Ziua Logo
  Nr. 4686 de sambata, 7 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Prezidentiale 2009
Basescu isi aroga succesul obtinut de echipa condusa de Bogdan Aurescu: Dupa Haga, las o Romanie mai mare decat am primit-o de la Iliescu
 8 noiembrie, 15:30 
Presedintele Traian Basescu (Andrei FLORE, ZIUA Foto)
Presedintele Traian Basescu a facut duminica, in fata celor aproximativ 5.000 de oameni care au participat la manifestarea organizata de PDL in Oltenia, un bilant al mandatului sau, afirmand ca, dupa procesul de la Haga, a lasat o Romanie "mai mare" decat a luat-o de la Iliescu, transmite NewsIn.
"Romania este in criza economica, asa cum sunt toate tarile Uniunii Europene. N-a fost o criza generata de Romania, ci de sistemul global, si Romania a fost afectata. As spune, facand legatura cu meseria mea, ca nava asta uriasa care se numeste Romania, avand un echipaj de 22 de milioane, se afla in furtuna, dar va asigur ca la carma navei este o mana ferma, care o va scoate din furtuna si o va duce in loc sigur", a spus presedintele in discursul sau, transmite NewsIn.
"Vreau sa ma credeti ca sunt mandru ca Romania a castigat cel mai mare proces al sau de dupa al Doilea Razboi Mondial. Noi am castigat 9.600 de kilometri patrati de platou continental in Marea Neagra in disputa de la Haga cu Ucraina. E adevarat ca, in timpul mandatului meu, suprafata Romaniei a crescut cu nu numai ce aduce Dunarea, ci si cu 9.600 kilometri patrati in Marea Neagra. Am luat o Romanie mai mica de la Iliescu si, la sfarsitul primului mandat, las tuturor romanilor o Romanie mai mare decat am primit-o si asta in primul rand pentru ca voi, romanii, ati vrut ca Romania sa castige acest proces extrem de important la Haga", a continuat Basescu.
Presedintele a afirmat apoi ca nu a dorit ca in timpul mandatului sau sa fie adoptata o lege a presei, pentru ca nu a dorit ca presa sa fie sub control, ca in "timpul lui Nastase". "Pentru democratie, am lasat presa libera. Ceea ce facea Adrian Nastase, sa controleze presa, mi s-a parut umilitor, umilitor pentru ideea de democratie si am spus ca presa trebuie sa isi ia libertate cat vrea ea. De aceea, am creat conditiile pe care le vrea ea si imi arata ca sunt impotriva mea, dar vreau sa stiti ca nu sunt suparat pe acest lucru. Dimpotriva, sunt bucuros ca in mandatul meu presa a fost libera atat cat este nevoie sa se compromita singura si a reusit sa o faca. Ceea ce se intampla astazi nu este un rau. Vreau sa stiti ca eu nu acuz presa. E un moment prin care trebuia sa treaca pentru a se putea autoregla. Nu o sa fiu niciodata de acord sa facem o lege pentru presaa, sa o bagam in patratele stabilite prin articole. Nu.�Presa trebuie sa fie libera si am convingerea ca dupa lectia acestor cinci ani va deveni o presa mult mai responsabila si sunt convins ca daca am fi continuat ca in timpul lui Nastase, sa tinem presa sub control, nu am fi avut niciodata o presa valoroasa. Am convingerea ca anul 2010 va fi un an al schimbarii modului in care se face presa in Romania", a fost de parere seful statului.
Presedintele Basescu a avut duminica, la Craiova, lansarea regionala pentru Oltenia a candidaturii sale pentru un nou mandat. La eveniment au participat aproximativ 50.000 de sustinatori ai presedintelui, din toate judetele Olteniei. Programul pentru duminica al presedintelui va continua in judetul Arges, unde are prevazut un miting electoral la Pitesti.
Echipa care a contribuit la victoria Romaniei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga
Echipa care a gestionat procesul de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive cu Ucraina are doua componente - una romaneasca si una straina, ceea ce corespunde modului in care sunt alcatuite in mod obisnuit aceste echipe in procedurile care au loc in fata CIJ. Conducerea Echipei a fost asigurata de componenta romana, prin Agentul Romaniei in proces, care are responsabilitatea reprezentarii tarii noastre in relatia cu Curtea pe parcursul derularii procedurilor, se precizeaza pe pagina de Internet a Ministerului Afacerilor Externe.Agentul a fost numit la momentul sesizarii CIJ, la 16 septembrie 2004. Regula este ca Agentul sa fie un diplomat de rang inalt cu pregatire juridica in domeniul dreptului international din ministerul de externe al statului parte la proceduri.Rolul concret al Agentului este de a coordona pregatirea complexa a participarii statului parte la proceduri - redactarea documentelor care contin argumentele partii ce trebuie depuse in cadrul fazei scrise si selectarea si transmiterea elementelor de proba care sunt anexate documentelor scrise, pregatirea fazei orale si a pledoariilor (care sunt deschise de Agent, care expune si concluziile, la finalul pledoariilor, ce contin solicitarea solutiei propuse de partea in cauza), precum si a tuturor aspectelor organizatorice implicate de participarea la proces.
De regula, Agentul este asistat in activitatea sa de unul sau doi co-agenti, dintre care unul este, in mod obisnuit, ambasadorul statului parte la Haga (pentru ratiuni de contact operativ cu Grefa). De asemenea, de regula, din echipa fac parte, pe langa diplomati cu pregatire juridica ai statului respectiv si alti experti guvernamentali (in functie de specificul si aspectele tehnice ale cazului), si consilieri/avocati internationali, specializati in procesele de la CIJ.
COMPONENTA ROMANA A ECHIPEI
Bogdan AURESCU.Agentul Romaniei pentru procesul de la Haga este Bogdan Aurescu, director general in MAE roman. Bogdan Aurescu este Agent pentru CIJ din 2004, de la sesizarea Curtii. A participat la negocierile desfasurate pentru delimitarea spatiilor maritime cu Ucraina anterior sesizarii CIJ, in perioada 2001-2004, atat ca sef de delegatie, ca adjunct al sefului de delegatie, dupa ridicarea rangului acestuia la nivel de secretar de stat si, in 2004, din nou ca sef de delegatie. in perioada 2001-2004 au avut loc cele mai multe runde de negocieri desfasurate intre Romania si Ucraina pe tema delimitarii spatiilor marine - 26 de runde (din totalul de 34): 16 la nivelul plenului delegatiei si 10 la nivel de experti.
Bogdan Aurescu a fost, succesiv, director adjunct si apoi director al Directiei Drept International si Tratate, director de cabinet al ministrului afacerilor externe, director general pentru afaceri juridice, subsecretar de stat si secretar de stat pentru afaceri europene in MAE roman. A fost, de asemenea, Agentul guvernamental roman pentru CEDO. Este membru al Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga si membru supleant al Comisiei de la Venetia a Consiliului Europei. Este doctor in drept si lector universitar la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti unde preda Drept international public, Organizatii si relatii internationale, Jurisdictii internationale. Este presedintele Ramurii Romane a International Law Association si redactor-sef al Revistei Romane de Drept International. Doctor in drept (Summa cum laude) din 2003. Absolvent al Facultatii de Drept si, respectiv, al Facultatii de Istorie, Universitatea din Bucuresti, al Institutului Franco-Roman de Dreptul Afacerilor si Cooperare Internationala "N. Titulescu - H. Capitant", al Colegiului National de Aparare din Bucuresti.
Este autor sau co-autor a 13 volume in domeniul dreptului international si a cateva zeci de articole publicate in reviste romanesti si straine, cum ar fi "Revista Romana de Drept International", "Analele Universitatii din Bucuresti-Seria Drept", "Annuaire FranIais de Droit International", "The International Journal of Marine and Coastal Law", "Helsinki Monitor. Security and Human Rights", "European Yearbook of Minority Issues", "Revue Hellenique de Droit International", "Chinese Journal of International Law".
Cosmin DINESCU. Co-agenti pentru procesul de la Haga sunt Cosmin Dinescu, director general pentru afaceri juridice in MAE roman si Calin Fabian, ambasadorul Romaniei la Haga.
Cosmin Dinescua fost implicat din anul 2001 in negocierile desfasurate pentru delimitarea spatiilor maritime cu Ucraina, fiind seful grupului de experti al partii romane in negocierile mentionate. A fost, succesiv, sef de serviciu si apoi director adjunct al Directiei Drept International si Tratate, iar din 2004 este director general pentru afaceri juridice.
Absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, al Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE-Bucuresti, al Academiei Diplomatice din Bucuresti, Master in Antropologie sociala si dezvoltare comunitara - Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti. Este doctorand in drept international la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.
Media de varsta a componentei MAE a Echipei romane: 32 de ani
Echipa tehnica a MAE implicata in pregatirea participarii la procedurile din fata CIJ este formata din 5 diplomati cu foarte buna pregatire juridica din cadrul Oficiului pentru Frontiere si Delimitari Maritime (OFDM), o parte dintre acestia fiind implicati si in negocierile bilaterale cu Ucraina pe aceeasi tema. Oficiul a fost creat in anul 2005 in componenta Directiei Generale Afaceri Juridice din MAE roman, atat pentru gestionarea procesului de la CIJ, cat si a altor aspecte care tin de dreptul marii in relatia cu statele vecine Romaniei in Marea Neagra, precum si a problematicii de drept international care priveste frontierele Romaniei.
Liviu DUMITRU este seful OFDM. Este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti. Cursuri de pregatire la ENA (Franta) si la Centrul de Cercetare privind Frontierele Internationale (International Boundary Research Unit), Universitatea din Durham (Marea Britanie). Este reprezentantul MAE in Comisia Mixta de Frontiera Romania-Ucraina si in Comisia Mixta de Frontiera Romania-Serbia. A participat din 2003 la negocierile cu Ucraina pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat si pentru delimitarea spatiilor maritime si la negocierea mai multor acorduri privind tematica frontierei cu alte state vecine.
Ioana PREDA este secretar III in cadrul OFDM. Este absolventa a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, a Academiei Diplomatice din Bucuresti, a Academiei privind Politica si Dreptul Oceanelor din Rodos, Grecia. A participat din 2000 la negocierile cu Ucraina pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat si pentru delimitarea spatiilor maritime si la negocierea mai multor acorduri privind tematica frontierei cu alte state vecine.
Mirela PASCARU este secretar III in cadrul OFDM. Este absolventa a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti si a Colegiului Juridic Franco-Roman de Studii Europene. Master in Drept Comunitar, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti. Absolventa a Academiei privind Politica si Dreptul Oceanelor din Rodos. Expertiza in relatia cu instantele internationale, activand trei ani (2003-2006) in Directia Agentului Guvernamental pentru CEDO. in perioada 2006-2007 a fost consilierul juridic al Ambasadei romane la Haga, punct de contact cu Grefa CIJ.
Catrinel BRUMAR este secretar III in cadrul OFDM. Este lector univ. (drept international, protectia internationala a drepturilor omului, Universitatea "N. Titulescu", Bucuresti) si formator la Institutul National al Magistraturii. Este doctorand in drept international la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Este absolventa a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti si a Colegiului Juridic Franco-Roman de Studii Europene. Expertiza in relatia cu instantele internationale, activand trei ani (2004-2007) in Directia Agentului Guvernamental pentru CEDO, inclusiv ca director a.i..
Irina NITA este secretar III, consilierul juridic al Ambasadei romane la Haga, punct de contact cu Grefa CIJ. Este doctorand in drept international la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Este absolventa a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti si a Colegiului Juridic Franco-Roman de Studii Europene. Cursuri de pregatire la Academia Diplomatica din Viena. Expertiza in relatia cu instantele internationale, activand ca sef serviciu in Directia Drept International si Tratate din MAE, apoi ca director-adjunct si, ulterior, director al Directiei Agentului Guvernamental pentru CEDO din MAE roman si co-agent al Romaniei la CEDO.
Din cadrul echipei MAE mentionate face parte si consilierul juridic al Ambasadei romane la Haga, care este punctul de contact cu Grefa CIJ (fost director al Directiei Agentului Guvernamental pentru CEDO din MAE roman si co-agent al Romaniei la CEDO). Din echipa de la audieri au facut parte si Olivia HORVATH, ofiterul de presa al echipei, si Rodica VASILE, expert al Directiei Tehnologia Informatiei din MAE.
Alaturi de echipa MAE, au fost asociati pregatirii procesului in cadrul componentei romane a Echipei un numar de experti care au asigurat serviciile de cartografie: lt. comandor (r) Octavian BUZATU, contra-amiral (r) Eugen LAURIAN si capitan Ovidiu NEGHIU de la Directia Topografica a Ministerului Apararii si doi experti ai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale: director general Gicu BOROSI si director general adjunct Mihai GERMAN, care este si membru in Comisia ONU pentru Limitele Platoului Continental.
COMPONENTA STRAINA A ECHIPEI
Componenta straina a Echipei a fost formata din trei reputati profesori si experti in drept international de la Universitatile din Paris, Cambridge si Oxford, cu expertiza recunoscuta in participarea la procesele din fata CIJ, in special in materie de delimitari maritime, precum si din doi experti cu practica relevanta in procesele din fata CIJ.
Cei trei profesori sunt James CRAWFORD - Universitatea din Cambridge, Alain PELLET - Universitatea Paris Ouest Nanterre-La D�fense si Vaughan LOWE - Universitatea din Oxford. Primii doi ofera consultanta partii romane pe tema delimitarii spatiilor maritime cu Ucraina inca din anul 1999.
James CRAWFORD, originar din Australia, este profesor de drept international la Universitatea din Cambridge, anterior desfasurandu-si activitatea academica in cadrul Facultatii de Drept din Sidney, al carei decan a fost intre anii 1990 si 1992. A fost directorul Centrului de Cercetare "Lauterpacht" in domeniul Dreptului International (centru ce functioneaza in cadrul Universitati Cambridge) si, de asemenea, in perioada 1992-2001, membru al Comisiei ONU de Drept International (CDI), in cadrul careia a fost Raportor Special pentru elaborarea proiectului CDI de Statut al Curtii Penale Internationale (adoptat in 1994) si a Proiectului de Articole privind Raspunderea Internationala a Statelor (adoptat in 2001), unul dintre cele mai importante subiecte pe agenda Comisiei.
Este autorul a numeroase volume, articole si studii in domeniul dreptului international public, inclusiv in dreptul marii, drepturile omului, drept constitutional. Este co-editor al prestigiosului "Anuar Britanic de Drept International".
Dincolo de prolifica sa activitate academica, profesorul Crawford este considerat unul dintre cei mai straluciti practicieni in domeniul dreptului international, acest aspect fiind demonstrat de numeroasele ocazii in care a fost solicitat sa pledeze, in calitate de consilier al diverselor parti implicate in dispute internationale, in fata unor instante precum Curtea Internationala de Justitie (CIJ), Tribunalul International pentru Dreptul Marii (TIDM), Tribunalul Penal International pentru Fosta Iugoslavie (TPII), dar si a unor diverse tribunale arbitrale, cum ar fi Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor privind Investitiile (CIRDI), Tribunalul de Reclamatii Iran-SUA, Comisia de Frontiera Etiopia/Eritreea, Comisia de Compensatii Etiopia/Eritreea, alte tribunale arbitrale ad-hoc.
Mentionam, cu titlu de exemplu, cateva dintre cele mai importante cazuri in care James Crawford a fost implicat in calitate de consilier:
Cazul privind Timorul de Est (Portugalia v. Australia) - consilier pentru Australia (in fata CIJ);
Cazul privind rezervele de fosfati din Nauru (Nauru v. Australia) - consilier pentru Nauru (in fata CIJ);
Disputa teritoriala dintre Libia si Ciad - consilier pentru Libia (in fata CIJ);
Avizul consultativ cu privire la Legalitatea folosirii de catre un stat a armelor nucleare intr-un conflict armat - consilier pentru Insulele Solomon (in fata CIJ);
Incidentul aerian din 3 iulie 1988 (Iran v. SUA) - consilier pentru Iran (in fata CIJ);
Cazul privind frontiera terestra si maritima intre Camerun si Nigeria - consilier pentru Nigeria (in fata CIJ);
Cazul privind platformele petroliere (Iran v. SUA) - consilier pentru Iran (in fata CIJ);
Disputa privind proiectul Gabcikovo-Nagymaros (Ungaria/Slovacia) - consilier pentru Ungaria (in fata CIJ);
Cazul privind suveranitatea asupra insulelor Sipadan si Ligitan (Malaiezia v. Indonezia) - consilier pentru Malaiezia (in fata CIJ);
Cazul privind suveranitatea asupra insulelor Pedra Branca, Middle Rocks si South Ledge (Malaiezia /Singapore) - consilier pentru Malaiezia (in fata CIJ);
Cazul privind activitatile armate in teritoriul Republicii Congo (RD Congo v. Ruanda) - consilier pentru Ruanda (in fata CIJ);
Cazul privind legalitatea folosirii fortei (R F Iugoslavia v. Canada) - consilier pentru Canada (in fata CIJ);
Cazul privind aplicarea Conventiei pentru prevenirea si pedepsirea infractiunii de genocid (Croatia v. Iugoslavia) - consilier pentru Croatia (in fata CIJ);
Avizul consultativ cu privire la consecintele juridice ale construirii unui zid in teritoriile palestiniene ocupate - consilier pentru Palestina (in fata CIJ);
Disputa privind drepturile de navigatie si conexe (Costa Rica v. Nicaragua) - consilier pentru Costa Rica (in fata CIJ);
Cazul privind tonul cu aripioare albastre (Australia si Noua Zeelanda v. Japonia) - consilier pentru Australia (in fata TIDM);
Cazul Volga (Rusia v. Australia) - consilier pentru Australia (in fata TIDM);
Cazul privind extinderile teritoriale ale Singapore in Stramtoarea Johor - consilier pentru Malaiezia (in fata TIDM);
Cazul de delimitare maritima intre Barbados si Trinidad-si-Tobago - consilier pentru Trinidad-si-Tobago (in fata unui tribunal arbitral constituit in conformitate cu Conventia ONU privind dreptul marii)
Totodata, James Crawford a indeplinit mai multe mandate de judecator (in cadrul Tribunalului Administrativ al OECD - incepand cu 1993, fiind, ulterior, numit din nou, in 1996, 1999 si 2002) sau arbitru international, printre cele mai relevante spete arbitrale in care a fost implicat in aceasta calitate putandu-se mentiona: Delimitarea maritima dintre Newfoundland si Nova Scotia - membru al tribunalului arbitral; Dabhol Power Company v. Statul Maharashtra - presedinte al tribunalului arbitral; Larsen v. Regatul Hawai - presedinte al tribunalului arbitral constitutit sub egida Curtii Permanente de Arbitraj; Mondev Internatinal Ltd v. SUA - membru al tribunalului arbitral constitutit sub egida CIRDI; Cazul privind Uzina MOX (Republica Irlanda v. Regatul Unit) - arbitru numit de partea irlandeza; EnCana Corporation v. Guvernul Republicii Ecuador - presedinte al tribunalului arbitral.
Alain PELLET este francez, profesor de drept international in cadrul Universitatii Paris Ouest Nanterre - La D�fense, in perioada 1991-2001 fiind si Director al Centrului de Drept International de la Nanterre, ce functioneaza in cadrul acesteia, precum si director al programului de studii post-universitare in drept international si dreptul european al relatiilor economice internationale. A mai fost profesor la Institutul de Studii Politice si la Facultatea de Drept si stiinte Politice a Universitatii Paris-Nord. A fost consultant al Comisiei Badinter de Arbitraj a Conferintei Internationale pentru fosta Iugoslavie (1991-1993). A fost membru al Sub-Comisiei ONU pentru Prevenirea Discriminarii si Protectia Minoritatilor (1983-1991). Este arbitru la Curtea Europeana de Conciliere si Arbitraj a OSCE din 2001. Pentru activitatea desfasurata, i-au fost acordate mai multe distinctii internationale (fiind, printre altele, Cavaler al Legiunii de Onoare). Este doctor honoris causa a trei universitati.
Din 1990, este membru al Comisiei ONU de Drept International, al carei presedinte a fost in perioada 1997-1998. in cadrul Comisiei, este, din 1994, Raportor Special pentru tema "Rezervelor la tratate", unul dintre cele mai dezbatute subiecte pe agenda Comisiei.
Este, de asemenea, autorul a numeroase si foarte cunoscute volume, al multor studii si analize in domeniul dreptului international, precum si a numeroase articole de specialitate, publicate in cele mai prestigioase reviste din domeniu.
Profesorul Pellet este unul dintre cei mai activi practicieni in domeniul dreptului international, fiind implicat, in calitate de arbitru, consilier si avocat in mai multe proceduri arbitrale la CIRDI, precum si consilier in majoritatea disputelor supuse recent solutionarii Curtii Internationale de Justitie (in peste 30 de cazuri). intre acestea, mentionam, cu titlu de exemplu:
Cazul privind anumite aspecte ale asistentei reciproce in materie penala (Djibouti v. Franta) - consilier pentru Franta;
Cazul privind suveranitatea asupra insulelor Pedra Branca, Middle Rocks si South Ledge (Malaiezia /Singapore) - consilier pentru Singapore;
Disputa teritoriala si maritima (Nicaragua v. Columbia) - consilier pentru Nicaragua;
Cazul privind proiectul Gabcikovo-Nagymaros (Ungaria/Slovacia) - consilier pentru Slovacia;
Disputa teritoriala si maritima in Marea Caraibelor intre Nicaragua si Honduras (Nicaragua v. Honduras) - consilier pentru Nicaragua;
Cazul privind aplicarea Conventiei privind prevenirea si pedepsirea infractiunii de genocid (Bosnia si Hertegovina v. Iugoslavia) - consilier pentru Bosnia si Hertegovina;
Disputa privind frontiera (Benin/Niger) - consilier pentru Benin;
Cazul privind legalitatea folosirii fortei (Serbia si Muntenegru v. Franta) - consilier pentru Franta;
Cazul privind suveranitatea asupra insulelor Sipadan si Ligitan (Malaiezia v. Indonezia) - consilier pentru Indonezia;
Cazul privind frontiera terestra si maritima intre Camerun si Nigeria (Camerun v. Nigeria) - consilier pentru Camerun;
Cazul privind platformele petroliere (Iran v. SUA) - consilier pentru Iran;
Cazul privind Timorul de Est (Portugalia v. Australia) - consilier pentru Australia;
Cazul privind incidentul aerian (Pakistan v. India) - consilier pentru India.
Ofera, totodata, consultanta mai multor organizatii internationale in domeniul dreptului international.
Vaughan LOWE este britanic, profesor de drept international, inclusiv dreptul marii si solutionarea diferendelor internationale, in cadrul Universitatii din Oxford si fellow la All Souls College, Oxford. A mai predat la Universitatile din Cambridge, Cardiff si Manchester, precum si in Statele Unite la Duke Law School si Tulane Law School. Este Consilier juridic al Reginei (Queen's Counsel) s9t si membru asociat al Institutului de Drept International.
Profesorul Lowe este unul dintre cei mai cunoscuti autori de drept international, fiind cotat ca un specialist de marca in domeniul dreptului marii si al solutionarii diferendelor. El este, de altfel, co-editor al prestigiosului Anuar Britanic de Drept International si redactor al seriei de Monografii Oxford de Drept International, precum si membru al colegiului editorial a numeroase reviste de prestigiu in domeniul dreptului international. A publicat numeroase volume de drept international si foarte multe articole si studii de specialitate.
Ca practician, este presedintele Tribunalului European al Energiei Atomice si a fost presedinte sau membru al mai multor tribunale arbitrale. Dintre acesta mentionam Tribunalul arbitral constituit in conformitate cu Conventia ONU privind dreptul marii care a solutionat Cazul de delimitare maritima intre Barbados si Trinidad-si-Tobago, unde a fost unul dintre cei cinci arbitrii. A participat in calitate de consilier si avocat in multiple proceduri jurisdictionale internationale, in fata unor tribunale arbitrale, la CIRDI, TIDM, CIJ, CEDO. intre acestea, mentionam, cu titlu de exemplu:
Cazul Bayview v. Mexic, tribunal arbitral CIRDI, presedinte al tribunalului;
Cazul Sistem v. Republica Kargaza, tribunal arbitral CIRDI, presedinte al tribunalului;
Avizul consultativ cu privire la consecintele juridice ale construirii unui zid in teritoriile palestiniene ocupate - consilier pentru Palestina (in fata CIJ);
Cazul privind extinderile teritoriale ale Singapore in Stramtoarea Johor - consilier pentru Singapore (in fata TIDM);
Cazul privind Uzina MOX (Republica Irlanda v. Regatul Unit) - (tribunal arbitral constituit in conformitate cu Conventia ONU privind dreptul marii) arbitru numit de partea irlandeza;
Cazul privind Uzina MOX (Republica Irlanda v. Regatul Unit) - consilier pentru Irlanda (in fata TIDM);
Cazul Azinas v. Cipru, Marea Camera a CEDO - consilier pentru Cipru;
Cazurile Lauder v. Republica Ceha (CME v. Republica Ceha) - tribunale arbitrale ad-hoc - consilier pentru Republica Ceha;
Cazul privind tonul cu aripioare albastre (Australia si Noua Zeelanda v. Japonia) - consilier pentru Japonia
Cazul privind trecerea prin Stramtoarea Great Belt (Finlanda v. Danemarca) - consilier pentru Finlanda (in fata CIJ)
Cazul privind interpretarea hotararii CIJ in cazul Avena si alti cetateni mexicani (Mexic v. SUA) - consilier pentru SUA (in fata CIJ).
Ceilalti doi experti sunt Daniel M�ller si Simon Olleson
Daniel MULLER este cercetator la Centrul de Drept International din Nanterre, Universitatea Paris Ouest Nanterre-La D�fense. A fost consilier si asistent in numeroase cazuri in fata CIJ: Cazul privind anumite bunuri (Liechtensteien v. Germania) - consilier pentru Liechtenstein, Diferendul de frontiera (Benin / Niger) - consilier pentru Niger, Cazul privind suveranitatea asupra insulelor Pedra Branca, Middle Rocks si South Ledge (Malaiezia /Singapore) - consilier pentru Singapore, Ahmadou Sadiou Diallo (Republica Guineea v. R. D. Congo) - consilier pentru Guineea, Diferendul privind drepturile de navigatie si drepturile conexe (Costa Rica v. Nicaragua) - consilier pentru Nicaragua, Fabricile de hartie pe fluviul Uruguay (Argentina v. Uruguay) - consilier pentru Argentina. A fost de asemenea consilier in cazuri in proceduri arbitrale in fata CIRDI, UNCITRAL, Tribunalul de Reclamatii Iran-SUA, Comisia ONU de Despagubiri.
Simon OLLESON este membru al Baroului Angliei. Este sau a fost cercetator la Centrul de Cercetare "Lauterpacht" in domeniul Dreptului International din cadrul Universitatii din Cambridge si la Institutul Britanic de Drept International si Comparat. A fost consilier in mai multe cazuri arbitrale si in fata Curtii Inter-Americane a Drepturilor Omului. A fost lector la Trinity College, Gonville and Caius College, King's College, Cambridge. A fost consilier pe probleme de drept international pentru Misiunea Permanenta a Austriei la ONU, New York (2000-2001). Este autor al mai multor studii si articole in domeniul dreptului international publicate in reviste de prestigiu in domeniu.
Z.O.  
Alte articole
  Preºedintele Traian Bãsescu, dat in judecatã de fostul colonel SIE Ionel Dragomir    (2008-08-02 13:23)
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Mare disperare - hotzii - fug peste hotare ,dar Basescu ai urmareste shi pe loc ai pedepseste   de jan dinu
da , da   de concasoru86
O Romanie mare dar saraca   de Ramona1980
Rusine   de redsdiana
Basescu/Aurescu = Ceausescu/Nadia   de Voda da si Hancu ba
BASESCU ESTE CAM PROST.   de Ruse Victor
Ce e *bun * e a lui basescu   de FB
CORECT, Basescu are dreptate!   de hopshiio
puteti contesta cat vreti   de danie1
Fiind reprezentantul Romaniei,avand la mana cele mai multe imputerniciri pt asta ...   de vida clara
A r h i v a
Stirile zilei 2009-11-07
 20:49 
Elena Ceausescu a presimtit ca i se apropie sfarsitul. Abia cand a cazut Zidul Berlinului a dat pomana de sufletul mortilor  2009-11-09
10 comentarii
 20:39 
Geoana in vacanta, Melescanu asigura conducerea Senatului  2009-11-09
 20:38 
PSD se spala pe maini de Bercea Mondialu  2009-11-09
1 comentariu
 20:32 
  2009-11-09
 20:30 
Cum isi face Vanghelie campanie electorala printre profesori, cu tichete-cadou cu dedicatie  2009-11-09
1 comentariu
 20:24 
  2009-11-09
19 comentarii
 20:23 
Accident de munca la Timisoara. Un muncitor a cazut de la etajul patru - VIDEO  2009-11-09
 20:22 
In timp de criza bancile fac profit  2009-11-09
1 comentariu
 20:20 
UPDATE ORA 20:20 Proiectul de modificare a Legii de organizare a Guvernului, aprobat pe articole  2009-11-09
 20:10 
Profesori concediati, dupa ce si-au dus elevii intr-o excursie porno  2009-11-09
 19:15 
Cancelarul german Angela Merkel indeamna Statele Unite sa cedeze din competente instantelor internationale  2009-11-09
1 comentariu
 19:14 
Noutatile din Guvernul Negoita: Unul din ''generalii lui Basescu'', un fost UDMR-ist si un secretar de stat  2009-11-09
9 comentarii
 18:56 
Un biciclist a aruncat cu toporul dupa un pensionar  2009-11-09
1 comentariu
 18:44 
MediaSind: "Presa din Romania risca sa-si piarda libertatea castigata in urma cu 20 de ani!"  2009-11-09
6 comentarii
 18:37 
Sex in direct prin difuzoarele din statia de metrou!  2009-11-09
2 comentarii
 18:34 
Oferta unica: Australianca singura, cauta partener pe Internet pentru o cina la cel mai bun restaurant din lume!  2009-11-09
1 comentariu
 18:32 
Epidemia de gripa si dificultatile respiratorii acute care au lovit Ucraina au inregistrat un recul in ultimele zile  2009-11-09
 18:21 
Cea mai mica mama din lume va naste a treia oara, desi isi pune viata in pericol  2009-11-09
1 comentariu
 18:20 
Mizerii electorale: "Varu Sandel" ii manipuleaza pe oamenii de la tara de partea referendum-ului lui Basescu (VIDEO)  2009-11-09
5 comentarii
 18:18 
Afganistan: Militarii afgani, americani si italieni se confrunta cu gripa AH1N1  2009-11-09
 Top afisari / comentarii 
 Cercetarea lasa Curtea de Conturi perplexa (4326 afisari)
 Generalul Eremia umilit de Basescu (4088 afisari)
 HAOS.RO (2243 afisari)
 Cabinetul Negoita varianta primarilor 80% (1939 afisari)
 Masacru la US Army (1756 afisari)
 Sex in sala de sedinte! Camerele de supraveghere nu au ratat nici un moment - VIDEO (6300 afisari)
 Basescu nu l-a lasat pe Mircea Dinescu sa vorbeasca la Cetate: Eu la un miting organizat pentru mine nu il las sa ia cuvantul (VIDEO) (4620 afisari)
 Monica Columbeanu catre partenerul sau de la "Dansez pentru tine": Dintre noi doi, tu esti retardatul! (4487 afisari)
  Sondaj CCSB: Basescu va castiga primul tur al alegerilor, dar va pierde in cel de-al doilea tur (3879 afisari)
 Sexy Jessica Alba, batuta cu o curea peste fund inainte de o partida de sex nebun (FOTO/VIDEO) (3651 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06944 sec.