Romanii consuma de patru ori mai putin peste decat locuitorii din celelalte state din Uniunea Europeana. Astfel, un roman consuma, in medie, doar 5,2 kilograme de peste anual, in timp ce, in UE, consumul mediu anual este de 20 kilograme pe cap de locuitor, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), anunta Agerpres.
Consumul de peste inregistrat in Romania a scazut de la mai mult de opt kilograme pe cap de locuitor pe an in 1989, la mai putin de doua kilograme pe cap de locuitor in perioada 1993-1999. "Dupa 1989 si cu precadere in ultimii ani, cand marile lanturi de supermarketuri au patruns si s-au dezvoltat in Romania calitatea si varietatea ofertei de peste de consum a crescut in mod exponential. O categorie larga de produse este disponibila acum pe piata romaneasca, reflectand o schimbare in preferintele consumatorilor catre noi specii si noi forme de prezentare (filetat, decapitat, eviscerat)", arata MAPDR.
In 1989, productia piscicola din Romania acoperea 96 la suta din consumul intern, aceasta situatie datorandu-se reducerii pana la disparitie a importurilor si unei oferte calitative reduse. Dupa 1989, productia de peste a Romaniei a avut un declin constant pana cand s-a stabilizat, relativ recent, in ultimii ani. In schimb, consumul a inceput sa-si revina mai rapid si este pe un trend ascendent incepand din 1999. "Acest lucru a fost posibil datorita cresterii permanente a importurilor, care au suplinit pe de o parte caderea productiei de peste marin ca urmare a desfiintarii flotei romane de pescuit oceanic, iar pe de alta parte au oferit consumatorului roman specii calitativ superioare, care nu pot fi produse in Romania", mentioneaza datele Ministerului Agriculturii.