Ziua Logo
  04:23, vineri, 5 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Un "analist" rus si o "experta" germana: Occidentul pregateste o "revolutie colorata" pentru Republica Moldova, care "trebuie sa se apropie de Rusia"
-- Occidentul pregateste si pentru Republica Moldova "un scenariu de revolutie colorata" de genul celor produse in Georgia si Ucraina, subliniaza Vladimir Bukarski, seful departamentului pentru Republica Moldova din cadrul Asociatiei politilogilor ortodocsi din Rusia, intr-un interviu acordat agentiei Regnum, citat de Agerpres. In aceeasi nota, i se alatura si o "experta", Sabine Fischer (Research Fellow, EU Institute for Security Studies - Institutul pentru Studii de Securitate, de la Paris), care da cu parea in balta si sustine ca singura sansa de a rezolva conflictul Transnistrean este printr-o apropiere a Republicii Moldova de Rusia.
 24 noiembrie, 20:51 
ZIUA Foto, Lucian CURELARIU
"Coraportorii APCE au declarat ca principalul scop al deplasarii lor la Chisinau il constituie monitorizarea campaniei electorale din Republica Moldova. Ei au criticat introducerea in republica a noului prag electoral de 6% si interzicerea crearii de coalitii. Totusi, ne putem aminti ca in timpul alegerilor din 2005 expertii independentei au inregistrat o serie intreaga de nereguli, insa tonalitatea observatorilor occidentali a fost ciudat de favorabila Partidului Comunistilor, aflat la guvernare. Lui Iurie Rosca, ce intentiona sa scoata pe strazi mii de adepti, i s-a ordonat sa coopereze cu puterea. Aceasta cooperare continua si azi", a explicat Bukarski.
Politologul observa ca Occidentul a inceput sa-l considere pe Voronin omul rusilor si ca din aceasta cauza opozitia romaneasca democratica si antiruseasca platita din banii vestului capitalist va deveni din ce in ce mai activa. "In ultimul an al presedintiei sale, Voronin a initiat o serie de pasi in vederea apropierii de Moscova, lucru dictat de nevoia obiectiva de a mobiliza electoratul rusfon si prorus - unica speranta a Partidului Comunistilor", precizeaza Bukarski.
In opinia lui Bukarski, nu este exclus ca Iurie Rosca, "care coopereaza in mod activ cu puterea actuala, sa se fofileze din nou". In acest context, Bukarski "atentioneaza" ca fortele democratice se pregatesc sa atace pozitia Partidului Comunist din Republica Moldova. Partidul Liberal in frunte cu tanarul primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, supranumit "Saakasvili moldovean" este principala forta de opozitie, subliniaza politologul. "Putem sa nu ne indoim de faptul ca, in momentul cand Rosca va simti iminenta unui scenariu colorat si incapacitatea puterii de a suprima miscarile de protest, el se va muta din nou in tabara "potrivita" si va incerca sa-si asigure un loc printre revolutionari", declara Bukarski. Opinia lui Bukarski este ca orientatrea catre Moscova a presedintelui moldovean a devenit clara in momentul in care Republica Moldova a fost singurul stat din estul Europei care nu a denuntat actiunea Moscovei in Cucazul de Nord, delimitand astfel problema teritoriilor separatiste georgiene de situatia din Transnistria.
"Intrevederea lui Voronin cu Medvedev demonstreaza ca cercul de izolare pe care Occidentul l-a ridicat in jurul Rusiei a fost rupt. Fara a-si schimba retorica euro-atlantica, liderii moldoveni vorbesc din ce in ce mai mult despre parteneriatul strategic cu Rusia si cu alte tari din Comunitatea Stetelor Independente (CSI), despre neutralitatea Republicii Moldova si "pozitia aparte" din cadrul GUAM. La fel actiona si presedintele Kucima in ultimii ani de presedintie", aminteste expertul.
Isi da si o "experta" cu parerea
Cu toate acestea, Sabine Fischer, cercetator la Institului pentru Studii de Securitate de la Paris, considera, intr-un interviu acordat Deutsche Welle, ca problema transnistreana nu poate fi rupta de evenimentele din Georgia si ca Republica Moldova ar trebui sa inteleaga din rezolvarea de catre Moscova prin actiune militara a problemei georgiene, ca singura sa sansa de a rezolva conflictul Transnistrean este printr-o apropiere de Rusia, informeaza Hotnews.
"Fara indoiala ca raspunsul militar al Moscovei este un semnal nu numai pentru Republica Moldova, ci pentru toate statele foste sovietice", a explicat cercetatoarea
Fischer considera ca recunoasterea independentei Osetiei de Sud si Abhaziei de catre Rusia, in urma razboiului, va pune presiune pe Republica Moldova, care probabil va accepta o solutie impusa de Moscova.
"Sunt de parere ca efectul direct pe care il va avea agresiunea militara a Rusiei in Georgia asupra conflictului transnistrean va fi mai degraba sporirea presiunii asupra Moldovei de a accepta o varianta de solutionare propusa de Moscova. Cu alte cuvinte, probabilitatea aprobarii de catre Chisinau a unei propuneri elaborate de Rusia a crescut datorita razboiului georgian", a subliniat Fischer.
Ultima solutie, reprimarea dura a opozitiei democratice
Bukarski avertizeaza Partidul comunist din Moldova ca, in conditiile in care este vazut ca aliat al Moscovei, nu are alta solutie decat reprimarea dura a opozitiei democratice. Desigur, politologul ofera prietenilor din Republica Moldova si cateva modele demne de urmat: Aleksander Lukasenko, denumit de Occident "ultimul dictator al Europei" si Islam Karimov.
"Desigur, asemenea actiuni nu vor fi pe placul Occidentului, care il va trece pe Voronin in tabara 'liderilor paria'", a conchis Bukarski, care a tinut sa sublinieze ca, daca nu va lua masuri urgente, Voronin va avea soarta pe care au avut-o Eduard Sevardnadze si Leonid Kucima.
Z.O.  
 Afisari: 3018  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
hi hi hi - ultima hora ...Voronin a fost arestat de Smirnov la granita la Ungheni cand   de ionion
Ce pacat...   de Eufrosin
Efiliadis nu este ....ai dreptate..o face din vocatie...   de Rhodos
voronin asta a ramas singurul din europa de est care nu e pe statele de plata ale CIA   de iobagul roman
Kucima?   de George-Felix
republicuta se...   de sburator
Stirile zilei
 20:40 
Au exportat "Maradona" in Austria  2008-11-24
 20:20 
ISMB a lansat un soft pentru monitorizarea locurilor in gradinitele din Bucuresti  2008-11-24
 20:02 
  2008-11-24
 20:00 
  2008-11-24
16 comentarii
 19:42 
Norocul lor: boschetarii au chefuit cu bautura abandonata de hoti  2008-11-24
 19:39 
Extrase din notele prezentate de delegatia maghiara in incercarea de a convinge Marile Puteri sa nu recunoasca unirea Transilvaniei cu Romania  2008-11-24
19 comentarii
 19:21 
Din dragoste, s-a spanzurat in statia de autobuz  2008-11-24
 19:09 
IINSOMAR: PSD-PC depaseste PD-L in optiunile electoratului, iar PNL e in crestere  2008-11-24
6 comentarii
 18:53 
Restrictii de trafic in Capitala, marti si joi  2008-11-24
 18:45 
Rednic despre Torje, Pulhac si Ropotan: Sunt niste fraieri, nu stiu nici macar cum sa bea  2008-11-24
 18:41 
  2008-11-24
2 comentarii
 18:40 
Limba catifelata a lui Lukasenko mult aduce la Kremlin: NATO, responsabila de o "minicursa a inarmarilor" in Europa  2008-11-24
3 comentarii
 18:30 
PNTCD cere renegocierea tratatului cu Ucraina  2008-11-24
7 comentarii
 18:28 
Romania la loc de frunte in economia subterana online  2008-11-24
 18:23 
Telefonul care functioneaza cu lumina  2008-11-24
1 comentariu
 18:19 
  2008-11-24
1 comentariu
 18:10 
  2008-11-24
 18:01 
"Constrangere la pace" - Kremlinul ameninta tarile europene cu razboiul si in domeniul virtual  2008-11-24
8 comentarii
 17:57 
Sexy Rihanna isi arata... trofeele  2008-11-24
 17:55 
Constanta: Un sofer a fost arestat pentru betie  2008-11-24
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01193 sec.