Ziua Logo
  21:24, joi, 4 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Deputat german: Acordarea cetateniei romane moldovenilor urmareste lipsirea lor de identitate nationala
-- Seful Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag considera "inacceptabil" modul in care a fost tratat ambasadorul roman la Chisinau, informeaza NewsIn.
 14 mai, 19:30 
Foto: Jswefu Makkeïżœ/ stock.xchng
Politica Romaniei si promisiunile facute de presedintele Traian Basescu privind acordarea in masa a cetateniei romane pentru moldoveni urmaresc lipsirea acestora de identitate nationala si de stat, a acuzat, intr-un interviu acordat joi antenei in limba rusa a Deutsche Welle, Reinder Steenblock, reprezentant al Verzilor in Bundestag, informeaza Agerpres.
Intrebat daca prin acordarea in masa a cetateniei romane moldovenilor nu se incearca de fapt cooptarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, acesta a raspuns: "Nu cred ca acest lucru se va intampla, pentru ca in cadrul UE se aud critici la adresa politicii Romaniei, indreptata de fapt spre lipsirea moldovenilor de identitate nationala si de stat. Mai cred ca si romanii insisi nu-si doresc aceasta. In Romania mai exista inca adepti ai 'Romaniei Mari', insa UE a accentuat tot timpul ca Republica Moldova este un stat national independent".
In problema acordarii pasapoartelor romanesti pentru moldoveni, Uniunea Europeana ar trebui, in opinia deputatului german, sa treaca la contramasuri, intre care, de exemplu, simplificarea regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova, cu scopul de a inlatura necesitatea ajungerii in Europa pe calea ocolitoare a cetateniei romane.
La intrebarea daca sloganul guvernului roman "Doua state - o singura natiune" este realist, Reinder Steenblock a afirmat: "Cred ca este o greseala. Presedintele roman Traian Basescu si alti politicieni romani au incitat regimul comunist din Republica Moldova la o reactie corespunzatoare, ce s-a concretizat prin expulzarea ambasadorului Romaniei la Chisinau si, practic, interzicerea accesului cetatenilor romani in Republica Moldova. S-au oferit motive ca politica Bucurestiului sa fie interpretata drept una imperialista".
"De aceea, cred ca ar fi mai rational ca partea romana sa se indrepte spre detensionarea verbala a situatiei, sa reconfirme ca Romania priveste Republica Moldova ca pe un stat independent, ceea ce de altfel a si recunoscut in 1991, dupa destramarea URSS. Aici se contureaza, cred, o situatie conflictuala care doar agraveaza criza si nu-i ajuta in niciun fel pe locuitorii din Republica Moldova", a opinat Reinder Steenblock.
La initiativa presedintelui Traian Basescu, Guvernul Romaniei a simplificat procedura de acordare a cetateniei pentru doritorii din Republica Moldova, pentru a permite acordarea cetateniei pentru circa un milion de moldoveni.
Dupa aprobarea acestei decizii, Comisia Europeana a avertizat Romania si a cerut mai multa prudenta in luarea unor astfel de hotarari, comenteaza la randul sau agentia de presa RIA Novosti, care preia interviul acordat DW de Reinder Steenblock.
Ziaristii de la antena rusa a Deutsche Welle i-au solicitat parlamentarului german sa comenteze in legatura cu preluarea de catre Romania in raport cu moldovenii a practicii Rusiei de a oferi cetatenia rusa locuitorilor din Abhazia si Osetia de Sud, cele doua republici separatiste al Georgiei.
"Uniunea Europeana trebuie, cred, sa combata aceasta competitie in privinta distribuirii pasapoartelor romanesti locuitorilor Republicii Moldova si celor rusesti - locuitorilor Transnistriei. Stiu de ce Moscova actioneaza in acest mod, dar aceasta practica este la fel de eronata ca si cea a Bucurestiului. Toti trebuie sa recunoasca faptul ca Republica Moldova este un stat independent. Imperialismul de ambele parti trebuie condamnat" - a afirmat deputatul german, care a denuntat, in acelasi context, monopolizarea puterii de catre liderul comunist Vladimir Voronin.
Declaratiile deputatului german vin dupa ce la inceputul lunii cancelarul german Angela Merkel le-a multumit, conform NewsIn, popoarelor din Europa de Est, fara de care caderea Zidului Berlinului nu ar fi fost posibila, iar saptamana trecuta , potrivit aceleiasi surse, Bundestagul, a votat un raport privind situatia drepturilor omului in lume la care comisia pentru dezvoltare si asistenta umanitara a introdus un amendament ce solicita sistarea fondurilor UE pentru Romania, constatand lipsuri ale statului de drept.
Seful comisiei pentru afaceri europene din Bundestag considera "inacceptabil" modul in care a fost tratat ambasadorul roman la Chisinau
Seful comisiei pentru afaceri europene din Bundestag Guenther Krichbaum, aflat la Bucuresti intr-o vizita de lucru, considera "inacceptabil" modul in care a fost tratat ambasadorul roman la Chisinau, iar Germania nu sustine, ca urmare, un nou acord intre UE si Republica Moldova, informeaza NewsIn.
"Toate cauzele evenimentelor de luna trecuta din R. Moldova trebuie cautate in interiorul Republicii Moldova, ca urmare a unui regim care nu respecta principiile unui stat de drept. Nu este admisibil ca intr-o democratie sa nu fie respectata libertatea de opinie si a presei libere. (...). De asemenea, modul in care a fost tratat ambasadorul Romaniei la Chisinau nu este acceptabil", a declarat Krichbaum. El a asigurat Romania de "solidaritatea Germaniei".
"Atat evenimentele de dinainte de alegeri, cat si cele de dupa sunt condamnate in Germania", a declarat seful comisiei pentru afaceri europene din Bundestag.
"Nu vrem sa abandonam Republica Moldova, si cu atat mai putin oamenii ei, dar cred ca este nevoie de o presiune mai mare asupra autoritatilor moldovene. in acest sens, ne pronuntam impotriva innoirii acordului dintre Uniunea Europeana si R. Moldova", a punctat Krichbaum
Krichbaum a apreciat rolul pe care Romania si-l asuma in politica externa, avand multe initiative de succes, precum Sinergia Marii Negre.
Z.O.  
Alte articole
  Titus Corlățean: Chestiunea cetățeniei este de competență națională, nu comunitară in cadrul UE    (2009-05-21 12:09)
 Afisari: 922  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Verzii ...   de daniel-vasile
MOLDOVA MARE   de svejk
opinie   de irlanda
pt Reinder Steenblock: bai amaratule, asa s-a uitat lumea cand s-a schimbat cetatenia RDG cu   de ionion
Cerem dezmembrarea Germaniei si negocieri de aderare cu RDG!!!   de ConteB
Ce sa-i faci daca-i verde   de CAP-istul
Da... acu doresc comentarii la Ilici caare in 1990 a refuzat unirea cu Moldova ... si   de Ghita Bizonu'
Acordarea cetateniei romane cetatenilor din Moldova Tovaraseasca   de John Jarnea
Cand era vorba de Germania, doua state - o singura natiune...   de rasputin
Stirile zilei
 20:59 
  2009-05-14
7 comentarii
 20:57 
Rusia va deschide o baza militara in Abhazia  2009-05-14
2 comentarii
 20:18 
  2009-05-14
1 comentariu
 20:17 
O bomba de 100 de kg din al doilea Razboi Mondial a fost descoperita in incinta unei universitati din centrul Budapestei  2009-05-14
2 comentarii
 20:13 
Dumitru Prunariu, primul roman care a iesit in Spatiu: Dupa 28 de ani, Pamantul se vede mult mai ingrijorat, mai poluat (Audio)  2009-05-14
 19:52 
  2009-05-14
1 comentariu
 19:36 
BNR: In sase luni, bancile-mama din Grecia si Austria au redus liniile de finantare cu circa 2,3 miliarde de euro pentru bancile romanesti  2009-05-14
 19:31 
  2009-05-14
1 comentariu
 18:56 
Guvernul cere acordul Parlamentului pentru a emite ordonante in vacanta parlamentara  2009-05-14
 18:53 
  2009-05-14
 18:45 
Fostul "prostanac" Geoana, lansat chiar de Iliescu in cursa impotriva lui Basescu  2009-05-14
8 comentarii
 18:34 
E oficial: concertul Depeche Mode, la Bucuresti, a fost anulat! - VEZI AICI CE POTI FACE CU BILETUL!  2009-05-14
2 comentarii
 18:28 
LIVE Iliescu: Alegerile prezidentiale reprezinta momentul judecatii supreme a lui Traian Basescu  2009-05-14
6 comentarii
 18:28 
Firmele ar putea fi scutite de impozitul pe profitul reinvestit abia in 2010, "doar pentru anumite activitati"  2009-05-14
 18:23 
LIVE Geoana catre PDL: "Vom rupe lesa si va vom elibera de Traian Basescu"  2009-05-14
3 comentarii
 18:19 
Asa arata Mariah Carey fara machiaj! (FOTO)  2009-05-14
 18:05 
Standard&Poor's mentine ratingul Romaniei la calificativul ''junk''  2009-05-14
 18:03 
Din dragoste de tata: Si-a fotografiat copiii in fiecare zi, timp de 13 ani si n-are de gand sa se opreasca aici! (FOTO)  2009-05-14
 17:54 
Somerii americani, sustinuti gratuit de Pfizer cu Viagra si un produs anticolesterol  2009-05-14
1 comentariu
 17:47 
Twitter de pe Hubble  2009-05-14
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02738 sec.