Ziua Logo
  22:19, joi, 4 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Dupa doi ani de izolare si sute de proteste
Bariera irsareliana din Cisiordania va fi mutata
 5 septembrie, 15:24 
Curtea Suprema de Justitie a Israelului a ordonat mutarea zidului de protectie ridicat de guvern pentru a impiedica infiltrarea teroristilor palestinieni din Cisiordania. Instanta a decis ca actualul traseu al barierei le aduce prejudicii considerabile satenilor, pe care-i desparte de pamanturile lor. Ridicarea zidului a fost condamnata, in trecut, de Curtea de la Haga si de Organizatia Natiunilor Unite, dar Israelul nu a tinut seama de aceste opinii. In fiecare saptamana, palestinienii au protestat cerand deschiderea drumurilor, deoarece zidul blocheaza inclusiv accesul spre orasul Ramallah. Astazi, insa, zeci de palestinieni au iesit in strada pentru a saluta decizia instantei.
Judecatorii au precizat ca securitatea Israelului va fi in continuare garantata, chiar daca traseul zidului va fi modificat. Militantii palestinieni pentru drepturile omului, care pledeaza de ani intregi in favoarea acestei masuri, au fost incantati de decizia instantei. Abdullah Abu Rahma, unul dintre liderii militantilor pentru drepturile omului, a declarat ca "asta inseamna ca lupta noastra a dat roade". "Vom continua sa luptam si dorim ca decizia sa fie implementata imediat", a adaugat el. Potrivit "The Telegraph", constructia controversatei bariere a fost inceputa in 2002. Curtea de la Haga si Organizatia Natiunilor Unite au condamnat, in repetate randuri, ridicarea zidului, insa Israelul a motivat ca este nevoit sa opreasca accesul in tara al atentatorilor sinucigasi. De aceasta data, insa, ministerul israelian al Apararii a fost silit sa-si schimbe pozitia, declarand ca va respecta decizia Curtii Supreme a Israelului.
I se spune Bariera israeliana din Cisiordania sau, pe scurt, Zidul Bil'in. Pana acum, au fost organizate 119 marsuri de protest, intrucat zidul blocheaza inclusiv accesul spre Ramallah. Multi spun ca a fost ridicat ilegal de israelieni. Zidul izoleaza, de mai bine de doi ani, satenii palestinieni din localitatile Bil'in, Ras Karkar, Budrus, Beit Likya si Deir Ibzia din Cisiordania, de zona israeliana Modi'in din Samara.
REACTII LA CALD
Ileana CORNEA, redactor Departament Politica Externa:
''Guvernul Omert a facut un mic pas inapoi in fata palestinienilor, e drept, obligat printr-o decizie judecatoreasca. Curtea Suprema a Israelului a dat castig de cauza locuitorilor unui sat din Cisiordania si a dispus modificarea traseului controvesrsatului zid de securitate, astfel incat localitatea sa nu fie afectata. Problema celebrului zid dintre Israel si teritoriile palestiniene este dezbatuta, fara rezultat, de ani de zile, discutata la ONU si la Haga, pusa pe tapet de numerosi si influenti mediatori internationali. Israelul a sustinut intotdeauna ca nu este vorba de un zid, ci de o bariera de protectie fata de pericolul terorist palestinian, in timp ce palestinienii afirma ca este vorba de un nou zid al Berlinului si ca acest zid acapareaza, la modul fizic, geografic, portiuni din Gaza si Cisiordania. Pana in prezent, protestele palestiniene si presiunile externe nu au reusit, insa, niciodata, sa devieze, macar cu un milimetru traseul zidului. Victoria obtinuta de satul cisiordanian este o premiera absoluta''.
Alina OLTEANU  
Stirile zilei
 17:38 
Comisia Europeana, interpelata in legatura cu initiativa lui Basescu pentru referendum  2007-09-05
1 comentariu
 17:37 
George Soros, actionar la Rosia Montana  2007-09-05
 16:35 
SRI-ul vrea sa fie singurul stapan al interceptarilor  2007-09-05
 14:50 
Cea mai mare retea de falsificatori de bani din Europa are 60% capital romanesc  2007-09-05
 13:22 
Valentino se pregateste sa spuna "adio" modei  2007-09-05
 12:44 
Walter Zenga este noul antrenor al echipei Dinamo  2007-09-05
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00642 sec.