Ziua Logo
  19:35, joi, 4 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Ahmadinejad nu da inapoi
Bush nu exclude varianta militara in cazul Iranului
 21 noiembrie, 14:17 
Presedintele SUA, George W. Bush, a reafirmat ca toate optiunile, intre care si cea militara, raman disponibile in fata sfidarii nucleare iraniene. "Cred ca este foarte important sa cautam sa ne atingem obiectivele prin diplomatie. Stiu de asemenea ca este foarte important ca toate optiunile sa ramana pe masa si raman pe masa", a afirmat presedintele Bush intr-un interviu acordat marti canalului de televiziune ABC News. "Obiectivul meu este de a solutiona aceasta problema prin diplomatie, am pe deplin intentia sa reusim si cred ca putem reusi. Dar diplomatia nu este eficace decat atunci cand presedintele are la dispozitie toate optiunile", a apreciat liderul de la Casa Alba. In acelasi timp, presedintele Bush s-a angajat sa minimalizeze declaratiile facute la 17 octombrie, potrivit carora Iranul trebuie impiedicat sa obtina tehnologie pentru a fabrica bomba atomica daca se doreste sa "se evite al treilea razboi mondial".
Aceste afirmatii au survenit pe fondul preocuparilor legate de un posibil atac american impotriva Iranului, care refuza sa suspende activitatile nucleare sensibile.
"Am spus: daca doriti sa se evite al treilea razboi mondial", a subliniat marti presedintele american, amintind declaratiile omologului sau iranian Mahmud Ahmadinejad potrivit carora Israelul trebuie "sters de pe harta". "In ceea ce ma priveste, un atac impotriva Israelului ar antrena SUA intr-o grava conflagratie in Orientul Mijlociu - in orice caz, in timpul mandatului meu", a adaugat liderul de la Casa Alba.
Ahmadinejad afirma ca Iranul nu va renunta la planul nuclear
Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a insistat miercuri asupra faptului ca "nimeni nu va putea priva Iranul de dreptul sau" la tehnologia nucleara si si-a exprimat disponibilitatea de a dialoga cu toate tarile din lume, cu exceptia Israelului - informeaza agentia spaniola de presa EFE, citata de Rompres. "Poporul iranian a luat deja decizia (...) si nu va da inapoi in ceea ce priveste drepturile sale", a spus Mahmud Ahmadinejad, intr-un discurs rostit la Ardabil, in estul Iranului.
Teheranul va continua sa reziste presiunilor americane pentru ca Iranul sa-si abandoneze activitatile nucleare, a mai spus presedintele iranian, potrivit caruia "America trebuie sa stie ca se infrunta cu un popor invincibil". "Poporul iranian considera ca rezistenta in fata arogantilor si lupta impotriva nedreptatii constituie o parte din viata sa. Avem deja energia nucleara si nimeni nu ne va putea priva de acest drept", a subliniat Mahmud Ahmadinejad.
Negocieri amanate
Intrevederea dintre principalul negociator iranian in dosarul nuclear, Said Jalili, si inaltul reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana, va avea loc saptamana viitoare, dupa ce intrevederea pentru acesta saptamana a fost anulata de oficialul iranian din motive de sanatate, a declarat miercuri un responsabil al biroului oficialului iranian. Solana trebuie sa stabileasca daca programul nuclear iranian poate fi continuat sau daca trebuie oprita producerea uraniului imbogatit si intrarea in negocieri pentru programul nuclear inainte ca puterile vestice sa i-a o decizie in cazul impunerii sau nu sactiunilor asupra Republicii Islamice.
Javad Vaeedi a declarat pentru agentia Fars News Agency citata de Reuters: "Aceasta intalnire va avea loc in cateva zile. Incercam sa ne organizam in privinta datei si locului unde va avea loc". Insa, purtatorul de cuvant al lui Solana a declarat ca nu a fost fixata nici o data pentru intalnirea diplomatica si a desmins faptul ca Solana si Jalili ar fi stabilit sa se intalneasca pe 26 noiembrie: "Solana va fi in Washinton atunci pentru conferinta de la Annapolis".
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a estimat recent ca Iranul a facut "progrese substantiale" pentru a dovedi natura si extinderea programului sau nuclear, dar acest lucru este "insuficient". Vestul crede ca programul energetic iranian este doar o acoperire pentru crearea unei bombe nucleare,lucru pe care Tehran-ul il neaga cu vehementa. Uraniul imbogatit produs de Iran poate fi folosit drept combustibil pentru centale dar daca se continua procesul de rafinare devine material exploziv pentru o bomba atomica.
Robert MIRCEA  
Alte articole
  Bush a fugit de Ahmadinejad    (Externe, 2007-09-27)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
The Lobby   de NormanFinkel5
Cred ca   de Bongosika
mistoaca poza   de Bongosika
Stirile zilei
 18:24 
Bush este acuzat de dezinformare in cazul Plame  2007-11-21
3 comentarii
 17:47 
Scorpion de 2,5 metri, descoperit in Germania  2007-11-21
 17:39 
Rusia emite pretentii teritoriale in privinta Transnistriei  2007-11-21
2 comentarii
 17:07 
Romania - Albania, ultimul meci pe "Lia Manoliu"  2007-11-21
 16:57 
Mioara Roman citeste in stele caderea lui Basescu  2007-11-21
5 comentarii
 16:55 
Colegiul Medicilor da vina pe legislatie in cazul bebelusului de la Universitar  2007-11-21
 16:39 
Fiica Madonnei a primit un rol in noua serie Harry Potter  2007-11-21
 15:50 
Guvernul ucrainean da unda verde forarilor in Insula Serpilor  2007-11-21
 15:40 
Tariceanu: Basescu vrea sa instaureze o "dictatura de catifea"  2007-11-21
 15:08 
Prezentator TV, batut in fata camerelor de propriul invitat  2007-11-21
 14:39 
Microbi "super-rezistenti" in spitalele din intreaga Europa  2007-11-21
 14:00 
Pretul aurului negru a atins un nou maxim istoric: 99,29 dolari  2007-11-21
 13:39 
Jacques Chirac, inculpat pentru deturnare de fonduri  2007-11-21
1 comentariu
 13:25 
Guvernul britanic a pierdut datele confidentiale a peste 25 de milioane de persoane  2007-11-21
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00963 sec.