Ziua Logo
  Nr. 4676 de marti, 27 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Traficantul de arme Viktor Bout era cunoscut pentru legaturile sale cu Omar Hayssam
ONU acuza Romania ca a vandut arme traficantului Monzer al Kassar
-- Cum este posibil ca un traficant de arme notoriu sa incheie contracte cu companii de aparare din Romania si Bulgaria, in conditiile in care aceste tari au fost acceptate ca membre ale Uniunii Europene, intreaba Peter Danssaert si Brian Johnson-Thomas intr-un raport al Institutului Natiunilor Unite pentru Cercetarea Dezarmarii, publicat de Capital.ro. Raportul UNIDIR arata ca Romarm, firma din Bucuresti, care administreaza toate fabricile de armament, controlata de stat, a vandut armament traficantului international de arme Monzer al Kassar in 2007. Armamentul urma sa ajunga in mainile unei organizatii teroriste din America de Sud (FARC) si avea sa fie finantat din venituri obtinute prin traficul cu droguri. Desi nu se sfiesc sa acuze Romania, autorii Raportului uita sa mentioneze faptul ca a fost vorba despre o operatiune pusa la cale de DEA si autoritatile romane pentru a-l prinde pe Kassar si pe complicii sai, Tareq Mousa si Luis Felipe Moreno. In raportul ONU despre traficul de arme din Europa mai apare si cazul lui Viktor Bout, cunoscut in Romania pentru legaturile sale cu sirianul Omar Hayssam.
 27 octombrie, 15:23 
Monzer al Kassar
Mai mult chiar - scrie inclusiv in raportul UNIDIR - "pentru a induce in eroare autoritatile romane, Kassar a folosit un intermediar pentru a procura arme si munitie de la Romarm". Este vorba despre Milan Djurovich, de la Trawl Services Limited, o companie inregistrata in Marea Britanie, cu birouri si la Belgrad".
La inceputul lunii iunie 2007, ZIUA scria ca doi cetateni straini, un chilian si un palestinian, acuzati de terorism in Statele Unite ale Americii, au fost arestati de autoritatile romane de la Bucuresti. Ei erau acuzati de autoritatile americane ca ar fi implicati in traficul de arme catre rebelii marxisti columbieni din gruparea FARC, alaturi de traficantul de arme de origine siriana Al Kassar, arestat de asemenea, in urma cu doua zile, pe aeroportul din Madrid de catre autoritatile spaniole.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, dupa o monitorizare ce a durat aproximativ o luna de zile, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului General si politistii din cadrul Directiei de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere, au retinut, in data de 07.06.2007, in Bucuresti, doi cetateni straini urmariti international pentru fapte de terorism. In cursul lunii mai 2007, Birourile Drug Enforcement Administration (DEA) din Washington si Atena, coordonate de asistentul procurorului general al SUA, au solicitat sprijinul ofiterilor si procurorilor romani, in vederea depistarii a doua persoane pe numele carora fusesera emise mandate de arestare pentru terorism si despre care se detineau informatii ca se vor afla pe teritoriul Romaniei, in perioada imediat urmatoare. Politistii de frontiera i-au identificat in Bucuresti pe cei doi, cetateanul spaniol, de origine chiliana, Luis Felipe Moreno Godoy, in varsta de 59 ani si cetateanul polonez, de origine palestiniana, Al Ghazi Tareq Mousa, in varsta de 61 ani. Conform autoritatilor americane, pe numele celor doi erau emise mandate de arestare pentru comiterea infractiunilor de asociere in vederea furnizarii de resurse unei organizatii teroriste, spalare de bani, asociere in vederea obtinerii si folosirii de rachete antiaeriene si asociere in vederea uciderii unor cetateni americani si fusesera condamnati la detentie pe viata. Cu o zi inainte, pe aeroportul din Madrid, era arestat si Monzer al-Kassar, aflat pe lista celor mai vanati teroristi si porelict "Printul din Marbella" datorita stilului opulent de viata.
De la Kassar, la Victor Bout
De asemenea, in raportul de activitatate pe anul 2008, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera mentioneaza ca "in urma activitatilor de cooperare cu Drug Enforcement Administration (D.E.A.) din S.U.A., care au condus la retinerea, in luna iunie 2007, a lui Monzer Al Kassar - cautat pentru savarsirea unor acte de terorism, politistii de frontiera din cadrul I.G.P.F. - D.C.I.T. au fost solicitati de autoritatile americane pentru a fi sprijinite in identificarea si retinerea unuia dintre cei mai mari traficanti de armanent din lume - Viktor Bout.
In raportul ONU despre traficul de arme din Europa apare si cazul lui Viktor Bout, cunoscut in Romania pentru legaturile sale cu sirianul Omar Hayssam.
Timp de doua saptamani de zile, ofiteri din cadrul Directiei de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere - I.G.P.F., sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au desfasurat actiuni specifice informativ-operative in vederea localizarii traficantului si probarii actiunilor sale ilegale de trafic international de armament.
Alaturi de colegii de la D.E.A., veniti in Bucuresti, politistii de frontiera romani au stabilit mai multe variante de actiune pentru prinderea lui Bout despre care existau informatii ca ar fi interesat sa se intalneasca cu niste "beneficiari de armanent" (cetateni straini), inclusiv in Romania. In acest sens, sub coordonarea procurorilor, au fost monitorizate discutiile purtate intre Bout, unul dintre "locotenentii" sai si investigatorii sub acoperire cu privire la efectuarea unui transport de arme in Columbia (in valoare de 5 milioane $), incercandu-se, totodata, "atragerea" lui in tara noastra pentru a fi retinut.
Din investigatii, a rezultat ca armele urmau a fi procurate si vandute de traficantul Viktor Bout gruparii F.A.R.C. (Fortele Armate Revolutionare Columbiene). Probele obtinute in urma activitatilor informativ operative desfasurate in Romania, cu sprijinul Politiei de Frontiera Romane, au condus la arestarea si incriminarea lui Viktor Bout pentru savarsirea infractiunii de conspiratie si asociere in vederea traficarii ilegale de armanent catre organizatii teroriste straine".
Z.O.  
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Ei chiar nu ma asteptam   de the
Avem dusmani puternici in Occident   de Gargantua
Aoleu!!!   de Solitude
A r h i v a
Stirile zilei 2009-10-27
 20:55 
Ping-pong prezidential cu FMI: Basescu cere revizuirea acordului, Boc zice ca nu e cazul, Basescu il urecheaza din nou
2 comentarii
 20:35 
Tariceanu in campanie pentru Antonescu: Pe Klaus Johannis il vad chiar presedinte al Romaniei
3 comentarii
 20:22 
Un copil de doi ani din Bacau a fost ucis in bataie de tatal sau (VIDEO)
2 comentarii
 20:12 
I-a salvat viata: A aflat in autobuz de la o necunoscuta ca sufera de cancer, iar medicii au confirmat diagnosticul
1 comentariu
 20:01 
Sorin Oprescu: Simbolul meu electoral nu e nici mesianic, nici satanist
12 comentarii
 19:56 
In plina campanie, Guvernul da milioane de euro pentru case ANL si sali de sport
5 comentarii
 19:55 
Cancerul, mostenire de familie: Vor face mastectomii duble si le vor fi indepartate ovarele pentru ca surorile si verisoarele lor s-au imbolnavit deja
1 comentariu
 19:35 
A nascut in spatele autobuzului in timp ce pasagerii rugau soferul sa o duca la spital
3 comentarii
 19:30 
Sa modificam schimbarea. Traian Basescu: Alegerile legislative trebuie suprapuse celor prezidentiale
5 comentarii
 19:15 
Iliescu: Doina Cornea nu avea cum sa fie arestata in decembrie 1989, Internele erau sub controlul Armatei
8 comentarii
 19:15 
Dezgustator: Mananca serpi vii!
 19:14 
Fiul lui Francois Mitterrand a fost condamnat la inchisoare cu suspendare intr-un caz de trafic cu arme
1 comentariu
 19:07 
Basescu: Interceptarea discutiei Degeratu-Hayssam e ilegala (VIDEO)
48 comentarii
 19:00 
Rosca Stanescu, audiat saptamana viitoare in cazul Babeni
1 comentariu
 18:59 
Sculptorul rus Aleksandr Cernosciokov face pentru Schwarzenegger un bust al lui Vladimir Putin
 18:54 
Doi barbati din Chicago acuzati de planuirea unor atacuri teroriste
3 comentarii
 18:45 
A fost descoperit monstrul marin ce ar fi putut sa-l manance pe T-Rex
1 comentariu
 18:44 
Operatorul leton de telefonie mobila care a pus la cale farsa cu meteoritul a fost amendat
1 comentariu
 18:33 
Ipocrizia lui Basescu fata cu intelectualii: Nu am generat niciodata un scandal in raport cu Parlamentul
8 comentarii
 18:28 
Obosit si transpirat, si-a cerut iubita de sotie, la sfarsitul unui maraton
 Top afisari / comentarii 
 Banda lui Vasile Blaga (6935 afisari)
 Politie politica la Ambasada din Israel (4246 afisari)
 Israelul gata sa atace in Iran (2863 afisari)
 Isarescu tine cursul euro pentru mafia importatorilor (2802 afisari)
 Obama, scenarist pentru Apocalipsa (2561 afisari)
 Senzatii tari: Monica Columbeanu, goala-goluta! (VIDEO) (6731 afisari)
 Cele mai frumoase costume de Halloween pentru copii! (FOTO) (3427 afisari)
 I-a salvat viata: A aflat in autobuz de la o necunoscuta ca sufera de cancer, iar medicii au confirmat diagnosticul (3126 afisari)
 Frig si ninsori in urmatoarele zile - VEZI PROGNOZA METEO (2752 afisari)
 Dupa 3 luni de asteptare: Mihaela si Dani, amor nebun in garsoniera matinalului (2217 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01791 sec.