Ziua Logo
  Nr. 4690 de vineri, 13 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Povesti, destine, intamplari
Sadism fara margini: Tanara care suferea de albinism, ucisa cu sange rece pentru picioarele sale
 13 noiembrie, 18:00 
Mary si fiicele sale (foto: The Sun)
Trezita din cauza unui zgomot, Mary Mathias privea ingrozita cum un strain dadea buzna prin intuneric, cu intentia de a infige un cutit in gatul sotului ei. Rugandu-l sa nu-l raneasca, gandurile mamei a sapte copii s-au indreptate catre cele trei fiice ale sale, care sufera de albinism (o maladie congenitala, manifestata prin culoarea albicioasa a parului si a pielii si culoarea roz a ochilor- n.r.) si care dormeau alaturi.
Si asta pentru ca, potrivit "The Sun", in ultimii ani un val de asasinate ale unor astfel de persoane a maturat Tanzania, alimentate de vracii care fac potiuni din partile trupurilor oamenilor cu aceasta maladie. Dupa ce atacatorii au disparut, femeia a descoperit cu groaza ca fiica sa de 14 ani, Eunice, zacea moarta intr-o balta de sange, cu ambele picioare taiate.
In mai putin de un de zile, 50 de albinosi din Tanzania au fost ucisi pentru diferite parti ale corpurilor lor, zguduind imaginea tarii ca una dintre cele mai liberale si stabile din Africa. In timp ce autoritatile au inceput sa ia masuri impotriva acestui lucru, ei au descoperit ca uneori tocmai membrii familiilor victimelor fac afaceri cu trupurile copiilor lor.
In mod socant, ofiterii care investigheaza moartea lui Eunice cred ca decesul ei se incadreaza in aceasta ultima categorie. "Sotul meu a fost arestat. A fost acuzat de moartea fiicei noastre si este inca detinut", a spus Mary, printre lacrimi. Cum era de asteptat, celelalte doua fiice albinoase ale sale au ramas traumatizate de uciderea surorii lor si traiesc cu teama ca ele vor fi urmatoarele.
Albinosii au mostenit o serie de gene alterate, ceea ce inseamna ca nu produc nivelul obisnuit de pigment. In Marea Britanie, una din 17.000 de persoane se nasc cu aceasta maladie, in timp ce in Tanzania cifrele sunt mult mai mari, unul din 1.400 de oameni suferind de aceasta boala.
Desi s-au confruntat intodeauna cu discriminarea, zvonuri recente dezvaluie faptul ca proprietatile magice ale albinosilor i-a lasat luptand pentru vietile lor. Minerii care cauta aur si pietre pretioase si chiar si pescarii cred ca o bucatica de albinos le mareste sansele de reusita. Un brat sau un picior valoreaza in jur de 2.700 de euro.
"Primul meu copil albinos, Semeni, s-a nascut in 1991. Oamenii radeau de mine si faceau glume pe seama bebelusului. Fiecare ruda fugea de mine, pentru ca nu era de acord cu copiii mei. Asta ma infurie, sunt fiinte umane si ei, nu caini. Satenilor le era teama ca o sa le aduca ghinion, dar un copil este un dar de la Dumnezeu. Faptul ca Eucenice este sub pamant nu e decat rezultatul unor oameni rai, care cauta sa se imbogateasca. Sper ca sufletul ei a ajuns in rai. Nu avem parte de protectie sau de ajutor din partea satului. Cand ma plimb cu copiii mei, oamenii se uita urat la noi. Urmasii mei traiesc cu teama. In fiecare seara le pregatesc mancare, dar nu pot sa manance", a mai povestit Mary.
Familia lui Eunice la mormantul sau nemarcat
Crimele impotriva albinosilor care au inceput in Tanzania s-au raspandit acum in Congo si Burundi, unde cel putin 12 victime au fost macelarite. Din cauza defectului genetic ce le afecteaza pigmentatia pielii, albinosii risca mai mult decat oricine sa dezvolte cancer de piele, iar ochii lor sunt extrem de sensibili. Acest lucru ii face mult mai vulnerabil atacurilor si le ingreuneaza capacitatea de a scrie si de a citi.
O serie de organizatii lucreaza pentru imbunatatirea conditiilor celor 270.000 de albinosi din Tanzania. Printre ele se afla si Societatea Albinosilor Tanzanieni, care a fost infiintata pentru a contracara raspandirea credintellor vracilor. Totodata, asociatia "Under the same sun" este o organizatie locala, care lupta pentru drepturilor albinosilor si sustine scoala primara Mtindo. Aici, 100 de copii albinosi sunt educati in spatele unor garduri de sarma, sub atenta supraveghere a directorului, Samuel Mluge. "Sa fii un albinos, precum cineva din Tanzania, inseamna sa ai multe probleme. Albinosii nu au locuri de munca. Altii nu cred ca pot creste si face ceva util", a declarat Mluge.
Doctorul Brilliant ii ajuta pe copiii albinosi
Din fericire pentru celelalte doua fiice ale lui Mary, profesorul Murray Brilliant, de la Universitatea din Arizona, le-a ajutat sa intre la scoala lui Samuel si acum viitorul lor pare unul stralucitor. "Acum suntem fericite pentru ca stim ca nu suntem sigure. Daca putem beneficia de educatie, putem avea o viata normala", a declarat Shida, una dintre cele doua fete.
C.G.M.  
A r h i v a
Stirile zilei 2009-11-13
 20:59 
Incendiu major la un depozit de arme din Rusia: O persoana a murit si 35 sunt date disparute
4 comentarii
 20:47 
Crin Antonescu intervine in sfada dezbaterii prezidentiale: "Vin oricand, oriunde, cu oricine"
6 comentarii
 20:27 
Stenograma unei suete cu seful statului
8 comentarii
 20:22 
Liviu Dragnea: Dezbaterea Geoana-Basescu nu va avea loc sambata
3 comentarii
 20:12 
Au fost descoperite cantitati importante de apa pe Luna
33 comentarii
 20:10 
LIVE Basescu: Cred ca Geoana a facut o greseala prin faptul ca nu l-a invitat si pe Crin Antonescu la dezbatere
4 comentarii
 19:40 
UPDATE ORA 19:40 Candidatul PNL, deranjat ca Basescu vrea dezbatere cu Geoana: "De Antonescu va e frica?"
8 comentarii
 19:31 
Analistii si-au inrautatit asteptarile legate de economia Romaniei in noiembrie, arata un studiu ZEW
1 comentariu
 19:27 
Basescu i-a dat prim-ministrului Moldovei test de limba romana, in engleza: "Nice to see you in Bucharest!"
3 comentarii
 19:16 
Sindicatele din Posta Romana cer depolitizarea institutiei si trecerea sub control parlamentar
3 comentarii
 19:03 
Jurnalele unui reporter care a scos la lumina atrocitatile lui Stalin vor fi expuse pentru public
3 comentarii
 18:49 
Socant: Trei rusi canibali i-au dat unui vanzator de kebabi parti din cadavrul unui tanar
2 comentarii
 18:49 
Rusia cumpara urgent o nava port-elicopter din Franta si submarine din Germania. Ucraina se teme ca Moscova se pregateste de un conflict cu ea
10 comentarii
 18:46 
Boc: Indiferent cine castiga alegerile in Romania, R. Moldova va avea un sustinator la Bucuresti
 18:45 
Cat Stevens se intoarce pe scena, dupa o pauza de mai bine de 30 de ani (FOTO/ VIDEO)
1 comentariu
 18:44 
Antonescu: Raspunsul lui Geoana privind vizita la Moscova nu inlatura suspiciunile
3 comentarii
 18:41 
Sorin Oprescu: Daca il inlocuim pe Basescu cu Geoana, nu am facut nimic
13 comentarii
 18:33 
Basescu, dat in primire de American Committee Against Corruption
48 comentarii
 18:30 
Accident oribil in Bucuresti! Doua tinere au murit, dupa ce bolidul in care erau s-a frant literalmente in doua (FOTO/VIDEO)
14 comentarii
 18:13 
"Descoperiti masturbarea", campania pentru adolescenti care a provocat numeroase dispute in Spania
 Top afisari / comentarii 
 In 20 de ani POSTA a prapadit Tezaurul filatelic romanesc (2595 afisari)
 Basescu a vandut gogosi electorale Armatei (2346 afisari)
 Invataturile lui Isarescu: jigniri gratuite catre romani (2023 afisari)
 Scandalul interceptarilor II (1865 afisari)
 Trei interceptari din sezonul de vanatoare (1716 afisari)
 Au fost descoperite cantitati importante de apa pe Luna  (36101 afisari)
 Dupa ce l-a facut sa planga in direct, Mihaela Radulescu i-a dezvaluit lui Dani cea mai mare fantezie sexuala a sa - VIDEO (6737 afisari)
 Cel mai batran "iepuras" Playboy, pictorial incendiar la 60 de ani (3950 afisari)
 Accident oribil in Bucuresti! Doua tinere au murit, dupa ce bolidul in care erau s-a frant literalmente in doua (FOTO/VIDEO) (3142 afisari)
 "Descoperiti masturbarea", campania pentru adolescenti care a provocat numeroase dispute in Spania (2022 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01385 sec.