Ziua Logo
  Nr. 4672 de joi, 22 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Lidia Barbulescu, prima femeie votata la sefia instantei supreme
 22 octombrie, 16:22 
Lidia Barbulescu (Mircea PAUN, ZIUA Foto)
Magistratul Lidia Barbulescu a fost aleasa, joi, cu majoritate de voturi, de Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), propunerea urmand sa fie trimisa presedintelui Traian Basescu. Lidia Barbulescu, interimar la conducerea instantei supreme de la pensionarea lui Nicolae Popa, este prima femeie votata la sefia ICCJ, informeaza NewsIn. Seful statului nu poate refuza numirea in functie a magistratului decat motivat, aducand la cunostinta CSM motivele refuzului. Barbulescu este cunoscuta pentru conflictele sale cu Traian Basescu, pe care l-a criticat in mai multe aparitii publice.
Judecatorul a declarat dupa votarea sa de catre CSM ca nu are nici un motiv sa se indoiasca de faptul ca presedintele Traian Basescu nu o va numi in aceasta functie. Barbulescu a mai spus ca pentru alegerea sa in functia de presedinte al instantei supreme au contat experienta ca judecator, dar si in functiile de conducere pe care le-a detinut pana in prezent.
Sectia pentru judecatori a CSM a discutat, joi, candidaturile pentru presedintia instantei supreme, functie vacanta dupa pensionarea lui Nicolae Popa, magistratii care si-au depus dosarele pentru acest post fiind Lidia Barbulescu, Gabriela Barsan, Elena Carcei, Danut Cornoiu si Iulian Dragomir. Danu Cornoiu nu a mai intrat in cursa, pentru ca Sectia pentru judecatori a decis ca nu indeplineste conditiile, din cauza ca a fost sanctionat disciplinar.
Potrivit legii, presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani.
Seful statului nu poate refuza numirea in functiile de conducere mentionate decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului. Numirea se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. Lidia Barbulescu este prima femeia care ar putea fi numita de seful statului in aceasta functie, ea fiind cunoscuta pentru conflictele sale cu Traian Basescu si Monica Macovei, dar si pentru prietenia cu Rodica Stanoiu, in mandatul careia a ajuns la instanta suprema.
Criticile lui Barbulescu la adresa lui Traian Basescu
Lidia Barbulescu a intrat in contradictoriu, de nenumarate ori, cu presedintele Traian Basescu. Ea i-a dat o replica dura presedintelui dupa criticile acestuia la adresa magistratilor si a sentintelor date de acestia, in discursul de Ziua Justitiei, din iulie 2007, de la Alba Iulia. Dupa ce presedintele a explicat ca magistratii au drepturi, dar ca acestea le sunt acordate pentru a face dreptate cetateanului, si nu pentru interesele lor proprii, Barbulescu a afirmat ca momentul si cadrul in care presedintele a lansat atacurile la adresa justitiei nu erau potrivite. Ea a mai spus ca "independenta justitiei functioneaza, dar nu trebuie sa primim lectii nici de aici, nici din alta parte cum sa aplicam legea, ce pedepse sa dam si cum sa luptam cu coruptia".
Magistratul a adaugat atunci ca nimeni, "nici chiar presedintele Romaniei" nu poate comenta solutiile pronuntate de judecatori, "fara a fi pasibili de a li se reprosa incalcarea principiului independentei justitiei, principiu ce sta la temelia statului de drept".
In februarie 2008, judecatorul a calificat drept o "pata deosebita asupra judecatorilor si procurorilor" declaratia presedintelui Traian Basescu, conform careia 25% dintre magistrati au colaborat cu Securitatea.
Barbulescu a intrat in conflict cu seful statului si in vara lui 2008, cu ocazia propunerii lui Predoiu a denumire a altui sef la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si a discutiei privind desemnarea procurorilor-sefi. Pe atunci presedinte al CSM, Lidia Barbulescu, a declarat ca textele constitutionale indicate de Traian Basescu privind numirea procurorilor sunt exacte, numai ca interpretarea trebuie facuta de juristi, nu de seful statului, precizand ca politicienii trebuie sa depolitizeze justitia. Basescu i-a trimis pe politicieni la textul constitutional, comentand ironic faptul ca nu le-ar strica sa mai citeasca din legea fundamentala si invocand mai multe articole care fac referire la atributiile presedintelui de numire in functii publice.
Presedintele Traian Basescu a declarat, ulterior, ca ar putea sesiza Curtea Constitutionala in cazul legii prin care se urmareste numirea procurorilor-sefi de catre CSM, el criticand-o dur pe Lidia Barbulescu, presedintele CSM, si sugerand ca aceasta este incompetenta in materie de Constitutie. Lidia Barbulescu a fost cea care a condus completul de noua judecatori care a restituit dosarul "Flota" la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru vicii de procedura. In acest dosar era acuzat si Traian Basescu.
ZIUA Online  
Alte articole
  Monica Macovei: Presedintele poate sa nu o valideze pe Lidia Barbulescu presedinte la instanta suprema    (2009-10-27 17:46)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Dar dna asta   de demetrius
Eh...iar e criza de gloantze si CURAJ in Romania.. Justitia pe mana unei catzele excroace...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Justitia privata a lui Patriciu   de Solitude
A r h i v a
Stirile zilei 2009-10-22
 23:43 
Liga Europa - Steaua-Fenerbahce 0-1, in Grupa H
 23:41 

4 comentarii
 23:32 

13 comentarii
 21:06 
Socant: Un bebelus a murit la scurt timp dupa ce a fost scos din apa botezului - VIDEO
13 comentarii
 21:05 

4 comentarii
 20:35 
Invitarea liderului unui partid britanic de extrema dreapta la o emisiune a BBC a generat proteste in fata sediului televiziunii britanice
 20:34 
LIVE Mircea Geoana: Voi pune un Guvern pana la finalul anului
5 comentarii
 20:29 
Eroii romani, comemorati si peste Prut de Ziua Armatei Romaniei
 20:16 
Iacobinul Basescu se distreaza cu democratia: Sa moara deputatul, traiasca senatorul!
89 comentarii
 19:54 
Elena Udrea vrea sa ramana cum au stabilit
 19:54 
Bolnavii mintali din Romania sunt tratati cu superficialitate
3 comentarii
 19:36 
Cutremur in Sanatate: 21 de manageri de spitale si 14 directori ai directiilor de sanatate publica au fost revocati din functii
4 comentarii
 19:31 
Antonescu: Biden a exprimat echidistanta administratiei americane fata de toti candidatii
1 comentariu
 19:25 
Deutsche Welle despre initiativa lui Basescu: ''Referendum bazat pe ignoranta si mistificare''
18 comentarii
 19:03 
Europa ar plati scump pentru o abandonare a Afganistanului, avertizeaza Rasmussen
40 comentarii
 18:54 
Presedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu: Imi cer scuze pentru insulta adusa Romaniei de conducerea comunista
1 comentariu
 18:46 
Intalnire imposibila intre Patriarhul Kiril si Papa Benedict al XVI-lea, din cauza Ucrainei occidentale
14 comentarii
 18:40 
Stimati evolutionisti, fosila primatei Ida nu este veriga lipsa!
10 comentarii
 18:38 
"Intelectualul'' constitutional al lui Basescu avertiza in 2005: Parlamentul unicameral ajuta partidul majoritar sa isi poata impune tirania
5 comentarii
 18:25 
O misiune a FMI va veni in Romania pe 28 octombrie
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Basescu pune sechestru pe PSD (4699 afisari)
 Planurile secrete pregatite de PDL pentru Basescu (4564 afisari)
 Cum se fura in alegeri? (3836 afisari)
 Presedintele Traian tace si face, trio-ul huleste a pustiu (1757 afisari)
 Adevarata fata a lui Demi Moore (1683 afisari)
 Sexy Carmen Electra se rostogoleste goala pe scena, intr-un show de zile mari! (VEZI VIDEO) (2245 afisari)
 Fotografia anului 2009: Un lup in urmarirea prazii - VEZI CELE MAI BUNE IMAGINI (2143 afisari)
 Socant: Un bebelus a murit la scurt timp dupa ce a fost scos din apa botezului - VIDEO (1795 afisari)
 Iacobinul Basescu se distreaza cu democratia: Sa moara deputatul, traiasca senatorul! (1641 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Este Lucian Croitoru ofiter acoperit? (1523 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01781 sec.