Ziua Logo
  21:22, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Condoleezza Rice: Independenta Kosovo poate stabiliza Balcanii
 25 septembrie, 14:06 
Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a declarat ieri pentru Reuters ca un Kosovo independent "este singura solutie care poate stabiliza Balcanii" si a aratat ca SUA si Europa "vor trebui sa fie impreuna pe aceasta tema". Publicatia "International Herald Tribune" confirma acest punct de vedere, comentand insa ca Romania si Slovacia ar putea fi supuse presiunilor Washingtonului pentru a accepta o pozitie comuna a UE de recunoastere a unei eventuale independente a provinciei Kosovo. Pe de alta parte, atentatul comis ieri la Pristina amplifica tensiunile inaintea intalnirii la nivel inalt intre reprezentantii Serbiei si Kosovo, programata vineri, prin care se incearca gasirea unui compromis pentru stabilirea statutului definitiv al provinciei.
"Va exista un Kosovo independent"
Intr-un interviu acordat agentiei Reuters, secretarul american de stat, Condoleezza Rice, afirma ca doar un Kosovo independent poate aduce stabilitate in Balcani, iar Europa ar trebui sa se alature Statelor Unite in sustinerea acestei provincii. Chiar daca Serbia si Kosovo nu sunt de acord asupra statutului final al provinciei, a aratat Rice, negocierile mediate de UE, Rusia si SUA au sanse sa conduca la un "rezultat amiabil". Secretarul american de stat si-a exprimat cu tarie convingerea ca "va exista un Kosovo independent. Dorim acest lucru. Este singura solutie ce poate stabiliza Balcanii", a subliniat Rice in cadrul interviului. Ea a adaugat insa ca, in conditiile in care Serbia se bazeaza pe un veto al Rusiei la orice rezolutie ONU, care ar garanta independenta Kosovo, iar albanezii din provincie simt ca se pot baza pe Statele Unite in recunoasterea unei declarari unilaterale a independentei, se teme ca nici una dintre parti nu va negocia serios. Totusi, a aratat Rice, "le-am spus kosovarilor ca nu credem ca o declaratie unilaterala de independenta este o idee buna". Ea a opinat ca o buna modalitate de solutionare a problemei provinciei Kosovo ar fi o colaborare cat mai stransa intre SUA si Europa pe aceasta tema, explicand ca "europenii stiu ca Balcanii sunt mult mai aproape de Europa decat de Statele Unite si, daca vor stabilitate in Balcani, vor trebui sa ia decizii dure si sa faca ceea ce trebuie".
Romania si Slovacia ar putea fi supuse presiunilor Washingtonului
Intr-un articol publicat de "International Herald Tribune" se arata ca Washingtonul va face presiuni asupra Romaniei si Slovaciei pentru obtinerea unei pozitii comune a UE privind sustinerea independentei provinciei Kosovo. Publicatia sugera ca SUA se vor folosi in acest scop de temerile celor doua tari cu privire la dorinta etnicilor maghiari din Romania si Slovacia de a beneficia de o autonomie sporita. Potrivit jurnalistilor, problema regiunii speratiste a devenit o confruntare intre Occident si Rusia, aceasta din urma amenintand ca va bloca prin veto o rezolutie ONU care ar viza desprinderea Kosovo de Serbia. "International Herald Tribune" citeaza in acest sens un diplomat european care, sub protectia anonimatului, a declarat ca "planul este stabilit. Discutiile se vor incheia in 10 decembrie, iar daca nu se va ajunge la un acord, atunci Kosovo isi va declara unilateral independenta. SUA o vor recunoaste imediat, urmata de europeni, daca reusesc sa ramana uniti". Sursa jurnalistilor a tinut totodata sa precizeze ca blocul comunitar va sustine pozitia SUA, in ciuda faptului ca nu toate cele 27 de state membre sunt de acord cu o astfel de solutie, preferand un plan girat de ONU.
Pozitia Romaniei este neschimbata, adica nu agreeaza ideea de independenta. Ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, va avea la New York discutii cu reprezentantii SUA si ai Uniunii Europene in troika de negociatori pentru statutul Kosovo. "Tocmai pentru ca este un dosar foarte fierbinte, cred ca discutiile, in general, nu numai dintre noi si partea americana si intalniri ale ministrilor de externe din tarile Uniunii Europene si vom aborda dosarul, tocmai pentru ca este un subiect fierbinte si va fi un subiect fierbinte al toamnei. Evident ca, el se va discuta in mai multe randuri. SUA cunosc pozitia Romaniei, cunosc si pozitia altor tari din zona. Tot ce ne dorim este, evident, de comun acord si unii si altii ne dorim sa se ajunga la o solutie acceptata in cele din urma si de o parte si de alta, chiar daca ne dam seama, deocamdata este greu", a declarat Cioroianu intr-un interviu acordat astazi postului public de radio.
Atentatul de la Pristina risca sa puna paie pe focul negocierilor
Cu toate ca purtatorul de cuvant al guvernului, Avni Arifi, a declarat ca "nu exista nici cel mai mic indiciu ca acest atentat ar fi legat de procesul aflat in curs de desfasurare in Kosovo", incidentul nu face altceva decat sa sporeasca tensiunile inainte de negocierile ce urmeaza sa aiba loc, vineri, intre reprezentantii Serbiei si Kosovo. Atentatul a fost comis ieri dimineata, intr-un imobil de pe principala artera a orasului si s-a soldat cu moartea a doua persoane si ranirea altor 11. Purtatorul de cuvant al politiei a declarat ca nu se stie inca cine a fost in spatele atacului. Premierul si presedintele provinciei au caracterizat atentatul ca pe act inacceptabil. Premierul Agin Ceku a avertizat ca "vom lupta impotriva infractionalitatii pana la capat, iar cei care vor sa scape de lege vor fi adusi mai devreme sau mai tarziu in fata justitiei". Ingrijorarea a ajuns si la Consiliul Europei, al carui secretar general si-a exprimat speranta ca nu a fost vorba de un atac terorist. "Deflagratia din Pristina, soldata cu victime, este ingrijoratoare chiar daca in acest moment nu este cunoscut contextul in care ea s-a produs", a declarat oficialul.
Pentru mai multe detalii, accesati si
Kosovo, in pragul exploziei http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-09-25&id=227069
Alina OLTEANU  
Alte articole
  Condoleezza Rice este nemultumita de situatia din Balcani    (2007-11-12 18:46)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Kosovo   de Sarmatic
nu mai e solutie   de Minnoss
Stirile zilei
 17:36 
150 de state cer reducerea la jumatate a emisiilor de gaze cu efect de sera  2007-09-25
 17:19 
Un avion de mici dimensiuni s-a prabusit langa Horezu  2007-09-25
 17:01 
Chiuariu se discrediteaza si decredibilizeaza Guvernul si Justitia  2007-09-25
1 comentariu
 15:11 
Adriean Videanu, reclamat la DNA  2007-09-25
 14:50 
Camera Deputatilor a decis: Castelul Bran a fost retrocedat ilegal  2007-09-25
 14:07 
Paul Pacuraru nu s-a mai prezentat azi la DNA  2007-09-25
1 comentariu
 12:38 
Primarul Aradului, Gheorghe Falca, a ajuns la DNA  2007-09-25
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01020 sec.