Ziua Logo
  Nr. 4677 de miercuri, 28 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Munca de reporter in lumea mafiei "yakuza" din Japonia: Ori renunti la reportaj, ori te eliminam pe tine si pe familia ta
 28 octombrie, 16:22 
Foto: tokyoreporter.com
"Ori renunti la reportaj, ori te eliminam pe tine si pe familia ta. Dar pe ei inainte ca sa poti sa asisti". Lui Jake Adelstein, un american de 39 de ani, munca de reporter desfasurata in latura intunecata a capitalei japoneze Tokio i-au mai adus amenintari cu moartea, dar a stiut sa gaseasca acea cale de iesire, o portita de salvare care ii permitea sa publice relatarea fara sa-si puna in pericol sursele. De data aceasta amenintarea a fost directa si fatisa. "Cu cei din yakuza nu exista joc corect singurul mod de a supravietui este sa lupti cu armele lor", spune Jake Adelstein.
Adelstein a studiat literatura japoneza, artele martiale si religia budista, informeaza Agerpres. Compania Sony i-a deschis bratele pentru a-si obtine licenta, dar a preferat jurnalismul in japoneza. Adelstein a optat pentru Yomiuri Shimbun, fiind primul cetatean strain angajat de un cotidian japonez, noteaza ziarul El Mundo.
Si-a petrecut 12 ani punand in pagina ideograme. Se lupta cu sase articole pe zi, trei pentru editia de dimineata trei pentru cea de seara. "Dormi ziua, altfel nu faci fata", spune acest "gaijin" (strain) care obisnuia sa faca o mica siesta pe tatami la sediul politiei. Adelstein si-a inceput astfel coborarea in infernul tarii soarelui rasare, locuit de criminali in serie deghizati in crescatori de animale, retele de pornografie infantila, adolescenti obsedati de manuale de sinucidere... pana cand s-a lovit de mana silentioasa care guverneaza aceasta lume subterana.
Liderii yakuza opereaza insa in plina zi, cu cartile de credit la vedere si mese luate in oras cu politicienii. Unii dau chiar interviuri. Au birouri, fan cluburi si recunoastere in calitate de chezasi ai valorilor traditionale. "Sunt foarte destepti", spune Adelstein, se raporteaza mereu la "nationalismul japonez". Marile lor afaceri prospera in spatele unor paravane foarte eficiente. Domina sectoare precum constructiile, dar si industria jocurilor si spectacolului si o buna parte din ETT.
In ultimii ani a aparut insa o noua generatie, "keizai yakuza", mafiotii in costume si mastere MBA care au pus stapanire pe piata financiara. Adevarati maestrii in manipularea valorilor sau cumpararea si vanzarea actiunilor la Bursa cu informatie privilegiata. O ancheta a politiei a aratat, in urma cu doi ani, ca peste 600 de companii listate la piata de valori din Osaka aveau conexiuni cu mafia. Ceea ce, potrivit lui Adelstein, "este o estimare revizuita in jos". Potrivit lui Adelstein, sindicatele crimei "sunt adanc inradacinate in societate". In Japonia a fi yakuza - sau gokudo, cum se autodenumesc nu este o crima in sine.
Tara are sute de factiuni, 80.000 de membri recensati si 4.000 de companii care le servesc drept acoperire. 1.200 dintre aceste companii se afla la Tokio. "Pana si politia a ajuns la concluzia ca sunt un rau necesar, o mare forta pentru mentinerea securitatii". Mai bine crima organizata decat anarhie, spun cei de la politie.
Tatuajele, mainile cu patru sau doar trei degete si codurile stricte de onoare atrag ca un magnet. "Varietatea actiunilor lor criminale mi se parea fascinanta ca reporter: frauda, santaj, tranzactii financiare complicate... Mi se pareau deosebit de interesante", recunoaste el.
Intr-o zi el a aflat ca Goto Tadamasa, seful bandei Yamaguchi-gumi, a facut un transplant de ficat in Los Angeles. Adelstein a stiut ca se afla in fata articolului vietii sale: "Cum reusise gangsterul japonez al unei factiunii mafiote cele mai sangeroase din tara sa obtina viza de intrare in SUA?".
"Ori renunti la articol ori renunti la viata". Amenintarea a venit direct de la interlocutorul sau imbracat intr-un elegant costum negru care ii adresa ceea ce considera un ultimatum. Adelstein si-a luat adio de la Yomiuri. "Ce puteam face?, se intreaba el acum. "Nu este usor sa ai pe urme 900 de gangsteri. Dar acum ataca cu altfel de arme, sub forma unei carti intitulata "Tokyo Vice", coruptia din capitala japoneza. Jumatate memorii de reporter, jumatate reglare de conturi. Si daca nu o publica, amenintarea cu moartea era la fel de valabila.
"Yamaguchi-gumi nu este o familie fericita", spune el. "Daca sunt inca in viata este pentru ca unii dintre membri sai au vazut cu ochi buni faptul ca l-am demascat pe Goto". Mafiotul a cazut de pe piedestalul sau, dar e in continuare in libertate. El s-a retras acum intr-un templu budist cu o garda de "50 de locotenenti, o casa in cel mai bun cartier din Tokio mai multe amante". Intre timp, viata lui Adelstein depinde de seful "pocait" al altui clan, care este, in opinia ziaristului, "ultimul yakuza respectabil". "Este ciudat sa stii ca un criminal iti pazeste spatele", conchide Adelstein.
Z.O.  
A r h i v a
Stirile zilei 2009-10-28
 21:00 
Fermierii vor bloca drumurile nationale, daca saptamana viitoare nu vor primi prima transa din bani
 20:48 
 20:46 
Miscarea Romanilor din Europa: "Unirea diasporei si revenirea in tara e cheia iesirii din conul de umbra comunist"
8 comentarii
 20:33 
Radu Mazare ofera lectii de samba la televizor (VIDEO)
1 comentariu
 20:32 
Trei tineri au jefuit un magazin etnobotanic din centrul vechi al Brasovului
1 comentariu
 20:23 
Oda lui Ceausescu pe imagini cu Basescu pe Internet (VIDEO)
1 comentariu
 20:18 
Aspirantul la portofoliul Educatiei, Daniel Funeriu, crede ca darwinismul este o "teorie stiintifica validata"
72 comentarii
 20:14 
Documentar despre premierul rus si caderea Zidului Berlinului: In noiembrie 1989, Vladimir Putin ar fi oprit multimea sa devasteze sediul KGB din Dresda
6 comentarii
 20:06 
Fostul procuror Ciprian Nastasiu spune ca discutia dintre Degeratu si Omar Hayssam nu a avut loc in biroul sau
1 comentariu
 20:00 
La 11 luni de la plecarea din PSD, senatorul Anghel Iordanescu si-a facut publica demisia
 19:47 
"Botez" dezastruos al Guvernului Croitoru in Parlament: Doi ministri au "trecut" de Comisii, patru au picat
4 comentarii
 19:45 
Lege europeana: Daca trenul intarzie calatorii primesc pana la jumatate din valoarea biletului
 19:23 
Elena Udrea, atac la familia liderului PSD: "Geoana nu a castigat nici macar competitiile cu sotia si soacra"
2 comentarii
 19:20 
Pakistan: Cel putin 100 de oameni au fost ucisi si 200 raniti intr-un atentat cu masina capcana la Peshawar
3 comentarii
 19:20 
Sursa de la Kremlin: Secretarul general al NATO are o "abordare pragmatica" in relatia cu Rusia
1 comentariu
 19:19 
Berceanu despre acuzatiile lui Geoana: Un prostanac poate face si astfel de declaratii
 19:16 
Dispozitiv anti-viol: A fost inventat pentru femei un prezervativ cu dinti
5 comentarii
 18:53 
Sorin Oprescu: Sunt singurul care il poate invinge pe Basescu in turul doi
14 comentarii
 18:35 
Portretele lui Vladimir Voronin, la gunoi
 18:33 
Crin Antonescu ii provoaca la dezbateri televizate pe Geoana si Basescu
9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Scrisoare catre presedintele - colonel (4280 afisari)
 Nica ori e mincinos, ori e mincinos (3914 afisari)
 Cine este col. (r) Ionel Enache Olaru (2701 afisari)
 Vizuina lui Basescu (2629 afisari)
 Referendumul lui Basescu este cu doua taisuri pentru el (1920 afisari)
 Sex oral intr-o parcare subterana surprins din unghi perfect! - VIDEO (10266 afisari)
 S-a culcat cu mai mult de 500 de femei frumoase, printre care celebritati si supermodele (FOTO) (2729 afisari)
 Aspirantul la portofoliul Educatiei, Daniel Funeriu, crede ca darwinismul este o "teorie stiintifica validata" (2485 afisari)
 Curry-ul poate distruge celulele canceroase in 24 de ore (1962 afisari)
 Probleme cu sunetul: Lectii de sex, soptite in casca unei prezentatoare si auzite de telespectatori (VIDEO) (1904 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01462 sec.