Ziua Logo
  22:18, joi, 4 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
George Maior: Autoritatea de Interceptare ar dauna drepturilor omului
SRI-ul vrea sa fie singurul stapan al interceptarilor
 5 septembrie, 16:35 
Goerge Maior (foto: Mircea PAUN)
"Propunerea de infiintare a unei autoritati de interceptare a comunicatiilor ar priva SRI-ul de un element important in desfasurarea misiunii sale si ar dauna drepturilor omului", a afirmat directorul acestei institutii, George Maior. Prezent la sedinta comisiei de Aparare din Senat, unde s-a dezbatut pachetul de legi privind siguranta nationala, Maior a sustinut adoptarea cat mai rapida a pachetului de legi in cauza. "Actuala legea a SRI este desueta, anacronica si nu se mai coreleaza cu statutul Romaniei de tara membra NATO si UE", a afirmat acesta. La randul lor, prin vocea senatorului Jean Vraciu, democratii s-au pronuntat impotriva unei autoritati unice de interceptari, pe motiv ca "se disipeaza raspunderea in ceea ce priveste parcursul acestor interceptari", controlul parlamentar este dificil, iar problema interceptarilor se transfera catre zona politica.
Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), social-democratul George Maior, s-a declarat impotriva propunerii liberalilor privind infiintarea unei Autoritati Nationale de Interceptare a Comunicatiilor (ANIC). Prezent la sedinta comisiei de Aparare din Senat, seful SRI si-a motivat pozitia sustinand ca infiintarea acestui organism autonom ar provoca vulnerabilitati in desfasurarea activitatilor SRI si ar dauna drepturilor omului. "Propunerea de infiintare a acestei autoritati de interceptare a comunicatiilor ar priva serviciul de un element important in desfasurarea misiunii sale, iar pe de alta parte ar putea dauna unui mediu al drepturilor omului prin crearea unui nou sistem de informatii care ar putea aduna aceasta informatie din interceptari si a o segmenta la nivel multiinstitutional, ceea ce nu mi se pare concordant cu exigentele drepturilor omului, adesea clamate retoric", a afirmat Maior.
Maior a vorbit despre necesitatea si rolul important pe care controlul judecatoresc trebuie sa-l aiba in interceptarile telefonice: "Interceptarea comunicatiilor reprezinta un mijloc exceptional, la care se apeleaza in conditii exceptionale, deci trebuie sa fie foarte riguros controlat din punct de vedere legal". Directorul SRI a mai spus ca Serviciul a prezentat, inca din 1995, Politiei si Parchetului cazuri de interceptari ilegale, dar ca acestea nu au vizat oameni politici. Referitor la anumite informatii aparute in presa privind ascultarea telefoanelor oamenilor politici de catre firmele private, el le-a catalogat drept "pure speculatii".
In favoarea infintarii ANIC, George Scutaru (PNL) a ridicat problema numeroaselor scandaluri de presa "ce au ridicat mari semne de intrebare asupra respectarii legii in materie de interceptari". "Nici pana in prezent nu se cunoaste in mod real care sunt serviciile ce au tehnica de interceptare si, lasand la o parte declaratiile oficiale, cred ca nimeni nu poate afirma la modul serios si convingator ca numai SRI efectueaza interceptari", a subliniat secretarul Comisiei de aparare din Camera Deputatilor.
Democratii, impotriva autoritatii unice de interceptari
Senatorul PD Jean Vraciu, membru in Comisia de aparare din Senat, a declarat ca PD nu sustine infiintarea unei autoritati unice de interceptare - idee sustinuta de liberali in pachetul de legi privind siguranta nationala.
"PD nu considera oportuna si necesara infiintarea unei asemenea autoritati pentru ca se disipeaza raspunderea in ceea ce priveste parcursul acestor interceptari", controlul parlamentar este dificil, iar problema interceptarilor se transfera catre zona politica, a explicat senatorul, citat de Rompres.
Democratul s-a situat pe aceleasi pozitii cu reprezentantii SRI si SIE si a subliniat ca decizia in privinta ANIC este una de natura politica. Serviciile au criticat infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptare, pe motiv ca o institutie ca atare ar ridica probleme constitutionale si organizatorice.
Pentru detalii, accesati site-ul ZIUA:
"Cine ne va asculta telefoanele": http://www.ziua.net/display.php?data=2007-05-26&id=221294
Cristina STEFAN  
Stirile zilei
 17:38 
Comisia Europeana, interpelata in legatura cu initiativa lui Basescu pentru referendum  2007-09-05
1 comentariu
 17:37 
George Soros, actionar la Rosia Montana  2007-09-05
 15:24 
Bariera irsareliana din Cisiordania va fi mutata  2007-09-05
 14:50 
Cea mai mare retea de falsificatori de bani din Europa are 60% capital romanesc  2007-09-05
 13:22 
Valentino se pregateste sa spuna "adio" modei  2007-09-05
 12:44 
Walter Zenga este noul antrenor al echipei Dinamo  2007-09-05
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00739 sec.