Ziua Logo
  22:32, vineri, 5 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
IPS Teofan a fost intronizat ca mitropolit al Moldovei si Bucovinei



 8 iunie, 15:11 
IPS Teofan
Noul mitropolit al Moldovei si Bucovinei, Teofan, a fost intronizat duminica in Catedrala Mitropolitana de la Iasi, el devenind astfel al doilea ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) dupa Patriarh, relateaza Rompres.
Ceremonia de intronizare a inceput prin citirea Gramatei Patriarhale de catre Episcopul Vicar PS Vicentiu Ploiesteanu, care a vorbit despre activitatea noului mitropolit in cadrul bisericii si obligatiile pe care le supune scaunul de mitropolit.
Patriarhul i-a asezat engolpionul si o cruce, camilafca neagra de mitropolit pe cap si i-a inmanat carja arhiereasca. IPS Teofan a fost asezat in tronul arhieresc in timp ce soborul de preoti intona "Vrednic este".
Patriarhul Daniel a aratat ca mitropolitul Teofan are deja o bogata experienta acumulata in cei opt ani de arhiepastorire in Mitropolia Olteniei si l-a "incredintat" clerului si credinciosilor moldoveni.
Potrivit statutului BOR in ierarhia bisericeasca locul intai este ocupat de Patriarh, urmat in ordinea dipticelor de mitropolitul Moldovei si Bucovinei; de cel al Ardealului; al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului; de Mitropolitul Olteniei; al Banatului si de ceilalti mitropoliti din diaspora.
Mitropolia Moldovei si Bucovinei cuprinde doua arhiepiscopii - a Iasilor si Sucevei si Radautilor - si episcopilor Romanului si Husilor.
Pe numele sau de mirean Dumitru Savu, Inalt Preasfintitul Teofan Savu, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, s-a nascut la 19 octombrie 1959, in comuna Corbi, judetul Arges, intr-o familie cu sapte copii, dintre care patru au intrat in monahism.
A urmat scoala generala de opt ani in comuna natala si a continuat studiile la Seminarul Teologic din Craiova (1974-1979), urmand apoi Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucuresti (1980-1984), pe care l-a absolvit cu teza de licenta "Voturile monahale in lumina desavarsirii crestine".
Activitate bisericeasca
Intre 1986 si 1990, a studiat la Institutul Teologic "Saint Serge", din Paris, obtinand titlul de doctor in Teologie, cu lucrarea "Divino-umanitatea lui Hristos si indumnezeirea omului in opera Sfantului Maxim Marturisitorul".
In anul 1984 a devenit monah la Schitul Crasna (Prahova) iar in 1985 a fost hirotonit ierodiacon si ieromonah. Intre anii 1987 si 1990 a fost duhovnicul Manastirii "Acoperamantul Maicii Domnului" din Bussy-en-Othe, Franta, iar in 1990 s-a intors in tara, fiindu-i incredintata functia de secretar al Cabinetului Patriarhal pana in 1991, cand a fost ales episcop-vicar patriarhal.
A ocupat aceasta functie pana in anul 2000, indeplinind in acelasi timp mai multe atributii. A fost responsabil cu relatiile externe bisericesti, secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, responsabil cu probleme de invatamant teologic universitar si preuniversitar, coordonator al sectorului "Biserica si Societatea", coordonator al sectorului de caritate "Diaconia" etc.
A fost membru in Comitetul Central al Conferintei Bisericilor Europene din Geneva, membru in Adunarea Generala a Comisiei Ecumenice Europene "Biserica si Societatea", Bruxelles, corespondent national al Departamentului pentru Burse din cadrul Consiliului Ecumenic al Bisericilor.
In anul 2000, a fost ales Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei. Slujind ca Arhiepiscop al Craiovei, Inalt Preasfintitul Teofan a initiat infiintarea Episcopiei de Severin si Strehaia, a unor noi protopopiate, a Tipografiei Eparhiale, a Centrului de Pelerinaj, a Ocolului Silvic Eparhial, a unor asezaminte sociale etc.
IPS Teofan a publicat mai multe articole si studii in reviste si ziare din Romania si strainatate, in domenii ca: teologie patristica, spiritualitate ortodoxa, ecumenism, analize ale fenomenului religios actual etc. Intre 1997 si 2000, a coordonat periodicul de limba engleza al Sectorului pentru relatii externe bisericesti "News Bulletin". A fost presedintele colegiilor de redactie ale publicatiilor Arhiepiscopiei Craiovei: Mitropolia Olteniei, Cetatea Crestina, Studii (Centrul de Studii de Teologie Aplicata al Arhiepiscopiei Craiovei), a infiintat postul de radio "Logos" al Mitropoliei Olteniei.
In acelasi timp cu exercitarea misiunii propriu-zise de Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, implineste, din incredintarea Patriarhiei Romane, responsabilitatea de presedinte al Comisiei canonice, juridice si pentru disciplina a Sfantului Sinod. A fost Locum-tenens de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada (2001), Locum-tenens de Episcop al Episcopiei Severinului si Strehaiei (1 noiembrie 2003 - 25 aprilie 2004) si Locum-tenens de Episcop al Episcopiei de Slatina (1 februarie - 25 martie 2008).
Printre alte ordine si decoratii, Inalt Preasfintitul Teofan a primit, in anul 2000, Ordinul pentru Merit in grad de "Mare Cruce" din partea Institutiei Presedintelui Romaniei.
In data de 5 martie 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales in demnitatea de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.
Basescu isi face campanie la Iasi
Cum cele sfinte se imbina in ultima vreme de minune cu politica, presedintele Traian Basescu a asistat si el la ceremonialul de intronizare a noului mitropolit, Teofan. Seful statului a fost insotit de lideri ai PD-L, in frunte cu Emil Boc. Traian Basescu a afirmat, duminica, la Iasi, ca este o onoare sa participe la slujba de intronizare a noului mitropolit al Moldovei, IPS Teofan Savu, afirmand in acelasi timp ca prezenta sa la acest ceremonial este un semn al respectului statului roman pentru biserica nationala a romanilor, Biserica Ortodoxa Romana, transmite corespondentul ROMPRES.
"O mitropolie care impresioneaza, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, atunci cand vorbim despre ea, gandul iti merge la Stefan cel Mare si Sfant, la mitropolitii Dosoftei si Varlaam, care au ctitorit limba si literatura romana moderna, gandul te duce in egala masura, la acea imbinare de frumusete, lasata de la Dumnezeu, cu cultura, credinta si frumusetea manastirilor din Bucovina, cu spiritualitatea pe care aceasta zona o emana catre intreaga tara", a declarat seful statului.
De asemenea, in mesajul sau catre noul mitropolit al Moldovei, Traian Basescu a afirmat ca de putine ori, atunci cand se vorbeste despre cultura, Iasiul nu poate fi pomenit. Totodata, sustine seful statului, un roman ortodox nu poate "sa scoata din drumurile lui de vacanta manastirile din Bucovina".
Traian Basescu a tinut sa sublinieze si rolul major pe care il are Mitropolia Moldovei si Bucovinei, atat din punct de vede spiritual cat si social. "De putine ori atunci cand ne gandim la evolutia Bisericii Ortodoxe Romane din ultimii ani, putem sa evitam a spune ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei, prin grija actualului Patriarh al BOR, PF Daniel, a devenit nu numai un centru puternic al ortodoxiei romanesti, dar si o biserica care isi indeplineste misiunea de asistenta sociala catre cei in nevoie", a declarat presedintele Romaniei.
In finalul discursului, Traian Basescu si-a exprimat convingerea ca noul al Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, va duce mai departe actiunile demarate de predecesorii sai spre binele romanilor si al Bisericii Ortodoxe Romane.
Tariceanu si-a trimis solul la Iasi
Calin Popescu-Tariceanu i-a urat mitropolitului proaspat intronizat, IPS Teofan, multe impliniri ca arhipastor al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si l-a asigurat de toata deschiderea si tot sprijinul in slujirea de mitropolit.
Mesajul premierului a fost transmis la ceremonia de intronizare de secretarul de stat Gigel Stirbu.
"Sunteti chemat la slujirea arhiereasca intr-o mitropolie cu profunda rezonanta istorica, cu o remarcabila traditie spirituala, in care misiunea Bisericii, in ultima vreme, a cunoscut o anvergura impresionanta prin slujirea de aici a Patriarhului Daniel", a aratat premierul in mesajul sau. Totodata, Calin Popescu-Tariceanu si-a exprimat increderea ca va continua activitatea misionara inceputa de fostul ierarh al locului si va valorifica reperele spirituale ale Bisericii Ortodoxe Romane, raspunzand exigentelor societatii actuale.
Peste cinci mii de credinciosi si pelerini din toate colturile tarii au venit duminica pentru a asista la slujba Sfintei Liturghii si ceremonialul de intronizare a noului mitropolit al Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan.
La evenimentul care este oficiat de un sobor de preoti condus de PF Daniel Patriarhul BOR sunt prezenti majoritatea membrilor Sfantului Sinod, dar si preoti de mir, cum ar fi de exemplu purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica.
M.N.  
 Afisari: 1017  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ce cauta politicienii acolo?   de Eufrosin
Stirile zilei
 18:56 
Carla Bruni a reusit sa le fure inimile francezilor  2008-06-08
3 comentarii
 18:38 
  2008-06-08
6 comentarii
 18:34 
Un cimitir al ostasilor romani inaugurat peste Prut  2008-06-08
2 comentarii
 18:20 
Simona Halep a castigat titlul la Roland Garros  2008-06-08
1 comentariu
 17:59 
Gazprom vrea sa construiasca un gazoduct in Alaska  2008-06-08
1 comentariu
 17:46 
Charlize Theron il acuza pe Will Smith ca a palmuit-o intentionat  2008-06-08
 17:43 
Cutremur puternic in Grecia  2008-06-08
 17:37 
Bahreinul a numit un ambasador evreu la Washington  2008-06-08
11 comentarii
 16:25 
Importurile de carne din SUA, motiv de ciocniri violente intre protestari si politisti in Coreea de Sud  2008-06-08
3 comentarii
 16:25 
  2008-06-08
1 comentariu
 16:18 
S-a casatorit cu Turnul Eiffel  2008-06-08
5 comentarii
 16:00 
Desi i se mai dadusera doar cateva luni de trait, Patrick Swayze incepe filmarile la un nou serial  2008-06-08
 16:00 
Hrebenciuc: PSD va sustine mai mult ca sigur cota unica de 16%  2008-06-08
1 comentariu
 15:34 
  2008-06-08
4 comentarii
 13:50 
Premiul cel mare la TIFF a fost castigat de Mexic  2008-06-08
 13:42 
Tinta Guvernului Putin: Rusia, a sasea economie mondiala  2008-06-08
6 comentarii
 13:10 
Hugo Chavez vrea sa colaboreze cu viitorul presedinte american  2008-06-08
3 comentarii
 12:49 
Grupa A: Elvetia - Cehia 0-1 si Portugalia - Turcia 2-0  2008-06-08
1 comentariu
 12:08 
  2008-06-08
1 comentariu
 11:27 
11 feline de la gradina zoologica din Braila au ajuns intr-o rezervatie din Africa de Sud  2008-06-08
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01312 sec.