Ziua Logo
  Nr. 4665 de miercuri, 14 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
LIVE Klaus Johannis: Am acceptat nominalizarea la functia de prim-ministru. Varianta optimala este cea a unui Guvern de tehnocrati
-- In timp ce presedintele Traian Basescu se pregateste sa anunte partidele ca propunerea sa de premier este Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, liderii opozitiei ii amintesc sefului statului sa organizeze consultarile tinand cont de majoritatea de 65% formata in Parlament si nu in sensul alegerii unui candidat care sa-i fie pe plac.
 14 octombrie, 14:52 
"Am avut o discutie foarte buna cu reprezentantii PNL PSD, UDMR, PC si ai grupului minoritatilor nationale. Aceste formatiuni au hotarat sa-mi propuna o posibila nominalizare pentru functia de prim ministru al Romaniei. Propunerea a fost unanima si am acceptat-o. In acest moment, sunt candidatul promovat de PNL, PSD, UDMR, PC si minoritati. Acest lucru a fot scris, iar scrisoarea ce contine aceste chestiuni a fost inaintata presedintelui Romaniei. Aceste formatiuni sunt hotarat sa-mi acorde sprijinul parlamentar in cazul in care voi fi desemnat", a declarat Klaus Johannis la finalul intalnirii cu reprezentantii opozitiei.
"Am discutat si chestiunea prelungirii mandatului, dar nu am facut din acest lucru o conditie. Eu sunt independent fata de partidele politice, dar nu sunt apolitic. Ne-am inteles ca in situatia in care voi fi desemnat sa avem o discutie in aceeasi formatie dupa ce se va afla cine va fi presedintele Romaniei, in urma alegerilor".
"Am convenit ca in masura in care voi fi acceptat sa am un mandat pana dupa perioada alegerilor prezidentiale". Johannis spune ca, dupa aceasta data, perioada mandatului interimar va fi analizata si se va lua o decizie legata de eventuala prelungire a acestuia.
"Sibienii m-au ales de trei ori si este clar ca au facut acest lucru pentru a avea un primar, nu o persoana care pleca. Cateodata exista ratiuni dincolo de dorinta unei comunitati. Nu stiu daca voi fi desemnat, insa ii asigur pe sibieni ca aceasta chestiune va fi analizata pana cand se va gasi o solutie echitabila", a raspuns Johannis unei intrebari legate de reactia sibienilor la anuntul privind posibila sa nominalizare pentru functia de sef al Executivului.
Intrebat cum isi va alege echipa guvernamentala in cazul in care va fi acceptat de catre presedinte pentru aceasta functie, Klaus Johannis a declarat ca nu intentioneaza sa faca nominalizari fara consultarea partidelor care i-au acordat sprijinul si nu doreste sa formeze un Guvern pe criterii de apartenenta politica.
"Eu inclin spre un Guvern putin mai mic decat cel anterior. Varianta optimala este cea a unui guvern de tehnocrati" a declarat Johannis precizand ca formatiunile care i-au acordat sprijinul nu doresc retragerea nominalizarii, indiferent daca va fi nominalizata alta persoana de catre presedintie.
Geoana: Opozitia il sustine pe Klaus Johannis. Se impune un acord pentru buna guvernare
"S-a confirmat existenta unei noi majoritati absolute in Paralmentul Romaniei. In majoritate, PSD, PNL, UDMR, PC si minoritati sustin candidatura domnului Klaus Johannis la functia de premier. Vom putea asigura sprijin paralmentar pentru un Guvern care sa restabilieasca increderea mediului intern si international fata de evolutiile din tara noastra si sa asigure un climat de alegeri libere si corecte", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana.
In opinia lui Geoana, presedintele Romaniei are obligatia, conform Constitutiei, sa procedeze la consultari in sensul "degajarii unei majoritati si nu in sensul alegerii unui candidat care sa-i fie pe plac". Geoana spune ca, in conditiile in care cinci lideri exprima o majoritate de 65% in Paralment,este de bun simt din partea presedintelui Romaniei sa tina cont de ea. "In absenta unei majoritati, a ne juca de-a camdidaturile este un risc pe care Romania nu si-l mai poate permite. Un nou Guvern trebuie sa se instaleze cu maxima viteza pentru a putea lucra", afirma Geoana.
Antonescu: Vom sesiza Curtea Constitutionala daca Basescu ignora majoritatea
"Propunerea a fost acceptata de larga majoritate a partidelor din Paralment. Este de datoria mea sa multumesc UDMR, PSD, PC, grupului minoritatilor nationale pentru faptul ca sustin aceata solutie. Desi este propunerea PNL , intre noi ca partid si Klaus Johannis nu exista nici o legatura. Domnul Klaus Johannis este independent si asa va ramane. I-am garatat fara nici un fel de ezitare statulul de prim-ministru cu toate atributele intregi. Nu va fi un prim-ministru limitat de vreun partid politic. Daca va fi investit de Parlament cu mandatul de a alcatui un Guvern, PNL nu va face nici un fel de numire".
Presedintele trebuie sa ia act de aceasta sutinere si sa desemneze candidatul majoritatii parlamentare.
"Nu cred ca exista dubii legate de situatia constitutionala. Noi am constituit aceasta coalitie conjuncturala. Acesta este cel mai bun prim-ministru".
In cazul in care presedintele va refuza nominalizarea coalitiei, Antonescu spune ca "vom arata opiniei publice ca presedintela se opune unei solutii rationale, eficiente, populare la criza politica. PNL va sesiza Curtea Constitutionala in cazul in care presedintele ar ignora o majoritate paralmentara". O alta propunere a presedintelui pentru functia de premier "nu conteaza" in conditiile actualei majoritati, mai spune Antonescu.
Un premier care "vorbeste limbajul FMI"
La intalnirea cu ambasadorii UE, presedintele Traian Basescu a declarat ca se gandeste sa nominalizeze un premier care "sa vorbeasca limbajul FMI". Klaus Johannis nu este singurul nume vehiculat de presa ca fiind in carti pentru sefia Guvernului. Lista continua cu Florin Georgescu, fost Ministru de Finante si actual viceguvernator al BNR, Alexandra Gatje, consilier prezidential pe relatii de comert intern si international, Mariana Gheorghe, noul director general executiv al Petrom, Emil Boc si Mihai Tanasescu, fost ministru de Finante si, in prezent, reprezentantul Romaniei la FMI.
Potrivit unor surse PD-L, presedintele Traian Basescu va anunta miercuri partidele ca propunerea sa de premier este Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, si reprezentant al Romaniei la FMI, timp de patru ani.
La ora 17.00, partidele politice sunt invitate la consultari la Palatul Cotroceni.
D.C.  
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Cu cine te aduni ?   de ug
Nu spun ca un minoritar fie si german   de samizdat
Pititzi,ascunshi dupa oameni curatzi...   de Rhodos
Klaus imi pare un tip echilibrat   de samizdat
GUVERN MAI MIC SI DE TEHNOCRATI...   de rosu ovidiu
Erata.Punetzi ,VA ROG..   de LENIO
Saraci rromani   de IISUSCHR
Iata un NOU moment de referintza in istoria ROMANIEI !   de LENIO
A r h i v a
Stirile zilei 2009-10-14
 22:59 
Preliminarii Cupa Mondiala: Romania - Feroe 3-1
3 comentarii
 22:40 

4 comentarii
 22:39 

2 comentarii
 22:36 

3 comentarii
 20:53 
Surse: Basescu a transmis partidelor ca il va desemna joi pe noul prim-ministru
2 comentarii
 20:52 
Studiu: Calota polara artica va disparea complet pe timp de vara in 20-30 de ani
6 comentarii
 20:39 
Drumul National 18 pe varianta Baia Sprie - Pasul Gutai - Mara a fost blocat de copacii doborati de vant
2 comentarii
 20:27 
Mircea Geoana: ''Traian Basescu a ales calea cea mai periculoasa pentru Romania''
10 comentarii
 20:19 
Stratfor: Vizita lui Biden in Romania este motivata de castigarea influentei in detrimentul Rusiei
8 comentarii
 20:00 
Bogdan Aurescu spune ca noul scut antiracheta propus de Statele Unite acopera intreg teritoriul Romaniei
2 comentarii
 19:41 
De la lacrima, la santaj si panica: Traian Basescu interpreteaza iar Constitutia dupa cum doreste si acuza partidele ca au adus tara in imposibilitate de a plati pensiile si salariile
199 comentarii
 19:00 
Romania doreste o reprezentare mai puternica la nivelul UE in domeniul securitatii si apararii
 18:56 
SUA pregatesc militari din R.Moldova pentru misiuni speciale
1 comentariu
 18:49 
Geoana: Nu e nici un impediment in numirea lui Johannis. Antonescu: Domnul Basescu e la rand la gandit. Borbely: Speram in intelepciunea presedintelui. Pambuccian: Nu vom sprijini nici o alta propunere de prim-ministru
20 comentarii
 18:29 
A incercat sa-si omoare iubita insarcinata, ca sa-i cheltuie averea cu o alta femeie
5 comentarii
 18:13 
O tanara sare din masina condusa de iubit si este calcata! (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE)
2 comentarii
 18:06 
Uniunea Europeana recomanda deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia
1 comentariu
 17:45 
"Am ajuns la psihoterapeut dupa ce am aflat ca sunt un copil din flori", marturiseste Carla Bruni
1 comentariu
 17:35 
Prima victima a frigului
 17:32 
Cele mai reusite/nereusite operatii la sani ale vedetelor de la Hollywood! (FOTO)
 Top afisari / comentarii 
 Boc 2 a cazut! Traiasca Boc 3! (4674 afisari)
 S-au lepadat de Andronescu (3132 afisari)
 Boc a pierdut, Basescu a invins (2788 afisari)
 Toti in Opozitie cu tara (2194 afisari)
 Nume de premier vanturate la Cotroceni (2083 afisari)
 Romania este in "Hallituspula", zic finlandezii (3011 afisari)
 O tanara sare din masina condusa de iubit si este calcata! (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE) (2685 afisari)
 De la lacrima, la santaj si panica: Traian Basescu interpreteaza iar Constitutia dupa cum doreste si acuza partidele ca au adus tara in imposibilitate de a plati pensiile si salariile (2002 afisari)
 UPDATE ORA 13.00 - Geoana, dupa discutia cu Johannis: Ar fi o investitie buna din care toti romanii ar avea de castigat (1861 afisari)
 SURSE: Traian Basescu va anunta partidele ca propunerea sa de premier este Lucian Croitoru  (1730 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01406 sec.