Ziua Logo
  04:20, vineri, 5 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
LIVE: Dezbaterea Basescu - Geoana - Antonescu, minut cu minut (VIDEO)
Geoana vrea cu PNL, Antonescu il sustine pe Johannis si Basescu - un om onest din PDL



-- Primii trei clasati conform sondajelor de opinie s-au confrunta vineri seara intr-o dezbatere civilizata, care a durat mai bine de doua ore, presarata cu cateva replici mai acide si in urma careia ramane de vazut cati dintre nehotarati au fost convinsi de prestatiile prezidentiabililor. Presedintele Basescu a parut obosit, poate si din cauza amanarii zborului de ieri, de dupa reuniunea de la Bruxelles, a fost previzibil si a repetat temele favorite: mogulii rai, coalitia Grivco, Iliescu, realizarile din mandat etc. De data aceasta nu a mai avut zvacul din confruntarile precedente. Geoana nu a vrut sa vorbeasca despre trecut ci doar de viitor dar avut nerv si a punctat. Cat despre Crin Antonescu, acesta s-a dovedit viu, "interactiv", pentru ca "trecutul ne mananca". Cat despre formula guvernamentala pe care ar alege-o in cazul in care ar deveni presedinti, ei bine, Geoana prefera o majoritate cu PNL, Crin Antonescu il vrea prim-ministru pe independentul Klaus Johannis iar Basescu vrea un prim-ministru onest, din partidul cu cel mai mare numar de parlamentari (adica PDL). Unul din cele mai vii momente ale confruntarii a fost atunci cand cei trei au trebuit sa dezvaluie o fapta buna pe care au facut-o. Geoana nu a dat-o afara pe mama-soacra, Antonescu nu a parasit pe nimeni cu care a pornit impreuna iar Basescu a crestinat un copil musulman. Rugati de Robert Turcescu sa se adreseze votantilor, liderul liberal i-a rugat sa-l ajute sa treaca pe 22 noiembrie de Mircea Geoana, ca sa il invinga in turul doi pe Basescu; Geoana a ales sa le ofere buchete de trandafiri rosii sotiilor contracandidatilor dar si Mihaelei, Basescu a anuntat ca se bizuie pe popor impotriva tuturor.
 20 noiembrie, 18:45 
Crin Antonescu, Traian Basescu si Mircea Geoana (Colaj ZIUA)
18.41 - Presedintele Traian Basescu este primul care a aparut la Palatul Palamentului.
Presedintele a aparut la brat cu sotia. Sotia presedintelui este imbracata intr-un sacou alb-negru si o fusta neagra.
Cuplul prezidential este insotit si de fiica europarlamentar Elena.
Traian Basescu este sustinut de Traian Ungureanu, Sever Voinescu, Silviu Prigoana, Roberta Anastase, Monica Macovei.
18.42 - Si-a facut aparitia si presedintele liberal Crin Antonescu. Acesta a venit insotit de sotia sa Adina Valean.
''Ma astept la o confruntare interesanta, relevanta, vie. Eu sunt pregatit intotdeauna sa spun adevarul", a spus Crin Antonescu.
''Asa cum e normal cand vorbim de alegeri prezidentiale, ar fi fost de neimaginat lipsa unei astfel de confruntari, a declarat Calin Popescu Tariceanu, care a sosit imbracat elegant, cu papion, pentru a protesta fata de mitocania din politica.
Printre sustinatorii lui Crin Antonescu se numara: Neagu Djuvara, Zoe Petre,
18.51 - Traian Basescu s-a indreptata spere tabara sustinatorilor lui Crin Antonescu unde a avut un schimb de replici ce a parut cordial cu fostul premier Calin Popescu Traiceanu
18.52 - In sfarsit si-a facut aparitia si Mircea Geona care si-a asortat cravata rosie cu taiorul sotiei sale. Sustinatorii din sala unde are loc dezbaterea au ''explodat ''in aplauze ca la un meci de fotbal scandand: Geoana presedinte!
19.00 - A inceput dezbaterea!
Mderatorul Robert Turcescu i-a rugat pe candidati sa tina un discurs de cate cinci minute in care sa explice de ce vor sa fie presedinti.
Mircea Geoana: Voi fi un presedinte drept si bun, nu sunt un scandalagiu
Poate ca intrebarea cea mai potrivita era ce asteapta romanii de la noi. Sper sa fie o dezbatere legata de proiecte, de solutii pentru economie si mai putin de atacuri la persoana. O dezbatere orientata catre viitor si mai putin pe trecut. Candidez pentru functia suprema in statul roman pentru ca am un proiect pentru romani si pentru a avea o singura Romanie.
Voi fi un presedinte al unitatilor romanilor. Voi avea o relatie de colaborare cu Guvernul pe care o sa il instalez de Craciun. Acest Guvern trebuie sa fie bazat pe o majoritate solida.
Cred ca in acest moment de cumpana pentru tara noastra trebuie sa ne unim, dupa multi ani de dezbinare si scandal, romanii simt nevoia sa ne unim si sa mergem impreuna mai departe. Am pierdut prea mult timp, criza s-a agravat. Voi trata Parlamentul Romaniei cu respect si viitoarea opozitie cu respect si chiar si pe cei cu opinii diferite fata de mine. Voi aduce echilibru si stabilitate politica acestei tari.
Leganda mesterului Manole trebuie sa inceteze in Romania.
19.07 - Crin Antonescu: Nu vreau sa votez cu Geoana ca sa scap de Basescu
Vreau sa fie presedinte al Romaniei pentru ca trebuie. Stiu ca este o formula riscanta. (...) Nu sunt legat cu obligatii de unii si de altii.
Fac parte dintr-o generatie care a avut foarte multe intrebari si mult prea putine raspunsuri, o generatie care a suferit si lipsa de adevar si de onoare si de prosperitate sau macar decenta materiala. Au trecut 20 de ani de cand libertatea s-a cucerit cel mai scump in Romania. O libertate pentru care au murit oameni.
Suntem intrebati ce am facut in acest timp. Generatia mea trebuie sa raspunda: "Am tacut, a trebuit, nu puteam, nu aveam ce face". Astazi suntem gata sa dam vina unul pe altul si sa spunem ca suntem dezamagiti. Nu vreau ca si copilul meu sa imi spune ca "puteai face ceva". Nu sunt un ambititos, nu tin mortis sa ajung la Cotroceni. Cariera mea politica a fost construita cu respectarea principiilor si cu rabdarea valorilor. Sunt un om normal care face politica. Trebuie sa ii justific candidand si luptandu-ma pentru presedintia Romaniei.
Un presedinte nu trebuie sa vorbeasca in cifre. Oamenii traiesc in realitate, si nu pe hartie.
In 2000 am votat cu Iliescu ca sa scapam de Vadim. In 2004 am votat cu Basescu ca sa scapam de Nastase. Nu vreau sa votez cu Geoana ca sa scap de Basescu.
19.14 - Traian Basescu: In mandatul meu am facut o prioritate din Justitie
Trebuie sa multumesc romanilor ca, timp de 5 ani, m-au sustinut, si in decembrie 2004 mi-au acordat cel mai mare privilegiu, acela de a fi peresedinte. Am avut un mandat cu realizari si impliniri, cu greseli, niciodata intentionate. Niciodata prin greseala n-am intentionat sa creez inconveniente romanilor. Au fost greseli omenenesti.
In aprilie 2005 semnam la Luxemburg Tratatul de Aderare a Romaniei la UE, in 2007, acesta devenea o realitate.
In mandatul meu am facut o prioritate din Justitie, nu aveam satisfactia condamnarilor marilor corupti. Am sustinut infintarea ANI, am desemnat la OLAF un procuror impartial. Votul uninominal a devenit o realitate, am condamnat comunismul si crimele lui, am predat peste 2 mii de dosare ale fostei Securitati. (...) N-am facut compromisuri cu nimeni, netransparente, care sa ma faca un erou televizat. Am preferat sa fiu loial si uneori in coliziune cu interesele unora deveniti bogati si influenti. M-am batut efectiv pentru ca Educatia sa primessca 5 si apoi 6 procente din PIB
(...) Am organizat la Bucuresti cel mai mare summit NATO si am influentat deciziiile Consiliului European.
Am tinut la onoarea Armatei romane, nu am acceptat retragera din Irak.
19.18 - Dialog Geoana - Antonescu:
Moderatorul: Domnule Mircea Geoana, inainte dar si in timpul competitiei electorale ati critica pe Crin Antonescu si PNL in ceea ce priveste felul in care au exercitat activitatea politica si atributiile legislative. Puteti sa-i adresati contracandidatului o intrebare in acesta privinta.
Mircea Geoana: Consider ca presedintele Romaniei trebuie sa aiba o vizune. Intrebarea mea pentru domnul Crin Antonescu este: Care este planul d-voastra si al PNL pentru salvare de locuri de munca si pentru relansarea economica?
Crin Antonescu: Stiti foarte bine care este viziunea mea. E nevoie de un Guvern competent, in a carui alcatuire presedintele joaca un rol constitutional.
Viziunea mea este una liberala, pentru ca dintr-o criza in care am ajuns din cauza dumneavoastra si a lui Basescu ne trebuie o viziune noua. Reducerea fiscalitatii, investitii, descentarlizare, depolitizarea administratiei.
Intrebarea lui Antonescu: Reprosul principal la adresa lui Geoana, aflat la Guvernare in 2009, nu ati facut nimic, sau ati facut numai rau. Pornind de la grija dumneavoastra pentru cele 4 milioane de romani, va spun cu toata politetea ca sunteti un demagog.
Mircea Geoana intervine: Va rog sa nu sariti calul.
Crin Antonescu: V-ati intalnit cu multi oameni (...). Care este salariul domnului Ionut Costea directorul EximBank, cumnatul domnului Geoana?
Geoana: Am o intrebare. Ce motive v-au indemnat sa intrebati?
Cum Geoana raspunde altceva, liderul liberal anunta ca salariul cumnatului dumneavastra este de 20760 euro pe luna, fara sporuri.
Seful PSD ii replica: revolutia bunului simt nu face parte din campania d-voastra.
19.29 - Dialog Basescu- Geoana:
Basescu- Vreau sa va intreb de ce ati daramat guvernul Boc? De ce ati respins guvernul Negoita?
Mircea Geoana: Daca nu ati fi avut o traditie de vajnic daramator de guverne cineva v-ar fi crezur. Ati fost in alianta cu PNL. La cateva luni dupa ce ati avut o majoritate confortabila, ati inceput razboiul cu dl Tariceanu. Cand am avut iluzia ca v-ati dezbarat m-am inselat. Ati intrat cu ideea de a ne elimina de la guvernare. Dvs ati declansat criza politica. Ati provocat-o in mod deliberat.
Traian Basescu: V-as aduce aminte ca presedintele PDL este Emil Boc si am constatat ca in intelegere cu dvs ati scos PD din Guvern. Acum nu aveti forta sa recunoasteti ca ati daramat guvernul Boc in interes electoral.
Fiind acuzat de Mircea Geoana ca isi asuma succesul obtinut in procesul impotriva Ucrainei la Curtea Suprema de Justitiei de la Haga, Traian Basescu, facand abstractie de declariile anterioare, in fata Parlamentului, a spus ca "procesul de la Haga a fost un succes al statului roman" si i-a reprosat contracandidatului social-democart ca, pe timpul mandatului sau, "a uitat de Insula Serpilor". In replica, Mircea Geoana i-a adus aminte presedintelui-candidat ca uita ce a declarat si si-a asumat, atragand, in schimb, atentia supra faptului ca, in timpul mandatului sau, Romania se afla in situatia in care "economia subterana a crescut". Nu traiam bine si suntem cea mai corupta tara din Uniunea Europeana, a spus, pe scurt, Mircea Geoana.
Schimband subiectul, moderatorul Robert Turcescu l-a intrebat pe candidatul liberal, Crin Antonescu, care ar fi acuzatiile pe care le aduce lui Basescu. Subiectul pus in discutie i-a dat prilejul lui Antonescu sa afirme ironic: "Nu va intreb nici despre Omar Hayssam, nici despre dosarul Flota si nici despre casa din Mihaileanu". In schimb, candidatul liberal a facut referiri la "prosperitate", in legatura cu familia Basescu, Elena Udrea si Dorin Cocos. "Romania despre care vorbiti dumneavoastra este o realitatea a celor care au norocul safie sus-pusi si au o sansa", a spus Crin Antonescu.
Turcescu: Rostiti cele mai importante critici la adresa PDL si Traian Basescu
Crin Antonescu: Nu va intreb de Omar Hayssam si nici ce a facut dl Geoana la Moscova.
Exista multe intrebari pe care nu eu sau jurnalistii, acesti prieteni incomozi, asteapta raspunsuri, ci multi romani. Nu am sa va pun o intrebare, va dau o asigurare. Nu aveti nicio implicare in disparitie flotei, nu e adevarat ca v-ati luat o casa in Mihaileanu, in Romania lucrurile sunt bune, fratele dvs prospera,prospera doamna Udrea, dl Cocos, dl Videanu. Nu sunt atacuri personale, sunt exemple concrete ca in Romania cine are norocul de a fi ruda cu cei suspusi, ca dvs, dl Geoana, aceea sunt oameni care au sansa.
Ideea era ca orice roman sa aiba o sansa.
Traian Basescu: Dl Antonescu, daca sunteti cinstit am rugamintea sa cititi finalul acestei expertize care se afla la instante (n.red - i-a dat dosarul Flota). Rugamintea este sa cititi concluzia expertizei de 500 de pagini care se afla la finalul dosarului.
Crin Antonescu: Domnul Boc nu e aici? Are dl presedinte pe cine sa puna sa citeasca.
Ia sa vedem (n.red.- incepe sa citeasca). Eu nu am spus nicio minciuna, eu am spus la Cluj ca nu aveti cu ce naviga, doar daca emigrati.
Turcescu: Rostiti critici la adresa dl Antonescu si PNL
Traian Basescu: Alegerile nu se castiga mintind. Expertiza arata ca cei 108 inculpati nu au produs niciun prejudiciu. Domnia sa nu face decat sa sustina inscenarea pregatita de Adrian Nastase in 2004.
Dl Antonescu spunea la Cluj ca dansul a fost pentru mentinerea trupelor in Irak. Asa este? Domnule Antonescu, pentru ca nu putem castiga alegeri cu minciuni iata scrisoarea dvs. catre Emil Boc, in calitate de sef al Grupului PNL: "Va solicitam public sa va raliati retragerii trupelor din Irak anuntata de dl premier Tariceanu..".
Crin Antonescu: In aprilie 2006, intempestiv, premierul de atunci, colegul meu dl Tariceanu si ministrul Atanasiu, au luat decizia sa supuna in CSAT retragerea. Scrisoarea este din martie 2007, peste un an, timp in care tema se reluase, perioada in care colegii dvs. Emil Boc, Sorin Frunzaverde au afisat intentia de a sustine retragerea. Si pentru ca una spuneau oficial si alta neoficial le-am cerut sa spuna care este pozitia.
Traian Basescu: La Cluj ati spus ca v-ati opus, vrand sa pozati in omul consecvent. La cateva zile dupa ce eu nu am fost de acord cu retragerea trupelor.
Dialog pe 9 teme de dezbatere
Reforma statului
De 20 de ani reformam justitia, educatia, reformam si iar reformam. In acesti 20 de ani a lipsit o dezatere romaneasca despre modelul de societate, tipul de model social si modeul de capitalism. Tot timpul am modificat forma fara sa ne gandim la fond. Suntem datori ca elite intelectuale, politicieni,academicieni, diaspora,sa avem curajul sa stabilim tipul de economie de piata.
Rolul presedintelui este sa fie un catalizator,abia apoi vom reforma, dupa ce ne-am hoatarat ce cale urmam. Haideti sa avem o viziune, ROmania merita mai mult.
Crin Antonescu: Istoria ultimilor 20 de ani este istoria reformelor esuate. ROmania nu a reusit pana la capat nicio reforma. Integrarea in NATO in UE au fost realizate sub parghiile acestor institutii, NATO, UE, FMI, BM.
Esecul acestor reforme a fost mascat si transmis.
Despre reformare putem vorbi nu numai de la presedinte. EL trebuie sa aiba forta, atitudinea, dedicatia pentru a antrena tot ce insemna om de bine. Acest lucru se face cu stiinta, profesionalism.
Presedintele trebuie sa demonteze sistemul nesimtit, sa simta ca toti romanii sunt compatriotii lui.
Traian Basescu: Presedintele trebuie sa fie catalizatorul procesului de reformare si nu sa insoteasca discret acest proces. E nevoie ca el sa fie cel care tracteaza clasa politica spre reformre.
Imediat dupa esecul procesului de suspendare din mai 2007 m-am dus in fata Parlamentului si am vorbit despre nevoia de reformare. Spuneam ca avem nevoie de vot uninominal, parlament unicameral.
Nu poti sa treci la reduceri de Agentii Guvernamenetale si sa spui noi ne pastram privilegiile.
Am propus romanilor, din acest motiv, referedumul din 22 decembrie, sa spuna daca doresc parlament unicameral si reducerea parlamentarilor.
Numai reforma aparatului bugetar nu este suficienta. Trebuie continuata in sanatate, educatie, agricultura, sa dezvoltam sisteme de a sprijinii fermierii. Satul este marea noastra rezerva de productivitate. Fara mediul rural nu avem sanse ca productivitatea sa creasca foarte mult.
Mircea Geoana: Trebuie sa introducem conceptul de buna guvernare.
Crin Antonescu: De douazeci de ani oamenii ca dvs taie panglici.
Traian Basescu: Sa va aduceti amitne dl Antonescu cand am venit in Parlament si am spus ca trebuie sa reformam clasa politica ati batut din picioare.
Crin Antonescu: Nu este adevarat.
Traian Basescu: Erati absent?
Crin Antonescu: Cu respect va spun, dvs in patru ani in care ati fost deputat, 92-96 ati luat de 4 ori cuvantul.
EDUCATIE
Eu, spre deosebire de dv, impreuna cu cei din Parlament, voi reusi. Amandoi, dl Basescu a afirmat ca regreta ca a promulgat legea majorarii salariilor profesorilor pentru ca nu cunostea datele, dl Geoana la fel. Ati fost informat amandoi in legatura cu imposibilitatea aplicarii legii de majorare a salariilor.
Traian Basescu: Educatia trebue tratata ca prioritate majora. Daca nu reformam sistemul de educatie riscam sa condamnam Romania. Trebuie sa trecem la invatarea pe baza de competente. Scoala trebuie sa apartina comunitatii. Finantarea trebuie sa urmareasca elevul.
Mircea Geoana: Am reusit in urma cu doi ani sa ajungem la un consens semnand Pactul pe Educatie. Nu toti copiii au insa sanse. Coeficientul performantelor scolare in Romania este ultimul in Europa. 40% dintre parinti nu au bani pentru ghiozdane si rechizite.
In al doilea rand, nu stim sa dam tinerilor deprinderile pentru a-si gasi un loc pe piata muncii. Loc de munca pentru tanarul absolvent, acesta este criteriul pe care trebuie sa il cerem profesorilor.
CRIZA MORALA
Criza morala are la baza cateva intamplari. In momentul de fata nimeni nu a lamurit ce s-a intamplat la Revolutie, de ce dupa executarea lui Ceausescu au mai murit o mie de oameni.
Al doilea lucru: 13-15 iunie 1990 nu a fost lamurit. Si la revolutie si la mineriada am vazut evenimentele la televizor, de la Constanta. Dar ma intereseaza.
Din acest motiv am condamnat comunismul si am predat dosarele la CNSAS.
Mircea Geoana: Romania si-a pierdut busola morala. A, creat idoli falsi. Am uitat ce inseamana munca cinstita si rasplata decenta, ce inseamna principiile familiei. Exemplul trebuie sa plece de la seful statului.
Este usor sa aratam cu degetul unul la celalalt. Trebuie sa ne adunam in aceasta tara in jurul unui proiect. Statul trebuie sa incurajeze firmele private pentru masuri sociale.
Biserica are un rol extrem de important. Trebuie sa recladim simtul civic, sa incurajam voluntariatul.
Crin Antonescu: Criza vine din lipsa modelelor. Modelele sunt mogulii, baronii, marii invartiti. Acestia nu mai sunt de partid, sunt de stat.
Numiti un reper de moralitate
Traian Basescu: Sotia mea
Mircea Geoana: Parintele Patriarh Daniel
Crin Antonescu: Tudor Chirila
AGRICULTURA
Basescu: Trebuie sa generam o industrie alimentara care sa valorifice productia agricola si sisteme care sa-i ajute pe fermieri. Satul este marea noastra rezerva de productivitate
Geoana: Conceptul de buna guvernare trebuie introdus. De aici pleaca tot raul de guvernare
Antonescu: Trebuie sa introducem mai intai practica bunei guvernari. De 20 de ani, politicienii ca dumneavoastra taie panglici. Dumneavoastra declarati reusite aceste reforme. Problema ca nu va uitati niciodata ce e in spate. Asta inseamna eficacitate si discretie.
Basescu: Prezenta dumneavoastra in Parlament o aveti?
Antonescu: Eu, impreuna cu cei din Parlament, voi reusi cu ajutorul lui Dumnezeu. Si domnul Basescu, si domnul Geoana au afirmat ca regreta ca au promulgat legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50 pentru ca nu au cunoscut datele economice.. Exista documente ca ati fost inormatif amandoi in timp util si de BNR ,si de Vosgaian, si de primul ministru in legatura cu posibilitatea bugetara a aplicarii legii.
Geoana: Adevarata problema este ca Romania este o tara inegala din punct de vedere al sanselor de acces la educatie. Prioritatea este sa dam o sansa copilului indifferent de ghinionul familiei sau localitatii in care s-a nascut. Un loc de munca pentru tanarul absolvent.
Trebuie sa ne adunam in jurul unui proiect in care sa incurajam firmele private pentru tot ce inseamna misiune sociala. Biserica are un rol important. Lucratorii bisericii trebuie asimilati celor ce lucreaza in slujba statului. Prin puterea exemplului, incepand cu seful statlui, trebuie sa doveddim ca putem sa renastem aceasta tara.
Antonescu: In tara noastra modele sunt mogulii, baronii si marii invartiti. Ei nu mai sunt de partid, sunt de stat. Jocurile le fac ei. Sunt modelele perverse. Rolul presedintelui este de a sparge acest cerc. Intr-o tara in care presedintele decoreaza un om pe care l-a catalogat ca facand parte din mafia lui Adrian Nastase nu se poate vorbi decat de criza morala.
POLITICA EXTERNA
Am crezut si eu ca dupa intrarea in NATO va urma un lung ciclu de pace si prosperitate. Aceasta criza financiara echivaleaza cu un al treilea Razboi Mondial. Lumea se reaseaza. Romania pare sa fie mai vulnerabila si mai periferica decat in urma cu cinci ani.
Va trebui sa gasim un consens. Nu trebuie sa alegem axe.
Restabilirea relatiilor cu vecinii, trebuie sa fructificam relatia cu Chisinaul.
Sa folosim politica externa nu pentru a face fotografii cu Obama, Merkel ci sa atragem investitii.
Crin Antonescu: Exista o hiperdiplomatie, foarte multe vorbe destul de putine fapte. Politica externa are nevoie de un plus de personalitate pentru ca un presedinte de Senat sa nu mai "normalizeze" relatiile cu Rusia.
Presedintele Romaniei trebuie sa fie un integrator. Eu nu am sa iau niciodata o decizie majora fara a consulta si Opozitia, nu o sa merg la intalniri internatinale fara a informa si opozitia.
Traian Basescu: O politica orientata in interes national, a avut Romania ina cesti cinci ani. Cinci parteneriate strategice cu Franta, Polonia, Coreea de Sud, Sinergia Marii Negre.
Am promis modificarea legii cetateniei, s-a facut, am promis mai multe consulate, am semnat decretele pentru Cahul si Balti.
Am promis ca Biserica Ortodoxa va lucra cu ei, a efost un ambasador excceptional
Am facut 196 de vizite si primiri de sefi de stat. 122 de intalniri bilaterale in Romania sau in afara, 2 intalniri cu presedintele SUA.
In ultimii 20 de ani pentru prima data cand un presedinte rus a venit in misiune oficiala in Romania a fost in mandatul meu.
SANATATE
Antonescu: Eu nu stiu cum se conduce un spital, dar am vazut cum se munceste in spitalul romanesc. Avem trei problem in sanatate: banii, profesionalismul si siguranta pacientilor.
Basescu: Imbunatatirea managementului spitalelor, descentralizarea si punerea lor sub controlul autoritatilor, dezvoltarea prevenirii. Este essential sa facem o corecta politica de management a reurselor umane asa incat sa avem asistente medicale bine platite simedici instruiti sa utilizeze echipamente performante. Sanatatea trebuie sa-si creasca resursa financiara nu numai din bani de la buget.
Geoana: Romania se afla pe locul 32 din 33 tari europene la calitatea serviciilor medicale. Infrastructura medicala este inexistenta si insuficient sprijinita cu cadre medicale si echipamente medicale. Accesul la servicii medicale reprezinta prima prioritate. Trebuie sa gasim formule de stimulare pentru tinerii medici. Trebuie sa generalizam sistemul SMURD in localitatile cu peste doua mii de locuitori sa infiintam spitale regionale moderne. Pandemia cu gripa porcine trebuie sa ne duca la gandul infiintarii unei companii farmaceutice nationale. Altfel, o groaza de intermediari vor face profit.
FORMULA DE GUVERN
Geoana: Ca presedinte al Romaniei nu ascund preferinta PSD-ului pentru o alianta cu PNL. Cred ca un echilibru corect intre social-democratie si liberalism ar putea fi o solutie pentru democratie. Am sa incurajez formarea unui Guvern pana la Craciun.
Antonescu: Omul pe care au l-am adus in discutia publica si care va devein premier va fi domnul Klaus Johannis. Formula guvernamentala o voi discuta cu grupurile paralmentare. Oricine doreste sa intre intr-un guvern condus de un independent pe criteriul de competent si nu al clicii de partid.
Basescu: Vreau un Guvern care sa nu fie controlat de Voiculescu, Patriciu, Voiculescu. Partidul cu cel mai mare numarul de locuri in Paralament va da primul ministru. Premierul trebuie sa fie un om onest, sa nu fie controlat de moguli.
Antonescu: Din criza economica ne scot segmentele vii ale economiei. Relaxare fiscala, reducerea TVA catre 10%, a cotei unice de impozitare catre 10%, reducerea locurilor din ministere si reducerea birocratiei.
Basescu: Romania va iesi din criza economica. Reducerea fiscalitatii nu e prevazuta in acordul cu FMI. Greutatea trebuie sa se indrepte catre ramurile unde avem resurse.
Geoana: Obiectivul meu este un program anticriza autentic. Pornirea creditarii catre sistemul privat. Va trebui sa schimbam regula in care statul jupoaie si calca in picioare sistemul privat romanesc. Va trebui sa intelegem ca acest liberalism dus la extrem nu-si mai are locul in Europa. Sunt pentru o companie energetica si alta farmaceutica nationala. Cu ajutorul CEC-ului putem recupera piata bancara dominata de straini.
Modelul prezidential
Basescu: Modelul prezidential, eu
Geoana: Asta ne mai trebuia in criza!
Basescu: Atributiile constitutionale ale presedintelui trebuie sa ramana asa cum sunt. Trebuie revizuite relatiile cu institutiile. Curtea Constitutionala a devenit un arbitru. Constitutia nu obliga partidele sa dea un vot pentru un guvern propus pentru ca este la latidtudinea Parlamentului cand stopeaza criza politica. Domnii de fata nu vor stoparea crizei politice. Parlamentul poate suspenda presedintele fara nici o consecinta. CSM trebuie sa devian un organism in care societatea civila sa aiba un mult mai larg acces.
Geoana: Ma lasa rece subiectul daca presedintele are mai multa putere decat Paralmentul. Important este ca instututiile statului sa functioneze.
Antonescu: Cand crezi in valorile Constitutiei, si nu de baroni, ai ceea ce iti trebuie. Constitutie avem, ne mai trebuie presedinte.
Care este cea mai frumoasa fapta pe care ati facut-o in viata dumnevoastra?
Geoana: Stiind ca o femeie de 64 de ani, profesor universitar, a crescut 7 copii si i-a dat la facultate, cea mai frumoasa fapta e ca nu am dat-o pe soacra mea afara din casa
Antonescu: Lucrul de care sunt cel mai multumit cand pun capul pe perna este acela ca niciodata in viata mea nu am parasit pe cineva cu care am pornit impreuna, nici in viata privata, nici in politica.
Basescu: In afara de faptul ca mi-a placut sa botez un tigan sau un copil a carui familia avea casa luata de ape, cel mai frumos lucru este ca am crestinat un copil musulman.
Mesaj catre alegatori:
Antonescu: Ajutati-ma pe 22 decembrie sa trec de Mircea Geoana pentru ca impreuna, pe 6 decembrie, sa trecem toti de Traian Basescu!
Geoana: Voi fi presedintele care-I va uni pe romani. Nici domnul Antonescu, nici domnul Basescu nu-mi sunt dusmani. Sunt un om care cred in valorile familiei, a spus Geoana oferind cate un buchet de flori sotiilor contracandidatilor sai, in semn de pretuire, dar si sotiei sale Mihaela pentru ca i-a fost alaturi.
Basescu: Sunt un om care-si iubeste poporul si istoria lui, care iubeste traditiile. Sunt un om care este mandru de insemnele nationale si simbolurile lui care pretuieste la semenii lui patriotismul. Sunt un om care timp de 5 ani le-a probat romanilor ca nu le-a negociat niciodata interesele. Idealurile poporului roman.
D.CONERTH, C. STOLERU, M. BATCA  
Alte articole
  Reuters: Victoria "pe muchie de cutit" a lui Traian Basescu ar putea prelungi criza politica    (2009-12-07 17:12)
  UPDATE 17:35 PSD anunta data alegerilor prezidentiale pe 22 noiembrie, PDL neaga orice acord in Guvern    (2009-08-24 17:35)
  Gigi Becali: "Daca ma supar, candidez la Presedintie si il bat si pe Traian Basescu!"    (2009-06-09 18:13)
  Mircea Geoană: E o saturație de Băsescu in țară. Prea mult!    (2009-04-07 09:13)
 Afisari: 3537  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
O alianta Pnl Pdl posibila fara Basescu   de trifu
Uitati-vala tilul articolului....''om onest in PD-L'' ha ha ha ha ha ha ha ha, vrau sa-l vad, ha ha   de Huhu Ciu
"Geoana a fost la inaltime"-nu ma indoiesc de asta...   de Orlando
dezbaterea televizata   de camycatze
Dezbaterea de ieri si discutiile de dupa   de lil
Cei trei candidati   de Gabi A.
In BACSISLAND totul se cumpara pana cand si dreptul la viata nu numai locul de presedinte.   de ionion
In concluzie GEOANA va castiga alegerile ! GEOANA va deveni noul conducator al Romaniei,   de ionion
Optimism retinut,sperante putine   de Orlando
Dictatorul si-a facut bordel din Guvern si din Cotroceni "caru cu bere" !   de ionion
Stirile zilei
 22:19 
Comentarii la cald dupa dezbatere  2009-11-20
16 comentarii
 21:27 
  2009-11-20
1 comentariu
 20:46 
Vlad Filat ii solicita lui Vladimir Putin sa grabeasca procedura de acordare a creditului rus pentru Moldova  2009-11-20
1 comentariu
 20:32 
  2009-11-20
2 comentarii
 19:32 
Dupa ce si-a batut joc de toate minoritatile, Belgradul nu va coopera nici cu sarbii alesi la scrutinul local din Kosovo  2009-11-20
7 comentarii
 18:47 
Glumele siberiene ale lui Putin: Iuscenko si Saakasvili sa fie atenti sa nu isi manance cravatele  2009-11-20
11 comentarii
 18:45 
Vampirii nu sunt doar o legenda, ei exista printre noi!  2009-11-20
4 comentarii
 18:44 
Se scumpesc gainile si ratele!  2009-11-20
6 comentarii
 18:40 
C.V.Tudor protesteaza ca nu a fost invitat la dezbatere: Cine dicteaza acest format?  2009-11-20
15 comentarii
 18:27 
Mos Craciun pedofil  2009-11-20
1 comentariu
 18:24 
  2009-11-20
33 comentarii
 18:14 
Crin Antonescu se retrage!  2009-11-20
12 comentarii
 18:10 
Unul dintre cel mai sexy piloti din SUA a devenit erou national, dupa ce a salvat sase vieti  2009-11-20
1 comentariu
 18:06 
Torturile de divort, pentru un nou inceput  2009-11-20
 17:59 
ONE NIGHT PROM - BALUL BOBOCILOR 2009: Studentii sunt chemati la distractie!  2009-11-20
1 comentariu
 17:49 
350.000 de copii romani inca traiesc sub pragul saraciei  2009-11-20
 17:38 
Basescu anunta ca va convoca partidele pentru a discuta situatia bugetului pe anul 2010  2009-11-20
1 comentariu
 17:34 
O profesoara de muzica organiza partide de sex in grup cu elevii  2009-11-20
3 comentarii
 17:15 
Prezidentiabilii si suturile pe sub masa internetului  2009-11-20
2 comentarii
 17:13 
Nastase il sfatuieste pe Geoana sa nu intre intr-o ''batalie prea dura'' in confruntarea electorala de vineri seara  2009-11-20
5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02315 sec.