Ziua Logo
  02:41, miercuri, 24 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Reorganizarea SRI asteapta urmatoarea legislatura
 9 septembrie, 19:54 
Radu Stroe
Mult discutatul pachet privind legile securitatii nationale va fi adoptat in urmatoarea legislatura a Parlamentului Romaniei a declarat presedintele Comisiei de control al Serviciului Roman de Informatii (SRI), senatorul PNL Radu Stroe. Acesta a afirmat ca restructurarea SRI a fost blocata din cauza legislatiei depasite, insa singura lege care va fi aprobata in acesta sesiune parlamentara va fi cea a Statutului ofiterului de informatii.
Radu Stroe a declarat, la finele intalnirii comisiei cu directorul SRI, George Maior ca reorganizarea acestei institutii este limitata de cadrul legislativ actual, cadru apreciat drept cazut in desuetudine. "Restrucutrarea era absolut necesara, insa noi, parlamentarii, nu avem, finalizat pachetul de legi ale securitatii. Avem insa garantia din partea Serviciului Roman de Informatii ca toate aceste restructurari se vor incadra in actualele reglementari-desi ele unt cazute de multa vreme in desuetudine-pana la momentul cand pachetul de legi ale securitatii va fi adoptat de Parlament", a declarat Stroe.
Senatorul a estimat ca actualul Legislativ nu va reusi sa finalizeze noul cadru legislativ care sa reglementeze activitatea Serviciului. "Nu cred ca va fi posibil ca Parlamentul sa adopte pachetul de legi pana la sfarsitul acestei sesiuni. Cred ca va ramane aceasta sarcina pentru Parlamentul urmator astfel incat SRI sa aiba baza legala necesara pentru punerea in opera a acestei noi structuri organizatorice. El poate si acum sa o faca insa limitat de actualele constrangeri legislative", a spus presedintele Comisiei.
Directorul SRI, George Maior, a cerut insa ca macar Statutul ofiterului de informatii sa fie adoptat de actualul Parlament. "Noi speram ca macar Statutul sa fie abordat in aceasta sesiune parlamentara avand in vedere ca au existat progrese in dezbaterea lui in comisie. Ar fi un pas deosebit de important si in ceea ce priveste demilitarizarea Serviciului si flexibilizarea lui", a afirmat Maior precizand ca specialistii Serviciului pot sa contribuie, in limitele constitutionale, la procesul de reglementare din domeniul sigurantei nationale.
La randul sau, Stroe a declarat ca adoptarea Statutului este posibila in cursul acestei sesiuni, pana la finele anului in curs.
In urmatoarele doua saptamani, Comisia de control va avea o noua intalnire cu George Maior, cel mai probabil la sediul SRI, pentru o discutie care sa aprofundeze aspectele legate de reorganizarea Serviciului.
Pachetul privind legile securitatii nationale blocat de aprige dispute politice
George Maior
Legile securitatii nationale sunt blocate la comisiile de resort din Senat, inca de la inceputul acestei legislaturi starnind vii dispute intre Palatul Cotroceni si PNL, precum si intre PNL si PSD.
In aprilie 2007, Legile securitatii nationale, mai putin proiectul privind statutul ofiterului de informatii, au fost adoptate tacit, fara nicio modificare, de catre Camera Deputatilor, din cauza absenteismului parlamentarilor din cele doua comisii sesizate, cea juridica si cea pentru aparare, in conditiile in care toate partidele, inclusiv cele care au boicotat sedintele, in special PNL, PC, UDMR, dar si PSD, au deplans eludarea de catre o camera a acestor proiecte.
Statutul ofiterului de informatii se afla la comisiile juridica si de aparare ale Camere Deputatilor.
Statutul ofiterului de informatii a fost adoptat de Senat, dupa ce textul PNL a fost amendat in mod consistent. Proiectul face parte din pachetul de legi privind securitatea nationala.
Prin acest act normativ, ofiterii de informatii au devenit "functionari publici cu statut special", in cazul in care nu sunt cadre militare in activitate. Prevederile cele mai radicale ale liberalilor - interzicerea expresa a infiltrarii ofiterilor acoperiti in politica, mass-media si justitie a fost eliminata si reformulata. Printr-un amendament al liberalului Daniel Ilusca, ofiterilor le este interzisa si asocierea si apartenenta politica si sindicala, ca si dreptul de a candida si de a fi alesi in administratia publica locala, in Parlament sau ca presedinte al Romaniei. Ei nu pot desfasura nicio activitate politica, cu exceptia dreptului la vot. Acest amendament inlocuieste versiunea anterioara a liberalilor potrivit carora se interzicea expres folosirea ofiterilor sub acoperire in presa, sindicate, justitie, culte, sindicate. Ilusca sustine ca acele prevederi referitoare la ofiterii sub acoperire ar putea fi reluate odata cu discutiile privind legea contrainformatiilor.
Articolul potrivit caruia, in viziunea PNL, ofiterilor le era interzis sa indeplineasca alte functii decat cele in care sunt incadrati si sa desfasoare sau sa fie implicati in orice fel de activitate comerciala a fost eliminat. In schimb, printr-un amendament al senatorului Cristian Diaconescu, ofiterilor le este interzis "sa fie asociat unic ori sa participe direct la administrarea sau conducerea unor societati comerciale sau regii autonome", ei avand insa dreptul de a detine actiuni la astfel de societati.
Un alt amendament adus de Senat prevede ca, in situatii exceptionale, care impun inlaturarea unor pericole iminente pentru securitatea nationala si care nu pot fi inlaturate altfel, ofiterii de informatii pot folosi, in conditiile legii, "bunuri si spatii publice sau private, cu respectarea drepturilor si a libertatilor fundamentale". Pe de alta parte, la propunerea Noricai Nicolai, in timpul exercitarii atributiilor de serviciu, ofiterii de informatii pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati preventiv numai cu incuviintarea conducatorului institutiei din care fac parte.
Z.O.  
 Afisari: 605  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Bozgan...din cate stiu eu, SRI s-a nascut prin martie 91   de BeDeii vechi si NOI
SRI TREBUIE DESFIINTAT SI INFIINTATA O NOUA STRUCTURA DE SIGURANTA NATIONALA   de BOZGAN GHEORGHE
Cu alte cuvinte, autonomie completa   de Eufrosin
Stirile zilei
 23:03 
Dan Petrescu:Trebuie schimbat tot la echipa nationala de fotbal, inclusiv selectionerul  2008-09-09
7 comentarii
 22:57 
  2008-09-09
13 comentarii
 22:43 
O femeie din Pascani a raspuns cu pistolul unei invitatii la sex!  2008-09-09
13 comentarii
 22:27 
CNCAN propune declasificarea unor secrete de stat pentru a permite controlul international asupra materialelor nucleare  2008-09-09
1 comentariu
 21:25 
Azerbaidjanul sustine proiectul Nabucco: Cel mai mare gazoduct care va strabate Romania va fi construit in ciuda conflictului din Georgia  2008-09-09
2 comentarii
 20:10 
Incredibil: la doar sase ani a injunghiat o tanara in plina strada  2008-09-09
25 comentarii
 20:04 
Se intampla din nou: Suporterii FC Timisoara protesteaza in Piata Operei  2008-09-09
 19:36 
ONU avertizeaza: tot mai multi copii sunt folositi ca bombe umane  2008-09-09
37 comentarii
 19:32 
Dosarele lui Nastase, inapoi la Parchet, urmarirea lui Mitrea mai asteapta  2008-09-09
1 comentariu
 19:02 
Suedezul Tomas Ryde este noul antrenor al nationalei feminine de handbal  2008-09-09
 18:49 
Diferenta: Un american risca 20 de ani de puscarie pentru trafic de iguane, iar in Romania se aduc en-gros  2008-09-09
2 comentarii
 18:35 
Serviciile de spionaj americane si occidentale sustin ca liderul nord-coreean Kim Jong-Il a suferit un atac cerebral  2008-09-09
3 comentarii
 18:13 
Moscova incepe inchiderea posturilor militare din apropierea Abhaziei si Osetiei  2008-09-09
1 comentariu
 18:05 
Disperata ca nici un barbat nu o vrea, Kylie Minogue alege solutia de criza: lesbianismul  2008-09-09
21 comentarii
 17:33 
CE: Afirmatiile lui Mark Gray au fost facute in numele Comisiei, pentru alte plangeri Adrian Severin este invitat sa se adreseze institutiei  2008-09-09
5 comentarii
 17:27 
Conflict: Patriarhul Daniel il sustine pe preotul comunitatii romane de pe Valea Timocului, condamnat de Biserica Ortodoxa Sarba  2008-09-09
9 comentarii
 17:16 
Traseu modificat pentru linia de transport 96, de marti, intre orele 22.00 - 05.00  2008-09-09
 17:15 
Rusia: Suspendarea de catre SUA a acordului de colaborare in zona energiei nucleare este un gest "eronat si politizat"  2008-09-09
4 comentarii
 17:10 
Mona Musca, urmarita penal pentru fals in declaratii  2008-09-09
7 comentarii
 17:07 
Guvernul si Parlamentul elvetian, de acord ca romanii si bulgarii sa lucreze in tara cantoanelor  2008-09-09
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01733 sec.