Ziua Logo
  05:30, joi, 4 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
EXCLUSIV ONLINE
Romania face echilibristica pe marginea prapastiei crizei economice
 8 decembrie, 20:35 
Daca luni presa internationala a alocat spatii generoase situatiei politice din Romania dupa ce Biroul Electoral Central a anuntat ca Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale, marti, aceasta avertiza in privinta prelungirii instabilitatii politice si agravarea crize economice in care se zbate tara.
''Diviziunile politice in a doua tara ca grad de saracie din UE au lasat acest stat fara un guvern functional, in conditiile in care trebuie sa deblocheze un imprumut de 20 miliarde de euro de la FMI, sa isi reduca cheltuielile si sa dea un impuls economiei pentru a iesi din criza'', scrie marti Bloomberg, adaugand ca o disputa privind castigarea Presedintiei va duce la un vid de putere, ar putea provoca o scadere a ratingului de tara si o prabusire a actiunilor.
Contestarea alegerilor, prelungirea crizei politice si acutizarea crizei economice fac parte din problematica la ordinea zilei.
ZIUA ONLINE i-a chestionat pe profesorul universitar doctor Zoe Petre si pe decanul Facultatii de Istorie a Universitatii din Bucuresti Vlad Nistor in legatura cu evolutia politica a Romaniei dupa alegerile de duminica.
Zoe Petre: Instabilitatea politica pune in pericol capacitatea Romaniei de a supravietui si dezvolta economic
Zoe Petre (ZIUA Foto)
Zoe Petre considera ca rezultatul contestarii alegerilor la Curtea Constitutionala depinde de soliditatea argumentelor si dovezilor aduse de PSD. ''Este foarte posibil ca acestia sa aiba dovezi concrete. Problema este in alta parte. Oricare ar fi rezultatul, acesta are o boala a lipsei de legitimitate, indiferent daca se admite sau nu contestatia, indiferent daca se renumera voturile si ies in favoarea <<nu stiu cui>>, tot ramane un mare semn de intrebare rezultand din faptul ca diferenta dintre cei doi candidati deocamdata este extrem de redusa. Ca acesta diferenta este peste tot clamata ca fiind datorata romanilor care nu locuiesc in Romania si ca un rezultat atacat la Curtea Constitutionala nu mai este este convingator, indiferent de rezultatul formal al acestei contestari'', ne-a declarat Zoe Petre.
''Trecerea peste instabilitatea politica in Romania depinde de capacitatea auto-critica a presedintelui Traian Basescu, pentru ca instabilitatea a fost provocata in esenta de domnia sa. A vrut sa pedepseasca majoritatea parlamentara pentru faptul ca si-a permis sa cenzureze Guvernul. In opinia mea, o cenzura de altfel justificata, pentru ca, in evaluarile istoricilor, Guvernul Boc este cel mai non-performant guvern pe care l-a avut Romania in ultimii o suta de ani.
Incercand sa pedepseasca Parlamentul pentru demiterea Guvernului, presedintele Basescu nu a vrut sa inteleaga ca, oricata libertate i-ar da Constitutia sa desemneze un premier, asta nu inseamna ca poate sa puna prim-ministru un tanar de 18 ani de la Liceul A.D. Xenopol, acolo unde voteaza el. Pornind de aici, de la acesta confruntare ce pare mai degraba de umor, decat de politica, a inceput o criza politica pe care cine a inceput-o trebuie sa o si rezolve.
Foarte multe lucruri sunt puse in pericol daca persista instabilitatea politica, nu doar acordul cu FMI, ci chiar capacitatea Romaniei de a supravietui si a se dezvolta economic in perioada urmatoare.
Daca tarile din jurul nostru au iesit din criza economica, noi ne afundam in criza. Si nu cred ca putem conta in acesta situatia nici pe UE nici pe FMI, daca nu avem un Guvern serios si competent'', a adaugat analistul.
Este greu ca PNL sa reziste presiunilor exercitate de Traian Basescu
Intrebata daca PNL va intra la guvernare alaturi de PSD, Zoe Petre a raspuns ca este foarte greu pentru liberali sa reziste presiunilor facute de Traian Basescu pentru a intra la guvernare.
''Inainte de alegerile prezidentiale, PD-L-ul a dezlantuit un adevarat <<jihad>> in provincie, alungand membrii sau simpatizanti liberali de pe unde ii prindeau. Nu e vorba doar ca primarilor liberali nu li s-au dat fonduri sa plateasca nici macar lumina si personalul, e vorba de faptul ca directori de gradinite, de scoli, de spitale au fost goniti din functiile obtinute prin concurs, pentru ca nu erau pedelisti. Ori asta sigur ca starneste revolta, dar pe perioada mai lunga starneste si cedari. Nu poti sa rezisti la nesfarsit unor asemenea presiuni. Eu nu m-as grabi sa dau cu pietre in nimeni care cedeaza nervos intr-o astfel de imprejurare. Pe de alta parte, sigur ca sunt mai degraba inclinata sa respect punctul de vedere ale celor care spun <<noi ne-am luat niste angajamente politice si ramanem la ele>>. Pana la urma va trebui ca presedintele Basescu sa se impace cu ideea ca exista in Parlament o majoritate care nu il iubeste'', a arata Zoe Petre.
Vald Nistor: Daca instabilitatea politica persista, Romania se afla cu adevarat in pragul unui pericol grav
Vald Nistor (ZIUA Foto)
La randul sau, decanul Facultatii de Istorie, Vlad Nistor, a declarat ca spera ca instabilitatea politica sa fie cat mai scurta, in caz contrar sosirea transelor ''atat de necesare Romaniei'' ar putea fi amanate.
''Nu cred ca acordul cu FMi in sine este pus in pericol de instabilitatea politica, dar sosirea transelor atat de necesare Romaniei - da. Toata lumea stie acest lucru, de la scadarea bursei luni, pana la reactiile internationale ale unor analisti si posturi de televiziune sau ale unor ziare importante - Financial Times, Wall Streat Jurnal sau canalul Bloomberg de ieri si de astazi - toate par a da semnale, in sensul ca, daca Romania nu isi revine repede si daca instabiliatatea persista, tara se afla cu adevarat in pragul unui pericol grav, iminent, care sta dincolo de trairile noastre electorale care au capatat un aer aproape sportiv. Cred ca miza este cu mult mai mare decat vocatia electorala a poporului roman. Cred ca rezolvarea tine de coerenta clasei politice si de faptul ca aceasta in ansamblul ei va trebui sa inteleaga ca in joc este o miza cu mult mai importanta decat interesele de grup sau orgoliile personale".
Intrebat de ce intarzie sa apara reactiile de felicitare adresate de statele Occidentale presedintelui Basescu, Vald Nistor a declarat ca ''probabil se asteapta validarea alegerilor''.
''Este o situatie foarte ciudata. Cred ca se datoreaza faptului ca rezultatele finale nu au sosit inca, iar in al doilea rand se daoreaza faptului ca celalalt candidat contesta aceste alegeri.
Dupa cum am vazut in aceasta dimineata, in presa internationala, ei au sesizat ca pericolul ce consta in contestarea acestor alegeri este prelungirea instabilitatii politice. Probabil ca parternii nostrii externi se uita cu interes si asteapta rezolvarea contestatiilor. Tocmai acesta este motivul pentru care cred ca, de acesta data, mingea este la cele trei principale partide politice reprezentate in Parlament - PD-L, PNL, PSD, sigur si la UDMR - si ca jucare ei cat mai rapida nu poate fi decat in interesul Romaniei'', a spus Vlad Nistor.
Ciprian STOLERU  
Alte articole
  Opozitia pe pozitii    (Politica, 2009-10-24)
  PSD si PDL isi arunca pisica moarta FMI    (Editorial, 2009-03-13)
  Aliante contra naturii    (Eveniment, 2008-03-20)
  Gheorghe Flutur: Pentru sanatatea coalitiei, PDL a solicitat din nou PSD-ului formarea de majoritati locale in toate judetele    (2009-03-16 14:53)
  Reuniune cu "scantei" a liderilor Coalitiei    (2009-03-09 10:51)
  De teama Comisiei Europene, Coalitia renunta la politizarea prefectilor    (2009-02-24 20:36)
  UPDATE 11:57 - PSD a ales Ministerul Administratiei si Internelor. PD-L vrea Transporturile si Finantele    (2008-12-17 10:26)
  Geoana vrea motiune de cenzura, dar alta decat a PD-L    (2008-02-19 18:33)
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
TOCMAI INVEERSHUNAREA SI AMENINTZARILE PRINTRE DINTZI ALE UNORA DIN OCCIDENT ARATA CINE .   de BEOBACHTER
Tovarasul Obama nu a ajuns la un compromis cu tovarasul Putin - Transnistria va fi independenta !   de ionion
OBAMA CERE INDEPARTAREA LUI BASESCU !   de Deva
pana la anul nou 1 Euros va fi 5 Roni !   de ionion
Zoe Petre a auzit de Al Gore si de George W Bush?   de yul
Cred ca pe 25 Decembrie Iliescu are de gand sa-l imite pe Ceausescu!   de bigshotnews
ziarul psd-istilor   de valyyy
Stirile zilei
 23:06 
  2009-12-08
55 comentarii
 20:36 
Elena Udrea despre Traian Basescu: O personalitate si un personaj despre care istoria deja consemneaza la superlativ  2009-12-08
28 comentarii
 20:34 
STRATFOR: Alegeri controversate in Romania - Manifestatiile de strada ar putea duce la un decembrie indendiar la Bucuresti  2009-12-08
29 comentarii
 20:04 
Aurescu sustine joi la CIJ o pledoarie in cadrul procesului dintre Serbia si Kosovo  2009-12-08
 19:57 
Jucator din NBA amendat cu 15.000 de dolari pentru ca a lovit cu mingea un fotograf  2009-12-08
 19:43 
PSD ii transmite lui Predoiu o scrisoare critica privind corectitudinea votului din strainatate  2009-12-08
6 comentarii
 19:19 
Ludovic Orban: Nici un proiect politic nu poate fi valabil cu Traian Basescu  2009-12-08
12 comentarii
 19:09 
Ministrul de Externe al Iranului spune ca cercetatorul nuclear iranian Shahram Amiri a fost "rapit" de americani  2009-12-08
15 comentarii
 18:24 
  2009-12-08
7 comentarii
 18:23 
PPE critica folosirea simbolurilor comuniste in anumite tari din Europa  2009-12-08
3 comentarii
 18:21 
Marko Bela dupa intalnirea cu Boc: Am analizat situatia politica, deocamdata nu e vorba de negocieri  2009-12-08
1 comentariu
 18:14 
Nastase se declara dezamagit si revoltat de rezultatul alegerilor si cere analiza in PSD  2009-12-08
20 comentarii
 17:58 
Romania, condamnata la Strasbourg dupa reprimarea manifestatiei din 16 decembrie 1989  2009-12-08
4 comentarii
 17:57 
Sechestru pe o pisica, pentru neplata datoriilor la intretinere  2009-12-08
 17:42 
Inca un camion ce transporta 20 de camile din Rusia spre Bulgaria a fost oprit la granita Ucrainei de vamesii ucraineni  2009-12-08
4 comentarii
 17:37 
Presa straina: ''Cavalerul solitar'' Traian Basescu, a fost reales, insa este complet izolat in plan politic  2009-12-08
9 comentarii
 17:36 
Autoritatea Electorala Permanenta: La alegerile europarlamentare au fost identificate 11.329 de posibile cazuri de vot multiplu  2009-12-08
3 comentarii
 17:10 
Alegerile prezidentiale: In cazul Afganistanului, cancelariile occidentale au salutat rapid realegerea lui Karzai - In cazul Romaniei, tac  2009-12-08
34 comentarii
 17:09 
Dan Nica: Si mortii l-au votat pe Basescu!  2009-12-08
31 comentarii
 16:53 
Iran: Studentii au demonstrat la Teheran impotriva lui Ahmadinejad  2009-12-08
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01210 sec.