Ziua Logo
  Nr. 4672 de joi, 22 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Iacobinul Basescu se distreaza cu democratia: Sa moara deputatul, traiasca senatorul!
-- Decizia lui Traian Basescu de a le propune romanilor sa taie drastic din numarul parlamentarilor este nu numai o propunere populista, ci denota si radacinile unei mentalitati gresite. Seful statului se serveste de lehamitea indreptatita a electoratului fata de abuzurile unor parlamentari, insa folosirea acestui sentiment in scop electoral este un lucru periculos pentru un stat tarat de comunism. Asta pentru ca presedintele incearca sa vanda un mesaj electoral sub un ambalaj atragator: ''Parlamentarii sunt lenesi si corupti, asa ca hai sa taiem masiv din ei''. Problema este ca seful statului, care este si candidat la presedintie, ataca o alta institutie democratica prin judecarea calitatii umane a celor care o compun. De altfel, insusi Basescu a afirmat, joi, ca nu mai putin de 12 state din UE detin un sistem parlamentar bicameral, in timp ce 15 state au Legislative bicamerale. Altfel spus, ''ambele sisteme sunt functionale'', dupa cum i-a scapat chiar lui Basescu. Pai, si atunci, de ce trecem, domnule Basescu, de la un sistem functional (cel bicameral) la alt sistem functional (unicameral)? Este evident ca renuntarea la una din camerele legislative nu e o solutie pentru curatarea Parlamentului. Coruptia si lenea unor parlamentari nu au reprezentat in nici o democratie occidentala motive pentru trecerea la Parlamentul unicameral. Problema Parlamentului romanesc nu e ca e bicameral, ci ca cele doua Camere au atributii similare, si poate in sensul asta ar trebui lucrat: ar trebui insa gasite solutii printr-o dezbatere complexa si nu printr-un referendum organizat fara dezbatere prealabila.De asemenea, cealalta propunere constitutionala a lui Traian Basescu nu a dat, pana in prezent, rezultatele scontate: desi a reusit sa legalizeze votul uninominal, parlamentarii au continuat sa fie cam tot aceiasi. Practic, sub motivul intemeiat ca parlamentarii nu isi fac treaba pentru care au fost alesi, Traian Basescu saboteaza sistemul democratiei parlamentare si vine cu o propunere care are mirosul Revolutiei franceze si al celei comuniste: Parlamentarii nu sunt buni in sine, asa ca hai sa taiem din ei! Iar site-ul de promovare a referendumului propus de Traian Basescu vehiculeaza fara jena idei din aceeasi galerie de trista amintire, sub sloganul triumfalist, dar ingrijorator: "Daca nu pot fi mai buni, macar sa ii facem mai putini!"
 22 octombrie, 20:16 
Presedintele Traian Basescu (Mihai PAUN, ZIUA Foto)
Site-ul campaniei pro-referendum propusa de Traian Basescu aduce drept argumente pentru necesitatea introducerii Parlamentului unicameral si micsorarii numarului parlamentarilor articole de presa, cu apelul "Daca nu pot fi mai buni, macar sa ii facem mai putini", scrie NewsIn.
"Schimba ceva. Spune si tu 'Da' la referendum!" este mesajul sub care se desfasoara campania pentru referendum de introducere a Parlamentului unicameral si de reducere la maximum 300 a numarului de parlamentari, pe siteul http://www.spunesituda.ro/.
"Parlamentul Romaniei e acum o institutie greoaie si ineficienta. Parlamentarilor nostri le ia si un an sa promulge o lege, pentru ca Senatul si Camera Deputatilor sunt doua entitati care au adesea aceleasi sarcini si mai mult se incurca una pe cealalta. Un Parlament cu o singura camera s-ar putea misca macar mai repede, daca nu si mai bine. Oricum, multi dintre alesii nostri din Parlament nu prea vin pe la serviciu, iar atunci cand o fac se joaca sudoku sau dorm in fotoliu. Asa inteleg ei sa isi faca datoria fata de cei care i-au ales. Daca nu pot fi mai buni, macar sa ii facem mai putini. Doar cheltuim milioane de euro cu ei", se arata in mesajul postat pe site.
Siteul publica o serie de articole de presa despre activitatea parlamentara, postate sub titlul�"dovezi ale modului in care se comporta parlamentarii". Concluzia care este trasa este ca acestia ar fi "ineficienti, lenesi, indiferenti". La adresa web mentionata anterior este postat si un film de televiziune ai carui protagonisti sunt un deputatul PNL si unul PSD, sub titlul "Scoateti ziaristii din sala, sa ne fie somnul lin!".
Alte articole aduse drept argumente sunt "Fiscul i-a pus sechestru pe avere deputatului PSD Robert Negoita din cauza unei datorii de 28 de milioane de euro la bugetul de stat", "Adriana Saftoiu ridiculizeaza declaratiile politice din Parlament", "Cum isi motiveaza parlamentarii chiulangii absentele: "Un vot in plus sau in minus nu conteaza"", "Uluitor: 334 de deputati, o singura lege adoptata in sase luni!", "Record de Guinness Book in Parlament: Petru Godja a vorbit de 5 ori in 12 ani".
Presedintele Traian Basescu a anuntat joi ca a semnat decretul pentru organizarea referendumului pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de membri odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale - 22 noiembrie.
Traian Basescu a amintit ca Parlamentul a dat miercuri un aviz negativ solicitarii de organizare a referendumului simultan cu alegerile prezidentiale, dar ca acesta este consultativ.
Parlamentul Romaniei, infiintat de Cuza si transformat in Marea Adunare Nationala de Ceausescu
Istoria parlamentara in Romania incepe cu anul 1831 cand, in �ara Romanesca, a fost adoptat un act cu caracter constitutional denumit Regulamentul organic, aplicat, un an mai tarziu, si in Moldova, potrivit informatiilor publicate de site-ul oficial al Camerei Deputatilor. Regulamentele organice au pus bazele parlamentarismului in Principatele Romane.
Conventia de la Paris din 1858 si, mai ales, Statutul Dezvoltator al Conventiei (care a introdus reprezentarea bicamerala), adoptat din initiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prin plebiscit, in 1864, au perfectionat si largit principiul reprezentarii natiunii, aminteste site-ul Camerei Deputatilor. Sub regimul politic instituit de Conventia de la Paris, forul legislativ a cunoscut un evident proces de modernizare, iar prin Constitutia din 1866, promulgata de Carol I, s-au pus bazele moderne ale forului legislativ ca Reprezentanta Nationala, care a functionat in concordanta cu modul de organizare si functionare a parlamentelor Europei Occidentale din acea vreme.
Procesul istoric de formare a Parlamentului Romaniei in perioada moderna a dat un impuls puternic afirmarii suveranitatii nationale, conducand mai tarziu la Unirea celor doua Principate, in 1859. Sub cupola Parlamentului Romaniei s-a dat citire, la 9 mai 1877, Declaratiei de independenta a tarii si s-au ratificat, in 1920, actele de unire a Provinciilor istorice romanesti cu Tara.
In februarie 1938, pe fondul unor puternice tensiuni politice, regele Carol al II-lea, care a subminat rolul institutiei parlamentare, a impus un regim de monarhie autoritara. Sub regimul dictaturii regale, Parlamentul a devenit un organ decorativ, lipsit de principalele sale atributii.
In toamna anului 1940, o data cu instaurarea regimului de dictatura militara, activitatea Parlamentului a fost suspendata. Dupa 23 august 1944, sub presiunea fortelor sovietice si comuniste, Parlamentul a fost reorganizat intr-un singur corp legislativ, Adunarea Deputatilor, care va fi transformata, prin Constitutia din 1948, in Marea Adunare Nationala, organism formal, subordonat total puterii comuniste.
Revolutia din Decembrie 1989 a deschis calea revenirii Romaniei la un regim democratic autentic, bazat pe alegeri libere si pluralism politic, pe respectarea drepturilor omului, pe separatia puterilor si raspunderea guvernantilor in fata organelor reprezentative. Prin actele emise de puterea revolutionara provizorie, Romania a revenit la sistemul parlamentar bicameral. Toate aceste teze se regasesc in noua Constitutie a tarii, aprobata prin referendum in 1991, potrivit informatiilor publicate de site-ul Camerei Deputatilor.
In deceniul atat de framantat al tranzitiei postcomuniste, Camera Deputatilor - impreuna cu Senatul - a dezbatut si adoptat un numar impresionant de legi si acte normative, menite sa reformeze pe baze democratice intreaga societate, sa confere garantii pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului, sa promoveze reforma si privatizarea, sa consolideze institutiile economice de piata si ale statului de drept, conditii pentru integrarea Romaniei in structurile europene si euroatlantice, se incheie textul de informare prezentat pe site-ul Camerei Deputatilor.
George COMAN  
Alte articole
  Opozitia ignora referendumul lui Basescu    (Politica, 2009-11-06)
  Referendum in primul tur    (Politica, 2009-10-23)
  Basescu: referendumul, un esec major    (Politica, 2007-12-03)
  Incaierare referendum - europarlamentare    (Politica, 2007-11-07)
  Referendumul se repeta    (Politica, 2007-11-02)
  Ion Iliescu: In loc de Parlament, Basescu ar prefera un grup consultativ cu oameni docili    (2009-09-25 14:52)
  The Sofia Echo: Basescu si-a pierdut in 2009 principala arma a popularitatii sale - criticarea Guvernului PNL    (2009-09-18 19:30)
  TVR: Nimeni nu primeste timpi de antena pentru referendum!    (2007-11-01 18:16)
  Basescu: Daca nu primesc legea uninominalului pana la 22 octombrie, declansez referendum    (2007-10-15 16:54)
  Legea prin care se amana alegerile daca Basescu face referendum a fost adoptata    (2007-10-09 15:28)
 Afisari: 1641  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Meritul cultural in grad de Cavaler pt Sobru ,Hokusai ,FB,Gili, Shadow etc.............   de sorge
...   de alex_n89
Despre prostie   de trifu
Schimba ceva ! Spune NU la referendum   de PaulaLinte
Deh..Basescu..   de R.R
Lui Marius Adrian Porojnicu   de Un carcotas
Traian Basescu trebuie sa plece!   de katrina
Acelasi Basescu de pana acum   de Gabi A.
Referendumul este rezultatul inertiei clasei politice   de Gargantua
Nu conteaza numarul de parlamentari, ci sa iasa iar Basescu   de Chiriasul
A r h i v a
Stirile zilei 2009-10-22
 23:43 
Liga Europa - Steaua-Fenerbahce 0-1, in Grupa H
 23:41 

4 comentarii
 23:32 

13 comentarii
 21:06 
Socant: Un bebelus a murit la scurt timp dupa ce a fost scos din apa botezului - VIDEO
13 comentarii
 21:05 

4 comentarii
 20:35 
Invitarea liderului unui partid britanic de extrema dreapta la o emisiune a BBC a generat proteste in fata sediului televiziunii britanice
 20:34 
LIVE Mircea Geoana: Voi pune un Guvern pana la finalul anului
5 comentarii
 20:29 
Eroii romani, comemorati si peste Prut de Ziua Armatei Romaniei
 19:54 
Elena Udrea vrea sa ramana cum au stabilit
 19:54 
Bolnavii mintali din Romania sunt tratati cu superficialitate
3 comentarii
 19:36 
Cutremur in Sanatate: 21 de manageri de spitale si 14 directori ai directiilor de sanatate publica au fost revocati din functii
4 comentarii
 19:31 
Antonescu: Biden a exprimat echidistanta administratiei americane fata de toti candidatii
1 comentariu
 19:25 
Deutsche Welle despre initiativa lui Basescu: ''Referendum bazat pe ignoranta si mistificare''
18 comentarii
 19:03 
Europa ar plati scump pentru o abandonare a Afganistanului, avertizeaza Rasmussen
40 comentarii
 18:54 
Presedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu: Imi cer scuze pentru insulta adusa Romaniei de conducerea comunista
1 comentariu
 18:46 
Intalnire imposibila intre Patriarhul Kiril si Papa Benedict al XVI-lea, din cauza Ucrainei occidentale
14 comentarii
 18:40 
Stimati evolutionisti, fosila primatei Ida nu este veriga lipsa!
10 comentarii
 18:38 
"Intelectualul'' constitutional al lui Basescu avertiza in 2005: Parlamentul unicameral ajuta partidul majoritar sa isi poata impune tirania
5 comentarii
 18:25 
O misiune a FMI va veni in Romania pe 28 octombrie
2 comentarii
 18:18 
Nokia a depus o plangere impotriva Apple pentru incalcarea brevetelor sale la crearea iPhone
 Top afisari / comentarii 
 Basescu pune sechestru pe PSD (4699 afisari)
 Planurile secrete pregatite de PDL pentru Basescu (4564 afisari)
 Cum se fura in alegeri? (3836 afisari)
 Presedintele Traian tace si face, trio-ul huleste a pustiu (1757 afisari)
 Adevarata fata a lui Demi Moore (1683 afisari)
 Sexy Carmen Electra se rostogoleste goala pe scena, intr-un show de zile mari! (VEZI VIDEO) (2245 afisari)
 Fotografia anului 2009: Un lup in urmarirea prazii - VEZI CELE MAI BUNE IMAGINI (2143 afisari)
 Socant: Un bebelus a murit la scurt timp dupa ce a fost scos din apa botezului - VIDEO (1795 afisari)
 Iacobinul Basescu se distreaza cu democratia: Sa moara deputatul, traiasca senatorul! (1641 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Este Lucian Croitoru ofiter acoperit? (1523 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01944 sec.