Ziua Logo
  01:19, vineri, 5 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Posturile tv si de radio trebuie sa difuzeze, in mod egal, stiri pozitive si negative
-- CNA considera ca nu poate exista o institutie abilitata sa spuna ce este o stire pozitiva
 25 iunie, 16:12 
Senatul Romaniei (ZIUA foto)
Programele de stiri ale posturilor de televiziune si de radio vor trebui sa contina, in pondere egala, stiri cu teme pozitive si, respectiv negative, potrivit unei initiative adoptate, miercuri, de senatori in unanimitate, anunta Realitatea TV. Propunerea a fost adoptata de Senat in calitate de Camera decizionala, legea urmand sa mearga spre promulgare la presedintele Traian Basescu.
Initiatorii acestei propuneri sunt senatorul PRM Gheorghe Funar si deputatul PNL Ioan Ghise. Potrivit motivarii celor doi senatori, scopul acestei propuneri este "de a imbunatati climatul general si de a oferi sansa publicului sa aiba perceptii echilibrate asupra vietii cotidiene, atat din punct de vedere psihic, cat si emotional". Autorii legii sustin, totodata, ca studiile de specialitate evidentiaza, fara echivoc, cresterea imbolnavirilor cronice ca urmare a starilor psihice depresive, iar starile emotionale si psihice depresive conduc in mod cert la imbolnaviri. Cei doi parlamentari afirma ca justetea propunerii legislative este confirmata de "exemple preluate din carti", ei invocand, pe larg, pasaje despre sanatate si invatare din "Tehnica invatarii rapide", de Sheila Ostrander si din "Strategii pozitive de munca si viata", de Tom Rath, in care se arata ca "negativismul ucide". "Aceste probe demonstreaza extraordinara nocivitate si efectele ireversibile asupra sanatatii si vietii oamenilor atunci cand stirile negative ne coplesesc existenta", mai sustin cei doi parlamentari.
Astfel, primul exemplu este dat dintr-un capitol intitulat "...Sanatatea si invatarea" din volumul "Tehnica invatarii rapide", iar al doilea exemplu din "Strategii pozitive de munca si viata" si capitolele: "... Negativismul ucide", "Cea mai sofisticata arma", "Studierea atitudinii pozitive" si subcapitolul "Poate o atitudine pozitiva sa aiba un impact chiar mai puternic decat negativismul?", in care sunt descrise principiile "Teoriei Canii si Galetii".
Toate exemplele de mai sus sunt numite "probe" de catre initiatori si ar demonstra "extraordinara nocivitate si efectele ireversibile asupra sanatatii si vietii oamenilor atunci cand stirile negative ne coplesesc existenta".
De la politicieni numai de bine
Petre Daea, senator PSD a declarat pentru HotNews ca este de acord cu acest proiect de lege si il sustine, considerandu-l necesar. "In ultimii ani de zile am vazut numai stiri negative care inoculeaza, prezinta haosul, depravarea - doar partea neagra a vietii. Nu am vazut stiri in care sa se prezinte, de exemplu, pe agricultura cum se lucreaza campul sau terenurile din tara, nu am vazut din economie sau invatamant nimic pozitiv. Tot timpul se prezinta batai in scoli, violuri etc"."Sunt convins ca televiziunile au profesionisti si stiu cum sa gestioneze jurnalale de stiri in asa fel incat sa le puna in concordanta cu legea", a precizat Daea.
Gavrila Vasilescu, senator PC: "Mie nu-mi place sa ma uit la televizor si sa vad tot timpul violenta, schimb canalul imediat. E drept, ca informatie da, dar asa sa vad tot timpul accidente, tragedii catastrofe - mi se face rau. Imi doresc sa vad lucruri bune, sa ne promovam imaginea tarii si sa educam tinerii. Trebuie sa educam tinerii, sa le dam exemple de urmat si sa poata sa-si faca o scara de valori si modele de urmat. Mi-ar placea sa vad, de exemplu, subiecte de hotricultura - cum sa ingrijesti o planta, ca nu mai avem timp de citit, emisiuni de-astea educative, informative".
Mario Ovidiu Oprea, senator PNL: "Este un proiect de lege care are intentii bune si vrea sa creeze o atmosfera echilibrata la programele de stiri. Prin aceasta prevedere si obligatie de a introduce o ponedere egala intre stirile negative si pozitive, omul poate decide si departaja ce stiri sa urmareasca. Este adevarat ca jurnalale prezinta multe stiri negative nefaste cu sinucideri, violuri, crime, accidente. Este nevoie de o echilibrare a stirilor dar trebuie sa se faca o diferenta: nimeni nu cere de exemplu in politica stiri pozitive , a nu se intelege gresit ca este o obligatie in acest sens. Cred ca este o initiativa buna care merita pusa in aplicare".
De la jurnalisti numai de rau
Sorin Oancea, directorul general al Antenei 3, considera ca propunerea legislativa votata azi in Senat "e o prostie, pentru ca vor putea ajunge sa spuna ca daca o stire cu senatori corupti e negativa, eu trebuie sa dau apoi, ca sa contrabalansez situatia, si o stire cu senatori "curati'". "Eu nu cred ca va fi aplicabila", a spus Oancea, iar daca legea va fi promulgata de presedintele Traian Basescu, "solutia e sa fugim din tara", a adaugat acesta amuzat, citandu-l pe Mircea Badea. "Noi nu avem criteriul de stiri bune sau rele, pentru ca ele pot fi bune pentru unii si rele pentru altii, daca luam un exemplu de genul cresterii pretului la apartamente", a detaliat Oancea.
Catalin Popa, director executiv Realitatea TV: Intr-un top al legilor ciudate din acest an, cred ca aceasta este pe locul intai. Si are toate sansele sa ramana in continuare in acest top si in urmatorii ani. Nu exista in lume o institutie care sa poata separa stirile in pozitive si negative. Este o lege imposibil de aplicat. Datoria noastra e sa prezentam evenimentele, indiferent daca acestea sunt pozitive sau negative. Nu putem elimina unele stiri doar pentru a nu depasi numarul de stiri pozitive sau negative. Publicul din Romania este prea destept pentru a avea nevoie de astfel de legi, iar acest lucru este dovedit de audiente.
Cezar Ion, presedintele AJR : "Este de rasul-plansul, in egala masura. Problema nu este acolo unde stirea este evident negativa, ci acolo unde se poate interpreta, unde este vorba despre detaliile unui eveniment. CNA-ul va avea o atributiune in plus, sa decida intre pozitiv si negativ. Or, membrii consiliului sunt si ei 11 oameni, nu sunt nici psihologi sau altceva....Stirile despre coruptie ce efect au, pozitiv sau negativ? Daca asaltezi publicul cu ineficienta luptei impotriva coruptiei il arunci in depresie, pe de alta parte poti sa spui ca este o stire pozitiva faptul ca se ia atitudine impotriva coruptiei. Cine cuantifica impactul unei stiri negative ca sa poti sa contrabalansezi cu un anumit numar de stiri pozitive?. Situatia poate degenera intr-un fenomen foarte periculos si interpretativ. Aceste demersuri care aparent sunt pline de bune intentii de fapt deschid larg poarta pentru niste abuzuri incredibile de interpretare. Suntem in tara lui Caragiale, iar propunerea legislativa e de rasu'-plansu'.
PROTV: Aceasta lege este un gest arbitrar si amatoristic de a clasifica stirile in bune si rele, excluzand ideea de informare corecta si incalcand grav libertatea presei si libertatea de exprimare, garantate prin Constitutie. Textul legislativ contravine ideii de informare corecta si echidistanta si creeaza institutia arbitrului care poate sa stabileasca ce e bun si ce e rau in realitate. Presupunem ca votarea in unanimitate in Senat este o gluma, ca si textul legislativ in sine.
Agentia de Monitorizare a Presei: Acest proiect de lege incalca Constitutia Romaniei si Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Articolul 30, paragraful 1 al Constitutiei Romaniei prevede ca: "Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile". Articolul 10, paragraful 1 al Conventiei spune ca: "Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere". Senatorii care au votat acest proiect de lege demonstreaza pe langa grava necunoastere a Constitutiei Romaniei si a principiilor elementare care tin de drepturile omului si o lipsa de intelegere a unor principii elementare ale activitatii jurnalistilor. Conform codurilor etice si principiilor profesionale, jurnalistii trebuie sa incerce sa reflecte societatea intr-un mod cat mai apropiat de realitate. Daca senatorii dispun de o cercetare care sa arate ca in societatea romaneasca 50 la suta dintre fapte si actiuni sunt pozitive si 50 la suta sunt negative, ii rugam sa o puna la dispozitia jurnalistilor. De asemenea, ne intrebam care vor fi criteriile in baza carora se va stabili ce este pozitiv si ce este negativ. Efectul cel mai grav pe care aceasta aberatie legislativa il produce este faptul ca deschide posibilitatea sa apara inca o "imbunatatire" a legii, prin care mass media sa fie obligata sa difuzeze 100% stiri pozitive. Ceea ce ne va impiedica pe noi sa-i ajutam pe domnii senatori, printr-o stire critica, sa inteleaga ca restaureaza societatea totalitara.
Membrii CNA nemultumiti
Legea ii nemultumeste si pe membrii CNA. In opinia acestora, ea incalca dreptul la libera exprimare. Vicepresedintele institutiei, Radu Teodorel, este nemultumit de Legea votata miercuri in Senat si considera ca tot asupra membrilor CNA se vor rasfrange consecintele ei. "Eu ma intreb ce institutie este abilitata sa spuna care este stirea pozitiva si care este cea negativa? Daca eu vad un perete alb si altul il vede verde, care este de fapt culoarea peretelui? Aceasta actiune vizeaza automat modificarea legii audiovizualului si nu cred ca CNA-ul ar trebui sa se ocupe de asa ceva, pentru ca noi nu avem dreptul sa ne amestecam in politica redactionala a unei redactii, mai ales la cele publice", a declarat, citat de NewsIn, Radu Teodorel.
ZIUA ONLINE  
 Afisari: 280  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
alo , Pro tv?   de starchiojd
un fel de realitate contrafacuta,   de silviana
o corectura   de sovrenemy
Stirile zilei
 20:15 
ULTIMA ORA: Un mort si trei raniti grav, in urma prabusirii unei pasarele pietonale pe DN1  2008-06-25
1 comentariu
 19:59 
  2008-06-25
 19:55 
Cristiano Ronaldo "incins" de iubita, pe o plaja din Italia  2008-06-25
1 comentariu
 19:53 
300 de psihologi din serviciile secrete, reuniti la Bucuresti  2008-06-25
7 comentarii
 19:28 
Romania, invitata la Oscar 2009  2008-06-25
1 comentariu
 19:17 
Biroul Permanent al PRM s-a evaporat  2008-06-25
1 comentariu
 19:02 
Adelin Petrisor se muta la Realitatea TV  2008-06-25
3 comentarii
 18:53 
  2008-06-25
4 comentarii
 18:48 
Ciomu ar putea plati daune morale de 800.000 de euro  2008-06-25
1 comentariu
 18:48 
Ultimii ofiteri ai Majestatii Sale  2008-06-25
1 comentariu
 18:25 
Romania este pe locul trei in clasamentul fraudelor cu site-uri inselatoare  2008-06-25
2 comentarii
 18:06 
Romania devine liderul NATO in domeniul informatiilor militare obtinute din surse umane  2008-06-25
6 comentarii
 17:59 
Kylie Minogue s-a decis: il vrea inapoi pe Olivier Martinez  2008-06-25
 17:54 
Banca cu dedicatie pentru turci si chinezi in Voluntari  2008-06-25
 17:45 
Cuba: A fost lansat vaccinul terapeutic impotriva cancerului la plamani  2008-06-25
2 comentarii
 17:40 
  2008-06-25
7 comentarii
 17:16 
Batranii ar putea depune in cinci ani actele pentru recalcularea pensiilor  2008-06-25
2 comentarii
 17:07 
  2008-06-25
1 comentariu
 16:44 
NATO ar putea ingloba Azerbaidjanul, un fost avanpost sovietic  2008-06-25
3 comentarii
 16:19 
BBC Romania se inchide  2008-06-25
4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02291 sec.