Ziua Logo
  02:56, marti, 23 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
''Urma ruseasca'' si asasinarea lui Kennedy in "Trei gloante pentru presedinte"
General (r) KGB: Lee Harvey Oswald l-ar fi impuscat pe Kennedy, din cauza Marinei
-- Oleg Neciporenko sustine ca a discutat cu Oswald cu doua luni inaintea asasinarii presedintelui american
 20 noiembrie, 14:31 
Lee Harvey Oswald si Marina, la Minsk, aprilie 1961 (Foto: Komsomolskaia Pravda)
Cu toate ca asasinarea presedintelui american John F. Kennedy in urma cu 45 de ani la Dallas i-a fost atribuita lui Lee Harvey Oswald, moartea acestuia continua sa ramana invaluita in mister, generand numeroase legende si speculatii. Versiuni ale uciderii lui Kennedy au circulat cu nemiluita, iar una dintre ele evoca "mana lunga a KGB-ului". S-a spus ca Oswald ar fi fost agent al KGB, de care serviciile secrete ale Moscovei s-au folosit in scopuri proprii.
Detalii legate de caracterul celui care a fost inculpat de uciderea lui Kennedy si elemente despre sederea acestuia in URSS sunt evocate in editia de joi a tabloidului Komsomolskaia Pravda de catre generalul (r) KGB, Oleg Neciporenko, care a scos recent de sub tipar volumul intitulat "Trei gloante pentru presedinte", care evoca crima din Dallas.
Refuzat de KGB
Generalul (r) KGB, Oleg Neciporenko
Neciporenko sustine ca a discutat cu Oswald cu doua luni inaintea asasinarii lui Kennedy, la 22 noiembrie 1963, insa el infirma speculatiile potrivit carora acesta ar fi fost racolat de serviciile secrete sovietice.
Lucrurile au stat putin altfel decat au fost expuse in presa occidentala, spune fostul spion sovietic, relatand urmatoarea versiune. Oswald - un fost puscas marin american - si-a cumparat un bilet de calatorie in Finlanda si, in timpul escalei la Moscova, i-a spus ghidului rus ca ar fi interesat sa ramana in URSS, ca sa ajute la edificarea comunismului. Ghidul s-a dus la KGB, care a inceput sa verifice biografia fostului puscas marin, descoperind ca acesta capatase in armata o pasiune pentru marxism.
La inceput, KGB l-a suspectat pe Oswald ca ar fi spion al CIA, trimis sa se infiltreze in serviciile secrete sovietice. Un ofiter KGB i-a dat intalnire acestuia la hotelul Inturist, intr-o camera intesata de microfoane. Dupa aceasta discutie, KGB a raportat Comitetului Central al PCUS ca "americanul nu prezinta niciun interes" pentru serviciile secrete sovietice.
Avea un psihic labil, nervos, cu rabufniri isterice
Lee Harvey Oswald
Neciporenko publica in cartea sa documente din arhiva KGB cu privire la evaluarea personalitatii lui Oswald. Potrivit acestora, individul era imprevizibil si greu de controlat, avea un psihic labil, nervos, cu rabufniri isterice, cu toate ca atunci cand isi propunea reusea sa se mobilizeze pentru a face fata unei sarcini.
In cartea sa, autorul mai scrie ca Oswald a insistat sa ramana in URSS, insa autoritatile sovietice de atunci au refuzat sa-i acorde cetatenia URSS. Vazand ca este dat afara din "patria socialismului luminos", Oswald s-a dus la hotel si si-a taiat venele, ajungand in stare grava la spital. Faptul a sensibilizat conducerea sovietica a timpului, care dorea sa musamalizeze cazul si a decis sa-l trimita pe american la Minsk, pentru a fi supravegheat de KGB-ul local. I s-a dat un loc de munca, la o uzina de componente radio, un salariu bun pentru acele vremuri, i s-a repartizat un apartament.
Oswald a avut toate conditiile sa se manifeste ca un bun "constructor al comunismului", insa el nu prea isi dadea osteneala. In continuare, viata lui Oswald in URSS este lipsita de stralucire: supravegheat tot timpul de KGB, s-a casatorit, i s-a nascut o fiica, se certa permanent cu sotia, pe care uneori o snopea in bataie. Unchiul Marinei, nevasta lui Oswald, era ofiter in Ministerul de Interne de la Minsk, iar tanara femeie isi dorea sa emigreze din URSS.
Marina, "detonatorul crimei de la Dallas"
In volumul "Trei gloante pentru presedinte", potrivit Agerpres, Neciporenko, veteran al spionajului sovietic, sustine ca Oswald nu a fost recrutat de KGB, intrucat caracterul nu il avantaja pentru rolul de spion. KGB l-a studiat minutios si nimic mai mult.
Primul presedinte al Republicii Belarus postsovietice, Stanislav Suskevici a declarat candva ca el este cel care l-a invatat pe Oswald limba rusa, insa americanul era un elev mediocru.
Dupa doi ani si jumatate in "raiul comunist", Oswald s-a cerut in patrie si i s-a permis sa plece in SUA. La intoarcere, CIA si FBI l-au tinut sub observatie, tratandu-l drept spion sovietic, mai ales ca acesta se repatriase si cu familia sovietica.
"Inclinatia sa spre violenta si disponibilitatea de a rezolva o situatie conflictuala pe calea violentei extreme erau lucruri bine cunoscute de KGB si mai putin stiute de serviciile secrete americane", scrie generalul (r) KGB, in cartea sa, ce cuprinde noi dezvaluiri despre moartea lui Kennedy.
Dupa revenirea in SUA, cu un an inainte de uciderea lui Kennedy, Oswald si-ar fi incercat arma pe un general american in rezerva, care era lider al unei organizatii rasiste, potrivit relatarii lui Neciporenko. Cel vizat a fost doar ranit.
Neciporenko, care intre 1961 si 1971 a fost seful rezidentei sovietice in Mexic sub acoperirea unei functii diplomatice, recunoaste ca a vorbit de doua ori cu Oswald inainte de ziua fatala. Fostul puscas marin nu se acomodase in SUA, nu reusea sa obtina un loc de munca, fiind suspectat de legaturi de spionaj cu sovieticii si avea tot timpul pe urmele sale FBI. A venit intr-o zi la Ambasada URSS din Mexic si a cerut sa i se acorde viza pentru a se intoarce din nou in Uniunea Sovietica. A fost refuzat. Nici Cuba nu a vrut sa-l primeasca. "Raiul comunist" era inchis pentru Oswald.
Generalul Neciporenko considera ca "detonatorul crimei de la Dallas" a fost sotia lui Oswald, Marina, care il parasise dupa ce a ajuns in SUA. In data de 21 noiembrie 1963, Oswald a venit acasa la Marina, pe care a gasit-o in compania prietenului sau cu care avea sa sa casatoreasca. Barbatul semana cu presedintele Kennedy.
Z.O.  
 Afisari: 2590  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Hruschtchew i-a dat ordin lui Oswald sa impuste pe Kenedy, dar vorbea si "moldovineshte" ...   de ionion
DE CE   de D ANTON
L-ati uitat din ecuatie pe Jack Ruby !   de Aladin
Asta-i rubrica de bancuri?   de Zenn
Un link interesant care indica adevaratii responsabili ptr asasinarea pres. american   de Evreu-rus
Pusca marin insa tragator mediu   de Ghita Bizonu'
Kennedy a fost asasinat de catre Mossad, din ordinul unui Israel lovit in amorul propiu   de Evreu-rus
O poveste buna   de Eufrosin
Stirile zilei
 20:52 
George Clooney, asa cum nu l-ati mai vazut niciodata!  2008-11-20
 20:37 
Cardinal catolic: Obama, un politician "agresiv, distrugator si apocaliptic"  2008-11-20
27 comentarii
 20:32 
Fitch a coborat ratingul Renault, din cauza inrautatirii profilului de creditare  2008-11-20
1 comentariu
 20:19 
Bancile pot plati amenzi de pana la 50.000 lei daca schimba comisioanele din contractele de credit  2008-11-20
 20:01 
Guvernul norvegian va achizitiona avioane de lupta JSF F-35  2008-11-20
6 comentarii
 19:50 
Tariceanu a semnat decizia de numire a lui Horia Georgescu in functia de secretar general al ANI  2008-11-20
1 comentariu
 19:47 
Distractie cinica: Opt cerbi lopatari impuscati la o partida de vanatoare ilegala  2008-11-20
1 comentariu
 19:31 
Rusia ameninta Ucraina cu datoriile catre Gazprom si pierderea independentei  2008-11-20
21 comentarii
 19:01 
950 de milioane de euro pentru deszapezirea si intretinerea drumurilor nationale pe urmatorii patru ani  2008-11-20
 18:54 
  2008-11-20
1 comentariu
 18:36 
  2008-11-20
2 comentarii
 18:21 
  2008-11-20
1 comentariu
 18:19 
Camorra vinde DVD-uri contrafacute cu filmul Gomorra  2008-11-20
 18:07 
Carnetele de munca tinute acasa si la firme trebuie date caselor de pensii pana pe 30 noiembrie 2009  2008-11-20
 17:58 
Lectia ungara, spusa la Bucuresti: Mariti salariile, dar reformati sistemul  2008-11-20
1 comentariu
 17:51 
Cresc salariile in IT  2008-11-20
 17:43 
Eva Longoria, diva cu budigai de pensionara  2008-11-20
14 comentarii
 17:40 
Socant: Un recidivist si-a violat mama de 76 de ani timp de trei zile  2008-11-20
 17:38 
Parlamentul European a adoptat proiectul acordarii de "Blue Card-uri" pentru imigrantii foarte bine calificati  2008-11-20
 17:35 
Vladimir Voronin vrea sicriu din plastic  2008-11-20
6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01175 sec.