost anulat, dar pentru protectia sa am pastrat dispozitivul obisnuit de politie", a spus Khusro Pervaiz, secretarul de interne al provinciei Pendjab, care a adaugat ca ordinul a fost retras intrucat "nu mai are loc nici o manifestatie". Responsabilii au precizat insa ca poli�ia se afla in continuare in apropierea resedintei fostului premier, pentru a-i asigura securitatea. Benazir Bhutto a cerut marti, pentru prima data, demisia lui Pervez Musharraf din functia de presedinte, precum si ridicarea starii de urgenta, explicand ca este imposbil sa fie organizate alegeri "libere si corecte" in aceste conditii. Ea a anuntat ca poarta negocieri, inclusiv cu fostul ei rival, Nawaz Sharif, pentru formarea unui Guvern de uniune nationala.
Bhutto a fost premier in perioada 1988-1990 si 1993-1996, fiind trimisa in exil, in urma unui scandal de coruptie. La 18 octombrie, cand a revenit in Pakistan in scopul de a negocia o impartire a puterii cu Musharraf, Bhutto a fost vizata de cel mai sangeros atentat sinucigas din istoria tarii, soldat cu 139 de morti.
John Negroponte face o vizita in Pakistan
Adjunctul ministrului american de Externe, John Negroponte, are programate, vineri, intalniri cu presedintele pakistanez, Pervez Musharraf si cu alti oficiali pakistanezi de rang inalt.
Intalnirile se vor axa, dupa toate probabilitatile, pe discutii privind starea de urgenta impusa in Pakistan. Potrivit corespondentilor BBC, reactia Washingtonului la criza din Pakistan a fost pana in prezent una rezervata. SUA au lansat apeluri cu privire la ridicarea starii de urgenta, fara a recurge insa la amenintari. Saptamana trecuta, John Negroponte s-a adresat membrilor Congresului pe aceasta tema, spunand ca Pakistanul este un aliat de care Statele Unite nu se pot lipsi in lupta impotriva terorismului, adaugand ca spera ca SUA nu vor fi nevoite sa ia masuri impotriva acestei tari.
Casa Alba s-a aratat prudenta, joi, asupra viitorului politic al Pakistanului, in momentul in care unii analisti apreciaza ca Statele Unite se gandesc sa ii retraga sprijinul lui Pervez Musharraf in favoarea altor optiuni, pentru a readuce aceasta tara pe calea democratiei. Intrebata daca presedintele Bush este pe cale sa isi piarda increderea in Musharraf, asa cum afirma cotidianul "New York Times", purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Dana Perino, a raspuns: "Voi fi foarte clara: presedintele se concentreaza asupra a ceea ce se petrece in acest moment". Presedintele Musharraf "are responsabilitatea de a contribui la restabilirea democratiei in tara, de a reveni la Constitutie, de a organiza alegeri libere si corecte, de a se retrage de la conducerea armatei si de a renunta la uniforma pentru a putea deveni un presedinte civil, daca este confirmat de Curtea Suprema", a spus purtatoarea de cuvant a Casei Albe. "Presedintele crede in revenirea la democratie", a spus Perino, adaugand ca Bush este "complet implicat in a ajuta Pakistanul sa se intoarca la democratie".
Alina OLTEANU  
 Afisari: 203  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
Stirile zilei
 18:34 
Presupus criminal in serie, prins la Sinaia  2007-11-16
 18:30 
Ambasadorul Italiei: Guvernul din peninsula nu are de ce sa ceara scuze  2007-11-16
6 comentarii
 18:22 
Rusia ataca din nou Romania cu ajutorul Chisinaului  2007-11-16
2 comentarii
 18:17 
Pastilele de slabit pot ucide  2007-11-16
 18:14 
Tariceanu: Legile sunt proaste, dar nu mi se pare firesc ceea ce a facut ambasadorul Taubman  2007-11-16
7 comentarii
 17:30 
CE a primit din partea Romaniei un raspuns privind inchisorile CIA  2007-11-16
1 comentariu
 17:21 
Tezaur din vremea lui Petru I Musat, recuperat de muzeografii nemteni  2007-11-16
 17:01 
Ciclonul din Bangladesh a facut peste 500 de victime  2007-11-16
 16:50 
Turcia pregateste o operatiune transfrontaliera impotriva rebelilor kurzi din Irak  2007-11-16
 16:31 
MIRA dubleaza numarul agentilor de circulatie din Bucuresti  2007-11-16
 15:02 
Delfinii din Marea Neagra, ucisi de pacura ruseasca  2007-11-16
 13:49 
Moscova continua santajul la adresa NATO  2007-11-16
1 comentariu
 13:26 
Cozma, aviz pozitiv pentru eliberarea conditionata  2007-11-16
 13:08 
Italia 1: Cinci "romani" au devastat un bar din Italia  2007-11-16
1 comentariu
 12:57 
Cutitul cu care ar fi fost omorata Elodia nu are urme de sange  2007-11-16
 12:45 
O comisie a ONU cere un moratoriu asupra pedepsei cu moartea  2007-11-16
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00819 sec.