Ziua Logo
  Nr. 4708 de marti, 8 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Presa internationala: Contestarea rezultatului alegerilor va ingreuna iesirea din recesiune
 8 decembrie, 10:33 
(Foto: EPA)
Decizia PSD de a contesta rezultatul alegerilor de duminica va amana si ingreuna iesirea din recesiune a Romaniei, scrie marti, a doua zi dupa anuntarea rezultatelor scrutinului, presa internationala, citata de NewsIn. Diviziunile politice in a doua tara ca grad de saracie din UE a lasat acest stat fara un guvern functional, in conditiile in care trebuie sa deblocheze un imprumut de 20 miliarde de euro de la FMI, sa isi reduca cheltuielile si sa dea un impuls economiei pentru a iesi din criza, scrie Bloomberg, precizand ca o disputa privind presedintia va duce la un vid de putere, ar putea provoca o scadere a ratingului de tara si o prabusire a actiunilor.
"Victoria electorala la diferenta mica a lui Basescu ar putea deschide calea pentru o disputa politica prelungita, care ar amana formarea unui nou guvern si reluarea programului UE si FMI", a spus Kenneth Orchard, analist la Moody's Investors Service din Londra. "Alegerile anticipate nu par sa fie in interesul nimanui", a adaugat el.
"Atentia se concentreaza in prezent asupra situatiei politice internse dificile", a explicat Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland Group. Refuzarea unui compromis "va duce, probabil, la alegeri legislative anticipate", a adaugat el.
''Romania se scufunda in criza''
Si cotidianul britanic The Times anunta ca presedintele roman Traian Basescu a castigat la o diferenta mica alegerile, iar opozitia de stanga afirma ca are dovezi de frauda si va contesta rezultatul. Ziarul il citeaza pe Liviu Dragnea, vicepresedinte PSD, care a spus ca social-democratii au dovezi de frauda. Pe de alta parte, observatorii OSCE au declarat in raportul preliminar ca votul a respectat standardele internationale, dar a cerut autoritatilor sa ancheteze informatiile privind nereguli.
Rezultatul alegerilor va accentua, probabil, diviziunea politica a tarii, care a paralizat reformele si a determinat FMI sa suspende imprumutul, avertizeaza The Times.
Sub titlul "Romania se scufunda in criza, in conditiile in care presedintele este acuzat de frauda electorala", The Scotsman anunta ca PSD a decis sa conteste alegerile. Rezultatul disputat ar putea submina sansele Romaniei de a iesi din cea mai grava criza politica si economica de la caderea comunismului, in urma cu 20 de ani, subliniaza publicatia.
Descriindu-se drept un reformator, dornic sa implementeze "stangerea curelei" necesare pentru a debloca fondurile FMI, Basescu ar putea sa incheie o coalitie intre Partidul Democrat-Liberal, care l-a sustinut, si una dintre formatiunile mai mici, apreciaza The Scotsman. Daca formarea unui nou guvern se dovedeste dificila, Romania ar putea avea alegeri anticipate anul viitor, care vor prelungi starea de incertitudine din tara, afirma ziaristii.
Analista Joanna Gorska citata de Irish Times considera ca rezultatul foarte strans al alegerilor nu este surprinzator, dar va prelungi instabilitatea. "Reformele necesare vor fi mai greu de implementat si reprezinta inca un obstacol in deblocarea acordului cu FMI", a subliniat ea.
Irish Times noteaza ca si in Republica Moldova, invecinata, tentativa de a alege seful statului a esuat, dupa ce comunistii au parasit sala. Acest lucru a declansat un proces constitutional care va duce, potrivit asteptarilor, la alegeri anticipate anul viitor.
Euronews face un portet al presedintelui in exercitiu Traian Basescu, "ce se descrie drept un luptator si care a inceput multe lupte cu clasa politica din Romania". "El si-a creat imaginea unui politician alaturi de oamenii de rand, in loc de unul care merge alaturi de regi", afirma postul de televiziune pe site.
Z.O.  
 Afisari: 529  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
GIGANTIC FURT BASESCU LA NEW YORK   de Deva
A r h i v a
Stirile zilei 2009-12-08
 23:06 

55 comentarii
 20:36 
Elena Udrea despre Traian Basescu: O personalitate si un personaj despre care istoria deja consemneaza la superlativ
28 comentarii
 20:35 
Romania face echilibristica pe marginea prapastiei crizei economice
14 comentarii
 20:34 
STRATFOR: Alegeri controversate in Romania - Manifestatiile de strada ar putea duce la un decembrie indendiar la Bucuresti
29 comentarii
 20:04 
Aurescu sustine joi la CIJ o pledoarie in cadrul procesului dintre Serbia si Kosovo
 19:57 
Jucator din NBA amendat cu 15.000 de dolari pentru ca a lovit cu mingea un fotograf
 19:43 
PSD ii transmite lui Predoiu o scrisoare critica privind corectitudinea votului din strainatate
6 comentarii
 19:19 
Ludovic Orban: Nici un proiect politic nu poate fi valabil cu Traian Basescu
12 comentarii
 19:09 
Ministrul de Externe al Iranului spune ca cercetatorul nuclear iranian Shahram Amiri a fost "rapit" de americani
15 comentarii
 18:24 

7 comentarii
 18:23 
PPE critica folosirea simbolurilor comuniste in anumite tari din Europa
3 comentarii
 18:21 
Marko Bela dupa intalnirea cu Boc: Am analizat situatia politica, deocamdata nu e vorba de negocieri
1 comentariu
 18:14 
Nastase se declara dezamagit si revoltat de rezultatul alegerilor si cere analiza in PSD
20 comentarii
 17:58 
Romania, condamnata la Strasbourg dupa reprimarea manifestatiei din 16 decembrie 1989
4 comentarii
 17:57 
Sechestru pe o pisica, pentru neplata datoriilor la intretinere
 17:42 
Inca un camion ce transporta 20 de camile din Rusia spre Bulgaria a fost oprit la granita Ucrainei de vamesii ucraineni
4 comentarii
 17:37 
Presa straina: ''Cavalerul solitar'' Traian Basescu, a fost reales, insa este complet izolat in plan politic
9 comentarii
 17:36 
Autoritatea Electorala Permanenta: La alegerile europarlamentare au fost identificate 11.329 de posibile cazuri de vot multiplu
3 comentarii
 17:10 
Alegerile prezidentiale: In cazul Afganistanului, cancelariile occidentale au salutat rapid realegerea lui Karzai - In cazul Romaniei, tac
34 comentarii
 17:09 
Dan Nica: Si mortii l-au votat pe Basescu!
31 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Antonescu a pierdut si alegerile si sefia PNL (5586 afisari)
 Traian a castigat Crin si Mircea deconteaza (5367 afisari)
 Tara unde se fura (3442 afisari)
 Divortul doamnei Tamara (2923 afisari)
 Calin pandeste scaunul lui Crin (2897 afisari)
 Cine sunt cei noua oameni care ar putea decide repetarea alegerilor prezidentiale (3510 afisari)
 Federatia Asociatiilor Romanilor din Italia se autodenunta si sustine ca este complice la fraudarea alegerilor prezidentiale din Romania (2908 afisari)
 Antonescu: Tăriceanu s-a dus să pupe papucul sultanului Băsescu, e jenant (2323 afisari)
 Stanislav Belkovski: Unirea Republicii Moldova cu Romania, tot mai reala. Bucurestiul va recunoaste printre primii independenta Transnistriei (2139 afisari)
 STRATFOR: Alegeri controversate in Romania - Manifestatiile de strada ar putea duce la un decembrie indendiar la Bucuresti (1925 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02773 sec.