Ziua Logo
  Nr. 4714 de miercuri, 16 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Center For American Progress: R.Moldova la rascruce - SUA pot ajuta tara in aceasta perioada dificila
 16 decembrie, 23:43 
Foto: todercan.com
La 7 decembrie, parlamentul Republicii Moldova - o mica si saraca republica ex-sovietica de doar 4,5 milioane de locuitori, aflata intre Romania si Ucraina - a esuat inca o data sa isi aleaga presedintele. Partidul Comunistilor, la putere intre 2001 si 2009, a boicotat un vot care i-ar fi oferit presedintia lui Marian Lupu, candidatul propus de coalitia majoritara si un sustinator al reformelor si al integrarii europene, noteaza o analiza a Center For American Progress, citata de Agerpres.
Chiar daca SUA ar fi tentata sa isi ia mainile si sa renunte la Moldova, unde instabilitatea politica a devenit un fapt cotidian, ar fi o greseala profunda ca Washingtonul sa abandoneze o tara atat de aproape de inima Europei, aflata in deriva si in pericolul de a aluneca in haos.
Opt ani de conducere comunista au lasat Moldova intr-o stare de dezordine totala. Saracia totala, granitele poroase, coruptia si nerespectarea legii au contribuit la traficul generalizat de fiinte umane, la abuzurile asupra drepturilor omului si la guvernarea proasta. La aceste probleme s-a adaugat "conflictul inghetat" din auto-proclamatul pseudo-stat Transnistria, situat la granita estica cu Ucraina.
Transnistria este pentru Moldova ceea ce erau Osetia de Sud si Abhazia pentru Georgia inainte de august 2008 - o enclava separatista unde misiunea rusa "de mentinere a pacii" stationata pe teritoriul sau este sustinuta financiar de Moscova. Din fericire, disputa in privinta Transnistriei nu prezinta riscul alunecarii spre violenta ca in cazul Osetiei de Sud si Abhaziei, insa 16 ani de eforturi de mediere nu au reusit sa produca progrese.
Potrivit Center For American Progress, situatia din Moldova poate sa ia una dintre urmatoarele trei directii. In primul rand, alegerile legislative - probabil undeva in vara lui 2010 - ar putea avea loc asa cum cere Constitutia. In al doilea rand, coalitia aflata la putere ar putea initia un referendum pentru a amenda Constitutia si a permite alegeri prezidentiale directe. In al treilea rand, coalitia ar putea adopta o legislatie care ar reduce numarul de parlamentari necesari pentru a alege un presedinte la o majoritate simpla de parlamentari.
Ultimele doua optiuni par adecvate pentru a pune capat actualului impas. Moldova ar trebui insa sa reziste tentatiei de a-si schimba Constitutia pentru a rezolva criza, in conditiile in care orice schimbari in legea fundamentala ar trebui sa aiba loc intr-o maniera bine gandita.
O atare schimbare ar putea aduce esecuri si consecinte neintentionate, asa cum s-a intamplat in Ucraina, unde schimbarile constitutionale prost elaborate din mijlocul ''Revolutiei Portocalii" au generat tulburari politice continue. Administratia Obama ar trebui sa-i comunice conducerii de la Chisinau ca o astfel de evolutie a situatiei nu ar servi intereselor pe termen lung ale tarii.
Indiferent de cum evolueaza situatia, administratia americana ar trebui sa faca clar faptul ca este pregatita sa consolideze legaturile cu guvernul legitim ales al premierului Vlad Filat.
De asemenea, SUA ar trebui sa insiste ca guvernul moldovean sa intreprinda reformele economice atat de necesare, reprezentand conditia pentru acordarea programului de asistenta de 590 de milioane de dolari pe care Fondul Monetar International a convenit in luna octombrie sa il acorde Moldovei.
La randul rau, Congresul american poate consolida relatiile. Daca SUA trateaza cu toata seriozitatea sprijinirea stabilitatii politice in Moldova, atunci ele trebuie sa ia in considerare abrogarea amendamentului Jackson-Vanik, legiferat in 1972, pentru a determina Uniunea Sovietica sa respecte drepturile omului, in special dreptul la libera emigrare a cetatenilor sai.
In mod traditional, Congresul abroga amendamentul odata ce un stat devine membru al Organizatiei Mondiale a Comertului, deoarece a-l pastra neaga SUA anumite avantaje comerciale. Or, desi Moldova a devenit membra a OMC in 2001, Congresul nu a abrogat amendamentul, membrii sai fiind prea putini interesati sa o faca dat fiind economia de mici dimensiuni a tarii si impactul minim al faptului ca nu au fost normalizate relatiile comerciale.
Insa abrogarea acum a amendamentului ar putea avea o importanta cruciala pentru Moldova. Ea ar demonstra solidaritatea administratiei americane cu guvernul Filat in incercarea acestuia de a implementa reforme si de a indrepta Moldova spre Europa. De asemenea, o astfel de decizie nu ar costa nimic, ci, de fapt, ar putea avantaja economia americana, odata cu indepartarea amendamentului pentru statele membre in OMC.
Nu in ultimul rand, strangerea relatiei dintre SUA si Moldova ar putea oferi Americii o oportunitate de a strange relatiile cu Rusia, care este posibil sa fi ajuns la concluzia ca o Moldova stabila este mai mult in interesul sau decat un stat aflat sub control.
Moldova ar putea deveni un teren de testare pentru un nou tip de interactiuni SUA-Rusia pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, unde traditia a fost cea a unor jocuri cu suma nula.
Sustinerea din partea Occidentului nu poate rezolva in mod clar problemele Moldovei. Targuielile politice, ostentatia si obiceiurile legate de nepotism, de legile corupte si de guvernarea slaba trebuie sa inceteze daca tara vrea sa scape de starea actuala. Esecul parlamentului de a alege un presedinte saptamana trecuta a fost un eveniment nefericit, insa ar trebui sa fie un motiv pentru o mai mare implicare americana, nu pentru o neglijare a Moldovei, potrivit analizei.
Alte articole
  Ambasadorul SUA la Chisinău: Cele patru partide din coalitie trebuie sa colaboreze cu PCRM    (2009-08-18 11:58)
A r h i v a
Stirile zilei 2009-12-16
 23:59 

5 comentarii
 23:33 
 23:29 
 23:13 
Secretarul General al NATO: Aderarea Ucrainei si Georgiei este de actualitate
1 comentariu
 23:03 
 22:48 
Lumanari aprinse pentru martirii Timisoarei
2 comentarii
 20:30 
20 de ani de la Revolutie: A meritat sacrificiul disidentilor anti-comunisti? (VIDEO)
32 comentarii
 20:28 
Lupte in arena politica: Replici taioase, ironii si glume despre Boc
3 comentarii
 20:24 
Fostul adjunct al Securitatii Timisoara, Radu Tinu, lucreaza la o multinationala. Si nu regreta nimic din ce-a facut inainte de 1989
7 comentarii
 19:59 
Nicole Kidman, surprinsa cu pudra alba pe nas (FOTO)
 19:51 
Atacul maimutelor Taekwondo
 19:47 
Fostul premier rus Egor Gaidar, un critic al lui Putin, a murit la varsta de 53 de ani
 19:43 
"Ultimele ore ale lui Ceausescu", la Berlin
 19:33 
11 trenuri au fost anulate din cauza conditiilor meteo nefavorabile
 19:24 
FMI a imbunatatit prognoza de crestere a economiei Romaniei in 2010, la 1,3%
 19:04 

1 comentariu
 18:51 

6 comentarii
 18:47 
Geoana despre participarea lui Marian Sarbu la guvernare: Este o propunere de tip cadou-otravit
1 comentariu
 18:43 
Comandantul Trupelor ruse de rachete cu destinatie strategica anunta ca Rusia va avea in 2016 o noua racheta strategica grea care va inlocui rachetele Satan
13 comentarii
 18:42 
Consumul zilnic de ulei de peste contribuie la sanatatea ta si a intregii familii
 Top afisari / comentarii 
 De ce mi-e frica nu scap (4887 afisari)
 Invataturile americanilor catre prostanacii nostri (4719 afisari)
 Antonescu, Orban, Stroe si Varujan, falsa echipa de elita a PNL (3097 afisari)
 Jihad de Craciun in PSD (2715 afisari)
 Trupele sovietice - oprite la Prut (2683 afisari)
 Viorel Hrebenciuc: Basescu este puternic joia, cand e ziua Flacarii Violete (VIDEO) (2258 afisari)
 Mitrea catre Vanghelie: Mai baiatule, daca te mai legi de sotia mea o sa ai altfel de probleme cu mine, asa ca intre barbati! (VIDEO)  (2228 afisari)
 Pamela Anderson, mai batrana ca niciodata (FOTO) (2056 afisari)
  Fostul adjunct al Securitatii Timisoara, Radu Tinu, lucreaza la o multinationala. Si nu regreta nimic din ce-a facut inainte de 1989 (2054 afisari)
 Sase drumuri nationale si Autostrada Soarelui raman inchise, din cauza zapezii (1994 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01548 sec.