Femeile care vor sa manance in timpul nasterii o pot face fara ca sanatatea lor sau a bebelusilor sa fie afectata. Un studiu al King's College London a concluzionat ca mancarea nu dauneaza in timpul nasterii, potrivit BBC.
Studiul a urmarit 2.426 de femei, aflate la prima nastere, care, in timpul travaliului, au consumat alimente usoare ca fructe, paine sau iaurt. Cercetatorii au concluzionat ca nu a existat nici o diferenta intre femeile care au mancat si cele care nu au mancat nimic in timpul nasterii. Rata de nastere naturala a fost identica, la ambele grupuri, de aproximativ 44%. Si durata travaliului a fost asemanatoare. Femeile care au consumat alimente au avut, in total, 597 minute de travaliu, in timp ce femeile care au baut doar apa, 612 minute de travaliu. Nici in cazul sanatatii bebelusilor nu s-au gasit diferente majore, indiferent daca mamele au mancat sau nu, in timpul nasterii.
Multi medici le recomanda femeilor sa nu consume alimente inainte de a naste pentru a evita complicatiile pulmonare care ar putea aparea, in cazul necesitatii anesteziei generale. Dar, in ultimii ani, anestezia generala este folosita foarte rar, doar in cazuri extreme, ceea ce a dus la o scadere drastica a aparitiei unor situatii de aspiratie pulmonara.
Si in cazul femeilor care au facut cezariana, nu s-a inregistrat o diferenta intre cele care au mancat si cele care n-au mancat nimic.
Cercetatorii le recomanda femeilor cu risc scazut de complicatii la nastere sa manance alimente usoare si sa bea lichide fara griji, atunci cand sunt in travaliu. Totusi, ei le recomanda gravidelor sa nu faca excese si sa nu se gandeasca ca pot sa manance o friptura in timp ce nasc.