Ziua Logo
  Nr. 4698 de marti, 24 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Presa britanica: Sprijinul lui Antonescu pentru Geoana, o lovitura pentru Basescu in perspectiva turului al doilea al alegerilor
-- Foto-finish-ul va decide cine va fi noul presedinte roman, dupa ce actualul presedinte Traian Basescu si liderul social-democratilor, Mircea Geoana, s-au calificat pentru turul doi, la o distanta foarte mica, scrie marti si presa bulgara.
 24 noiembrie, 14:12 
Traian Basescu, Crin Antonescu si Mircea Geoana (Mircea Paun Ziua Foto)
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a suferit o lovitura luni, in perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, atunci cand candidatul plasat pe locul al treilea si eliminat din cursa in primul tur, Crin Antonescu, a oferit un sprijin conditionat rivalului sau, Mircea Geoana, scrie ziarul britanic Financial Times, preluat de Agerpres.
Financial Times (FT) aminteste ca Romania se afla intr-un impas politic de la caderea guvernului in urma unei motiuni de cenzura, luna trecuta, fapt ce a blocat accesul la asistenta financiara.
Acordul convenit de cei doi fosti rivali face mai posibila formarea unui nou guvern anul acesta si reduce riscul unor alegeri legislative anticipate, potrivit ziarului britanic.
In conditiile in care aproape toate voturile au fost numarate, Basescu, candidatul sprijinit de Partidul Democrat Liberal (PD-L) conduce cu 32,43 la suta din voturi, in timp ce Mircea Geoana, presedintele Partidului Social Democrat, a obtinut 31,15 la suta din voturi.
Candidatul Partidului National Liberal (PNL), Crin Antonescu, a fost scos din cursa dupa ce a ocupat locul al treilea cu 20,02 la suta din voturi, ceea ce inseamna ca voturile sustinatorilor sai, care tind sa fie profesionisti mai tineri din mediul urban, vor fi cruciale pentru a decide castigatorul in cel de-al doilea tur al alegerilor, ce va avea loc la 6 decembrie.
Presedintia Romaniei are un rol politic limitat, subliniaza FT, dar puterea lui Basescu de a numi premieri si a autoriza urmarirea in justitie a unor ministri, impreuna cu charisma pe care o are, au facut ca el sa fie o contrapondere formidabila la guvernele succesive si a contribuit la un mediu politic turbulent din cauza caruia Romania a avut trei guverne in cursul mandatului sau prezidential de cinci ani.
La inceputul lunii, Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) au amanat acordarea transei de 1,5 miliarde de euro din pachetul de 20 de miliarde de euro, lasand guvernul provizoriu in situatia de a se agita pentru a obtine bani de pe pietele de capital si de la bancile comerciale ale tarii.
Sprijinul oferit de Antonescu lui Geoana este insa conditionat. Etichetandu-l pe Basescu, fost capitan de nava care a facut campanie pe lupta impotriva coruptiei, un ''demagog si un populist'', Antonescu a declarat ca-l va sprijini pe Geoana daca acesta va fi de acord sa-l sprijine pe Klaus Iohannis, primarul de etnie germana al orasului transilvanean Sibiu, pentru functia de premier. Geoana a acceptat aceasta conditie, desi cele doua partide mai trebuie sa ratifice acest acord.
Cu toate acestea, un analist a avertizat ca orice alianta impotriva lui Basescu s-ar putea dizolva rapid daca alegatorii il vor indeparta pe rivalul comun al celor doua partide, la 6 decembrie. ''Problema este daca vor fi tot atat de uniti in abordarea crizei economice din Romania asa cum au fost impotriva lui Basescu'', a afirmat consultantul in domeniul afacerilor publice Dorel Sandor.
Potrivit cotidianului The Irish Times, Romania se confrunta cu o noua perioada de incertitudine politica dupa ce alegerile prezidentiale de duminica, 22 noiembrie, nu s-au soldat cu un invingator, iar Antonescu si-a anuntat sprijinul fata de contracandidatul lui Basescu in turul doi al scrutinului.
Cel care va castiga alegerile peste doua saptamani va trebui sa numeasca un nou premier, care sa fie capabil sa formeze un guvern viabil intr-un parlament profund divizat, iar apoi sa abordeze problemele economice majore care au obligat Romania sa ceara pachetul de asistenta de 20 de miliarde de euro de la creditori straini. FMI a suspendat plata celei de-a treia transe a creditului dupa ce PSD a parasit coalitia aflata la guvernare si condusa de PD-L de centru-dreapta, aliatul lui Basescu, care spune ca este hotarat sa opereze reduceri masive ale cheltuielilor publice si sa reprime coruptia de nestapanit din Romania.
The Irish Times aminteste ca PSD si celalalt principal partid de opozitie, PNL, au respins candidatii lui Basescu pentru functia de premier, iar unii analisti se tem ca este posibil ca acesta sa lupte pentru a gasi un candidat potrivit pentru a forma un nou guvern, in cazul in care va obtine un al doilea mandat de sef al statului.
Desi este posibil ca Geoana sa aiba sanse mai mari de a obtine aprobarea parlamentara pentru un nou premier si un nou cabinet, expertii avertizeaza ca este totodata mai probabil ca el sa dilueze reformele vitale, sa respinga reducerile de cheltuieli dureroase si sa atenueze lupta importiva coruptiei omniprezente din Romania.
''Votul a fost profund in favoarea dreptei. Este o problema extrem de serioasa de care trebuie sa se tina seama atunci cand se va forma noul guvern'', a declarat Basescu, insinuand o oferta adresata sustinatorilor PNL in turul doi de scrutin.
Liderul PNL i-a dat insa imediat o lovitura abrazivului Basescu, un fost capitan de nava care vorbeste pe sleau si care si-a facut numerosi dusmani in cursul celor cinci ani ai mandatului sau, comenteaza ziarul irlandez. ''Exclud orice colaborare cu Traian Basescu si orice sprijin pentru Traian Basescu'', a declarat Crin Antonescu, care s-a pozitionat al treilea in scrutinul de duminica. ''O victorie pentru Basescu va pune in pericol democratia din Romania'', a apreciat el.
Geoana a operat imediat deschideri rapide fata de PNL, confirmand ca va numi un candidat pe care ambii il sprijina pentru functia de premier, daca va deveni presedinte dupa votul din 6 decembrie. Ei au convenit asupra lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului.
''La 6 decembrie vom castiga impreuna'', le-a spus Geoana sustinatorilor sai, precizand: ''Atunci va incepe munca cea mai grea: trebuie sa unim tara dupa cinci ani de scandaluri si discordie''.
Comentatorii apreciaza ca o victorie a lui Geoana va fi un eveniment amestecat. ''Geoana va avea o sarcina mai usoara de a institui un guvern'', a declarat Daniel Hewitt de la Barclays Capital din Londra. ''Dar problema este ca nu e clar ce va putea sa faca un guvern Geoana'', a precizat el.
Standart: Foto-finish-ul va decide cine va fi noul presedinte al Romaniei
Foto-finish-ul va decide cine va fi noul presedinte roman, dupa ce actualul presedinte Traian Basescu si liderul social-democratilor, Mircea Geoana, s-au calificat pentru turul doi, la o distanta foarte mica, scrie marti cotidianul sofiot Standart.
Ziua alegerilor a fost marcata de o serie de incidente, anunta ziarul. Cele mai frecvente nereguli au fost votarea multipla, cumpararea de voturi, introducerea in urne a unor buletine suplimentare, oferirea de mita si altele. Prezenta la urne a fost relativ ridicata, mai ales in comparatie cu ultimele alegeri legislative, cand au votat doar 40 la suta, acum ajungand la 54 la suta.
Cum era de asteptat, Traian Basescu si Mircea Geoana vor participa in turul doi, scrie si ziarul Dnevnik. La primul tur de scrutin, Basescu a obtinut 32,84 la suta din voturi, iar Geoana 30,16 la suta din voturi. Analistii cred insa ca Traian Basescu va pierde din cauza faptului ca al treilea candidat, liberalul Crin Antonescu, i-a indemnat pe votantii sai sa nu voteze cu actualul presedinte, afirma ziarul.
Z.O.  
Alte articole
  Geoana a umblat la arbitru    (Politica, 2009-11-18)
  Geoana tradat de Ontanu    (Eveniment, 2009-10-22)
  Geoana trimite DNA la Basescu    (Politica, 2009-04-07)
  Geoana cere binecuvantarea lui Basescu    (Politica, 2008-02-28)
  Geoana a muscat nada Cotrocenilor    (Politica, 2007-10-02)
  Geoană spune că Băsescu a mers in Spania să ajute PD-L in campanie, nu să se ingrijească de romani    (2008-10-06 12:04)
  Geoană spune că Băsescu va incerca in continuare să spargă partidele pentru a-și face o majoritate    (2008-06-16 18:03)
  Geoana: Basescu mai are putin si lipeste afise pentru Blaga prin Bucuresti    (2008-06-04 13:34)
  Geoană: Dacă Băsescu nu spune cine i-a cerut să intervină in Justiție, e vorba de cei de la PD-L    (2008-05-20 13:57)
  Geoana: Basescu intentioneaza sa demisioneze    (2008-02-13 16:25)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Sprijinul lui Antonescu pentru Geoana, o lovitura pentru Basescu   de camycatze
Sa nu ne lasam amagiti de jocurile politice!   de sorincosmin
A r h i v a
Stirile zilei 2009-11-24
 23:41 

1 comentariu
 23:38 
 23:34 

2 comentarii
 20:45 
Democratii din Congresul american vor sa introduca un impozit pentru finantarea razboiului din Afganistan
2 comentarii
 20:36 
Basescu, liberal de curte noua
38 comentarii
 20:23 
PNA a cerut in 2003 anchetarea lui Basescu pentru ''activitate infractionala''
7 comentarii
 20:23 
Valeriu Pasat: "Dosarul MiG-29", Vladimir Voronin, armele pentru ceceni si planul de asasinare a senatorului roman Ilie Ilascu
1 comentariu
 20:09 
Judecatoarea care l-a eliberat pe Gorbunov va reintra in magistratura
3 comentarii
 19:56 
Rezultate finale sectii de vot din strainatate: Basescu - 52.904 voturi, Crin Antonescu - 16.449 si Mircea Geoana - 11.717
11 comentarii
 19:50 
Crin Antonescu: Liberalii care au parasit formatiunea din diverse motive se pot intoarce in randurile partidului pana in alegeri
13 comentarii
 19:41 
Ministerul Economiei vinde 80,97% din actiunile Avioane Craiova
 19:38 
Petre Mihai Bacanu: Basescu era sa fie linsat de comandantii de nave in anii '90
33 comentarii
 19:34 
PSD a votat in unanimitate pentru un acord politic cu PNL
1 comentariu
 19:26 
Castigatorul titlului Miss Gay Brazilia a fost atacat de un concurent, care i-a smuls coroana si peruca
1 comentariu
 19:24 
Calendar studentesc inedit: Pozeaza goi pentru a lupta impotriva prejudecatilor (FOTO)
1 comentariu
 19:19 
Grupul Tiriac se retrage din activitatea de import a Mercedes-Benz
5 comentarii
 19:16 
Basescu, dialog cu Liviu Negoita: "Ce faci Livache? Eu zic ca e bine ca au facut astia alianta cu UDMR" (VIDEO)
5 comentarii
 19:14 
Traian Basescu se ascunde la OTV
6 comentarii
 19:12 
A ramas paralizata de la gat in jos la doua ore de la declansarea unei boli rare
 18:59 

2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Basescu izolat (5196 afisari)
 Aritmetica si politica (4354 afisari)
 Asediu chinezesc la Dragonul Rosu (2282 afisari)
 Vanitatea l-a ucis politic pe Oprescu (1849 afisari)
 Strategia pedelista: "Om cu om" (1510 afisari)
 Petre Mihai Bacanu: Basescu era sa fie linsat de comandantii de nave in anii '90 (4073 afisari)
 Mai multe documente secrete dezvaluie farsa incalzirii globale (3086 afisari)
 Basescu, dialog cu Liviu Negoita: "Ce faci Livache? Eu zic ca e bine ca au facut astia alianta cu UDMR" (VIDEO) (2489 afisari)
 Presa britanica: Sprijinul lui Antonescu pentru Geoana, o lovitura pentru Basescu in perspectiva turului al doilea al alegerilor  (1880 afisari)
 Lady GaGa, cu sanii mai mult pe afara, dar cu umeri de urias (FOTO) (1723 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03268 sec.